(پاییز و زمستان)                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

دانشگاه یاسوج ، aminsalehi@yu.ac.ir
مقدمه: گل سازویی یا تشنه‌داری (Schrophularia striata) یکی از گیاهان داویی خانواده گل میمونی و دارای ترکیبات فنلی می‌باشد. مردم محلی به صورت سنتی از این گیاه دارویی برای درمان عفونت ناشی از زخم‌ها، بیمارهای دستگاه گوارش و بیماری‌های چشمی  استفاده می‌کنند. به علت مصرف زیاد توسط مردم بومی و دارای خواب بودن بذر، این گیاه در معرض خطر انقراض قرار گرفته است. از آنجایی که تکثیر این گیاه در رویشگاه‌های طبیعی از طریق بذر صورت می‌گیرد و با توجه به خواب عمیق بذر، بررسی روش‌های مختلف شکست خواب بذر، برای حفاظت  و اهلی سازی از این گونه ضروری به نظر می‌رسد. در این تحقیق، روش‌های مناسب شکست خواب بذر این گیاه با استفاده از تیمارهای  سرمادهی و اسید جیبرلیک بر روی بذور جمع‌آوری شده از رویشگاه‌های مختلف استان ایلام مورد مطالعه قرار گرفت.
مواد و روش ‌ها: به این منظور، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی، با چهار تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1397 انجام شد. عامل اول آزمایش شامل طول دوره سرمادهی مرطوب با زمان‌های ( 0، 4، 8، 12 و 16 هفته)، عامل دوم شامل اسید جیبرلیک (0، 300 و 600 میلی‌گرم بر لیتر) و عامل سوم پنج رویشگاه شامل ( ایلام، ایوان، مهران،  آبدانان و دهلران) بودند.
یافته‌ها:  نتایج نشان داد که تیمار 16 هفته سرمادهی و غلظت اسیدجیبرلیک صفر بیشترین درصد جوانه‌زنی در همه‌ رویشگاه‌ها  را داشت، بطوریکه درصد جوانه زنی در رویشگاه‌های  مهران، ایوان ، ایلام ، آبدانان  و دهلران بترتیب ۶۶، ۵۰، ۳۶، ۳۰ و ۲۵ درصد بود.. همچنین بیشترین میزان سرعت جوانه‌زنی در همه‌ی رویشگاه‌ها در سرمادهی 16 هفته و غلظت اسیدجیبرلیک صفر میلی‌گرم بر لیتر بدست آمد. در مورد یکنواختی جوانه‌زنی بیشترین میزان در سرمادهی 16 و 12 هفته و غلظت‌های مختلف اسید جیبرلیک به دست آمد.
نتیجه‌گیری: استفاده از جیبرلیک اسید تاثیری بر درصد و سرعت جوانه زنی نداشت. طول دوره سرمادهی بر درصد و سرعت جوانه‌زنی بذر گیاه تشنه‌داری مؤثر بود و با افزایش آن درصد و سرعت جوانه‌زنی نیز افزایش یافت که نشان دهنده این موضوع است که بذور تشنه‌داری مورد مطالعه دارای درجاتی از خواب فیزیولوژیک بودند و بذر رویشگاه‌های مرتفع‌تر به طول دوره سرمادهی بیشتری نسبت به رویشگاه‌های پست‌تر برای جوانه‌زنی نیاز دارند. همچنین با توجه به نتایج این آزمایش، جهت افزایش درصد جوانه‌زنی از دوره‌های سرمادهی بالاتر از 16 هفته استفاده گردد.
شماره‌ی مقاله: 3

دریافت: 1399/12/8 | پذیرش: 1400/6/27

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.