جلد 7، شماره 2 - ( (پاییز و زمستان) 1399 )                   سال1399، جلد7 شماره 2 صفحات 53-33 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mousavi S E, Omidi H, Saeedizadeh A, Aghighishahverdi M. (2021). The Effect of Biological Pre-Treatments on Germination and Physiological Indices of Pumpkin (Cucurbita pepo var. Styriaca) Seedling under Salt Stress. Iranian J. Seed Res.. 7(2), 33-53. doi:10.52547/yujs.7.2.33
URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-417-fa.html
موسوی سید اسماعیل، امیدی حشمت، سعیدی زاده آیت اله، عقیقی شاهوردی مهدی. تأثیر پیش‌تیمارهای زیستی بر شاخص‌های جوانه‌زنی و فیزیولوژیک گیاهچه کدوی تخم کاغذی (Cucurbita pepo var. styriaca) تحت تنش شوری پژوهشهای بذر ایران 1399; 7 (2) :53-33 10.52547/yujs.7.2.33

URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-417-fa.html


دانشگاه شاهد ، omidi@shahed.ac.ir
چکیده:   (4572 مشاهده)
 چکیده مبسوط
 مقدمه: شوری از مهم‌ترین عوامل زیان‌بار در نواحی خشک و نیمه‌خشک جهان است که تولید گیاه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. ریزجانداران می‌توانند نقش مهمی را در سازگاری گیاهان به شرایط تنش ایفا کنند و با تولید هورمون‌های تحریک‌کننده رشد گیاهی از قبیل سیتوکینین، اسیدجیبرلیک، اکسین، اسیدهای آمینه ویتامین‌های گروه B، به رشد بیشتر گیاه کمک کرده و نقش مهمی در افزایش تحمل گیاهان در شرایط نامساعد محیطی داشته باشند.
مواد و روش‌ها: این آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در دانشگاه شاهد تهران اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل شوری در 4 سطح (صفر، 40، 80 و 120 میلی‌مولار کلرید سدیم) و پیش‌تیمار زیستی در هشت سطح (عدم تلقیح، تلقیح با قارچ Trichoderma harzianum سویه BI، تلقیح با کود زیستی ازتوبارور 1، تلقیح با کود زیستی فسفاته بارور 2، تلقیح با تلفیق قارچ و کود زیستی ازتوبارور 1، تلقیح با تلفیق قارچ و کود زیستی فسفاته بارور 2، تلقیح با تلفیق کودهای زیستی ازتوبارور 1 و فسفاته بارور 2، تلقیح با تلفیقی از قارچ و کودهای زیستی ازتوبارور 1 و فسفاته بارور 2) بودند. در این آزمایش شاخص‌های جوانه‌زنی، رنگیزه‌های گیاهی، پرولین، میزان سدیم و پتاسیم، نشاسته، کربوهیدرات، هدایت الکتریکی و پروتئین محلول گیاهچه مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: اثر متقابل پیش‌تیمار زیستی و شوری بر همه شاخص‌های مورد ارزیابی به‌جز کلروفیل b و آنتوسیانین در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بود. تیمار کود زیستی فسفاته بیشترین تأثیر مثبت بر درصد جوانه‌زنی را با افزایش شوری داشت. در تیمار تلفیق قارچ با کود زیستی ازتوباکتر مقادیر کلروفیل a، b و کل در سطوح مختلف شوری از بقیه تیمارها بیشتر و با افزایش سطح شوری بیشتر به‌صورت افزایشی بود. بیشترین مقدار پتاسیم (10/4 میلی‌گرم در گرم وزن‌تر) در تیمار تلفیق قارچ با کود زیستی ازتوبارور در شوری 40 میلی‌مولار به‌دست آمد و در مقایسه با شاهد در همین سطح شوری، 02/22 درصد افزایش نشان داد. با افزایش شوری،‌ تیمارهای قارچ در جلوگیری از افزایش بیشتر مقدار سدیم و همچنین کود زیستی ازتوبارور در جلوگیری از کاهش بیشتر پتاسیم از مؤثرترین تیمارها بودند. مقدار پروتئین‌های محلول در تیمار تلفیق قارچ با هر دو کود زیستی در بالاترین سطح شوری، بیشترین مقدار را دارا بود (09/ 13 میلی‌گرم بر گرم وزن‌تر) که نسبت به شاهد در همین سطح شوری، 38 درصد افزایش نشان داد.
نتیجه گیری: استفاده از پیش‌تیمار زیستی سبب کاهش اثرات منفی شوری از طریق کاهش محتوای سدیم و افزایش پتاسیم اندام هوایی شد و همچنین باعث شد با کم شدن هدایت الکتریکی در بالاترین سطح شوری نسبت به شاهد، تأثیر مثبتی در جوانه‌زنی داشته باشد.

جنبه‌های نوآوری:
1- اثر عوامل بیوکنترل باکتریایی و قارچی بر صفات فیزیولوژیک گیاهچه کدوی تخم کاغذی تحت تنش شوری بررسی گردید.
2- آستانه تحمل به شوری گیاه کدو از طریق افزایش پتاسیم و کاهش سدیم اندام هوایی تحت پیش‌تیمارهای زیستی بهبود یافت.
3- ترکیبات اسمولیتی به‌وسیله استفاده از پیش‌تیمارهای زیستی افزایش یافت.
متن کامل [PDF 450 kb]   (1612 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی بذر
دریافت: 1398/2/11 | ویرایش نهایی: 1400/2/20 | پذیرش: 1399/4/17 | انتشار الکترونیک: 1400/2/19

فهرست منابع
1. Agastian, P., Kingsley, S. J. and Vivekanadan, M. 2000. Effect of salinity on photosynthesis and biochemical characteristics in mulbery genotype. Photostnthetica, 38(2): 287-290. [DOI:10.1023/A:1007266932623]
2. Aghighi Shahverdi, M., Heydari, M.S. and Tobeh, A. 2011. The impact of Azetobacter on germination indices of lentils. Proceeding of Conference on Sustainable Management of Natural Resources, Gorgan. [In Persian].
3. Amirjani, M.R. 2011. Effect of salinity stress on growth, sugar content, pigments and enzyme activity of rice. International Journal of Botany, 7(1): 73-81. [DOI:10.3923/ijb.2011.73.81]
4. Andrew, J.S., Moreau, H., Kuntz, M., Pagny, G., Lin, C., Tanksley, S. and McCarthy, J. 2008. An investigation of carotenoid biosynthesis in Coffea canephora and Coffea arabica. Journal of Plant Physiology, 165(10): 1087-1106. [DOI:10.1016/j.jplph.2007.06.016] [PMID]
5. Arnon, A.N. 1967. Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agronomy Journal, 23: 112-121.
6. Asadi Aghbolaghi, M., Parmoon, Gh. Mosanneie, H. 2015. Evaluation of the effect of accelerated aging on germination and seedling growth process of pumpkin (Cucurbita pepo L.). Review of Seed Research, 5: 60-68.
7. Asch, F., Ding Kuhn, M., Dorffling, K. and Miezan, K. 2000. Leaf K/Na ratio predicts salinity induced yield loss in irrigated rice. Euphytica, 113(2): 109-118. [DOI:10.1023/A:1003981313160]
8. Ashraf, M., Berg, S.H. and Mahmood, O.T. 2004. Inoculation of wheat seedling with exopolysaccharide producing bacteria restricts sodium uptake and stimulates plant growth under salt stress. Biology and Fertility of Soils, 40(3): 157-162. [DOI:10.1007/s00374-004-0766-y]
9. Ashrafuzzaman, S.M., Hossen, F. A., Razi, I.M., Anamul, H.M., Zahurul, I.M., Shahidullah, S.M., Sariah, M. 2009. Efficiency of plant growth promoting rhizobacteria for the enhancement of rice growth. African Journal of Biotechnology, 8(3): 1247-1252.
10. Azizpour, K., Shakiba, M.R., Khosh Kholgh Sima, N., Alyari, H., Moghaddam, M., Esfandiari, E. and Pessarakli, M. 2010. Physiological response of spring durum wheat genotypes to salinity. Journal of Plant Nutrition, 33(6): 859-873. [DOI:10.1080/01904161003654097]
11. Bacilio, M., Rodriguez, M., Morero, M., Hernandez, J.P. and Bushan, Y. 2001. Mitigation of salt stress in wheat seedling by agfp-taged Azosprillium lipoferum. Biology and Fertility of Soil, 40: 188-193. [DOI:10.1007/s00374-004-0757-z]
12. Ball, M.C., Chow, W.S. and Anderson, J.M. 1987. Salinity induced potassium deficiency causes loss of functional photosystem 2 in leaves of grey mangroves. Avicennia marina, through depletion of the atrazine-binding polypeptide. Functional Plant Biology, 14(3): 351-361. [DOI:10.1071/PP9870351]
13. Bano, A. and Fatima, M. 2009. Salt tolerance in Zea mays following inoculation with Rhizobium and Pseudomonas. Biology and Fertility of Soils, 45(4): 405-413. [DOI:10.1007/s00374-008-0344-9]
14. Bhattacharjee, S. and Mukherjee, A.K. 2002. Salt stress induced cytosolute accumulation, antioxidant response and membrane deterioration in three rice cultivars during early germination. Seed Science and Technology, 30(2): 279-287.
15. Bradford, M.M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principles of protein dyebinding. Analytical Biochemistry, 72(1-2): 248-254. [DOI:10.1016/0003-2697(76)90527-3]
16. Cakmak, I. 1994. Activity of ascorbate-dependent H2O2 scavenging enzymes and leaf chlorosis are enhanced in magnesium and potassium deficient leaves but not in phosphate deficient leaves. Journal of Experimental Botany, 45(9): 1259-1266. [DOI:10.1093/jxb/45.9.1259]
17. Cha-Um, S. and Kirdmanee, C. 2009. Effect of salt stress on proline accumulation, photosynthetic ability and growth characters in two maize cultivars. Pakistan Journal of Botany, 41(1): 87-98.
18. De, R. and Kar, R.K. 1995. Seed germination and seedling growth of mung been (Vigna radiate) under water stress induced by PEG-6000. Seed Science and Technology, 23(4): 301-308.
19. Dhanapackiam, S. and Muhammad, I. 2010. Effect of salinity on chlorophyll and carbohydrate contents of Sebania grandiflora seedlings. Indian Journal of Science and Technology, 3(1): 64-66. [DOI:10.17485/ijst/2010/v3i1.20]
20. Dubey, R.S. 1999. Protein synthesis by plants under stressful condition. In: Pessarakli, M. (ed.), Handbook of Photosynthesis, Marcel Dekker, New York, 365-397. [DOI:10.1201/9780824746728.ch16]
21. Ellis, R.H. and Roberts, E.H. 1981. The quantification of aging and survival in orthodox seeds. Seed Science and Technology, 9: 373-409.
22. Farooq, S. and Azam, F. 2006. The use of cell membrane stability (CMS) technique to screen for salt tolerance wheat varieties. Journal of Plant Physiology, 163(6): 629-637. [DOI:10.1016/j.jplph.2005.06.006] [PMID]
23. Fox, J.D. and Robyt, J.F. 1991. Miniaturization of three carbohydrate analyses using a microsample plate reader. Analytical Biochemistry, 195(1): 93-96. [DOI:10.1016/0003-2697(91)90300-I]
24. Fu, C.L., SHI, H. and LI, Q.H. 2006. A review on pharmacological activities and utilization technologies of pumpkin. Plant Foods for Human Nutrition, 61: 73-80. [DOI:10.1007/s11130-006-0016-6] [PMID]
25. Galeshi, S. 2015. Effect of environmental stresses on plants. The Gorgan University of Agriculture Science and Natural Resource Press. 386p. [In Persian]
26. Giri, B., Kapoor, R. and Mukerji, K.G. 2002. VA Mycorrhiza technique VAM technology in establishment of plants under salinity stress condition. In: Mukerji, K.G., Manoracheir, C., Singh, I. (eds.). Techniques in Mycorrhiza Studies. Kluwer, Dordrecht: 313-327. [DOI:10.1007/978-94-017-3209-3_17]
27. Golpayeghani, A., Heydari, M., Gholami, H. and Sadeghi, M. 2010. Sustainable production and improving growing herbs basil (Ocimum basilicum L.) in the response of the inoculated bacteria growth promoting (PGPR). New Ideas Fifth National Conference on Agriculture, Islamic Azad University Branch Isfahan, College of Agriculture, 26-27.
28. Gunes, A., Inal, A., Alpuslan, M., Fraslan, F. and Cicek, N. 2007. Salicylic acid induced changes on some physiological parameters symptomatic for oxidative stress and mineral nutrition in maize growth under salinity. Journal of Plant Physiology, 164(6): 728-736. [DOI:10.1016/j.jplph.2005.12.009] [PMID]
29. Hajinia, S., Zare, M. J., Mohammadi Goltapeh, A. and Rejali, F. 2011. Evaluation of the effectiveness of endophytic Piriformospora indica fungus and Azospirillium sp. Bacteria in increasing of Sardari wheat (Triticum aestivum) tolerance to salinity stress. Journal of Environmental stresses in Crop Science, 4(1): 21-31. [In Persian with English Summary].
30. Hamada, A. M. and EL-enany, A. E. 1994. Effect of NaCl salinity on growth, pigment and mineral element contents, and gas exchange of broad bean and pea plants. Biologia Plantarum, 36: 75- 81. [DOI:10.1007/BF02921273]
31. Hamada, A.M. and Khulaef, E.M. 2010. Effect of salinity and heat-shock on wheat seedling and content of carbohydrates, proteins and amino acids. Biologia Plantarum, 37(3): 399-404. [DOI:10.1007/BF02913988]
32. Han, H.S. and Lee, K.D. 2005. Plant growth promoting rhizobacteria effect on antioxidant status, photosynthesis, mineral uptake and growth of lettuce under soil salinity. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 1(2): 210-215.
33. Havaux, M. 1998. Cartenoids as membrane stabilizers in chloroplasts. Trends in Plant Science, 3(4): 147-151. [DOI:10.1016/S1360-1385(98)01200-X]
34. ISTA, 2010. International rules for seed testing. Supplement of Seed Science and Technology. 21: 1-288.
35. Jentschke, G., Brandes, B., Kuhn, A.J., Schoder, W.H., Becker, J.S. and Godlbdd, D.L. 2000. The mycorrhizal fungus Paxillus in volutes magnesium to Noway spruce seedlings. Evidence from stable isotope labeling. Plant and Soil, 220(4): 243-246. [DOI:10.1023/A:1004727331860]
36. Joergensen, R. G. and Emmerling, C. 2007. Methods for evaluating human impact on soil microorganisms based on their activity, biomass, and diversity in agricultural soils. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 169: 295-309. [DOI:10.1002/jpln.200521941]
37. Kandowangko, N., Suryatmana, G., Nurlaeny, N. and Simanungkalit, R. 2009. Proline and abscisic acid content in droughted corn plant inoculated with Azosprillium sp. and Arbuscular mycorrhizae fungi. Hayati Journal of Bioscinces, 16(1): 15-20. [DOI:10.4308/hjb.16.1.15]
38. Khadempir, M., Galeshi, S., Soltani, A., and Ghaderifar, F. 2015. Evaluation of antioxidant activity, chlorophyll fluorescence, amount of leave chlorophyll (a,b) and carotenoid under the effect of flooding period and different nutritional regimes in Glycine max. Journal of Crop Production, 8(2): 1-30. [In Persian with English Summary].
39. Khan, M.U., Shirazi, M.A., Khan, S.M. and Mujtaba, E. 2009. Role of proline, K/Na ratio and chlorophyll content in salt tolerance of wheat (Triticum aestivum). Pakistan Journal of Botany, 41(2): 633-638.
40. Khavarinejad, R.A. and Mostofi, Y. 1998. Effect of NaCl on photosynthetic pigments, saccharides, and chloroplast ultrastructure in leaves of tomato cultivars. Photosynthetica, 35(1): 151-154. [DOI:10.1023/A:1006846504261]
41. Krishna, A., Patil, C.R., Raghavendra, S.M. and Jakati, M.D. 2008. Effect of bio-fertilizers on seed germination and seedling quality of medicinal plants. Karnataka Journal of Agriculture and Science, 21(6): 588-590.
42. Marius, S., Octavita, A., Eugen, U. and Vlad, A. 2005. Study of a microbial inoculation on several biochemical indices in sunflower (Helianthus annus L.). Genetics and Molecular Biology, 12(2): 11-17.
43. Mastouri, F., Bjorkman, T, Harman, G.E. 2010. Seed treatment with Trichoderma harzianum alleviates biotic, abiotic and physiologic stresses in germination seeds and seedlings. Phytopathology, 100(11): 1213-1221. [DOI:10.1094/PHYTO-03-10-0091] [PMID]
44. Mazhabi, M., Nemati, H., Rouhani, H., Tehranifar, A., Moghaddam, E.M., Kaveh, H. and Rezaee, A. 2011. The effect of Trichoderma polianthes qualitative and quantitative properties. Journal of Animal and Plant Sciences, 21(3): 617-621.
45. McCready, R.M., Guggolz, J., Silviera, V., Owens, H.S. 1950. Determination of starch and amylase in vegetables. Analytical Chemistry, 22(9): 1156-1158. [DOI:10.1021/ac60045a016]
46. Mehboob, I., Naveed, M. and Zahir, Z.A. 2009. Rhizobial association with non-legumes: mechanisms and applications. Critical Reviews in Plant Science, 28: 432-456. [DOI:10.1080/07352680903187753]
47. Mehrinfar, F., Nematzadeh, G., Pirdashti, H.A. and Mobser, H. R. 2014. Effect of salinity on ion content, plant pigments, soluble sugars and starch of halophyte plant (Aeluropus littoralis). New Finding in Agriculture, 8(3): 251-261. [In Persian with English Summary].
48. Mirza Masoumzadeh, B., Imani, A.A. and Khayamaim, S. 2012. Salinity stress effect on proline and chlorophyll rate in four beet cultivars. Annals of Biological Research, 3(12): 5453-5456.
49. Mujeeb, U.R., Soomro, U.A., Mohammad Zadeh, U.H., Shereen, G. 2008. World Journal of Agricultural Science, 4(3):398-403.
50. Munns, R. and James, R.A. 2003. Screening methods for salinity tolerance: a case study with tetraploid wheat. Plant and Soil, 253(1): 201-218. [DOI:10.1023/A:1024553303144]
51. Nadeem, S.M., Zahir, Z.A., Naveed, M. and Arshad, M. 2007. Preliminary investigations on inducing salt tolerance in maize through inoculation with rhizobacteria containing ACC deaminase activity. Canadian Journal of Microbiology, 53(10): 1141-1149. [DOI:10.1139/W07-081] [PMID]
52. Nadeem, S.M., Zahir, Z.A., Naveed, M., Arshad, M. and Shahzad, S.M. 2006. Variation in growth and ion uptake of maize due to inoculation with plant growth promoting rhizobacteria under salt stress. Soil and Environment, 25(3): 78-84.
53. Nagananda, G.S., Das, A., Bhattacharya, S. and Kalpana, T. 2010. In vitro studies on the effect of boifertilizers (Azetobacter and Rhizobium) on seed germination and development of Trigonella foenum- graceum L. using a novel glass marble containing liquid medium. International Journal of Botany, 6(4): 394-403. [DOI:10.3923/ijb.2010.394.403]
54. Osareh, M. and Shariat, A. 2007. Evaluation of resistance to salinity in germination stage and vegetative growth in four species of eucalyptus. Journal of Agriculture Science and Natural Resources, 15(6): 1-14. [In Persian with English Summary].
55. Parida, A.K., Das, A.B. and Das, P. 2002. NaCl stress causes changes in photosynthetic pigments, proteins and other metabolic components in the leaves of a true mangrove, Bruguiera parviflora, in hydroponic cultures. Journal of Plant Biology, 45(1):28-36. [DOI:10.1007/BF03030429]
56. Parvaiz, A. and Satyawati, S. 2008. Salt stress and Phyto-biochemical responses of plants. Plant, Soil and Environment, 54(3): 89-99. [DOI:10.17221/2774-PSE]
57. Poosapati, S., Ravulapalli, P.D., Tippirishetty, N., Vishwanathaswamy, K.D. and Chunduri, S. 2013. Selection of high temperature and salinity tolerant Trichoderma isolates with antagonistic activity against Sclerotium rolfsii. SpringerPlus, 3: 1-11. [DOI:10.1186/2193-1801-3-641] [PMID] [PMCID]
58. Pour Esmaeil, M., Ghorbanli, M.L. and Khavarinejad, R. 2005. Effect of salinity on germination, fresh and dry weight, ion content, proline, soluble sugar and starch of Suaeda fruticosa. Desert, 2(1): 257-266. [In Persian with English Summary].
59. Prochazkova, D., Sairam, R.K., Srivastava, G.C. and Singh, D.V. 2001. Oxidative stress and antioxidant activity as the basis of senescence in maize leaves. Plant Science, 161(4): 765-771. [DOI:10.1016/S0168-9452(01)00462-9]
60. Rosendahl, C.N. and Rosendahl, S. 1991. Influence of vesicular arbuscular mycorrhizal fungi (Glomus spp.) on the response of Cucumber (Cucumis sativa L.) to salt stress. Environment and Experimental Botany, 31(3): 313-318. [DOI:10.1016/0098-8472(91)90055-S]
61. Reddy, A.R., Chaitanya, K.V. and Vivekanandan, M. 2004. Drought induced response of photosynthesis and antioxidant metabolism in higher plants. Journal of Plant Physiology, 161(11): 1189-1202. [DOI:10.1016/j.jplph.2004.01.013] [PMID]
62. Rezaee, M.A., Khavarinejad, R. and Fahimi, H. 2004. Physiologic response of Cotton (Gossypium hirsutum) to different salinity of soil. Journal of Horticultural Science, 62(2): 81-89. [In Persian with English Summary].
63. Sandhya, V., Ali, S.K.Z., Grover, M., Reddy, G. and Venkateswarlu, B. 2010. Effect of plant growth promoting Pseudomonas spp. On compatible solutes, antioxidant status and plant growth of maize under drought stress. Plant Growth Regulation, 62(1): 21-30. [DOI:10.1007/s10725-010-9479-4]
64. Sheteawi, S.A. 2007. Improving growth and yield of salt stressed soybean by exogenous application of jasmine acid and ascorbic. International Journal of Agriculture and Biology, 9(3): 473-478.
65. Shiroodi, A. and Galeshi, S. 2012. Evaluation effect of salinity stress on some morphologic and physiologic traits of Black cumin (Nigella sativa). The first national conference on the sustainable development of agriculture and the environment healthy. In: The First National Congress of Sustainable Development of Agriculture and Healthy Environment. 1-7. [In Persian with English Summary].
66. Silva, J.V., Lacerd, C.F., Costa, P.H.A., Filho, E.G. and Prisco, J.T. 2003. Physiological responses of NaCl stressed cowpea plants grown in nutrient solution supplemented with CaCl2. Brazilian Journal of Plant Physiology, 15(2): 99-105. [DOI:10.1590/S1677-04202003000200005]
67. Sims, D.A., Gamon, J.A. 2002. Relationships between leaf pigment content and spectral reflectance across a wide range of species, leaf structure and developmental stages. Remote Sensing of Environment, 81: 337-354. [DOI:10.1016/S0034-4257(02)00010-X]
68. Sudhakar, P.R., Reddy, M.P. and Veeranjaneyulu, K. 1993. Effect of salt stress on the enzymes of prolin synthesis and oxidant in Green gram seedling. Journal of Plant Physiology, 141(5): 621-623. [DOI:10.1016/S0176-1617(11)80466-9]
69. Sudhir, P. and Murthy, S.D.S. 2004. Effect of salt stress on basic processes of photosynthesis. Photosynthetica, 42(4): 481-486. [DOI:10.1007/S11099-005-0001-6]
70. Suma, N., Srimathi, P. and Roopa, V.M. 2014. Influence of biofertilizer pelleting on seed and seedling quality characteristics of Sesamum indicum. International Journal of Current Microbiology Applied Science, 3(6): 591-594.
71. Vessey, J.K. 2003. Plant growth promoting rhizobacteria as biofertilizer. Plant and Soil, 225(2): 571-586. [DOI:10.1023/A:1026037216893]
72. Wang, Y. and Nil, N. 2000. Changes in chlorophyll, ribulose biphosphate carboxylase-oxygenase, glycin betaine content, photosynthesis and transpiration in Amaranthus tricolor leaves during salt stress. The Journal of Horticulture Science and Biotechnology, 75(6): 623-627. [DOI:10.1080/14620316.2000.11511297]
73. Yousefi, S., Kartoolinejad, D., Bahmani, M., Naghdi, R. 2017. Effect of Azosprillium lipofenum and Azotobacter chroococcum on germination and early growth of hopbush (Dodonaea viscosa L.) under salinity stress. Journal of Sustainable Forestry, 2: 107-120. [DOI:10.1080/10549811.2016.1256220]
74. Zahir, Z.A., Arshad, M. and Frankenberger, W.T. 2004. Plant growth promoting rhizobacteria: applications and perspectives in agriculture. Advances in Agronomy, 81: 97-168. [DOI:10.1016/S0065-2113(03)81003-9]
75. Zarea, M.J., Hajinia, S., Karimi, N., Mohammadi Goltapeh, E., Rejali, F. and Varma, A. 2012. Effect of Piriformospora indica and Azospirillium strains from saline or non-saline soil on the effect of NaCl. Soil Biology and Biochemistry, 45(1): 139-149. [DOI:10.1016/j.soilbio.2011.11.006]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهشهای بذر ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Seed Research

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.