جلد 2، شماره 2 - ( (پاییز و زمستان) 1394 )                   سال1394، جلد2 شماره 2 صفحات 45-29 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

sheidaei S, Heidari Sharif Abad H, Hamidi A, Nour Mohammadi G, Moghaddam A. (2016). Effect of Storage Condition, Initial Seed Moisture Content and Germination on Soybean Seed Deterioration. Iranian J. Seed Res.. 2(2), 29-45. doi:10.29252/yujs.2.2.29
URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-90-fa.html
شیدائی سامان، حیدری شریف آباد حسین، حمیدی آیدین، نورمحمدی قربان، مقدم علی. تأثیر شرایط نگهداری، رطوبت و قوه نامیه اولیه بذر سویا بر زوال بذر پژوهشهای بذر ایران 1394; 2 (2) :45-29 10.29252/yujs.2.2.29

URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-90-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران ، saman_sheidaee@yahoo.com
چکیده:   (29963 مشاهده)

به‌منظور ارزیابی زوال بذر سویا رقم ویلیامز در استان اردبیل تحقیقی به‌صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سال 1392 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل سه قوه نامیه 80%، 85% و 90%، سه میزان رطوبت اولیه بذر شامل رطوبت 10%، 12% و 14% و دو شرایط نگهداری بذر در انبار متداول مرکز تحقیقات کشاورزی مغان و انبار کنترل شده در کرج در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد بذرهای با رطوبت اولیه بالا به‌طور معنی‌داری درصد گیاهچه‌های عادی، سرعت جوانه‌زنی و شاخص بنیه گیاهچه پایین‌تری داشتند. همچنین مشخص گردید که بین دو سطح رطوبتی 10 و 12% تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد؛ بنابراین، رطوبت بذر سویای 12 درصد رطوبت مناسبی برای نگهداری بذر می‌باشد. افزایش رطوبت بذر به بیش از 12 درصد سبب زوال سریع‌تر بذر سویا گردید، به‌طوری که بذرهای با محتوی رطوبتی اولیه بالا به‌ویژه در شرایط انبار کردن نامناسب کیفیت خود را سریع‌تر از دست داده و در شرایط مزرعه‌ای به دلیل کاهش تراکم نهایی سبب کاهش عملکرد گردید. نگهداری بذرها در شرایط کنترل شده سبب کاهش سرعت زوال بذرها گردید. همچنین افزایش درصد رطوبت بذر در شرایط انبار معمولی مغان اثر مضر بیشتری بر روی کیفیت بذر گذاشت و اثر رطوبت بذر به‌همراه دما و رطوبت نسبی بالای محیط در انبار مغان سبب تشدید زوال بذر سویا گردید. نتایج این آزمایش نشان دادند بذرهای با قوه نامیه بالا پس از انبار کردن کیفیت بذر بالاتری داشتند ولی رطوبت بذر و شرایط انبار کردن عوامل مهم‌تری نسبت به قوه نامیه اولیه می‌باشند به‌طوری‌که اثر قوه نامیه در بذرهای نگهداری شده با رطوبت بالا در انبار مغان معنی‌دار نبود.

واژه‌های کلیدی: انبارداری، بنیه، رطوبت بذر، زوال، ویلیامز
متن کامل [PDF 533 kb]   (4812 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکولوژی بذر
دریافت: 1393/10/15 | ویرایش نهایی: 1396/10/2 | پذیرش: 1394/4/10 | انتشار الکترونیک: 1394/12/26

فهرست منابع
1. حسینی، ف. 1387. بررسی اثر فرسودگی بذر بر جوانه‌زنی، استقرار و عملکرد پنج رقم کلزا در شرایط آب و هوایی اهواز. پایان‌نامه کارشناسی ارشد دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی اهواز. 258 صفحه.
2. رحیمی پطرودی، ا.، زردشتی، م. ر.، نوجوان، م. و پورمیرزا، ع.ا. 1385. اثرات تراکم ناشی از تغییرات فواصل بین و درون ردیف‌های کاشت بر صفات کمی و کیفی سه رقم سویا در شرایط آب و هوایی ارومیه. یافته‌های نوین کشاورزی، 1(1): 32-23.
3. Abdul-baki, A.A., and Anderson, J.D. 1973. Vigor determination in soybean seed by multiple criteria. Crop Science, 13(6): 630-633. [DOI:10.2135/cropsci1973.0011183X001300060013x]
4. Agrawal, R.L. 1980. Seed technology. Publisher: Oxford & IBH Publishing Co. New Delhi. 685 p.
5. Basra, A.S. 1984. Basic mechanisms and agricultural implications. Food Products Press, England, 183-200.
6. Begnami, C.N., and Cortelazzo, A.L. 1996. Cellular alterations during accelerated aging of French bean seeds. Seed Science and Technology, 24(2): 295-303.
7. Bewley, J.D., Bradford, K.J., Hilhorst, H.W., and Nonogaki, H. 2013. Seeds: Physiology of Development, Germination and Dormancy, New York. 392 p. Springer, New York–Heidelberg–Dordrecht–London. Seed Science Research, 23(4): 289-289. [DOI:10.1007/978-1-4614-4693-4]
8. Bingham, I.J., and Merritt, D.J. 1999. Effects of seed aging on early post-germination root extension in maize: aspatial and histological analysis of the growth-zone. Seed Science and Technology, 27(1): 151-62.
9. Coolbear, P. 1995. Mechanisms of seed deterioration. Seed quality: basic mechanisms and agricultural implications, (ed. AS Basra). The haworth Press Inc. 2-223. [PMID] [PMCID]
10. Egli, D.B., and TeKrony, D.M. 1979. Relationship between soybean seed vigor and yield. Agronomy Journal, 71(5): 755-759. [DOI:10.2134/agronj1979.00021962007100050012x]
11. Ellis, J.E., Bass, L.N., and Witing, D. 2008. Storing vegetable and flowers seeds. Colorado state university extension. Seed Science and Technology, 28(2): 413-420.
12. Ellis, R.H. 1992. Seed and seedling vigour in relation to crop growth and yield. Plant Growth Regulation, 11(3): 249-255. [DOI:10.1007/BF00024563]
13. Ghasemnezhad, A., and Honermeier, B. 2007. Influence of storage conditions on quality and viability of high and low oleic sunflower seeds. International Journal of Plant Production, 3(4): 39-47.
14. Gidrol, X., Noubhani, A., Mocquot, B., Fournier, A., and Pradet, A. 1998. Effect of accelerated aging on protein synthesis in two legume seeds. Plant Physiology and Biochemistry, 26(3): 281-288.
15. Goel, A., Goel A.K., and Sheoran, I.S. 2003. Changes in oxidative stress enzyme during artificial aging in cotton (Gossypium hirsutum L.) seed. Journal of Plant Physiology, 160(9): 1093-1100. [DOI:10.1078/0176-1617-00881] [PMID]
16. Heatherly, L.G., Kenty, M.M., and Kilen, T.C. 1995. Effects of storage environment and duration on impermeable seed coat in soybean. Field Crops Research, 40(1): 57- 62. [DOI:10.1016/0378-4290(94)00075-N]
17. ISTA. 2009. International rules for seed testing. Zurichtstr.50. CH 8303. Bassersdorf, Switzerland, Edition 2009/1.
18. Kelly, F.A., and Raymond, A.T.G. 1988. Encyclopaedia of seed production of world crops. John Willy & Sons.
19. Krishnan, P., Nagarajan, S., Dadlani, M., and Moharir, A.V. 2003. Characterization of wheat (Triticum aestivum) and soybean (Glycine max) seeds under accelerated ageing conditions by Proton nuclear magnetic spectroscopy. Seed Science and Technology, 31(3): 541-550. [DOI:10.15258/sst.2003.31.3.03]
20. Kurdikeri, M. B., Basavaraj, G.T., Hiremath, M.V., and Aswathanarayan, S.C. 1996. Storability of soyabean (Glycine max (L.) Merill) seed under ambient condition. Karnataka Journal of Agricultural Sciences, 9: 552-554.
21. Locher, R., and. Bucheli, P. 1998. Comparison of soluble sugar degradation in soybean seed under simulated tropical storage conditions. Crop Science, 38(5): 1229-1235. [DOI:10.2135/cropsci1998.0011183X003800050020x]
22. Ma, F., Ewa, C., Tasneem, M., Peterson, C.A., and Gijzen, M. 2004. Cracks in the palisade cuticle of soybean seed coats correlate with their permeability to water. Annals of Botany, 94(2): 213-228. [DOI:10.1093/aob/mch133] [PMID] [PMCID]
23. McDonald, M.B., and Nelson, C.J. 1986. Physiology of seed deterioration. Special Publication, CSSA. 123 p.
24. Morello, J.R., Motilva, M.J., Tovar, M.J., and Romero, M.P. 2004. Changes in commercial virgin olive oil (cv Arbequina) during storage with special emphasis on the phenolic fraction. Food Chemistry, 85(3): 357-364. [DOI:10.1016/j.foodchem.2003.07.012]
25. Mousavi Nik, S.M., Gholami Tilebeni, H., Zeinali, E., and Tavassoli, A. 2011. Effects of Seed Ageing on Heterotrophic Seedling Growth in Cotton. American Eurasian Journal of Agricultural and Environmental Sciences, 10(4): 653-657.
26. Nautiyal, A.R., Thapliyal A.P., and Purohit, A.N. 1985. Seed viability in Sal. IV. Protein changes: Accompanying loss of viability in Shorea robusta. Seed Science and Technology, 13(1): 83-86.
27. Nkang, A., and Umoh, E.O. 1997. Six month storability of five soybean cultivars as influenced by stage of harvest, storage temperature and relative humidity. Seed Science and Technology, 25(1): 93-99.
28. Patel, M.M., Patel, A.I., Patel, I.C., Tikka, S.B.S., Henry, A., Kumar, D., and Singh, N.B. 2003. Response of cowpea to levels of phosphorus and sulphur. In Proceedings of the National Symposium on arid legumes, for food nutrition security and promotion of trade, Hisar, India, 15-16 May 2002. Scientific Publishers (India). 236-241.
29. Powel, A., and Mathews, S. 1992. Seed vigour and its measurement.Techninques in Seed Science and Technology, 2nd. (ed.). South Asain Publishers, New Delhi, India. 98-109. [PMCID]
30. Roberts, E.H., and Osei-Bonsu, K. 1988. Seed and seedling vigour. In World crops: Cool season food legumes. Springer Netherlands. 897-910. [DOI:10.1007/978-94-009-2764-3_71]
31. Saha, R.R., and Sultana, W. 2008. Influence of seed ageing on growth and yield of soybean. Bangladesh Journal of Botany, 37(1): 21-26. [DOI:10.3329/bjb.v37i1.1559]
32. Salunkhe, D.K., Chavan, J.K., and Kadam, S.S. 1985. Postharvest biotechnology of cereals. CRC Press. [PMID]
33. Samarah, N.H. and Al-Kofahi, S. 2008. Relationship of Seed quality tests to field emergence of artificial aged barley seeds in the semiarid mediterranean region. Journal of Agricultural Sciences, 4(3): 217-230.
34. Singh, R.K., and Ram, H.H. 1986. Inheritance study of soybean seed storability using an accelerated aging test. Field Crops Research, 13: 89-98. [DOI:10.1016/0378-4290(86)90013-4]
35. Sveinsdottir, H., Yan, F., Zhu, Y., Peiter-Volk, T., and Schubert, S. 2009. Seed ageing-induced inhibition of germination and post-germination root growth is related to lower activity of plasma membrane H+-ATPase in maize roots. Journal of Plant Physiology, 166(2): 128-135. [DOI:10.1016/j.jplph.2008.01.012] [PMID]
36. Tatipata, A. 2009. Effect of seed moisture content packaging and storage period on mitochondria inner membrane of soybean seed. Journal of Agricultural Technology, 5(1): 51-64.
37. Tilebeni, H.G., and Golpayegani, A. 2011. Effect of seed ageing on physiological and biochemical changes in rice seed (Oryza sativa L.). International Journal of AgriScience, 1(3): 138-143.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهشهای بذر ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Seed Research

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.