جلد 3، شماره 2 - ( (پاییز و زمستان) 1395 )                   سال1395، جلد3 شماره 2 صفحات 89-103 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shaban M, Ghaderifar F, Sadeghipour H, Yamchi A. Effect of Accelerated Ageing and Natural Storage on Germination, Seedling Growth and Reserves Depletion of Chickpea (Cicer arietinum) Seeds. Iranian J. Seed Res.. 2017; 3 (2) :89-103
URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-165-fa.html
شعبان مهدی، قادری فر فرشید، صادقی پور حمیدرضا، یامچی احد. اثر زوال مصنوعی و انبارداری طبیعی بر جوانه‌زنی، رشد گیاهچه و تخلیه ذخایر بذرهای نخود (Cicer arietinum). پژوهشهای بذر ایران. 1395; 3 (2) :89-103

URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-165-fa.html


دانشجوی دکتری علوم و تکنولوژی بذر، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، Shaaban.mehdi@gmail.com
چکیده:   (5102 مشاهده)

این تحقیق به‌منظور بررسی اثر زوال مصنوعی و انبارداری طبیعی بر جوانه‌زنی بذرها و رشد هتروتروفیک گیاهچه نخود زراعی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1393 اجرا شد. آزمایش به‌صورت طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل 8 سطح (انبارداری طبیعی 2 و 4 سال، زوال مصنوعی 1، 2، 3، 4، 5 روز و شاهد) بودند. نتایج نشان داد اثر تیمار زوال بر کل صفات اندازه‌گیری شده معنی‌دار بود. کاهش درصد و سرعت جوانه‌زنی، طول ساقه‌چه و ریشه‌چه، شاخص قدرت بذر و وزن خشک گیاهچه در شدت‌های زوال مصنوعی 4 و 5 روز بیشتر از انبارداری طبیعی 2 و 4 سال بود. هدایت الکتریکی نیز با افزایش شدت زوال مصنوعی تا 4 و 5 روز نسبت به انبارداری طبیعی افزایش بیشتری یافت که به دلیل عدم توانایی غشاها در حفظ انسجام خود بوده و ناشی از حساسیت بیشتر بذرهای به شرایط زوال مصنوعی می‌باشد. کاهش میزان و کارایی استفاده از ذخایر و کسر ذخایر پویا شده در انبارداری طبیعی کمتر از زوال‌های شدید 4 و 5 روز بود ولی بیشترین میزان و کارایی استفاده از ذخایر و کسر ذخایر پویا شده در تیمار 2 روز زوال رخ داد که می‌توان دلیل آن را به افزایش سرعت واکنش‌های ترمیمی بذر طی این شرایط و فعال شدن بیشتر آنزیم‌های هیدرولیتیک نسبت داد. در نهایت نتایج این مطالعه نشان داد زوال مصنوعی در شدت‌های 4 و 5 روز نسبت به انبارداری طبیعی 2 و 4 سال سبب خسارت بیشتری به بذرهای نخود شده که منجر به کاهش بیشتر درصد و سرعت جوانه‌زنی شد.
 

متن کامل [PDF 212 kb]   (710 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی بذر
دریافت: ۱۳۹۴/۷/۱۴ | پذیرش: ۱۳۹۵/۴/۱۲

فهرست منابع
1. Agrawal, R. 2003. Seed technology. Publication. Co. PVT. LTD. New Delhi. India. 64: 229-236.
2. Akhter, F.N., Kabir, G., Mannan, M.A., and Shaheen, N.N. 1992. Aging effect of wheat and barley seeds upon germination mitotic index and chromosomal damage. Journal of Islamic Academic of Science, 5(1): 44-48.
3. Bailly, C. 2004. Active oxygen species and antioxidants in seed biology. Seed Science Research, 14(2): 93-107. [DOI:10.1079/SSR2004159]
4. Bernal Lugo, I., and Leopold, A.C. 1992. Changes in soluble carbohydrates during seed storage. Plant Physiology, 98(3): 1207-1210. [DOI:10.1104/pp.98.3.1207]
5. Buitink, J., and Leprince, O. 2008. Intracellular glasses and seed survival in the dry state. Comptes Rendus Biologies, 331(10): 788-795. [DOI:10.1016/j.crvi.2008.08.002] [PMID]
6. Castellion, M., Matiacevich, S., Buera, P., and Maldonado, S. 2010. Protein deterioration and longevity of quinoa seeds during long-term storage. Food Chemistry, 121(4): 952-958. [DOI:10.1016/j.foodchem.2010.01.025]
7. Demir, I., and Mavi, K. 2008. Controlled deterioration and accelerated aging tests to estimate the relative storage potential of cucurbit seed lots. Hort Science, 43(5): 1544-1548.
8. Fabrizus, E., Tekrony, D.M., Egli, D.B., and Rucker, M. 1999. Evaluation of a viability model for predicting soybean seed germination during warehouse storage. Crop Science, 39(1): 194-201. [DOI:10.2135/cropsci1999.0011183X003900010030x]
9. Fessel, S.A., Vieira, R.D., Cruz, M.C.P., Paula, R.C., and Panobianco, M. 2006. Electrical conductivity testing of corn seeds as influenced by temperature and period of storage. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 41(10): 1551-1559. [DOI:10.1590/S0100-204X2006001000013]
10. Fu, J.R., Lu, X.H., Chen, R.Z., Zhang, B.Z., Liu, Z.S., Ki, Z.S., and Cai, C.Y. 1988. Osmoconditioning of peanut (Arachis hypogaea L.) seeds with PEG to improve vigor and some biochemical activities. Seed Science and Technology, 16(1): 197-212.
11. Gill, S.S., and Tuteja, N. 2010. Reactive oxygen species and antioxidant machinery in abiotic stress tolerance in crop plants. Plant Physiology and Biochemistry, 48(12): 909-930. [DOI:10.1016/j.plaphy.2010.08.016] [PMID]
12. Govender, V., Aveling, T.A.S., and Kritzinger, Q. 2008. The effect of traditional storage methods on germination and vigour of maize (Zea mays L.) from northern KwaZulu-Natal and southern Mozambique. Southern African Journal of Botany, 74(2): 190-196. [DOI:10.1016/j.sajb.2007.10.006]
13. Hampton, J.C., and Tekrony, D.M. 1995. Hand book of vigor test and method (3rd ed.).
14. International Seed Testing Association. 1985. International rules for seed testing annexes 1985. Seed Science and Technology, 13: 356-513.
15. Jonathan M.E., Barbara C.F., Silva, R.S., Joao, A.A., Granja-Maria, C.J.L., Alves, M., and Pompelli, F. 2013. Germination responses of (Jatropha curcas L.) seeds to storage and aging. Industrial Crops and Products, 44: 684-690. [DOI:10.1016/j.indcrop.2012.08.035]
16. Kalpana, R., and Madhava-Rao, K.V. 1996. Lipid changes during accelerated ageing of seeds of pigeonpea (Cajanus cajan (L.) Millsp.) cultivars. Seed Science and Technology, 24(3): 475-483.
17. Krishnan, P., Nagarajan, S., Dadlani, M., and Moharir, A.V. 2003. Characterization of wheat (Triticum aestivum) and soybean (Glycine max) seeds under accelerated ageing conditions by proton nuclear magnetic spectroscopy. Seed Science and Technology, 31(3): 541-550. [DOI:10.15258/sst.2003.31.3.03]
18. Lehner, A., Mamadou, N., Poels, P., Come, D., Bailly, C., and Corbineau, F. 2008. Change in soluble carbohydrates, lipid peroxidation and antioxidant enzyme activityes in the embryo during aging in wheat grains. Journal of Cereal Science, 47(3): 555-565. [DOI:10.1016/j.jcs.2007.06.017]
19. Leopold, A.C., Sun, W.Q., and Bernard-Lugo, I. 1994. The glassy state in seed: analysis and function. Seed Science Research, 4(3): 267-274. [DOI:10.1017/S0960258500002294]
20. Machado, N.N.B., Custodio, C.C., and Takaki, M. 2001. Evaluation of naturally and artificially aged seeds of (Phaseolus vulgaris L.). Seed Science and Technology, 29(1): 137-149.
21. Marshal, A.H., and Lewis, D.N. 2004. Influence of seed storage conditions on seedling emergence, seedling growth and dry matter production of temperate forage grasses. Seed Science and Technology, 32(2): 493-501. [DOI:10.15258/sst.2004.32.2.19]
22. McDonald, M.B. 1999. Seed deterioation: Physiology, repair and assessment. Seed Science and Technology, 27(1): 177-237.
23. Morrison, D.A., Auld, T.D., Rish, S., Porter, C., and McClay, K. 1992. Patterns of testa-imposed seed dormancy in native Australian legumes. Annals of Botany, 70(2): 157-163. [DOI:10.1093/oxfordjournals.aob.a088452]
24. Murthy, U.M.N., Kumar, P.P., and Sun, W.Q. 2003. Mechanisms of seed ageing under different storage conditions for Vigna radiate (L.) Wilczek: lipid peroxidation, sugar hydrolysis, Maillard reactions and their relationship to glass state transition. Journal of ExperimentalBotany, 54: 1057-1067. [DOI:10.1093/jxb/erg092] [PMID]
25. Narayana, U.M., and Wendell, Q.S. 2000. Protein modification by amadori and maillard reactions during seed storage: roles of sugar hydrolysis and lipid peroxidation. Journal of Experimental Botany, 51: 1221-1228. https://doi.org/10.1093/jexbot/51.348.1221 [DOI:10.1093/jxb/51.348.1221]
26. Nkang, A., and Umoh, E.O. 1997. Six month storability of five soybean cultivars as influenced by stage of harvest, storage temperature and relative humidity. Seed Science and Technology, 25(1): 93-99.
27. Panobianco, M., Vieira, R.D., and Perecin, D. 2007. Electrical conductivity as an indicator of pea seed aging of stored at different temperatures. Scientia Agricola, 64(2): 119-124. [DOI:10.1590/S0103-90162007000200003]
28. Priestley, D.A. 1986. Seed aging. Cornell University Press, Ithava, New York. 153p. Qaderi, M.M., Cavers, P.B., and Bernards, M.A. 2003. Pre-and post-dispersal factors regulate germination patterns and structural characteristics of Scotch thistle (Onopordum acanthium) cypselas. New Phytology, 159(1): 263-278. [DOI:10.1046/j.1469-8137.2003.00777.x]
29. Rao, R.G.S., Singh, P.M., and Rai, M. 2006. Storability of onion seeds and effects of packaging and storage conditions on viability and vigour. Scientia Horticulturae, 110(1): 1-6. [DOI:10.1016/j.scienta.2006.06.002]
30. Rebetzke, G.S., and Richards, R.A. 1999. Genetic improvement of early vigour in wheat. Australian Journal of Agricultural Research, 50: 291-301. [DOI:10.1071/A98125]
31. Rice, K.J., and Dyer, A.R. 2001. Seed aging, delayed germination and reduced competitive ability in Bromus tectorum. Plant Ecology, 155(2): 237-243. [DOI:10.1023/A:1013257407909]
32. Rosseto, C.A.V., and Marcos-Filho, J. 1995. Comparac¸ao entre os metodos de envelhecimento acelerado e de deteriorac¸ao controlada para avaliac¸ao da qualidade fisiológica de sementes de soja. Sciencia Agriculture, 52(1): 123-131.
33. Sandoval, M., Okuhama, N.N., Clark, M., Angeles, F.M., Lao, J., Bustamante, S., and Miller, M.J. 2002. Sangre de grado Croton palanostigma induces apoptosis in human gastrointestinal cancer cells. Journal of Ethnopharmacology, 80(2): 121-129. [DOI:10.1016/S0378-8741(02)00013-2]
34. Singh, K.B., and Saxena, M.C. 1999. The tropical agriculturalist: chickpeas. London and Basingstoke: Macmillan Education Ltd. 134p.
35. Soltani, A., Gholipoor, M., and Zeinali, A. 2006. Seed reserve utilization and seedling growth of wheat as affected by drought and salinity. Environmental and Experimental Botany, 55(1): 195-200. [DOI:10.1016/j.envexpbot.2004.10.012]
36. Sun, W.Q., and Leopold, A.C. 1994. Glassy state and seed storage stability: A viability equation analysis. Annals of Botany, 7(6): 601-604. [DOI:10.1006/anbo.1994.1160]
37. Sun, W.Q., and Leopold, A.C. 1995. The Maillard reaction and oxidative stress during aging of soybean seeds. Physiologia Plantarum, 94(1): 94-104. https://doi.org/10.1034/j.1399-3054.1995.940114.x [DOI:10.1111/j.1399-3054.1995.tb00789.x]
38. Sung, J.M., and Jeng, T.L. 1994. Lipid peroxidation and peroxide-scavenging enzymes associated with accelerated ageing of peanut seed. Physiologia Plantarum, 91(1): 51-55. https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.1994.tb00658.x [DOI:10.1034/j.1399-3054.1994.910108.x]
39. Takayanagi, K., and Harrington, J.F. 1971. Enhancement of germination rate of aged seeds by ethylene. Plant Physiology, 47(4): 521-524. [DOI:10.1104/pp.47.4.521] [PMID] [PMCID]
40. Tekrony, D.M. 2003. Review: precision is an essential component of seed vigour testing. Seed Science and Technology, 31(2): 435-447. [DOI:10.15258/sst.2003.31.2.20]
41. Tina, X., Song, S., and Lei, Y. 2008. Cell death and reactive oxygen species metabolism during accelerated ageing of soybean axes. Russian Journal of Plant Physiology, 55(1): 33-40. [DOI:10.1134/S1021443708010032]
42. Torres, R.M., Vieira, R.D., and Panobianco, M. 2004. Accelerated aging and seedling field emergence in soybean. Scientia Agricola, 61(5): 476-480. [DOI:10.1590/S0103-90162004000500002]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهشهای بذر ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Iranian Journal of Seed Research

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.