[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: جلد 2، شماره 1 - ( نشریه تولید گیاهان روغنی 1394 ) ::
جلد 2 شماره 1 صفحات 29-41 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تنوع ژنتیکی و روابط میان صفات کمی و کیفی در ارقام مختلف سویا (Glaycine max L.)
محمود قربانزاده نقاب *
دانشگاه فردوسی مشهد، مجتمع آموزش عالی شیروان ، ghorbanzadeh@um.ac.ir
چکیده:   (6793 مشاهده)

سویا یک از مهمترین منابع تولید روغن در دنیا است. بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی و روابط میان صفات کمی و کیفی، تعداد 14 رقم سویا در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی مجتمع آموزش عالی شیروان مورد کشت قرار گرفتند. در این پژوهش 12 صفت ازجمله عملکرد دانه، اجزای عملکرد، درصد پروتئین و روغن اندازهگیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ارقام مورد بررسی در تمامی صفات بهجز درصد پروتئین اختلاف معنیداری دارند که این امر دلالت بر وجود تنوع ژنتیکی بین آنها است. ارقام زان، سنچوری و کلومبوس بیشترین عملکرد دانه را دارا بودند، در حالی که کمترین عملکرد دانه در رقم هابیت مشاهده شد. همبستگی عملکرد دانه با صفات تعداد غلاف در گیاه، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در گیاه، وزن صد دانه، درصد روغن، درصد پروتئین و شاخص برداشت مثبت و معنیدار و با تعداد روزهای کاشت تا گلدهی منفی و معنیداری بود. رقم زان با 8/515 کیلوگرم روغن در هکتار بیشترین روغن را دارا بود. بر مبنای رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت عملکرد دانه ارقام سویا از اثرات مستقیم و غیرمستقیم وزن صد دانه، تعداد غلاف در گیاه، تعداد دانه در غلاف و تعداد دانه در گیاه متأثر شد. با توجه به اثرات باقیمانده و ضریب تبیین (7/86 درصد) بخش اعظم تغییرات عملکرد دانه ارقام سویا مربوط به این چهار صفت بود. بیشترین اثر مستقیم و مثبت بر عملکرد دانه مربوط به وزن صد دانه و کمترین آن مربوط به تعداد دانه در گیاه بود. بر اساس نتایج حاصل ارقام زان، سنچوری و کلومبوس با داشتن عملکرد دانه و روغن بالا در منطقه شمال خراسان قابل کشت هستند.

واژه‌های کلیدی: اجزای عملکرد، درصد پروتئین، درصد روغن، رگرسیون
متن کامل [PDF 162 kb]   (368 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۳/۱۱/۱۱ | پذیرش: ۱۳۹۴/۴/۲۰ | انتشار: ۱۳۹۴/۶/۳۰
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghorbanzadeh Neghab M. Study of genetic diversity and relationships among quantitative and qualitative traits in different soybean (Glaycine max L.( cultivars. 3. 2015; 2 (1) :29-41
URL: http://yujs.yu.ac.ir/jopp/article-1-41-fa.html

قربانزاده نقاب محمود. بررسی تنوع ژنتیکی و روابط میان صفات کمی و کیفی در ارقام مختلف سویا (Glaycine max L.) . 1. 1394; 2 (1) :29-41

URL: http://yujs.yu.ac.ir/jopp/article-1-41-fa.html



جلد 2، شماره 1 - ( نشریه تولید گیاهان روغنی 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
سامانه نشریات دانشگاه یاسوج - مجله تولید گیاهان روغنی Journal of Oil Plants Production
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 3991