جلد 13، شماره 1 - ( (پائیز و زمستان) 1402 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 41-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pakdel A, Khanjani M. (2023). Management methods of whiteflies that transmit plants pathogenic viruses. Plant Pathol. Sci.. 13(1), 27-41.
پاکدل آرزو، خانجانی محمد. روش‌های مدیریت سفیدبالک‌های ناقل ویروس‌های بیمارگر گیاهان دانش بیماری شناسی گیاهی 1402; 13 (1) :41-27

گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی‌سینا، همدان، ایران
اغلب ویروس‌های گیاهان که اخیرا در نواحی گرمسیری، نیمه‌گرمسیری و معتدل شیوع یافته‌اند و تولید محصول­های مهم گیاهی را محدود کرده­اند، توسط سفیدبالک‌ها انتقال می‌یابند. سه گونه مهم سفید بالک Bemisia tabaci ، Trialeurodes vaporariorum و Trialeurodes abutiloneus به عنوان ناقل بیشتر ویروس‌های‌گیاهی شناخته شده‌اند. ویروس‌های گیاهی که توسط سفید بالک‌ها انتقال می‌یابند در جنس‌های Begomovirus، Crinivirus، Ipomovirus، Carlavirus، Torradovirus و Polerovirus قرار دارند. مبارزه با سفیدبالک‌ها به دلیل اینکه دامنه میزبانی وسیع آنها، نرخ بالای تولید مثلی، اندازه جمعیت بزرگ، و همچنین مقاومت آنها به حشره­کش‌ها مشکل است، ولی روشهای نوین مبارزه شیمیایی، زیستی و تولید گیاهان تراریخته مقاوم برای مدیریت آنها ابداع شده­اند، که در این مقاله شرح داده شده­اند.

واژه‌های کلیدی: باکتریوسیت، Begomovirus، Carlavirus، Ipomovirus، Torradovirus
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: نماتد