6 نتیجه برای قارچ
صفر علی مهدیان، سید یحیی کاظمی، بهنام امیری،
جلد 1، شماره 1 - ( 12-1390 )
چکیده
مهدیان، ص. ع.، کاظمی، س. ی. و امیری، ب. 1390. روش تعیین باقیمانده قارچکش مانکوزب در میوه خیار. دانش بیماریشناسی گیاهی 1(1): 62-53.
خیار در بعضی مناطق مرطوب کشور برای مبارزه با بیماری سفیدککرکی با قارچکش مانکوزب سمپاشی و پس از گذشت مدت زمان کوتاهی برداشت میشود. بنابراین تعیین میزان باقیمانده این قارچکش در میوه خیار، از نظر حفظ سلامت مصرفکنندگان اهمیت دارد. مقدار باقیمانده این قارچکش در نمونههای میوه خیار که به طور تصادفی جمعآوری میشوند، تعیین میگردد. از هر نمونه 100 گرم وزن و در دستگاه سوکسله با حلال ان- هگزان، عصاره آن استخراج میشود. میزان جذب نور با طول موج 280 نانومتر این عصاره در دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه-گیری و در نمودار خطی، نشان دهنده رابطه بین میزان جذب نور توسط یک عصاره با رقت ماده موثره این قارچکش موجود در آن، قرار داده میشود و مقدار باقیمانده قارچکش مانکوزب در عصاره هر نمونه تعیین میشود. بیشینه باقی-مانده مجاز این
قارچکش 2 میلیگرم در هر کیلوگرم میوه خیار است.
محدثه زال، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 3، شماره 1 - ( 12-1392 )
چکیده
زال، م. و مستوفیزادهقلمفرسا، ر. 1392 ردیابی مولکولی مقاومت قارچهای بیمارگر گیاهان به قارچکشها . دانش
بیماری شناسی گیاهی 3(1): 53-37.
بیماریهای قارچی برای محصولات کشاورزی تهدید عمدهای ایجاد میکنند، که برای مدیریت آنها از تعداد زیادی قارچکش استفاده میشود. ظهور مقاومت عامل مهمی در محدود شدن کارایی قارچکشها است. به طور کلی،
قارچکشهای جذبی نسبت به قارچکشهای محافظتی بیشتر با مقاومت روبهرو میشوند. این مقاله سازوکارهای مقاومت به قارچکشها، مانند تغییر جایگاه هدف، کاهش جذب قارچکش، حذف، سمزدایی یا تجزیهی متابولیکی قارچکش، را در سطح مولکولی در چند قارچ بیمارگر گیاهی و روشهای مورد استفاده در تشخیص مولکولی مقاومت قارچها به
قارچکشها، مانند چندشکلی طولی قطعات برشی همراه با پیسیآر و پیسیآر اختصاصی آلل، را شرح میدهد.
مهدی صدروی، فرزانه طلایی،
جلد 4، شماره 1 - ( 12-1393 )
چکیده
صدروی م. و طلایی ف. 1393. روشهای تولید انبوه مایه قارچهای
همزیست درون ریشه. دانش بیماریشناسی گیاهی 4(1):22-13.
قارچهای همزیست درون ریشه یا آربوسکولدار، نقش مهمی در زندگی اکثر گیاهان زراعی، باغی، سبزی، صیفی و زینتی دارند. آنها باعث افزایش جذب عناصر غذایی، مقاومت گیاهان در برابر بیمارگرهای خاکزاد و محصول میشوند. از آنجا که این قارچهای مفید همزیست اجباری ریشه هستند، تکثیر و تولید انبوه مایه آنها تنها روی بافتهای زنده امکانپذیر است. اولین روشی که برای این منظور به کار رفت کشتهای گلدانی بود، سپس روشهای آبکشت، هواکشت و سرانجام تکثیر آنها روی ریشههای کشت شده روی محیطهای خاص ابداع شدهاند. این روشها و عوامل موثر در تکثیر و تولید انبوه مایه این قارچهای سودمند شرح داده شدهاند.
کامران قاسمی،
جلد 7، شماره 1 - ( 12-1396 )
چکیده
قاسمی ک. 1396. نقش گوگرد در مدیریت بیماریهای گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی 7(1):72 -63.
گوگرد با داشتن خاصیت قارچکشی و تقویت سیستم دفاعی گیاه میتواند در کشت آلی نقش مهمی داشته باشد. وجود ترکیبات دفاعی گوگرددار شامل گوگرد عنصری، H2S، گلوتاتیون، فیتوکلاتینها، ترکیبات ثانویه و پروتیینهای غنی از گوگرد در شرایط تنش حیاتی است. دی سولفات کربن بهعنوان ضدعفونیکننده خاک علیه چندین قارچ خاکزاد مولد بیماری مانند تدخین خاک برای کنترل قارچ آرمیلاریای پوسیدگی طوقه و ریشه مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین از بخار گوگرد برای کنترل سفیدک پودری در گلخانهها استفاده میشود. پد آزادکننده گوگرد و دوددهی، جهت کنترل پوسیدگی در انبار انگور و برخی دیگر ازمیوه ها بکار میرود. گوگرد همچنین برای مبارزه با زنگ، پوسیدگی میوه، بلایت، کنه عنکبوتی، پسیل و تریپس مؤثر است.
وحیده رفیعی، ضیاءالدین بنی هاشمی،
جلد 8، شماره 2 - ( 6-1398 )
چکیده
رفیعی و و بنی هاشمی ض (1398) قارچهای مناطق کویری استان یزد. دانش بیماریشناسی گیاهی 8(2): 121-110. DOI: 10.2982/PPS.8.2.110.
مقدمه: قارچهایی که قادر به رشد در دمای بالاتر از 40 درجه سلسیوس هستند به عنوان قارچهای گرمادوست شناخته میشوند. پژوهشای روی قارچهای مناطق بیابانی ایران تاکنون صورت نگرفته است، بنابراین پژوهش حاضر با هدف جداسازی و شناسایی قارچهای موجود در مناطق کویری استان یزد انجام شد. مواد و روشها: چهار منطقه کویری استان یزد بازدید و از خاک و ریشه گیاهان نمونهبرداری شد. قارچها به روش تهیه رقت از خاک روی محیط کشت عصاره سیبزمینی-آگار جداسازی شدند. تشخیص جنس و گونههای قارچها بر اساس کلیدهای معتبر شناسایی موجود صورت گرفت. یافتهها: هیجده قارچ از هشت جنس Aspergillus ، Penicillium ، Alternaria ، Ulocladium ، Stemphylium ، Paecilomyces ، Rhizopus و Fusarium در این پژوهش شناسایی شدند. نتیجهگیری: بیشترین فراوانی در خاکهای کویری این استان را گونههای Penicillium و Aspergillus دارند. تمام قارچهای شناسایی شده برای اولین بار از خاکهای کویری ایران گزارش میشوند.
سمانه بهلولی، مسعود ابرین بنا، یوبرت قوستا،
جلد 10، شماره 2 - ( 6-1400 )
چکیده
بهلولی ب، ابرینبنا م، قوستا ی (1400) اثر مخلوط قارچکشهای کاربندازیم، ایپرودیون و تبوکونازول روی sclerotiorum Sclerotinia . دانش بیماریشناسی گیاهی 10(2): 49-40. Doi: 10.2982/PPS.10.2.40.
مقدمه: قارچ خاکزی Sclerotinia sclerotiorum یا کپک سفید عامل بیماری مخرب پوسیدگی ریشه و ساقه گیاهان بسیاری است. مبارزه شیمیایی با توجه به عدم وجود رقمهایی با مقاومت بالا، به عنوان مهمترین روش مدیریت این بیمارگر گیاهی است. امّا استفاده مکرر از قارچکشها منجر به بروز سویههای مقاوم در جمعیت بیمارگر میشود. استفاده از قارچکشهایی با نحوه اثر متفاوت، به خصوص آنهایی که اثر تشدیدکننده دارند، از مهمترین روشهای ضدمقاومت به قارچکشها است. مواد و روشها: اثر نسبتهای مختلف مخلوط دو به دو قارچکشهای کاربندازیم، ایپرودیون و تبوکونازول روی رشد پرگنه چهار جدایه S. sclerotiorum، و بررسی خاصیت تشدیدکننده احتمالی آنها در شرایط درونشیشهای در این پژوهش، مورد آزمایش قرار گرفت. جدایههای بیمارگر در محیط کشت سیبزمینی- دکستروز- آگار حاوی غلظتهای مختلف از مخلوط قارچکشها کشت شدند و مقادیر EC50 و فاکتور تشدیدکنندگی برای نسبتهای مختلف مخلوط قارچکشها محاسبه گردید. یافتهها: مخلوط تبوکونازول: کاربندازیم به نسبت 7:1، روی همه جدایهها اثر تشدیدکنندگی و بازدارنده داشت و مخلوط کاربندازیم: ایپرودیون به نسبت 9:1روی سه جدایه اثر تشدیدکنندگی و بازدارنده نشان داد. نتیجهگیری: مخلوط تبوکونازول: کاربندازیم به نسبت 7:1، بهترین اثر تشدیدکنندگی و بازدارندگی از رشد تمام جدایه های بیمارگر را داشت، بنابراین پتانسیل به کارگیری در برنامه مدیریت S. sclerotiorum را دارد.