جلد 13، شماره 1 - ( (پاییز و زمستان) 1402 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 74-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirtalebi M, Abshang D. (2024). The role of fungal volatile organic compounds in plant disease management. Plant Pathol. Sci.. 13(1), 65-74.
میرطالبی مریم، آبشنگ دنیا. نقش ترکیبهای آلی فرار قارچها در مدیریت بیماریهای گیاهی دانش بیماری شناسی گیاهی 1402; 13 (1) :74-65

گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، mmirtalebi@shirazu.ac.ir
آبشنگ، د.، میرطالبی، م. (1402). نقش ترکیب­های آلی فرار قارچ­ها در مدیریت بیماری­های گیاهی. دانش بیماری­شناسی گیاهی، 13 (1)، 74-65.
ترکیب­های آلی فرار، مواد شیمیایی آلی مبتنی بر کربن هستند که از متابولیسم اولیه یا ثانویه مشتق شده‌اند و به صورت گاز از جامدات و مایعات مختلف آزاد می‌شوند. بسیاری از برهمکنش­های بوم­شناختی درون و بین سلسله­ای در بین موجودات زنده از طریق ترکیب­های آلی فرار رخ می­دهد. ترکیب­های آلی فرار قارچ­های بیمارگر، اثر منفی بر رشد گیاهان دارند. آزاد شدن مواد فرار توسط این قارچ­ها در خاک، رشد گیاه را مهار می­کند و منجر به کاهش طول شاخه، سطح ریشه و زیست ­توده گیاه می­شود. علاوه بر تأثیر منفی بر رشد گیاه، این ترکیب­های تولید شده توسط قارچ­های بیمارگر نیز می­توانند به ­عنوان تنظیم کننده رشد، معماری گیاه را تغییر دهند و باعث تحریک رشد گیاه شوند. در نتیجه افزایش رشد گیاهان به دلیل ایجاد زیستگاه بزرگتر برای استقرار سطحی و افزایش بقای آن­ها می­تواند برای بیمارگرها مفید باشد. همچنین این ترکیب­ها در برهمکنش با قارچ­ ریشه­ ها، سنتز زیستی استریگولاکتون­ها و رشد ریشه را افزایش می­دهند و شناسایی قارچ­ریشه را برای ریشه­ ها آسان می­کنند و باعث افزایش استقرار قارچ ­ریشه روی ریشه ­ها می­شوند. اثرات آنتی­بیوتیکی این ترکیب­ها در مهار بسیاری از بیمارگرهای گیاهی دخیل است. برخی از این ترکیب­های فرار قارچی فعالیت بازدارندگی در خاک و برخی خاصیت دورکنندگی حشرات و نماتدکشی دارند.
نوع مطالعه: ترویجی | موضوع مقاله: قارچ
دریافت: 1402/11/11 | پذیرش: 1403/3/13