جلد 13، شماره 1 - ( (پاییز و زمستان) 1402 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 112-104 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nikmaram S, Sadravi M, Ghaderi Zefrehee M. (2024). The impact of three arbuscular mycorrhizal fungi on wheat take-all disease caused by Gaeumannomyces graminis var. tritici. Plant Pathol. Sci.. 13(1), 104-112.
نیک مرام صفر، صدروی مهدی، قادری زفره ای مصطفی. تاثیر سه قارچ میکوریز آربوسکولی بر بیماری پاخوره گندم ناشی از Gaeumannomyces graminis var. tritici دانش بیماری شناسی گیاهی 1402; 13 (1) :112-104

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران ، Snikmaram3003@yahoo.com
نیک­مرام، ض.، صدروی، م.، قادری­زفره­ای، م. (1402). تاثیر سه قارچ میکوریز آربوسکولی بر بیماری پاخوره گندم ناشی از Gaeumannomyces  graminis  var. tritici. دانش بیماری­شناسی گیاهی، 13 (1)، 112-104.

پاخوره ناشی از قارچ خاکزی Gaeumannomyces graminis var. tritici یکی از بیماری­های مهم گندم در جهان است، که میزان خسارت آن تا 50 درصد محصول گزارش شده است. این بیماری از مناطق مختلف کشت گندم در ایران نیز گزارش شده است. کنترل بیولوژیک یکی از روشهای سالم و سازگار با محیط زیست برای مدیریت بیماری­های گیاهی است و قارچ­های میکوریز آربوسکولی می­توانند نقش مهمی در این زمینه ایفا کنند. این پژوهش برای تعیین تاثیر سه قارچ میکوریز آربوسکولی بر شدت این بیماری اجرا شد. جدایه­ای از بیمارگر از بوته­ های بیمار گندم در استان کهگیلویه و بویراحمد،جنوب ­غربی ایران، بدست آمد. تاثیر سه قارچ میکوریز آربوسکولی  Funneliformis mosseae  ، Rhizoglomus intraradices و  Blaszkowskia deserticola  به تنهایی و ترکیب آن­ها بر شدت بیماری وشاخص­های رشدی گندم در شرایط گلخانه­ در قالب طرح کاملاً تصادفی آزمایش شد. همه تیمارهای قارچ­های میکوریز باعث کاهش شدت بیماری و افزایش شاخصهای رشد نسبت به گیاهان شاهد شدند ولی تیمار F. mosseae نسبت به دیگران موثرتر بود. بنابراین از قارچ میکوریز آربوسکولی F. mosseae می­توان برای کاهش شدت بیماری و بهبود شاخص­های رشدی گندم استفاده کرد.

واژه‌های کلیدی: Blaszkowskia، Funneliformis، Rhizoglomu، همزیستی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روشهای مدیریت بیماریهای گیاهان