جلد 6، شماره 1 - ( (بهار و تابستان) 1398 )                   سال1398، جلد6 شماره 1 صفحات 129-143 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gholamalipour Alamdari E, Poornamazi R, Biabani A, Taliey F. Evaluation of the Allelopathic Potential of Some Weeds on Germination Characteristics and Photosynthetic Pigments of Cress Seedlings (Lepidium sativum). Iranian J. Seed Res.. 2019; 6 (1) :129-143
URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-339-fa.html
غلامعلی‌پور علمداری ابراهیم، پور نمازی رشید، بیابانی عباس، طلیعی فاختک. ارزیابی توان بالقوه دگرآسیبی برخی از علف‌های‌هرز بر خصوصیات جوانه‌زنی و رنگیزه‌های فتوسنتزی گیاهچه شاهی (Lepidium sativum). پژوهشهای بذر ایران. 1398; 6 (1) :129-143

URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-339-fa.html


دانشگاه گنبدکاووس ، eg.alamdari@gmail.com
چکیده:   (238 مشاهده)
DOR: 98.1000/2383-1251.1398.6.129.11.1.1575.41

چکیده مبسوط
مقدمه: تداخل شامل رقابت برای توان بالقوه محیطی و دگرآسیبی است. علف‌های‌هرز دگرآسیب با آزادسازی ترکیبات شیمیایی اصولاً از نوع متابولیت‌های ثانویه از راه‌های مختلف نظیر ترشحات ریشه، تجزیه بقایا، آبشویی و تبخیر ممکن است موجب ایجاد اثرات مثبت، منفی و یا حتی خنثی بر محصولات زراعی شوند؛ بنابراین هدف از این آزمایش، ارزیابی توان بالقوه دگرآسیبی علف‌های‌هرز قیاق، خرفه و گل‌گندم بر خصوصیات جوانه‌زنی و میزان رنگیزه‌های فتوسنتزی شاهی در شرایط آزمایشگاهی بود.
مواد و روش‌ها: برای آزمایش‌های زیست‌سنجی، غلظت‌های مختلف 0، 20، 40، 60، 80 و 100 درصد (عصاره 10 درصد وزن به حجم) از علف‌های‌هرز از قبیل قیاق، خرفه و گل گندم با کمک آب مقطر تهیه شد و سپس روی 50 عدد بذر گواهی شده شاهی به‌طور جداگانه اعمال گردید. در این آزمایش، صفاتی نظیر سرعت و درصد جوانه‌زنی و میزان رنگیزه‌های کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئیدها بر اساس روش استون سرد اندازه‌گیری شد.
یافته‌ها: برازش مدل رگرسیونی نشان داد که سرعت و درصد جوانه‌زنی شاهی تنها در غلظت‌های فراتر از 80 درصد عصاره آبی قیاق به‌طور معنی‌داری کاهش نشان داد. به ازای هر واحد افزایش درصد غلظت عصاره قیاق، طول ریشه‌چه، بنیه بذر، میزان کلروفیل‌ کل و کاروتنوئیدهای شاهی به‌ترتیب به‌میزان 08/0 سانتی‌متر، 68/8، 007/0 و 007/0 میلی‌گرم بر گرم کاهش نشان داد. مطابق نتایج، بین غلظت‌های مختلف عصاره خرفه با صفات جوانه‌زنی و رنگیزه‌های فتوسنتزی شاهی یک رابطه نمایی برقرار بود. به‌طوری‌که در بیشتر موارد این صفات تا غلظت 40 درصد از شیب کاهشی ملایم برخوردار بودند، اما در فراتر از این غلظت با شیب تندی کاهش نشان دادند. در مورد گل‌گندم، درصد و سرعت جوانه‌زنی به‌علاوه طول ساقه‌چه شاهی تنها در غلظت 100 درصد به‌ترتیب معادل 67/14، 67/14 و 81/29 درصد کاهش نشان دادند، اما طول ریشه‌چه و بنیه بذر شاهی با افزایش غلظت‌های عصاره آبی گل گندم کاهش نشان دادند. بیشترین اثر کاهشی مربوط به تیمار 100 درصد به‌ترتیب به میزان 38/52 و 44/55 درصد بود. میزان کلروفیل‌کل شاهی در غلظت‌های 60، 80 و 100 درصد از عصاره گل گندم در مقایسه با شاهد به‌ترتیب معادل 37/14، 59/27 و 29/25 درصد کاهش نشان داد، اما اثر غلظت‌های 20 و 40 درصد عصاره گل گندم بر رنگیزه مورد بررسی معنی‌دار نبود. نتایج در مورد میزان کاروتنوئیدها مشابه نتایج کلروفیل کل بود.
نتیجه‌گیری: مطابق نتایج، علف‌های مورد بررسی به‌ویژه خرفه در غلظت‌های بالا دارای اثر دگرآسیبی شدیدی بر ویژگی‌های جوانه‌زنی و رنگیزه‌های فتوسنتزی شاهی بودند. این امر نیازمند تحقیقات بیشتر در محیط طبیعی که گیاهان هدف در نزدیک هم می‌رویند، می‌باشد.

جنبه‌های نوآوری:
1- ترکیبات دگرآسیب حاصل از علف‌هرز خرفه به ویژه در غلظت‌های بالا، جوانه‌زنی بذر و رنگدانه‌های فتوسنتزی گیاه شاهی را نسبت به قیاق و گل گندم به‌شدت کاهش می‌دهد.
2- با توجه به اثبات اثر دگرآسیبی عصاره آبی حاصل از علف‌های‌هرز مورد بررسی، می‌تواند کاندیدی برای تولید علف‌کش‌های زیستی باشد.
متن کامل [PDF 580 kb]   (50 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکولوژی بذر
دریافت: ۱۳۹۷/۲/۸ | پذیرش: ۱۳۹۷/۷/۳۰

فهرست منابع
1. Abdul-Baki, A.A., and Anderson, J.D. 1973. Vigor determination in soybean seed by multiple criteria. Journal of Crop Science, 13: 630-633. [DOI:10.2135/cropsci1973.0011183X001300060013x]
2. Alam, M.A., Juraimi, A.S., Rafii, M.Y., Abdul Hamid, A., Aslani, F., Hasan, M.M., and Zainudin, M.A.M., Uddin, M.K. 2014. Evaluation of antioxidant compounds, antioxidant activities and mineral composition of 13 collected purslane (Portulaca oleracea L.) accessions. Bio Med Research International, pp. 1-10. [DOI:10.1155/2014/296063] [PMID] [PMCID]
3. Amoo, S.O., Ojo, A.U., and Van Staden, J. 2008. Allelopathic potential of Tetrapleura tetraptera leaf extracts on early seedling growth of five agricultural crops. South African Journal of Botany, 74(1): 149-152. [DOI:10.1016/j.sajb.2007.08.010]
4. Arnon, A.N. 1967. Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agronomy Journal, 23: 112-126.
5. Caceres, A. 2000. Calidad de la material prima para la elaboracion de productos fitofarma ceuticas. Primer Congreso International FITO 2000 "Por la investigacion, conservacion y diffusion del conocimiento de las plantas medicinal". 27-30 de septiembre, 2000, Lima, Peru.
6. Dastres, A., Safari, M., and Maghsodi Mod, A.A. 2014. Identification and study of allelopatic potential of Datura stramonium alkaloids on germination characteristics of corn cultivars. Iranian Journal of Seed Science and Research, 1(1): 17-28. [In Persian with English Summary].
7. Einhelling, F.A. 1995. Mechanisms of action of allelochemicals in allelopathy. In: Inderjit, Dakshini, K.M, Einhelling, F.A, (eds.). Allelopathy, organisms, processes and applications (ACS Symposium Series 582) Washington, DC: American Chemical Society, pp: 96-116. [DOI:10.1021/bk-1995-0582.ch007]
8. Elisanate, F., Tarimo, M.T., and Ndakidemi, A. 2013. Allelopathic effect of seed and leaf chlorophyll content, shoot and root elongation of Cenchrus ciliaris and Neonotoni cawighii. American Journal of Plant Science, 4(9): 2332-2339. [DOI:10.4236/ajps.2013.412289]
9. EL-Khawes, S.A., and Shehata, M.M. 2005. The allelopathic potentialities of Acacia and Eucalyptus prostrate on monocot (Zea mays L.) and dicot (Phaseeolus vulgaris L.). Plant Biotechnology Journal, 4(1): 23-24. [DOI:10.3923/biotech.2005.23.34]
10. El-Shora, H.M., and Abd El- Gawad, A.M. 2014. Evaluation of allelopathic potential of Rumex dentatus root extract and allelochemicals on Cicer arietinum. Journal of Stress Physiology and Biochemistry, 10: 167-180.
11. El-Shora, H.M., and Abd El-Gawad, A.M. 2015. Physiological and biochemical responses of Cucurbita pepo L. mediated by Portulaca oleracea L. allelopathy. Fresenius Environmental Bulletin Journal, 24: 386-393.
12. Ghavami, H. 2012. Study of allelopathy effect of Sorghum halepens root on some morphological traits of barley. M.Sc. Thesis in identification and weeds control. College of agriculture. Islamic Azad University of Shoshtar Branch, Iran. [In Persian with English Summary].
13. Hardgree, S.P., and Van Vactor, S.S. 2000. Germination and emergence of primed grass seeds under field and simulated-field temperature regimes. Annals of Botany Journal, 85: 379-390. [DOI:10.1006/anbo.1999.1076]
14. Hassan Soltan, T., Norouzi, M., and Amozegar, M.A. 2016. Study of chlorophyll a, b, total and carotenoids content as well as antioxidant activity of four green alga from beach of Caspian Sea. Journal of Cellular and Molecular Biotechnology, 24(6): 31-36. [In Persian with English Summary].
15. Hassannezhad, C., and Mohammadalizadeh, H. 2006. Study of allelopathic compounds effect of cereal and sorghum halpenese on corn germination. Journal of Genetics and Breeding of Rangeland and Forestry Plant, 14(2): 63-68.
16. Hejazi, A. 2001. Allelopathy (Autotoxicity and Hetrotoxicity). Tehran University Press. 181P. [In Persian with English Summary].
17. Hosseini, P. 2007. Physiological study of cold stress effect in various genotypes of rice in seedling growth. Ph.D. thesis. Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran. 145 p. [In Persian with English Summary].
18. Ismail, B.S., and Chong, T.V. 2002. Effect of aqueous extract and decomposition of Mikania micrantha on selected agronomic crops. Weed Biology and Management, 2(1): 31-38. [DOI:10.1046/j.1445-6664.2002.00045.x]
19. Khandakar, A.L., and Bradbeer, J.W. 1983. Jute seed quality, Bangladesh Agricultural Research Council, Dhaka.
20. Macias, F.A. 1995. Allelopathy in the search for natural herbicides models. In: Allelopathy. Organisms, Processes and Applications (eds.), American Chemical Society, pp: 310-329. [DOI:10.1021/bk-1995-0582.ch023]
21. Macias, F.A., Castellano, D., Oliva, R. M., Cross, P., and Torres, A. 1997. Potential use of allelopathic agents as natural agrochemicals. In The Brighton Crop Protection Conference, Brighton, 1: 33-38.
22. Malik, A. 2005. Allelopathy, Challenges and Opportunities. Fourth World Congress in Allelopathy. Australia. Agricultural Education Press, 226 p.
23. Mishra, A. 2014. Allelopathic properties of Lantana camara: A review article. International Journal of Innovative Research and Review, 2(4): 32-52.
24. Narwel, S.S. 1994. Allelopathy in Crop Production. Jodhpur: Scientific publishers, India. 298 p.
25. Onsel, Y., Keles, Y., and Ustum, A.S. 2000. Interactive effect of temperature and heavy stress on the growth and biochemical compounds in wheat. Environmental Pollution Journal, 107(3): 315-320. [DOI:10.1016/S0269-7491(99)00177-3]
26. Saadaoui, E., Martin, J.J., Ghazel, N., Romdhane, C.B., Massoudi, N., and Cervantes, E. 2015. Allelopathic effect of aqueous, extracts of Ricinus communis L. on the germination of six cultivated species. International Journal of Plant and Soil Science, 7: 220- 227. [DOI:10.9734/IJPSS/2015/16483]
27. Safahani Langrodi, A., and Ghooshchi F. 2014. Allelopathic effects of aqueous and residue of different weeds on germination and seedling growth of wheat. Journal of Plant Research (Iranian Journal of Biology), 27(1): 100-109. [In Persian with English Summary].
28. Saleh, A.M., and Madany, M. 2013. Investigation of the allelopathic potential of Aphagi graecorum Boiss. Asian Journal of Agricultural Research, 10.3923/ ajar.
29. Schutz, H., and Fangmier, E., 2001. Growth and yield responses of spring wheat (Triticum aestivum L. cv. Minaret) to elevated CO2 and water limitation. Environmental Pollution, 114(2): 187-194. [DOI:10.1016/S0269-7491(00)00215-3]
30. Simopoulos, A.P., Norman, H.A., Gillaspy, J.E., and Duke, J.A. 1992. Common purslane: a source of omega- 3 fatty acids and antioxidants. Journal of the American College of Nutrition, 11: 374- 382. [DOI:10.1080/07315724.1992.10718240] [PMID]
31. Soltani, A.T. 2007. Application and Using of SAS Program in Statistical Analysis. Jihad Daneshgahi Press, Mashhad, Iran, 180 p.
32. Soltanipour, M.A., Rezaie, M.B., Moradshahi, A., Kholdbarin, B. and Barazandeh, M.M. 2006. Study of hetrotoxicity effect of Zhumeria majdae essence on plants of wheat and tomato. Iranian Journal of Biology, 19(1): 19-28. [In Persian with English Summary].
33. Tanveer, A., Rehman, A., Javaid, M.M., Abbass, R.N., Sibtain, M., Ahmad, A.U.H., Ibin-I-Zamir, M. S., Chaudhary, K.M., and Aziz, A. 2010. Allelopathic potential of Euphorbia helioscopia (L.) against wheat (Triticum aestivum L.), chickpea (Cicer arietinum L.) and lentil (Lens culinaris Medic.). Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 34(1): 75-81.
34. Tripathi, S.A., and Kori, D.C. 1999. Allelopathic evolution of Tectona grandis leaf, root and soil aqua extracts on soybean. Indian Journal of Forestry, 22: 366-374.
35. Weir, T.L., Park, S.W., and Vivanco, J.M. 2004. Biochemical and physiological mechanism mediated by allelochemicals. Current Opinion in Plant Biology, 7: 472- 479. [DOI:10.1016/j.pbi.2004.05.007] [PMID]
36. Yaghobi, B., Yasmi, A., and Amin Panah, H. 2016. Residual effect of the some herbicides which is used in rice field on Lepidium sativum and Lactuca sativa. Journal of Phytopathology Knowledge, 47(1): 83-91.
37. Yu, J.Q., Ye, S.F., Zang, M.F., and Hu, W.H. 2003. Effects of root exudates and aqueous root extracts of Cucmber (Cucumis sativus) and allelochemicals on photosynthesis and antioxidant enzymes in Cucmber. Biochemical Systematics and Ecology, 31(2): 129-139. [DOI:10.1016/S0305-1978(02)00150-3]
38. Zargari, A. 1997. Medicinal Plants. Tehran University Press. pp: 187-190. [In Persian].

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهشهای بذر ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Iranian Journal of Seed Research

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.