جلد 10، شماره 2 - ( (پاییز و زمستان) 1403 )                   سال1403، جلد10 شماره 2 صفحات 186-167 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gholamalipour Alamdari E, Habibi M, Masoumi M H, Babayani M, Saravani A A. (2024). Evaluation of allelopathic stress of St. John's wort (Hypericum perforatum) on the germination, physiological, and biochemical characteristics of green pea (Pisum sativum), the benchmark plant sensitive to allelochemicals. Iranian J. Seed Res.. 10(2), : 11 doi:10.61186/yujs.10.2.167
URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-604-fa.html
غلامعلی‌پور علمداری ابراهیم، حبیبی میثم، معصومی محمدهادی، بابایانی مارال، سراوانی علی اصغر. ارزیابی تنش دگرآسیبی گل راعی (Hypericum perforatum) بر خصوصیات جوانه‌زنی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه محک و حساس به دگرآسیب‌رسان‌شیمیایی نخود فرنگی (Pisum sativum) پژوهشهای بذر ایران 1403; 10 (2) :186-167 10.61186/yujs.10.2.167

URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-604-fa.html


دانشگاه گنبدکاووس ، eg.alamdari@gonbad.ac.ir
چکیده:   (407 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه: در سامانه‌های زراعی، تنش‌های محیطی زیادی وجود دارند که می‌توانند موجب تغییرات قابل توجهی در پاسخ‌های رشد، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهان تحت تنش شوند. یکی از این عوامل، اندرکنش‌های بیوشیمیایی بین گیاهان توام با تولید ترکیبات ثانویه می‌باشد. دگرآسیب‌رسان‌های شیمیایی بطور عمده دارای نقش دفاعی و لیگنینی نمودن دیواره سلولی گیاهان می‌باشند و به‌طور مستقیم نقشی در فرآیندهای رشدی در گیاهان ندارند. لذا آزمایشی با هدف ارزیابی اثر تنش دگرآسیبی گل راعی بر خصوصیات جوانه‌زنی، فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی گیاه محک و حساس به دگرآسیبرسان‌شیمیایی نخود فرنگی انجام شد
مواد و روش‌ها:.تیمارها شامل غلظت‌های مختلف گل راعی در 11 سطح (0، 10، 20، 30، 40، 50، 60، 70، 80، 90 و 100 درصد از عصاره آبی) بود. این تحقیق به‌صورت طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در آزمایشگاه علوم علف‌های هرز دانشگاه گنبدکاووس در سال 1402 به اجرا درآمد.
یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که یکی از عوامل تاثیرگذار بر خصوصیات فیزیولوژیکی، و بیوشیمیایی نخود فرنگی، غلظت عصاره گل راعی است. صفات درصد و سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه، وزن خشک ریشه‌چه و ساقه‌چه نخود فرنگی در بیشتر موارد،  با افزایش غلظت عصاره آبی در مقایسه با شاهد کاهش نشان دادند، به‌طوری ‌که بیشترین کاهش این صفات مربوط به غلظت 100 درصد عصاره آبی بود. در مقابل، محتوای اسمولیت‌های سازشی نظیر پرولین و قندهای محلول، ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی ریشه‌چه و ساقه‌چه نخود فرنگی در کلیه تیمارها به‌طور معنی‌داری افزایش نشان داد که بیشترین افزایش مربوط به غلظت 100 درصد عصاره آبی گل راعی بود. در مجموع کاهش وزن خشک گیاهچه‌ای نخود فرنگی در اثر افزایش غلظت‌ عصاره آبی گل راعی علی رغم افزایش نسبی محتوای صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی بیانگر شدت بالای تنش دگرآسیبی عصاره گل راعی و عدم کفایت آن‌ها است که منجر به سمیت سلولی در مقابل تنش اکسیداتیو است.
نتیجه‌گیری: با توجه به اثر دگرآسیبی گل راعی بر گیاه حساس به دگرآسیبرسان‌شیمیایی نخود فرنگی و پراکنش آن در باغات، زمین‌های بایر و کشتزارهای گندم و ذرت، اثر احتمالی بقایای حاصل از آن‌ها در کاشت بعدی و حتی در صورت حضور در کشت مخلوط بایستی مد نظر قرار گیرد.

جنبه‌های نوآوری:
  1. عصاره آبی حاصل از گل راعی جوانه‌زنی و رشد گیاهچه‌ای نخود فرنگی را به مقدار زیادی کاهش می‌دهد.
  2.  تفاوت در تاثیر عصاره آبی گل راعی بر گیاه محک و حساس به دگرآسیبرسان‌شیمیایی نخود فرنگی وابسته به حد آستانه غلظت آن‌ها می‌باشد.
  3. شدت بالای تنش دگرآسیب‌رسان عصاره گل راعی و عدم کفایت آنتی‌اکسیدان‌های غیر آنزیمی منجر به تنش اکسیداتیو می‌شود.
شماره‌ی مقاله: 11
متن کامل [PDF 523 kb]   (189 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی بذر
دریافت: 1402/12/7 | ویرایش نهایی: 1403/3/20 | پذیرش: 1402/12/28 | انتشار الکترونیک: 1403/3/20

فهرست منابع
1. Abdul-Baki, A.A. and Anderson, J.D. 1973. Vigor determination in soybean seed by multiple criteria. Journal of Crop Science, 13: 630-633. [DOI:10.2135/cropsci1973.0011183X001300060013x]
2. Aghel, N., Ramezani, Z. and Jalalitalab, H. 2012. Isolation and determination of hypericins from different parts of Hypericum triquetrifolium Turra Grown in Khozestan by UV/Visible Spectrophotometry. Jundishapur Scientific Medical Journal, 11(3): 285- 294. [In Persian with English Summary]
3. Alizadeh, Y., Zeidali, E. and Hassaneian Khoshro, H. 2019. Allelopathic effects of mustard (Sinapis arvensis) on germination, morphological and biochemical characteristics of barley (Hordeum vulgare). Iranian Journal of Seed Research, 5(2): 59-71. [In Persian with English Summary] [DOI:10.29252/yujs.5.2.59]
4. Al-Watban, A. and Salama, H.M.H. 2012. Physiological effects of allelopathic activity of Artemisia monosperma on common bean (Phaseolus vulgaris L.). International Research Journal of Plant Science, 3 (8): 158-163.
5. Amoo, S.O., Ojo, A.U. and Van Staden, J. 2008. Allelopathic potential of Tetrapleura tetraptera leaf extracts on early seedling growth of five agricultural crops. South African Journal of Botany, 74: 149-152. [DOI:10.1016/j.sajb.2007.08.010]
6. Azizi, M. and Fuji, Y. 2005. Allelopathic effect of some medicinal plant substances on seed germination of Amaranthus retroflexus and Portulaca oleraceae. In International Symposium on Improving the Performance of Supply Chains in the Transitional Economies 699, pp. 61-68.‏ [DOI:10.17660/ActaHortic.2006.699.5]
7. Azizi, M., Ghani, A., Ebadi, T. and Crockett, S. 2010. The ex situ comparison of two improved st. John's wort (Hypericum perforatum) cultivars with an Iranian wild population. In XXVIII International Horticultural Congress on Science and Horticulture for People (IHC2010): A New Look at Medicinal and 925, pp. 163-170. [DOI:10.17660/ActaHortic.2011.925.24] [PMID] []
8. Bani Taba, A.L. Nadri, M.R. and Javanmard, H.R. 2007. Study of allelopathic effects of Datura stramanium L. aerial part extract on the germination and growth of the cultivated chickpea. The Second National Conference of Iranian Legumes. Tehran, pp. 8-14. [In Persian]
9. Bates, L.S., Walderen, R.D. and Taere, I.D. 1973. Rapid determination of free proline for water stress studies. Plant Soil, 39: 205-207. [DOI:10.1007/BF00018060]
10. Behdad, A., Abrishamchi, P. and Jankju, M. 2016. Relation to phonology, phenolics content and allelopathic effect of Artemisia khorassanica Krash. On growth and physiology of Bromus kopetdaghensis. Journal of Plant Researches, 28(2): 243-256. [In Persian with English Summary]
11. Beres, I. and Kazinczi, G. 2000. Allelopathic effects of shoot extracts and residues of weeds on field crops. Allelopathy Journal, 7: 93-98.
12. Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E. and Berset, C.L.W.T. 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT-Food Science and Technology, 28(1): 25-30.‏ [DOI:10.1016/S0023-6438(95)80008-5]
13. Caceres, A. 2000. Calidad de la material prima para la elaboracion de productos fitofarma ceuticas. Primer Congreso International FITO 2000 Por la investigacion, conservacion y diffusion del conocimiento de las plantas medicinals 27-30 de septiembre, Lima, Peru.
14. Candan, F., Unlu, M., Tepe, B., Daferera, D., Polissiou, M., Sokmen, A.H. and Akpulat, A. 2003. Antioxidant and antimicrobial activity of the essential oil and methanol extracts of Achillea millefolium subsp. millefolium Afan. (Asteraceae). Journal of Ethnopharmacology, 87: 215-220. [DOI:10.1016/S0378-8741(03)00149-1] [PMID]
15. Clarka, D. 2006. The role of allelopathy in agricultural ecosystems. Department of Pomology and Basic Natural Sciences in Horticulture, Warsaw Agricultural University, 418p.
16. Dar, H., Abbas, A., Salam, I.U., Zohra, R.R. and Bashir, I.A.Q.F. 2023. Allelopathic effect of Euphorbia hirta (pig weed) extracts and powder on seedling growth, chlorophyll and protein content of Cicer arietinum (black gram) in Pakistan. Pakistan Journal of Botany, 55(2): 643-648. [DOI:10.30848/PJB2023-2(9)]
17. Dastras, O., Safari, M. and Magsodi Mod, A.A. 2015. Study of the effect of aqueous extract of Sophora alopecuriodes L. and Convolvulus arvensis L. on seedling growth of different cops. Journal of Plant Process and Function, 4(11): 45-58. [In Persian with English Summary]
18. Ebrahimi Naghani, E., Javadi, I., Rashidi Nooshabadi, M., Goudarzi, M. and Houshmand, G.R. 2015. Protective effects of hydroalcoholic extract of Hypericum perforatum against bleomycin-induced pulmonary fibrosis in rats. Journal of Babol University Medicinal Science, 18(1): 44-51. [In Persian with English Summary]
19. Ebru, Y.Ü.C.E. 2016. Analysis of the Essential Oils of two Hypericum species H. Lanuginosum var. lanuginosum Lam. and H. perforatum L. from Turkey. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 44(1): 29-34.‏ [DOI:10.15671/HJBC.20164417564]
20. Enteshari, S.H. and Ahrabi, F. 2011. Effect of the coumarin on some physiological and biochemical indexes of Conola-Hiola variety. Journal of Plant Biology, 3(10): 26-23. [In Persian with English Summary]
21. Fallah, H., Ksouri, R., Lucchessi, M.E., Abdelly, C.H. and Magné, C.H. 2012. Ultrasound-assisted extraction: effect of extraction time and solvent power on the levels of polyphenols and antioxidant activity of Mesembryanthemum edule L. Aizoaceae shoots. Tropical Journal of Pharmaceutical, 11: 243-249. [In Persian with English Summary] [DOI:10.4314/tjpr.v11i2.10]
22. Ghareman, A. 1996. Code of families and plant genera of Iran. Published by Research Institute of Forests and Rangelands of Iran. 222p. [In Persian]
23. Ghasemi Aryan, A.R., Rohani, H. and Hajimir Rahimi, D. 2016. Entrepreneurship package of Hypericum perforatum production. Asrar elm publisher, 56p. [In Persian]
24. Ghasemnezhad, A., Bagherifard, A., Asghari, A. 2013. Study on the effect of drying temperature on some phytochemical characteristics of Artichoke (Cynara scolymus L.) leaves. Eco-phytochemical Journal of Medical Plants, 1(3): 10-21. [In Persian with English Summary]
25. Gholamalipour Alamdari, E., Ghorbani, A., Avarseji, Z., Habibi, M. and Ataei, A. 2021. Comparison of synthesis phenolic compounds and extracted from barnyard grass weed (Echinochloa crus-galli (L.) Beauv) on morphological and biochemical characteristics of rice seedlings-Domsia cultivar. Applied Biology, 34(2): 112-128. [In Persian with English Summary]
26. Hardgree, S.P. and Van Vactor, S.S. 2000. Germination and emergence of primed grass seeds under field and simulated-field temperature regimes. Annals of Botany Journal, 85: 379-390. [DOI:10.1006/anbo.1999.1076]
27. Hassanpour, H. and Azizi, M. 2004. Study of allelopathic effect of medicinal plants on weeds control. 2nd Conference of Medicinal Plant. Tehran, pp. 121-134. [In Persian]
28. Hatami hampa, A., Javanmard, A., Taghi Alebrahim, M. and Sofalian, S. 2018. Allelopathic Effects of aqueous extracts from sorghum (Sorghum bicolor L.) and Russian knapweed (Acroptilon repens L.) on seedling growth and enzymes activity of wheat, sugar beet, common lambsquarters and redroot pigweed. Iranian Plant Production Research, 32(1): 101-109. [In Persian with English Summary]
29. Inderjit, C.R.M. and Vivanco, J.M. 2006. Can plant biochemistry contribute to understanding of invasion ecology? Trends in Plant Science, 11(12): 574-580. [DOI:10.1016/j.tplants.2006.10.004] [PMID]
30. International Seed Testing Association (ISTA). 2003. ISTA handbook on seedling evaluation. 3rd edition.
31. Islam, A.K. and Kato-Noguchi, H. 2012. Allelopathic potentiality of medicinal plant Leucas aspera. Journal of Sustainable Agriculture, 4(1): 1-7.
32. Ivanova, L., Vassileva, P. and Detcheva, A. 2020. Characterization and adsorption properties of Hypericum perforatum L. for the removal of cu 2 ions from aqueous solutions. Cellulose Chemistry and Technology, 54(9-10): 1023-1030.‏ [DOI:10.35812/CelluloseChemTechnol.2020.54.99]
33. Karimi, H. 2001. Iranian weeds. Markaz-e nashr-e daneshgahi, 2nd edition, 419p. [In Persian]
34. Khalili, M. and Ebrahimzadeh, M.A.A. 2015. Review on antioxidants and some of their common evaluation methods. Journal of. Mazandaran University of. Medical Sciences, 24: 188- 208. [In Persian with English Summary]
35. Khandakar, A.L. and Bradbeer, J.W. 1983. Jute seed quality. Dhaka, Bangladesh Agricultural Research Council. Dhaka, Bangladesh.
36. Khormali, A. and Oskoui, R. 2016. Study the medicinal properties and morphological characteristics of the gerbera plant Hypericum perforatum L. International Conference on Research in Science and Technology. Berlin, Germany, July 9, 2016.
37. Kochert, G. 1978. Carbohydrate determination by the phenol sulfuric acid method: 56-97. In: Helebust, J.A. and Craig, J.S. (Eds.). Handbook of physiological method. Cambridge University Press. Cambridge.
38. Macias, F.A., 1995. Allelopathy in the search for natural herbicides models. Allelopathy. Organisms, Processes and Applications (eds). American Chemical Society, pp. 310-329. [DOI:10.1021/bk-1995-0582.ch023]
39. Madadi, E., Fallah, S., Sadeghpour, A. and Barani-Beiranvand, H. 2023. The effect of allelochemical compounds of chamomile on changes in physiological parameters and growth of charlock mustard compared to wheat. Journal of Plant Process and Function, 11(47): 173-194. [In Persian with English Summary]
40. Mahdavikia, F., Saharkhiz, M.J. and Karami A. 2017. Defensive response of radish seedlings to the oxidative stress arising from phenolic compounds in the extract of peppermint (Mentha× piperita L.). Scientia Horticulturae, 214: 133-140 [DOI:10.1016/j.scienta.2016.11.029]
41. Malick, C.P. and Singh, M.B. 1980. In plant enzymology and histo enzymologhy. Kalyani Publishers, New Dehli, 286 p.
42. Marinova, D., Ribarova, F., Atanassova, M. 2005. Total phenolic and total flavonoids in Bulgarian fruits and vegetables. Journal of the University of Chemical Technology and Metallurgy, 40(3): 255-260.
43. Masoodi Khorasani, F., Hadadchi, G.R., Bagherani, N. and Banaian Aval, M. 2005. Allelopathic effects of aqueous extract of different parts of wild mustard (Sinapis arvensis L.) extract at different concentrations on seed germination and seedling growth of canola (Brassica napus L.) cv. P.F. Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources, 12(5): [In Persian with English Summary]
44. Mendoza N. and Salazar S. 2022. Cytogenotoxicity of fifth-generation quaternary ammonium using three plant bioindicators. Environmental Toxicology and Pharmacology, 95: e103972. [DOI:10.1016/j.etap.2022.103972] [PMID]
45. Michalak, A. 2006. Phenolic compounds and their antioxidant activity in plants growing under heavy metal stress. Polish Journal of Environmental Studies, 15: 523-530.
46. Miliauskas, G., Venskutonis, P.R. and Van Beek, T.A. 2004. Screening of radical scavenging activity of some medicinal and aromatic plant extracts. Food Chemistry, 85(2): 231-237. [DOI:10.1016/j.foodchem.2003.05.007]
47. Morshedloo, M. R., Moghadam, M.R.F., Ebadi, A. and Yazdani, D. 2015. Genetic relationships of Iranian Hypericum perforatum L. wild populations as evaluated by ISSR markers. Plant Systematics and Evolution, 301: 657-665. [DOI:10.1007/s00606-014-1103-z]
48. Mousavinik, M., Heidari, M. and Fazeli-Nasab, B. 2021. Evaluation of the allelopathic effect of mallow aqueous extracts on wheat seed germination. Journal of Crop Science Research in Arid Regions, 3(2): 375-383. [In Persian with English Summary]
49. Muret, K., Sevgi, K., Sengul, K., Esra, U., Cemalettin, B. and Fedra, V. 2007. Biological activities, chemical composition of three honeys of different types from Anatolia. Food Chemistry, 100(2): 526-534. [DOI:10.1016/j.foodchem.2005.10.010]
50. Nejad Alimordi, F. and Rezanejad, F. 2022. Evaluation of soil edaphic factors, morphology and comparison of phenolic compounds in vegetative and reproductive organs of Periploca aphylla Decne. Journal of Plant Process and Function, 11(51): 307-320. [In Persian with English Summary]
51. Omezzine, F., Ladhari, A. and Haouala, R. 2014. Physiological and biochemical mechanisms of allelochemicals in aqueous extracts of diploid and mixoploid Trigonella foenum-graecum L. South African Journal of Botany, 93: 167-178. [DOI:10.1016/j.sajb.2014.04.009]
52. Pedrol, N., Gonzalez, L. and Reigosa, M.L. 2006. Allelopathy and abiotic stress, a physiological process with ecological implications, Netherlands, pp. 171-209. [DOI:10.1007/1-4020-4280-9_9]
53. Pietta, P., Gardana, C. and Pietta, A. 2001. Comparative evaluation of St. Johns Wort from different Italian regions. Pharmacology, 56(5-7): 491-496. [DOI:10.1016/S0014-827X(01)01068-0] [PMID]
54. Pouresmaeil, M., Motefakerazad, R. and Sabzinojdeh, M. 2021. Identification of chemical constituents and evaluation of allelopathic potential of field bindweed organs extract on growth and physiological parameters of bread wheat. Journal of Plant Research (Iranian Journal of Biology), 34(3): 618-633. [In Persian with English Summary]
55. Qingming, Y., Xianhui, P., Weibao, K., Hong, Y., Yidan, S., Zhang, L., Yanan, Z., Yuling, Y., Lan, D. and Guoan, L. 2010. Antioxidant activities of malt extract from barley (Hordeum vulgare L.) toward various oxidative stress in vitro and in vivo. Food Chemistry, 118(1): 84-89. [DOI:10.1016/j.foodchem.2009.04.094]
56. Saeedipour, A., Gholamalipour Alamdari, E., Biabani, A., Avarseji, Z. and Nakhzari Moghadam, A. 2021. Evaluation of allelopathic stress of Cyperus esculentus remains on some invasive weeds. Applied Biology, 33(4): 42-60. ‏ [In Persian with English Summary]
57. Sakihama, Y., Cohen, M.F., Grace, S.C. and Yamasaki, H. 2002. Plant phenolic antioxidant and prooxidant activities: phenolics-induced oxidative damage mediated by metals in plants. Toxicology, 177: 67-80. [DOI:10.1016/S0300-483X(02)00196-8] [PMID]
58. Salazar, S., Quintero, J. and Rojas, J. 2020. Cytogenotoxic effect of propanil using the Lens culinaris Medik and Allium cepa L. test. Chemosphere, 249: e126193. [DOI:10.1016/j.chemosphere.2020.126193] [PMID]
59. Seifolahi, B., Gholamalipour Alamdari, E., Avasaji, Z. and Biabani, A. 2018. Evaluation of allelopathic effect of Euphorbia maculata weed on traits of germination, chlorophyll and carotenoids pigments of wheat cultivars. Iranian Journal of Seed Research, 5(1): 71-85. [In Persian with English Summary] [DOI:10.29252/yujs.5.1.71]
60. Sharma, N.K., Samra, J.S. and Singh, H.P. 2000. Effect of aqueous extracts of Populus deltoids on germination and seedling growth wheat. Allelopathy Journal, 7: 56-68.
61. Sivakumar, P., Sharmila, P. and Pardha Saradhi, P. 2000. Proline alleviates salt stress induced enhancement in the activity of ribulose-1, 5-bisphosphate oxygenase. Biochemical and Biophysical Research Communications (Academic Press, USA). 279: 512- 515. [DOI:10.1006/bbrc.2000.4005] [PMID]
62. Soltani, A. and Torabi, B. 2014. Design and analysis of agricultural experiments (with SAS programs). Jahad-e- Daneshgahi Mashhad publisher, 431p. [In Persian]
63. Takuya, K., Yoko, T., Mari, S., Toshimichi, F. and Yukikazu, Y. 2009. Effect of air-drying temperature on antioxidant capacity and stability of polyphenolic compounds in mulberry (Morus alba L.) leaves. Food Chemistry, 113: 964-969. [DOI:10.1016/j.foodchem.2008.08.041]
64. Tigre, R.C., Silva, N.H., Santos, M.G., Honda, N.K., Falcao, E.P.S. and Pereira, E.C. 2012. Allopathic and bio herbicidal potential of Cladonia verticillaris on the germination and growth of Lactuca sativa. Ecotoxicology and Environmental Safety, 84: 125-132. [DOI:10.1016/j.ecoenv.2012.06.026] [PMID]
65. Ullah, R., Tanveer, A., Khaliq, A. and Hussain, S. 2013. Comparative allelopathic potential of Fumaria indica L. and Polygonum plebejum L. against field crops. Weed Science Research, 19(1): 15-29.
66. Weir, T.L., Park, S.W. and Vivanco, J.M. 2004. Biochemical and physiological mechanisms mediated by allelochemicals. Current Opinion in Plant Biology, 7(4): 472-479. [DOI:10.1016/j.pbi.2004.05.007] [PMID]
67. Xu, Z. and Rothstein, S.J. 2018. ROS-induced anthocyanin production provides feedback protection by scavenging ROS and maintaining photosynthetic capacity in Arabidopsis. Plant Signaling and Behavior, 13: 1364-1377. [DOI:10.1080/15592324.2018.1451708] [PMID] []
68. Zargari, A. 1997. Medicinal plants. Volume 5, Tehran University Publisher, 976p. [In Persian].

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهشهای بذر ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Seed Research

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.