جلد 10، شماره 2 - ( (پاییز و زمستان) 1403 )                   سال1403، جلد10 شماره 2 صفحات 136-119 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Delfan F, Shahbazi F, Esvand H. (2024). Evaluation of mechanical damages to chickpeas due to free fall during handling under electrical conductivity and accelerated aging tests. Iranian J. Seed Res.. 10(2), : 8 doi:10.61186/yujs.10.2.119
URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-571-fa.html
دلفان فرزاد، شهبازی فیض اله، عیسوند حمید رضا. ارزیابی صدمات مکانیکی وارده به نخود ناشی از سقوط آزاد تحت آزمون‌های هدایت الکتریکی و پیری زودرس پژوهشهای بذر ایران 1403; 10 (2) :136-119 10.61186/yujs.10.2.119

URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-571-fa.html


دانشگاه لرستان ، shahbazi.f@lu.ac.ir
چکیده:   (1127 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه: بذر محصولات کشاورزی از لحظه برداشت تا زمان انتقال به انبار بطور دایم در معرض نیروهای ضربه‌ای ماشین‌ها قرار می‌گیرد. طراحی و عملکرد نامناسب ماشین‌های مورد استفاده در هر یک از این مراحل می‌تواند باعث آسیب مکانیکی بذرها شود. آسیب‌های مکانیکی ناشی از سقوط آزاد بر بذر محصولات کشاورزی که در مراحل مختلف برداشت، حمل ‌و نقل و سایر فرایندها رخ می‌دهد، باعث کاهش کیفیت آنها و افزایش ضایعات بذری می‌شود. این مطالعه با هدف ارزیابی میزان صدمات مکانیکی وارده به بذر نخود در اثر ضربه ناشی از سقوط آزاد انجام شد.
 مواد و روش‌ها: آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل ارتفاع سقوط بذر (3، 6، 9 و 12 متر)، جنس سطح برخورد (سیمان، چوب، فلز (آهن) و بذر با بذر) و رطوبت بذر (10، 15، 20 و 25 درصد) بودند. صفات مورد بررسی یا میزان صدمات وارده به بذرها که شامل اندازه‌گیری زوال بذر به روش پیری زودرس (کاهش درصد جوانه‌زنی در آزمون پیری زودرس) و اندازه‌گیری میزان هدایت الکتریکی بودند.
 یافته‌ها: نتایج تجزیه واریانس نشان داد که هر سه فاکتور (ارتفاع سقوط، جنس سطح برخورد و رطوبت بذر) تأثیر معنی‌داری را در سطح احتمال یک درصد بر کاهش درصد جوانه‌زنی در آزمون پیری زودرس و تغییرات هدایت الکتریکی بذر نخود داشتند. در آزمون پیری زودرس، بیشترین صدمه‌دیدگی بذرها در سطح برخورد فلز (96/41 درصد کاهش درصد جوانه‌زنی) و کمترین آن در سطح برخورد بذر با بذر (71/29 درصد) رخ ‌داده بود. همچنین بیشترین میزان هدایت الکتریکی مربوط به حالت سقوط بذرها روی فلز (09/36 میکروزیمنس بر سانتی‌متر بر گرم) و کمترین آن مربوط به برخورد بذر با بذر بود (68/21 میکروزیمنس بر سانتی‌متر بر گرم). با افزایش ارتفاع سقوط بذرها از 3 به 12 متر، میزان کاهش جوانه‌زنی و هدایت الکتریکی بذرها به ترتیب از 74/27 به 08/48 درصد و از 72/18 به 47/40 میکروزیمنس بر سانتی‌متر بر گرم افزایش‌یافته بود. افزایش رطوبت بذرهای نخود از 10 به 25 درصد، باعث کاهش میزان صدمات بذرها به‌صورت تغییر هدایت الکتریکی (از 40/38 به 18/21 میکروزیمنس بر سانتی‌متر بر گرم)، اما افزایش صدمات به‌صورت کاهش درصد جوانه‌زنی در آزمون پیری زودرس (از 22/29 به 88/42 درصد) شده بود.
نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که جابه‌جایی بذرهای نخود و سقوط آزاد ناشی از آن تأثیر قابل توجهی بر میزان صدمات نهانی آنها از جمله کاهش درصد جوانه‌زنی و تغییرات هدایت الکتریکی داشت. بنابراین، در طول فراوری و حمل و نقل بذرها، باید ارتفاع سقوط را تا حد ممکن کاهش یابد و از برخورد بذرها با سطوح سخت جلوگیری شود.

جنبه‌های نوآوری:
  1. آزمون‌های زوال بذر به روش پیری زودرس و هدایت الکتریکی می‌توانند به عنوان معیارهایی مناسبی برای سنجش آسیب‌های مکانیکی بذر نخود مورد استفاده قرار گیرند.
  2.  در طراحی ماشین‌های باید سعی شود سطوحی که با بذرها در تماس هستند و به آنها ضربه می‌زنند از جنس مواد نرم انتخاب شوند تا اثر مخرب افزایش ارتفاع سقوط بذرها را کاهش داد.
  3. باید در طول فراوری و حمل و نقل، میزان رطوبت در حد بهینه حدود 15 درصد باشد.
شماره‌ی مقاله: 8
متن کامل [PDF 529 kb]   (351 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موضوعات
دریافت: 1402/6/1 | ویرایش نهایی: 1403/3/20 | پذیرش: 1402/12/15 | انتشار الکترونیک: 1403/3/20

فهرست منابع
1. ASABE Standards. 2008. S368.3: Compression test of food materials of convex shape. American Society of Agricultural and Biological Engineers, Michigan. St. Joseph, MI: ASABE.
2. ASABE, Standards. 2006. S352. 2 Moisture measurement-Unground Grain and Seeds. American Society of Agricultural and Biological Engineers, Michigan. St. Joseph, MI: ASABE.
3. Bartkowiak, A., Gracz, W. Marcinkowski, D., Skrzypek, D. and Wojtaszyk, S. 2019. Research on quality of maize grain as a result of the application of an innovative system for storing grain under operating Conditions. Agricultural Engineering, 23(3):15-28. [DOI:10.1515/agriceng-2019-0022]
4. Bergen, G.A., Jayas, D.S. and White, N.D.G. 1993. Physical damage to peas and lentils due to free fall. Canadian Agricultural Engineering, 35(2): 151-159.
5. Chen, Z., Wassgren, C. and Ambrose, K. 2020. A review of grain kernel damage: mechanisms, modeling, and testing procedures. Transactions of the ASABE, 63(2):455-475. [DOI:10.13031/trans.13643]
6. Delfan, F., Shahbazi, F. Esvand, H.R. 2023. Impact damage to chickpea seeds during free fall. International Agrophysics, 37(1): 41-49. [DOI:10.31545/intagr/156049]
7. Eckhoff, S.R. and Paulsen, M.R. 2012. Maize, in Cereal Grain Quality, Ed by Herny RJ and Kettlewell PS, Springer Science & Business Media. Chapman and Hall, London, pp 77-112. [DOI:10.1007/978-94-009-1513-8_3]
8. Evans, M.D., Holmes, R.G. and McDonald, M.B. 1990. Impact damage to soybean seed as affected by surface hardness and seed orientation. Transactions of the ASABE, 33(1): 234-0240. [DOI:10.13031/2013.31321]
9. Fiscus, D.E., Foster, G.H. and Kaufmami, H.H. 1999. Physical damage of grain caused by various handling techniques. Transactions of the ASAE, 14(3): 480-0485. [DOI:10.13031/2013.38319]
10. Foster G.H. and Holman L.E. 1999. Grain breakage caused by commercial handling methods. Marketing Research Report No. 968. Washington, DC: USDA-ARS.
11. Ghafori, H., Hemmat, A. Borghaee, A.M. and Minaei, S. 2011. Physical properties and conveying characteristics of corn and barley seeds using a suction-type pneumatic conveying system. African Journal of Agricultural Research, 6(27): 5972-5977 [DOI:10.5897/AJAR11.1098]
12. ISTA. 2009. International Seed Testing Association. Handbook on seedling evaluation (3rd ed) with amendment. Bassersdorf, Switzerland
13. Jan, K.N., Panesar, P.S. and Singh S. 2019. Effect of moisture content on the physical and mechanical properties of quinoa seeds. International Agrophysics, 33(1).41-48. [DOI:10.31545/intagr/104374]
14. Khazaei J., Shahbazi F., Massah J., Nikravesh M. and Kianmehr M.H. 2008. Evaluation and modeling of physical and physiological damage to wheat seeds under successive impact loadings: mathematical and neural networks modeling. Crop Science, 48(4): 1532-1544. [DOI:10.2135/cropsci2007.04.0187]
15. Konak, M., K. Carman and Aydin, C. 2002. Physical properties of chickpea seeds. Biosystem Engineering, 82(1): 73-78. [DOI:10.1006/bioe.2002.0053]
16. Kordi, S. and Shahbazi, F. 2020. Effects of moisture contents on harvesting time and drying methods on mechanical properties and electrical conductivity of corn hybrids. Nutrition and Food Sciences Research, 7(3): 33-40. [DOI:10.29252/nfsr.7.3.33]
17. Mohsenin, N. N. 1986. Physical properties of plant and animal materials. New York: Gordon and Breach Science Publishers.
18. Rahman, M.M., Hampton, J.G. and Hill, M.J. 2004. Effect of seed moisture content following hand harvest and machine threshing on seed quality of cool tolerant soybean. Seed Science and Technology, 32: 149-158 [DOI:10.15258/sst.2004.32.1.15]
19. Sadeghi, H., Mirshekarnejad, B., Sheidaei, S. and Oskouei. B. 2014. Evaluation of germination traits and mechanical damage to soybean seed during processing, under standard germination, electrical conductivity and accelerated aging tests. Journal of Crops Improvement (Journal of Agriculture) 15(3): 187-199. [In Persian with English Summary].
20. Santos, S.G.F.D., Araujo, E.F., Araujo, R.F., Kohl, S., Coelho, A.P.D.F. and Nascimento, W.M., 2023. Processing on the physical and physiological quality of chickpea (Cicer arietinum L.) seeds. Journal of Seed Science, 45: p.e202345025. [DOI:10.1590/2317-1545v45268779]
21. Shah, F. S. Watson, C. E. Meredith, N.D. Bohn, P. A. and Martin, B. 2001. Effect of bean ladder usage on mechanical damage during soybean seed conditioning. Seed Technology, 23(1): 92-97.
22. Shahbazi, F. 2011. Impact damage to chickpea seeds as affected by moisture content and impact velocity. Applied Engineering in Agriculture, 27(5): 771-775. [DOI:10.13031/2013.39557]
23. Shahbazi, F. 2021. Mechanical damage to agricultural grains (Causes and Solutions). Lorestan University, Press. Khoram abbad, Iran [In Persian].
24. Shahbazi, F., Saffar. A. and Analooei. M. 2011. Mechanical damage to pinto beans as affected by moisture content and impact energy. Agricultural Engineering International: CIGR Journal, 13(2):1-8.
25. Shahbazi, R, and Shahbazi, F. 2023. Effects of cushion box and closed let‐down ladder usage on impact damage to corn kernel during handling. Food Science & Nutrition, 11(5): 2243-2253. [DOI:10.1002/fsn3.3137] [PMID] []
26. Shahbazi, R. and Shahbazi, F., 2022 a. Effects of cushion box and closed let-down ladder usage on damage to corn during handling: Physiological deterioration. Plant Methods, 18(1), p.142. [DOI:10.1186/s13007-022-00975-y] [PMID] []
27. Shahbazi, R. and Shahbazi, F. 2022 b. Effects of cushion box and closed let-down ladder usage on mechanical damage during corn kernel handling: Cracking. Journal of Stored Products Research, 99(1): p.102006. [DOI:10.1016/j.jspr.2022.102006]
28. Vearasilpa, S., Somchai, P., Nattasak, K., Sanguansak, T., Sangtiwa, S. and Elke P. 2001. Assessment of post harvest soybean seed quality loss. Conference on International Agricultural Research for Development Institute for Agricultural Chemistry, Georg-August University, Göttingen, 37075 Germany.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهشهای بذر ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Seed Research

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.