(پاییز و زمستان)                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه یاسوج ، amoradi@yu.ac.ir
چکیده:   (932 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه: این تحقیق به بررسی اثرات رطوبت بذر، دما و زمان انبارداری بر شاخص‌های جوانه‌زنی بذر بابونه آلمانی می‌پردازد. با توجه به تأثیر رطوبت بذر و دمای انبارداری بر کیفیت بذر، این مطالعه جهت استانداردسازی روش‌های بهینه برای نگهداری بذر این گیاه دارویی است. این تحقیق با هدف بررسی تأثیر رطوبت بذر، دما و دوره­های انبارداری بر شاخص‌های جوانه­‌زنی بذر بابونه آلمانی انجام شد.
مواد و روش‌ها: آزمایش به صورت کرت دو بار خرد شده در سه تکرار، در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با چهار سطح دمای انبارداری (15، 25، 35 و 45 درجه سلسیوس)، سه سطح محتوای رطوبت بذر (8، 12 و 16 درصد) و دوره‌های انبارداری مختلف (30 تا 180 روز) در سال 1398 در دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج اجرا شد. ابتدا رطوبت اولیه بذرها اندازه‌گیری و با استفاده از فرمول‌های مشخص، رطوبت مورد نظر ایجاد گردید. پس از آن، اندازه‌گیری‌های جوانه‌زنی و شاخص‌های مرتبط از جمله درصد جوانه‌زنی و سرعت جوانه‌زنی انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SAS استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج حاصل از مقایسه میانگین برش‌دهی برهمکنش دوره انبارداری و رطوبت بذر در دماهای 15، 25، 35 و 45 درجه سلسیوس نشان داد که با افزایش دوره انبارداری، درصد جوانه‌زنی به‌طور معنی‌داری کاهش یافت و کمترین درصد جوانه‌زنی مربوط به 180 روز انبارداری و رطوبت بذر 16 درصد بود. سرعت جوانه‌زنی نیز در تمامی دماها با طولانی شدن دوره انبارداری به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. نتایج بررسی رشد گیاهچه تحت تأثیر شرایط مختلف انبارداری نشان‌دهنده کاهش معنی‌دار طول ریشه‌چه، ساقه‌چه و گیاهچه در تمامی دماها با افزایش دوره انبارداری بود. کمترین طول این اجزا نیز در 180 روز انبارداری و رطوبت 16 درصد مشاهده شد. با افزایش رطوبت بذر از 8 به 12 درصد، به طور میانگین درصد جوانه­‌زنی 9% و سرعت جوانه­‌زنی 5 % کاهش یافت. در حالی­که با افزایش رطوبت از 8 به 16 درصد، به طور میانگین درصد جوانه­زنی 73 % و سرعت جوانه­زنی 72% کاهش یافت. با افزایش دمای انبارداری از 15 به دماهای 25، 35 و 45 درجه سلسیوس، به طور میانگین درصد جوانه­‌زنی به ترتیب 9%، 25% و 42% کاهش یافت و سرعت جوانه­‌زنی به ترتیب 14%، 33% و 43% کاهش یافت.
 نتیجه‌گیری: به‌طور کلی، نتایج نشان دهنده کاهش شاخص­های جوانه­‌زنی بذر بابونه المانی با افزایش رطوبت بذر و دمای انبارداری بود و بهترین رطوبت بذر 8 درصد و بهترین دمای انبارداری 15 درجه سلسیوس برای حفظ کیفیت بذر به دست آمد.

جنبه‌های نوآوری:
  1. مناسب ترین محیط برای انبارداری بابونه آلمانی تعیین شد.
  2. اثر شرایط نامناسب انبارداری بر ویژگی­های فیزیولوژیک بابونه آلمانی بررسی شد.
واژه‌های کلیدی: بنیه، زوال، کیفیت بذر، گیاهان دارویی
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی بذر
دریافت: 1403/5/12 | ویرایش نهایی: 1404/3/10 | پذیرش: 1403/11/16

فهرست منابع
1. Abdul-Baki, A.A. and Anderson, J.D. 1970. Viability and leaching of sugars from germinating barley. Crop Science, 10(1): 31-34. [DOI:10.2135/cropsci1970.0011183X001000010012x]
2. Arief, R., Koes, F. and Komalasari, O. 2020. Effects of seed storage duration and matriconditioning materials on germination and seedling characteristics of maize. AGRIVITA: Journal of Agricultural Science, 42(3): 425-434. [DOI:10.17503/agrivita.v42i3.2034]
3. Bailly, C. 2004. Active oxygen species and antioxidants in seed biology. Seed Science Research, 14(2): 93-107. [DOI:10.1079/SSR2004159]
4. Bailly, C., Benamar, A., Corbineau, F. and Côme, D. 2000. Antioxidant systems in sunflower (Helianthus annuus L.) seeds as affected by priming. Seed Science Research, 10(1): 35-42. [DOI:10.1017/S0960258500000040]
5. Chauhan, R., Singh, S., Kumar, V., Kumar, A., Kumari, A., Rathore, S., Kumar, R. and Singh, S. 2021. A comprehensive review on biology, genetic improvement, agro and process technology of german chamomile (Matricaria chamomilla L.). Plants, 11(1): 29. [DOI:10.3390/plants11010029] [PMID] []
6. Demirkaya, M., Dietz, K.J. and Sivritepe, H.O. 2010. Changes in antioxidant enzymes during ageing of onion seeds. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 38(1): 49-52.
7. Fessel, S.A., Vieira, R.D., Cruz, M., Paula, R. and Panobianco, M. 2006. Electrical conductivity testing of corn seeds as influenced by temperature and period of storage. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 41: 1551-1559. [DOI:10.1590/S0100-204X2006001000013]
8. Goel, A. and Sheoran, I. 2003. Lipid peroxidation and peroxide-scavenging enzymes in cotton seeds under natural ageing. Biologia Plantarum, 46: 429-434. [DOI:10.1023/A:1024398724076]
9. Hampton, J.G. and TeKrony, D.M. 1995. Handbook of vigour test methods. 3rd Edition, The International Seed Testing Association, Zurich.
10. ISTA. 2007. International rules for seed testing. Basserdorf, switzerland.
11. Jafari, Z. 2014. Temperature-humidity response of fennel seeds under different storage conditions. Master Thesis of Tehran University. 97p. [In Persian]
12. Jorge, M.H.A. and Ray, D.T. 2005. Germination characterization of guayule seed by morphology, mass and, x-ray analysis. Industrial Crops and Products, 22(1): 59-63. [DOI:10.1016/j.indcrop.2004.05.007]
13. Kanto, U., Jutamanee, K., Osotsapar, Y., Chai-arree, W. and Jattupornpong, S. 2015. Promotive effect of priming with 5-aminolevulinic acid on seed germination capacity, seedling growth and antioxidant enzyme activity in rice subjected to accelerated ageing treatment. Plant Production Science, 18(4): 443-454. [DOI:10.1626/pps.18.443]
14. Kong, L., Huo, H. and Mao, P. 2015. Antioxidant response and related gene expression in aged oat seed. Frontiers in Plant Science, 6: 1-9. [DOI:10.3389/fpls.2015.00158]
15. Lei, X., Liu, W., Zhao, J., You, M., Xiong, C., Xiong, Y., Xiong, Y., Yu, Q., Bai, S. and Ma, X. 2020. Comparative physiological and proteomic analysis reveals different involvement of proteins during artificial aging of Siberian wildrye seeds. Plants, 9(10): 1370. [DOI:10.3390/plants9101370] [PMID] []
16. Lin, R., Chen, K., Chen, C., Chen, J. and Sung, J. 2005. Slow post-hydration drying improves initial quality but reduces longevity of primed bitter gourd seeds. Scientia Horticulturae, 106(1): 114-124. [DOI:10.1016/j.scienta.2005.02.016]
17. Maguire, J.D. 1962. Speed of germination-aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. [DOI:10.2135/cropsci1962.0011183X000200020033x]
18. Mehrabi Kooshki, M., Moradi, A., Balouchi, H., Behboud, R. and Latifmanesh, H. 2022. Germination and viability coefficients of faba bean (Vicia faba) seed under different storage conditions. Iranian Journal of Seed Research, 9(1): 1-24. [In Persian]. [DOI:10.52547/yujs.9.1.1]
19. Mohammadi, H., Soltani, A., Sadeghipour, H. and Zeinali, E. 2011. Effects of seed aging on subsequent seed reserve utilization and seedling growth in soybean. International Journal of Plant Production, 5(1): 65-70.
20. Paravar, A., Maleki Farahani, S., Adetunji, A.E., Oveisi, M. and Piri, R. 2023. Effects of seed moisture content, temperature, and storage period on various physiological and biochemical parameters of Lallemantia iberica Fisch. & CA Mey. Acta Physiologiae Plantarum, 45(9): 1-15. [DOI:10.1007/s11738-023-03581-0]
21. Piri, R., Moradi, A. and Hoseini-Moghaddam, M. 2018. Effect of accelerated aging and seed priming on germination and some biochemical indices of cumin (Cuminum cyminum L.). Iranian Journal of Seed Science and Research, 5(1): 69-81. [In Persian] [DOI:10.22124/jms.2018.2901]
22. Rao, D., Pashwan, V.R., Chaitanya, G., Verma, B. and Negi, P. 2023. Physiological and biochemical changes during seed deterioration in seed-a review. Emergent Life Sciences Research, 9(1): 1-10.
23. Sera, B. 2023. Methodological contribution on seed germination and seedling initial growth tests in wild plants. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 51(2): 1-11. [DOI:10.15835/nbha51213164]
24. Sharma, R. and Sharma, S. 2010. Effect of storage and cold-stratification on seed physiological aspects of unium persicum: A threatened medicinal herb of trans-himalaya. International Journal of Botany, 6(2): 151-156. [DOI:10.3923/ijb.2010.151.156]
25. Singh, P.A., Dash, S., Choudhury, A. and Bajwa, N. 2024. Factors affecting long-term availability of medicinal plants in India. Journal of Crop Science and Biotechnology, 27(2): 145-173. [DOI:10.1007/s12892-023-00219-y]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهشهای بذر ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Seed Research

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.