جلد 6، شماره 1 - ( (بهار و تابستان) 1398 )                   سال1398، جلد6 شماره 1 صفحات 65-76 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

sheidaei S, Hamidi A, sadeghi H, oskouei B, zare L. Impact of Storage Fungi on Soybean Seed Deterioration in Different Storage Conditions and Seed Moisture Content. Iranian J. Seed Res.. 2019; 6 (1) :65-76
URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-370-fa.html
شیدائی سامان، حمیدی آیدین، صادقی حسین، اسکویی بیتا، زارع لیلا. تأثیر قارچ‌های انباری بر زوال بذر سویا در شرایط مختلف نگهداری و رطوبت بذر. پژوهشهای بذر ایران. 1398; 6 (1) :65-76

URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-370-fa.html


مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. ، saman_sheidaee@yahoo.com
چکیده:   (65 مشاهده)
DOR: 98.1000/2383-1251.1398.6.65.11.1. 1578.1585

چکیده مبسوط
مقدمه: دانستن و درک خصوصیات پیچیده‌ای که طول عمر بذر را کنترل می‌کنند، دارای اهمیت اکولوژیکی، زارعی و اقتصادی است. شرایط نگهداری نامناسب پس از برداشت، بخش بزرگی از عملکرد سالیانه را در انبار از بین می‌برد که قسمتی از آن به‌دلیل فعالیت‌های میکروبی در انبارها می‌باشد. خسارت ناشی از کپک‌های انباری بر اساس شرایط آب و هوایی، محصول و امکانات انبارداری متغیر است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر شرایط نگهداری و رطوبت اولیه بذر بر رشد قارچ‌های انباری و ارتباط بین میزان آلودگی به قارچ‌ها با کیفیت و تغییرات بیوشیمیایی بذر انجام شد.
مواد و روش‌ها: به‌منظور بررسی تأثیر قارچ‌های انباری بر زوال بذر سویا در شرایط مختلف انبارداری پژوهشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل سه میزان رطوبت اولیه بذر شامل رطوبت پایین (10%)، رطوبت متوسط (12%) و رطوبت بالا (14%) به‌عنوان فاکتور اول و دو شرایط انبارکردن شامل انبار مورد استفاده برای نگهداری بذر در مغان و انبار کنترل شده نگهداری بذر در مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شد. بذرهای سویا رقم ویلیامز پس از 6 ماه نگهداری در شرایط کنترل شده و شرایط متداول نگهداری بذر از نظر آلودگی به قارچ‌های Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Fusarium spp, Penicillium spp و همچنین صفات کیفی و بیوشیمیایی بذر شامل درصد جوانه‌زنی، شاخص بنیه گیاهچه، میزان قندهای محلول و پروتئین بذر مورد مطالعه قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج این آزمایش نشان داد که با افزایش رطوبت بذر به 14 درصد به‌طور معنی‌داری از کیفیت بذر کاسته شد. همچنین آلودگی به قارچ‌های انباری رابطه مستقیمی با میزان رطوبت بذر داشته و بذرهای با رطوبت بالا به سرعت مورد هجوم قارچ‌های انباری قرار گرفته و این آلودگی‌ها سبب کاهش کیفیت بذر و کاهش قابلیت حیات گردید. همچنین در بذرهای با رطوبت 14 درصد در انبار مغان نسبت به انبار کنترل شده آلودگی به قارچ آسپرژیلوس نیگر از 5/27 به 75/43 درصد افزایش و درصد جوانه‌زنی از 5/52 به 23 درصد کاهش نشان داد. این بررسی نشان داد که با افزایش درصد قارچ‌های انباری، زوال بذر سویا به‌طور معنی‌داری افزایش یافت. بررسی تغییرات بیوشیمیایی بذرهای زوال یافته در طی انبارکردن نشان داد که با افزایش پیری بذرها میزان قندهای محلول و درصد پروتئین کاهش یافت، به‌طوری‌که در بذرهای نگهداری شده در شرایط نامناسب، میزان قندهای محلول و پروتئین بذر به‌طور معنی‌داری پایین‌تر بود. همچنین با افزایش رطوبت بذر که افزایش زوال بذر را در پی داشت از محتوای قندهای محلول و پروتئین به‌طور معنی‌داری کاسته شد.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج به‌دست آمده، رطوبت اولیه بذر و شرایط نگهداری دو عامل مهم و تعیین کننده میزان هجوم بیماری‌ها در طی انبارداری بودند و این موضوع با تأثیر بر محتوای قندهای محلول و پروتئین محلول باعث زوال بذر و کاهش بنیه بذر و قابلیت حیات بذر گردید. همچنین می‌توان نتیجه‌گیری کرد که رطوبت بذر 12 درصد که رطوبت استاندارد تولید بذر سویا در ایران است، رطوبت مناسبی برای نگهداری بذر می‌باشد.

جنبه‌های نوآوری:
  1. معرفی شرایط مناسب انبارداری و رطوبت اولیه بذر به‌منظور کاهش آسیب قارچ‌ها و زوال بذر سویا
  2. تعیین آسیب‌های قارچ‌های مختلف در طی انبارداری بذر سویا
  3. تعیین ارتباط بین میزان آلودگی بذر سویا به قارچ‌های انباری با کیفیت، میزان پروتئین و قندهای محلول بذر
متن کامل [PDF 425 kb]   (20 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موضوعات
دریافت: ۱۳۹۷/۵/۲۰ | پذیرش: ۱۳۹۷/۱۱/۲۵

فهرست منابع
1. Abdul-baki, A.A., and Anderson, J.D. 1973. Vigor determination in soybean seed by multiplication. Crop Science, 3: 630-633. [DOI:10.2135/cropsci1973.0011183X001300060013x]
2. Agrawal, R.L. 1995. Seed technology. 2nd Edition. Oxford and Ibh Publication Co. Pvt. Ltd, New Delhi. 463 p.
3. ISTA (International Seed Testing Association). 2009. International rules for seed testing. Zurichtstr. 50. CH 8303. Bassersdorf, Switzerland, Edition 2009/1.
4. AOAC (Association of Official Analytical Chemists). 1995. Official Methods of Analysis, 16th Ed. AOAC International, Gaithersburg, MD. USA.
5. Bewley, J.D., Bradford, K.J., Hilhorst, H.W., and Nonogaki, H. 2013. Seeds: Physiology of Development, Germination and Dormancy, 3rd Edition Springer New York. 392 p. [DOI:10.1007/978-1-4614-4693-4]
6. Bhattacharya, K., and Raha, S. 2002. Deteriorative changes of maize, groundnut and soybean seeds by fungi in storage. Mycopathologia, 155(3): 135-141. [DOI:10.1023/A:1020475411125] [PMID]
7. Bilgrami, K.S, Sinha J.R.K., and Prasad, T. 1979. Changes in seed contents of paddy (Oryza sativa L.) due to fungal flora. Journal of Phytopathology, 96(1): 9-14. [DOI:10.1111/j.1439-0434.1979.tb01614.x]
8. Bradford, M.M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein day binding. Analitical Biochemistry, 72: 248-254. [DOI:10.1006/abio.1976.9999] [PMID]
9. Chavan, A.M., and Kakde, R.B. 2008. Studies on abnormal oilseeds mycoflora from Marathwada region. Bionano Frontier, 2(2): 101-104
10. Christensen, C.M., and Kaufmann, H.H. 1969. Grain storage: The role of fungi in quality loss. U of Minnesota Press.
11. Ellis, J.E., Bass, L.N., and Witing, D. 2008. Storing vegetable and flowers seeds. Colorado state university extension. 7-221. Seed Science and Technology, 28(2): 413-420.
12. Harman G.E., and Nash, G. 1972. Deterioration of stored pea seed by Aspergillus ruber: evidence for the involvement of a toxin. Phytopath, 62: 209-212. [DOI:10.1094/Phyto-62-209]
13. Hartman, T.G., Karmas, K., Salinas, P., Ruiz, R., Lech, J., and Rosen, R.T. 1994. Effect of packaging on the lipid oxidation storage stability of dehydrated pinto beans. In: Lipids in Food Flavors. Chapter 11, pp 158-167. Elsevier Science publisher. [DOI:10.1021/bk-1994-0558.ch011]
14. Kakde, R.B., and Chavan, A.M. 2011a. Extracellular lipase enzyme production by seed-borne fungi under the Influenc of physical factors. International Journal of Biology, 3(1): 94-100. [DOI:10.5539/ijb.v3n1p94]
15. Kakde, R.B. and Chavan, A.M. 2011b. Effect of Carbon, nitrogen, sulphur, phosphorus, antibiotic and vitamin sources on hydrolytic enzyme production by storage fungi. Recent Research in Science and Technology, 3: 20-28.
16. Kakde, R.B. and Chavan, A.M. 2011c. Deteriorative changes in oilseeds due to storage fungi and efficacy of botanicals. Current Botany, 2(1): 17-22.
17. Ma, F., Ewa, C., Tasneem, M., Peterson, C.A., and Gijzen, M. 2004. Cracks in the palisade cuticle of soybean seed coats correlate with their permeability to water. Annals of Botany, 94(2): 213-228. [DOI:10.1093/aob/mch133] [PMID] [PMCID]
18. Malaker, P.K., Mian, I.H., Bhuiyan, K.A., Akanda, A.M., and Reza, M.M.A. 2008. Effect of storage containers and time on seed quality of wheat. Bangladesh Journal of Agricultural Research, 33(3): 469-477. [DOI:10.3329/bjar.v33i3.1606]
19. Mathur, S.B., and Kongsdal, O. 2003. Common Laboratory Seed Health Testing Methods for Detecting Fungi. International Seed Testing Association, Basserdorf, Switzerland.
20. Nandi, D., Mondal, G.C., and Nandi, B. 1982. Studies on deterioration of some oil seed in storage. III. Effects of different storage, temperatures and relative humidities on seed moisture, infection and germination. Seed Science and Technology, 10: 141-150.
21. Nandi, S.K., Mukherjee, P.S., and Nandi, B. 1988. Deteroriative changes of maize grains by fungi in storage. Indian Journal of Mycological Research, 26: 25-31.
22. Robinson, J.H., Anthony, C., and Drabble, W.T. 1974. The utilization of nitrogen sources by Aspergillus clavatus. Microbiology, 85(1): 23-28. [DOI:10.1099/00221287-85-1-23] [PMID]
23. Sisman, C. 2005. Quality losses in temporary sunflower stores and influences of storage conditions on quality losses during storage. Journal of Central European Agriculture, 6: 143-150.
24. Sorour, H., and Uchino, T. 2004. Effect of changing temperature on the deterioration of soya beans. Biosystems Engineering, 87(4): 453-462. [DOI:10.1016/j.biosystemseng.2003.12.005]
25. TeKrony, D.M., Egli, D.B., and Balles, J. 1978. Effect of the field production environment on soya bean seed quality. Proceedings-Easter School in Agricultural Science, University of Nottingham. 403-425.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهشهای بذر ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Iranian Journal of Seed Research

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.