جلد 11، شماره 1 - ( (بهار و تابستان) 1403 )                   سال1403، جلد11 شماره 1 صفحات 143-129 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Talebi Qormik R, Alipour H, Darvishzadeh R. (2024). Salinity stress tolerance in Iranian spring wheat cultivars during germination. Iranian J. Seed Res.. 11(1), 129-143. doi:10.61186/yujs.11.1.129
URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-590-fa.html
طالبی قورمیک روناک، علی پور هادی، درویش زاده رضا. تحمل تنش شوری در ارقام گندم بهاره ایران در مرحله جوانه‌زنی پژوهشهای بذر ایران 1403; 11 (1) :143-129 10.61186/yujs.11.1.129

URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-590-fa.html


دانشگاه ارومیه ، ha.alipour@urmia.ac.ir
چکیده:   (1287 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه: مرحله جوانه‌زنی در گیاهان از جمله گندم مرحله‌ای بسیار حساس به تنش‌های زیستی و غیر زیستی می‌باشد. استقرار گیاه در مراحل اولیه رشد بویژه در مرحله جوانه‌زنی همواره از اهمیت بسزایی برخوردار است. تنش شوری یکی از تنش‌های غیر زیستی است که هر ساله منجر به خسارات بسیاری به‌ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک می‌شود. بنابراین شناسایی و استفاده از ارقام متحمل به تنش شوری یکی از راه‌های مؤثر در کاهش اثرات منفی تنش شوری است.
مواد و روش‌ها: در پژوهش حاضر عکس‌العمل 64 رقم گندم بهاره در مرحله جوانه‌زنی به دو سطح تنش شوری (طبیعی به عنوان شاهد و تنش شوری 12 دسی‌زیمنس بر متر نمک کلرید سدیم) با دو تکرار در قالب طرح لاتیس ساده در آزمایشگاه ژنتیک دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه بررسی شد. در طی هفت روز صفات درصد جوانه‌زنی، شاخص جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، انرژی جوانه‌زنی، بنیه بذر، میانگین زمان جوانه‌زنی و میانگین سرعت جوانه‌زنی و بعد از روز هفتم صفات طول گیاهچه، طول ساقه‌چه، طول ریشه‌چه، نسبت طول ساقه‌چه به طول ریشه‌چه، وزن تر گیاهچه، وزن خشک گیاهچه اندازه‌گیری شد.
یافته‌ها: بین ارقام مورد مطالعه از نظر تمامی صفات شامل طول ریشه‌چه، طول ساقچه، طول گیاهچه، وزن تر و خشک گیاهچه، نسبت طول ساقچه به ریشه‌چه، شاخص جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، انرژی جوانه‌زنی، درصد جوانه‌زنی، بنیه بذر، میانگین زمان جوانه‌زنی و میانگین سرعت جوانه‌زنی تفاوت معنی‌داری در سطح احتمال یک درصد مشاهده شد. برپایه تجزیه به عامل‌ها، در هر دو شرایط طبیعی و تنش شوری، صفات مورد بررسی در چهار عامل اصلی گروه‌بندی شدند که این چهار عامل در شرایط طبیعی 74/92 درصد و در شرایط تنش شوری 85/93 درصد از تغییرات کل را توجیه نمودند. با استفاده از تجزیه خوشه‌ای، ارقام در شرایط طبیعی و تنش شوری به ترتیب در سه و دو خوشه گروه‌بندی شدند.
 نتیجه‌گیری: براساس نتایج بای­پلات حاصل از تجزیه به عامل­ها و تجزیه خوشه‌ای، ارقام مغان 2، بیستون، اکبری، مغان 3، دستجردی، مرودشت، گهر و مهدوی بعنوان ارقام مطلوب و ارقام دریا، بم، تجن، سیستان، فرونتانا، کویر و افق بعنوان ارقام نامطلوب از نظر صفات مورد اندازه‌گیری در این آزمایش، معرفی شدند که می‌توانند در پروژه‌های به‌نژادی مورد استفاده قرار گیرند.

جنبه‌های نوآوری:
  1. تنوع بالایی از نظر تحمل تنش شوری در بین ارقام گندم بهاره ایرانی در مرحله جوانه زنی مشاهده گردید.
ارقام مهدوی، دستجردی، بیستون، اکبری، مغان 2، مغان 3، گهر و مرودشت به عنوان ارقام متحمل به تنش شوری در مرحله جوانه زنی شناسایی شدند.
متن کامل [PDF 565 kb]   (421 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موضوعات
دریافت: 1403/1/7 | ویرایش نهایی: 1404/3/2 | پذیرش: 1403/6/7 | انتشار الکترونیک: 1403/6/31

فهرست منابع
1. Aligholizadeh Moghaddam, P., Ranjbar, G.A., Najafi-Zarrini, H., and Shahbazi, H. 2021. Effect of water stress on germination and seedling characteristics of some bread wheat cultivars (Triticum aestivum). Journal of Seed Research, 7(2): 151-170.‏ [In Persian]. [DOI:10.52547/yujs.7.2.151]
2. Bakhshayeshi Geshlagh, M., Kazemi Arbat, H., Sadeghzadeh Ahari, D., and Bakhshayeshi Geshlagh, H. 2014. Physiological effects of salt stress (NaCl) on germination and seedling growth of breed wheat (Triticum aestivum L.) genotypes. Applied Field Crops Research, 27(105): 119-126.‏ [In Persian].
3. Dowlatabadi, A.Y., Najafi, Z.H., Ranzbar, G.A., and Darzi, R.H. 2019. Determining resistant wheat varieties to salinity stress with using multivariable statistical methods.‏ Scientific-Research Journal of Plant Ecophysiology, 11(37): 74-84. [In Persian].
4. Farshid, R., Sahrai, E., and Zamani, G.R. 2014. Effect of NaCl salinity on germination and seedling growth of 12 wheat (Triticum aestivum L.) cultivars. ‏Iranian Journal of Field Crops Research,12(1):146-152. [In Persian].
5. Fazeli-Nasab, B., Khajeh, H., Piri, R. and Moradian, Z. 2023. Effect of humic acid on germination characteristics of Lallemantia royleana and Cyamopsis tetragonoloba under salinity stress. Iranian Journal of Seed Research, 9(2): 51-62. [In Persian]. [DOI:10.61186/yujs.9.2.51]
6. Ghavami, F., Maliboobi, M.A., Ghannadha, M.R., Samadi, B.Y., Mozaffari, J., and Aghaei, M. 2004. An evaluation of salt tolerance in Iranian wheat cultivars at germination and seedling stages. Journal of Agricultural Sciences, 35(2): 453-464.‏ [In Persian].
7. Gholinezhad, E. 2014. The Effects of salinity stress on related germination traits of wheat genotypes. Journal of Plant Research, 27(2): 276-287.‏ [In Persian].
8. Gholizadeh, A., Dehghani, H., Amini, A., and Akbarpour, O. 2018. Investigation of the genetic diversity of Iranian bread wheat germplasm for tolerance to saline stress. Journal of Crop Breeding, 10(26): 173-184.‏ [In Persian]. [DOI:10.29252/jcb.10.26.173]
9. Ghonaim, M. M., Mohamed, H. I., and Omran, A. A. 2021. Evaluation of wheat (Triticum aestivum L.) salt stress tolerance using physiological parameters and retrotransposon-based markers. Genetic Resources and Crop Evolution, 68(1): 227-242.‏ Hossain, M.S. 2019. Present scenario of global salt affected soils, its management and importance of salinity research. International Research Journal of Biological Sciences, 1(1): 1-3.‏ [DOI:10.1007/s10722-020-00981-w]
10. Khan, M.A., Ungar, I.A., and Showalter, A.M. 2000. Effects of salinity on growth, water relations and ion accumulation of the subtropical perennial halophyte, Atriplex griffithii var. stocksii. Annals of Botany, 85(2): 225-232.‏ Luo, M.B., and Liu, F. 2011. Salinity-induced oxidative stress and regulation of antioxidant defense system in the marine macroalga Ulva prolifera. Journal of Experimental Marine Biology and Ecology, 409(1-2): 223-228.‏ [DOI:10.1006/anbo.1999.1022]
11. Mohamadi, F., Bagheri, N., Kiani, G., and Babaeian Jelodar, N. 2018. Evaluation of reaction of some rice genotypes to salinity stress at germination stage. Journal of Crop Breeding, 10(27): 20-30.‏ [In Persian]. [DOI:10.29252/jcb.10.27.20]
12. Moradi, A., Hoseini-moghadam M. and Piri, R. 2018. Effect of seed inoculation with Plant Growth Promoting Rhizobactria (PGPR) on some germination, biochemical indices and element contents of fennel (Foeniculum vulgare L.) under salinity stress. Iranian Journal of Field Crop Science, 49(3): 151-165.
13. Moradi, A. and Piri, R. 2018. Enhancement of salinity stress tolerance in Cumin (Cuminum cyminum L.) as affected by plant growth promoting rhizobactria during germination stage. Journal of Plant Process and Function, 6(22): 47-53.
14. Namvar, A., Seyed Sharifi, R., and Hadi, H. 2018. A study into the effects of salt stress on germination components of different wheat (Triticum aestivum L.) cultivars. Iranian Journal of Seed Research, 4(2): 1-12. [In Persian]. [DOI:10.29252/yujs.4.2.1]
15. Nohtani, H., and Mahdinezhad, N. 2020. Evaluation of salinity stress tolerance based on biochemical and morphophysiological characteristics of some wheat cultivars. Journal of Seed Sciences and Research, 7(1): 55-67.‏ [In Persian].
16. Parihar, P., Singh, S., Singh, R., Singh, V.P., and Prasad, S.M. 2015. Effect of salinity stress on plants and its tolerance strategies: a review. Environmental Science and Pollution Research, 22(6): 4056-4075.‏ [DOI:10.1007/s11356-014-3739-1] [PMID]
17. Piri, R., Moradi, A. and Balouchi, H. 2020. Improvement of salinity stress in cumin (Cuminum cyminum) seedling by inoculation with Rhizobacteria. Indian Journal of Agricultural Sciences, 90(2): 371-375. [DOI:10.56093/ijas.v90i2.99025]
18. Poustini, K., Siosemardeh, A., and Ranjbar, M. 2007. Proline accumulation as a response to salt stress in 30 wheat (Triticum aestivum L.) cultivars differing in salt tolerance. Genetic Resources and Crop Evolution, 54(5): 925-934.‏ [DOI:10.1007/s10722-006-9165-6]
19. Rajabi Dehnavi, A., Zahedi, M., Ludwiczak, A., Cardenas Perez, S., and Piernik, A. 2020. Effect of salinity on seed germination and seedling development of sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) genotypes. Agronomy, 10(6): 859.‏ [DOI:10.3390/agronomy10060859]
20. Ravari, S.Z., Dehghani, H., and Naghavi, H. 2016. Assessing salinity tolerance of bread wheat varieties using tolerance indices based on K+/Na+ ratio of flag leaf. Cereal Research, 6(2): 133-144.‏ [In Persian].
21. Riahi, M., Mostajeran, A., and Miroliaei, M. 2020. Investigation of salinity stress effect on germination of 18 strains wheat (Triticum aestivum L.). Journal of Plant Ecophysiological Research, 15(58): 1-10.‏ [In Persian].
22. Safari, S., and Mehrabi, A. A. 2020. Screening of Iran bread wheat germplasm for root traits and indices using discriminate function. Journal of Field Crop Science, 51(2): 133-146.‏ [In Persian].
23. Sairam, R.K., Rao, K.V., and Srivastava, G.C. 2002. Differential response of wheat genotypes to long term salinity stress in relation to oxidative stress, antioxidant activity and osmolyte concentration. Plant Science, 163(5): 1037-1046.‏ [DOI:10.1016/S0168-9452(02)00278-9]
24. Tao, R., Ding, J., Li, C., Zhu, X., Guo, W., and Zhu, M. 2021. Evaluating and screening of agro-physiological indices for salinity stress tolerance in wheat at the seedling stage. Frontiers in Plant Science, 12: 529.‏ [DOI:10.3389/fpls.2021.646175] [PMID] []
25. Uzair, M., Ali, M., Fiaz, S., Attia, K., Khan, N., Al-Doss, A.A. and Ali, Z. 2022. The characterization of wheat genotypes for salinity tolerance using morpho-physiological indices under hydroponic conditions. Saudi Journal of Biological Sciences, 29(6): 103299.‏ [DOI:10.1016/j.sjbs.2022.103299] [PMID] []
26. Vibhuti, C.S., Bargali, K., and Bargali, S.S. 2015. Seed germination and seedling growth parameters of rice (Oryza sativa L.) varieties as affected by salt and water stress. Indian Journal of Agricultural Sciences, 85(1): 102-108. [DOI:10.56093/ijas.v85i1.46046]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهشهای بذر ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Seed Research

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.