(پاییز و زمستان)                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

Ibrahim Quchi Z, Mohsenabadi G, Hassanpour H. Effect of Different Levels of Temperature and Drought Stress on Germination Characteristics of Roman Nettle (Urtica pilulifera). Iranian J. Seed Res.. 2018; 4 (2)
URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-231-fa.html
ابراهیم قوچی زکیه، محسن آبادی غلامرضا، حسن پور حامد. اثر دماهای مختلف و تنش خشکی بر برخی ویژگی‌های جوانه‌زنی گزنه یونانی (Urtica pilulifera). پژوهشهای بذر ایران. 1396; 4 (2)

URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-231-fa.html

استادیار دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان ، mohsenabadi@guilan.ac.ir

به‌منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف دما و تنش خشکی بر شاخص­های جوانه‌زنی گزنه یونانی، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان در سال 1393 اجرا شد. تیمارها شامل سطوح دما (15، 20 و 25 درجه سانتی‌گراد) و سطوح تنش خشکی (صفر (شاهد)، 2-، 4-، 6- و 8- بار) بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش تیمارها تأثیر معنی‌داری بر درصد و سرعت جوانه‌زنی، طول و وزن خشک ریشه­ چه داشتند. بیشترین درصد جوانه‌زنی (88 درصد)، سرعت جوانه‌زنی (8/1 بذر در روز) و وزن خشک ریشه ­چه (06/0 گرم) از تیمار 25 درجه سانتی‌گراد و بدون تنش حاصل شد. در این آزمایش، سرعت جوانه‌زنی، درصد جوانه‌زنی، طول ساقه­چه، وزن خشک ساقه­چه و وزن خشک ریشه­چه با کاهش دما و افزایش تنش خشکی کاهش پیدا نمودند. در دمای 20 درجه سانتی‌گراد، با کاهش پتانسیل آب از 4- به 6- بار، درصد جوانه‌زنی 50% و سرعت جوانه‌زنی 30% کاهش یافت، درحالی‌که این کاهش در دمای 25 درجه، به ترتیب 75 و 70 درصد بود. با توجه به نتایج می­توان بیان نمود که آستانه کاهش معنی‌دار در جوانه‌زنی گزنه یونانی در پتانسیل 2- بار بود.

جنبه­ های نوآوری:

1. بررسی خصوصیات جوانه‌زنی گیاهچه گزنه تحت تنش خشکی و دماهای مختلف
  2. در پتانسیل 4- بار درصد و سرعت جوانه‌زنی گزنه یونانی به‌طور معنی‌داری کاهش پیدا کرد.

دریافت: ۱۳۹۵/۷/۳۰ | پذیرش: ۱۳۹۶/۳/۱۷