جلد 4، شماره 2 - ( (پاییز و زمستان) 1396 )                   سال1396، جلد4 شماره 2 صفحات 79-91 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Taghi Zoghi S, Soltani E, Alahdadi I, Sadeghi R. The Effects of Different Priming Methods on the Storability and Germination under Salinity Stress in Rapeseed (Brassica napus) Line Karaj 3. Iranian J. Seed Res.. 2018; 4 (2) :79-91
URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-280-fa.html
تقی ذوقی شیرین، سلطانی الیاس، اله دادی ایرج، صادقی رضا. اثر روش های مختلف پرایمینگ بر قابلیت انبارداری و جوانه زنی بذر کلزا (Brassica napus) لاین کرج 3 در شرایط تنش شوری. پژوهشهای بذر ایران. 1396; 4 (2) :79-91

URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-280-fa.html


دانشگاه تهران ، elias.soltani@ut.ac.ir
چکیده:   (2686 مشاهده)

در این تحقیق اثر روش­های مختلف پرایمینگ بر درصد و سرعت جوانه ­زنی کلزا در شرایط تنش شوری و تعیین قابلیت انبارداری بذرهای پرایم‏ شده مطالعه شد. به این منظور سه آزمایش به‏ صورت مجزا انجام شد که شامل آزمایش جذب آب، آزمایش اثر شوری بر جوانه ‏زنی و آزمایش قابلیت انبارداری بذرهای پرایم شده بودند. تیمارهای پرایمینگ در 5 سطح بدون پرایمینگ، هیدروپرایمینگ، پرایمینگ با اسید هیومیک، اسید سالیسیلیک و اسید جیبرلیک بودند. تنش شوری در چهار سطح صفر، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر اعمال شدند. قابلیت انبارداری بذر‏های پرایم‏ شده نیز طی 226 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش جذب آب نشان داد بذرهای کلزا بعد از حدود 18 ساعت جذب آب وارد فاز سوم آبنوشی شدند. نتایج آزمایش شوری نشان داد که شوری 12 دسی­ زیمنس بر متر، کمترین (3/74 درصد) و شوری صفر بیشترین (83 درصد) درصد جوانه ­زنی را داشت. سرعت جوانه‏ زنی در تمام تیمارهای پرایمینگ، بالاتر از شاهد بود به­ طوری­که پرایمینگ با اسید جیبرلیک (034/0 بر ساعت)، اسید هیومیک (036/0 بر ساعت)، اسید سالیسیلیک (027/0 بر ساعت) و هیدروپرایمینگ (036/0 بر ساعت) اختلاف معنی‏ داری با عدم پرایمینگ (019/0 بر ساعت) داشتند. به ‏طور کلی در همه سطوح شوری بذرهای پرایم ‏شده جوانه‏ زنی بهتری نسبت به تیمار بدون پرایم داشتند. قابلیت انبارداری بذرهای پرایم ‏شده و بدون پرایمینگ طی زمان کاهش معنی‏ داری پیدا نکردند. در کل می‏ توان نتیجه گرفت پرایمینگ تحمل به شوری را افزایش داد و می‏ توان آن­ها را نظیر بذرهای بدون پرایمینگ نگهداری کرد.


جنبه‌های نوآوری:

  1. در این تحقیق برای اولین بار قابلیت انبارداری بذرهای کلزای پرایمینگ شده بررسی شد.
  2. قابلیت انبارداری بذرهای پرایمینگ شده و عدم پرایمینگ کلزا در هر زمان نمونه ‏گیری تفاوت معنی­ داری با یکدیگر نداشتند (به‌استثنای اسید هیومیک).
  3. بذرهای پرایمینگ شده کلزا در تمام سطوح شوری نسبت به شاهد جوانه ­زنی بهتری داشتند.
  4. تیمارهای پرایمینگ بذر با اسید جیبرلیک، اسید هیومیک و هیدروپرایمینگ نسبت به بقیه تیمارها مناسب‏ تر بودند.
متن کامل [PDF 482 kb]   (523 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی بذر
دریافت: ۱۳۹۶/۳/۲۳ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۱/۱۰

فهرست منابع
1. Ashraf, M., and Rauf, H. 2001. Inducing salt tolerate in maize (Zea mays L.) through seed priming with chloride salts: growth and ion transport at early growth stages. Acta Physiologiae Plantarum, 23(4): 407-414. [DOI:10.1007/s11738-001-0050-9]
2. Basra, S.M.A., Ahmad, N., Khan, M.M., Iqbal, N., and Cheema, M.A. 2003. Assessment of cottonseed deterioration during accelerated ageing. Seed Science and Technology, 31(3): 531-540. [DOI:10.15258/sst.2003.31.3.02]
3. Basra, S.M.A., Ashraf, M., Iqbal, N., Khaliq, A., and Ahmad, R. 2004. Physiological and biochemical aspects of pre-sowing heat stress on cottonseed. Seed Science and Technology, 32(3): 765-774. [DOI:10.15258/sst.2004.32.3.12]
4. Basra, S.M.A., Farooq, M., and Tabassum, R. 2005. Physiological and biochemical aspects of seed vigour enhancement treatments in fine rice (Oryza sativa L.). Seed Science and Technology, 33(3): 623-628. [DOI:10.15258/sst.2005.33.3.09]
5. Bittencourt, M.L.C., Dias, D.C., Dias, L.A., and Araújo, E.F. 2005. Germination and vigour of primed Asparagus seeds. Scientia Agricola, 62(4): 319-324. [DOI:10.1590/S0103-90162005000400003]
6. De Figueiredo, E., Albuquerque, M.C., and De Carvalho, N.M. 2003. Effect of the type of environmental stress on the emergence of sunflower (Helianthus annuus L.), soybean (Glycine max L.) and maize (Zea mays L.) seeds with different levels of vigor. Seed Science and Technology, 31(2): 465-479. [DOI:10.15258/sst.2003.31.2.23]
7. Demir Kaya, M., Okçu, G., Atak, M., Çikili, Y., and Kolsarici, Ö. 2006. Seed treatment to overcome salt and drought stress during germination in sunflower (Helianthus annuus L.). European Journal of Agronomy, 24(4): 291-295. [DOI:10.1016/j.eja.2005.08.001]
8. Dhar, U., Pangtey, Y.P.S., and Tewari, A. 1999. Seed deterioration studies in Indian butter tree (Aisandra butyracea (Roxb.) Baehni). Seed Science and Technology, 27(3): 963-968.
9. Farooq, M., Basra, S.M.A., Khalid, M., Tabassum, R., and Mahmood, T. 2006a. Nutrient homeostasis, metabolism of reserves and seedling vigor as affected by seed priming in coarse rice. Botany, 84(8): 1196-1202. [DOI:10.1139/b06-088]
10. Farooq, M., Shahrzad, M., and Basra, A. 2006b. Priming of field-sown rice seed enhances germination, seedling establishment, allometry and yield. Plant Growth Regulation, 49(2-3): 285-294. [DOI:10.1007/s10725-006-9138-y]
11. Foti, S., Cosentino, S.L., Patane, C., and Agosta, G.M.D. 2002. Effects of osmoconditioning upon seed germination of sorghum (Sorghum bicolor L.) under low temperatures. Seed Science and Technology, 30(3): 521-533.
12. Fujikara, Y., Kraak, H.L., Basra, A.S., and Karssen, C.M. 1993. Hydropriming, a simple and inexpensive priming method. University Microfilms International, 300 North Zeeb Road, Box 91, Ann Arbor, MI 48106 (USA).
13. Harris, D., Pathan, A.K., Gothkar, P., Joshi, A., Chivasa, W., and Nyamudeza, P. 2001. On-farm seed priming: using participatory methods to revive and refine a key technology. Agricultural Systems, 69(1-2): 151-164. [DOI:10.1016/S0308-521X(01)00023-3]
14. Hus, J.L., and Sung, J.M. 1997. Antioxidant role of glutathione associated with accelerated agina and hydration of triploid Watermelon seeds. Physiologa Plantarum, 100(4): 967-974. https://doi.org/10.1034/j.1399-3054.1997.1000424.x [DOI:10.1111/j.1399-3054.1997.tb00024.x]
15. Iqbal, M., and Ashraf, M. 2006. Wheat seed priming in relation to salt tolerance: growth, yield and levels of free salicylic acid and polyamines. In Annales Botanici Fennici, 250-259.
16. Kader, M.A., and Jutzi, S.C. 2004. Effects of thermal and salt treatments during imbibition on germination and seedling growth of sorghum at 42/19˚C. Journal of Agronomy and Crop Science, 190(1): 35-38. [DOI:10.1046/j.0931-2250.2003.00071.x]
17. Khajeh-Hosseini, M., Lomholt, A., and Matthews, S. 2009. Mean germination time in the laboratory estimates the relative vigour and field performance of commercial seed lots of maize (Zea mays L.). Seed Science and Technology, 37(2): 446-456. [DOI:10.15258/sst.2009.37.2.17]
18. Khan, A.A. 1992. Preplant physiological seed conditioning. Jamck, M.J. (ed.), Horticultural reviews. John Wiley and Sons., New York, 131-181. [DOI:10.1002/9780470650509.ch4]
19. Khan, M.A., and Gulzar, S. 2003. Germination responses of Sporobolus ioclados: A saline desert grass. Journal of Arid Environments, 53(3): 387-394. [DOI:10.1006/jare.2002.1045]
20. Kuppusamy, N., and Ranganathan, U. 2014. Storage potential of primed seeds of okra (Abelmoschus esculentus) and beet root (Beta vulgaris). Australian Journal of Crop Science, 8(9): 1290-1297.
21. Larsen, S.U., Bailly, C., Côme, D., and Corbineau, F. 2004. Use of the hydrothermal time model to analyse interacting effects of water and temperature on germination of three grass species. Seed Science Research, 14(1): 35-50. [DOI:10.1079/SSR2003153]
22. Lee, S.S., and Kim, J.H. 2000. Total Sugars, α-Amylase Activity and Germination after Priming of Normal and Aged Rice Seeds. Korean Journal of Crop Science, 45(2): 108-111.
23. Liu, Y., Bino, R.J., van der Burg, W.J., Groot, S.P.C., and Hilhorst, H.W.M. 1996. Effects of osmotic priming on dormancy and storability of tomato (Lycopersicon esculentum Mill) seeds. Seed Science Research, 6(2): 49-55. [DOI:10.1017/S0960258500003020]
24. Mahajan, G., Sarlach, R.S., Japinder, S., and Gill, M.S. 2011. Seed priming effects on germination, growth and yield of dry direct-seeded rice. Journal of Crop Improvement, 25(4): 409-417. [DOI:10.1080/15427528.2011.576381]
25. Matsushima, K.I., and Sakagami, J.I. 2013. Effects of seed hydropriming on germination and seedling vigor during emergence of rice under different soil moisture conditions. American Journal of Plant Science, 4(8): 1584-1593. [DOI:10.4236/ajps.2013.48191]
26. McDonald, M.B. 1999. Seed deterioration: physiology, repair and assessment. Seed Science and Technology, 27: 177-237.
27. Murungu, F.S., Nyamugafata, P., Chiduza, C., Clark, L.J., and Whalley, W.R. 2003. Effects of seed priming aggregate size and soil matric potential on emergence of cotton (Gossypium hirsutum L.) and maize (Zea mays L.). Soil and Tillage Research, 74(2): 161-168. [DOI:10.1016/j.still.2003.06.003]
28. Seefeldt, S.S., Kidwell, K.K., and Waller, J.E. 2002. Base growth temperature, germination rate and growth response of contemporary spring wheat cultivars from the USA Pacific North West. Field Crop Research, 75: 47-52. [DOI:10.1016/S0378-4290(02)00007-2]
29. Serrano, R., Macia, F.C., and Moreno, V. 1999. Genetic engineering of salt and drought tolerance with yeast regulatory genes. Scientia Horticulturae, 78(1-4): 261-269. [DOI:10.1016/S0304-4238(98)00196-4]
30. Simon, E.W. 1984. Early events in germination. In: Murray, D.R. (ed.). Seed physiology: germination and reserve mobilization. Academic Press, Orlando, FL. 77-115. [DOI:10.1016/B978-0-12-511902-3.50008-7]
31. Soltani, A., Galeshi, S., Zenali E., and Latifi, N. 2001. Germinating seed reserve utilization and growth of chickpea as affected by salinity and seed size. Seed Science and Technology, 30: 51-60.
32. Soltani, E., Galeshi, S., Kamkar, B. and Akramghaderi, F. 2009.The effect of seed aging on seedling growth as affected by environmental factors in wheat. Research Journal of Environmental Science, 3: 184-192. [DOI:10.3923/rjes.2009.184.192]
33. Soltani, E., Soltani, A. and Oveisi, M. 2013. Modeling Seed Aging Effect on Wheat Seedling Emergence in Drought Stress: Optimizing Germin Program to Predict Emergence Pattern. Journal of Crop Improvement, 15(2): 147-160. [In Persian with English Summary].
34. Soltani, E., and Farzaneh, S. 2014. Hydrotime analysis for determination of seed vigour in cotton. Seed Science and Technology, 42(2): 260-273. [DOI:10.15258/sst.2014.42.2.14]
35. Soltani, E., and Soltani, A. 2015. Meta-analysis of seed priming effects on seed germination, seedling emergence and crop yield: Iranian studies. International Journal of Plant Production, 9(3): 413-432.
36. Srinivasan, K., Saxena, S., and Singh, B.B. 1999. Osmo- and hydropriming of mustard seeds to improve vigour and some biochemical activities. Seed Science and Technology, 27(2): 785-789.
37. Tekrony, D.M., and Egli, D.B. 1997. Accumulation of seed vigour during development and maturation. In Basic and applied aspects of seed biology, Springer, Dordrecht, 369-384. [DOI:10.1007/978-94-011-5716-2_41]
38. Toselli, M.E., and Casenave, E.C. 2003. Water content and the effectiveness of hydro and osmotic priming of cotton seeds. Seed Science and Technology, 31(3): 727-735. [DOI:10.15258/sst.2003.31.3.21]
39. Varier, A., Vari, A.K., and Dadlani, M. 2010. The subcellular basis of seed priming. Current Science, 99: 450-456.
40. Weber, E.A., Frick, K., Gruber, S., and Claupein, W. 2010. Research and development towards a laboratory method for testing the genotypic predisposition of oilseed rape (Brassica napus L.) to secondary dormancy. Seed Science and Technology, 38(2): 298-310. [DOI:10.15258/sst.2010.38.2.03]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهشهای بذر ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Iranian Journal of Seed Research

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.