جلد 11، شماره 2 - ( (بهار و تابستان) 1401 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 21-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alizadeh Aliabadi A, Faghihi M M, Salehi M, Ghasemi A. Dynamics of emergence and spread of citrus huanglongbing disease in Iran. pps 2022; 11 (2) :11-21
URL: http://yujs.yu.ac.ir/pps/article-1-366-fa.html
علیزاده علی‌آبادی علی، فقیهی محمد مهدی، صالحی محمد، قاسمی اابوالقاسم. پویایی‌شناسی وقوع و پراکندگی بیماری هوانگ‌لونگ‌بینگ مرکبات در ایران. دانش بیماری شناسی گیاهی 1401; 11 (2) :21-11

URL: http://yujs.yu.ac.ir/pps/article-1-366-fa.html


بخش تحقیقات بیماری‌های گیاهی، موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران ، aalizadeh1340@yahoo.com
چکیده:   (70 مشاهده)
علیزاده علی‌آبادی ع،  فقیهی م م، صالحی م، قاسمی ا (1401) پویایی‌شناسی وقوع و پراکندگی بیماری هوانگ‌لونگ‌بینگ مرکبات در ایران. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 11(2): 21-11.
 Doi: 10.2982/PPS.11.2.11
 
مقدمه: هوانگ‌لونگ‌بینگ یا میوه سبز یکی‌از بیماری‌های مهم مرکبات در ایران است. روند گسترش بیماری در هفت استان در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: باغ‌های مرکبات استان‌های سیستان ‌و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، خوزستان، فارس، کرمان و مازندران طی سال‌های 1386 تا 1388 و 1396 تا 1398 بازدید شدند و نمونه‌های مشکوک به بیماری جمع‌آوری و پس‌از استخراج DNA از نمونه‌ها، آزمون پی‌سی‌آر با استفاده از آغازگرهای اختصاصی OI1/OI2c و A2/J5 انجام شد. یافته‌ها: برسی نمونه‌ها نشان داد که، مناطق و میزبان‌های باکتری Candidatus Liberibacter asiaticus، عامل بیماری، در این مدت افزایش یافته است، به ‌طوری ‌که در پایان این‌دوره در نمونه‌های درختان پرتقال، نارنگی، گریپ‌فروت، نارنج، لیمولیسبون و لیموترش از استان‌های کرمان، هرمزگان، سیستان ‌و بلوچستان و فارس، بیماری ردیابی شد. نتیجه‌گیری: بررسی بیماری طی این ‌سالها نشان داد که: مناطق آلوده و دامنه میزبانی بیماری گسترش زیادی یافته است و گسترش بیماری در مناطق کشت مرکبات‌ در جنوب کشور با شیب ملایم بوده است. کاهش جمعیت پسیل ناقل بیماری طی این سال‌ها به ‌نظر می‌رسد که در آهستگی روند گسترش بیماری مؤثر بوده است.
واژه‌های کلیدی: پرتقال، نارنگی، گریپ‌فروت، میوه سبز
متن کامل [PDF 677 kb]   (40 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه یاسوج دانش بیماری شناسی گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | University of Yasouj Plant Pathology Science

Designed & Developed by : Yektaweb