دانشگاه شهرکرد ، irajrahimi93@gmail.com
چکیده: (590 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه: شکار سرنوشت مشترک اکثر بذرهای تولیدشده توسط گیاهان است. از دست رفتن بذرها در اثر شکار میتواند برای گیاهان زیانبار باشد و موجب نادر شدن گونههای گیاهی گردد زیرا گونههای نادر در برابر انقراض از طریق فرایندهایی که سازوکارهای پراکنش گیاه را مختل میکنند آسیبپذیر هستند. لذا هدف از این تحقیق بررسی اثرات شکار بذر پیش از پراکنش، بین گونههای گون نادر و همتایان فراوان آنها بود.
مواد و روشها: به منظور بررسی اثرات شکار پیش از پراکنش بذر، 12 گونه گون شامل 6 گونه گون با فرم رویشی علفی (شامل سه گونه با وضعیت نادر (A. caraganae، A. heterophyllus و Astragalus holopsilus) و سه گونه با وضعیت فراوان (A. angustiflorus، A. curvirostris و A. effusus) و 6 گونه گون با فرم رویشی بوتهای (شامل سه گونه با وضعیت نادر (A. cephalanthus، A. camphylanthus و A. cemerinus) و سه گونه با وضعیت فراوان (A. verus، A. susianus و A. rhodosemius) در سالهای 1397 و 1398 مورد مقایسه قرار گرفت. از هر گونه تعداد 20 پایه گیاهی و از هر پایه گیاهی تعداد 10 غلاف (برای هر گونه 200 غلاف)، به طور تصادفی انتخاب و هم برای غلافها و هم برای بذرهای این گونهها پارامترهای سطح، محیط، طول، عرض، نسبت طول به عرض، کرویت و مسافت بین تقاطع طول و عرض از مرکز بذر اندازهگیری و مقایسه شد. همچنین توده غلاف و توده بذر، تعداد غلاف و بذر مورد حمله شکارگرها، تعداد بذر سالم، شکل غلاف و شکل بذر گونهها مورد مقایسه قرار گرفت.
یافتهها: نتایج به دست آمده از مقایسات میانگین ویژگیهای ریختشناسی بذر بین گونههای گون علفی و بوتهای نشان داد بیشترین و کمترین اندازه از سطح بذر، محیط بذر، طول بذر و عرض بذر، نسبت طول به عرض بذر، کرویت بذر و تقاطع طول و عرض بذر مربوط به گونههای گون فراوان بود. در مورد گونههای گون بوتهای بیشترین این ویژگیها مربوط به گونههای گون فراوان و کمترین این ویژگیها مربوط به گونههای گون نادر بود. نتایج ویژگیهای ریختشناسی غلاف بین گونههای گون علفی و بوتهای نشان داد بیشترین و کمترین این ویژگیها مربوط به هر دو گروه گونههای گون فراوان و نادر بود. نتایج مقایسه میانگینها در مورد توده بذر، تعداد بذر آسیبدیده، تعداد بذر سالم و شکل بذر تحت تأثیر فعالیت شکارگرهای پیش از پراکنش بین گونههای گون علفی نشان داد بیشترین و کمترین توده بذر و تعداد بذر آسیبدیده مربوط به گونههای گون فراوان بود. همچنین بیشترین و کمترین تعداد بذر سالم و شکل بذر مربوط به گونه گونههای گون نادر بود. در بین گونههای گون بوتهای بیشترین توده بذر، تعداد بذر آسیب دیده، تعداد بذر سالم و شکل بذر مربوط به گونههای گون فراوان بود. کمترین این ویژگیها مربوط به گونههای گون نادر بود.
نتیجهگیری: نتایج کلی نشان داد هر چه گونهها قادر به تولید بذرهای با اندازههای بزرگتر و کوچکتر باشند وضعیت پراکنش بهتری دارند و هر چه توده بذر و توده غلاف گیاه بیشتر باشد و شکل بزرگتری داشته باشند شکارگرها به میزان بیشتری به آن گونهها حمله میکنند ولی میزان حمله شکارگرها منجر به نادر بودن گونهها نمیشود.
جنبههای نوآوری:
1- نقش شکارگرهای پیش از پراکنش بذر روی گونههای گون نادر و فراوان بررسی شد.
2- ویژگیهای ریختشناسی بذر و فرم رویشی گونههای گون نادر و فراوان مورد مقایسه قرار گرفت.
شمارهی مقاله: 6
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اکولوژی بذر دریافت: 1400/12/22 | پذیرش: 1401/7/20