12 نتیجه برای مدیریت
محدثه زال، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 3، شماره 1 - ( 12-1392 )
چکیده
زال، م. و مستوفیزادهقلمفرسا، ر. 1392 ردیابی مولکولی مقاومت قارچهای بیمارگر گیاهان به قارچکشها . دانش
بیماری شناسی گیاهی 3(1): 53-37.
بیماریهای قارچی برای محصولات کشاورزی تهدید عمدهای ایجاد میکنند، که برای مدیریت آنها از تعداد زیادی قارچکش استفاده میشود. ظهور مقاومت عامل مهمی در محدود شدن کارایی قارچکشها است. به طور کلی،
قارچکشهای جذبی نسبت به قارچکشهای محافظتی بیشتر با مقاومت روبهرو میشوند. این مقاله سازوکارهای مقاومت به قارچکشها، مانند تغییر جایگاه هدف، کاهش جذب قارچکش، حذف، سمزدایی یا تجزیهی متابولیکی قارچکش، را در سطح مولکولی در چند قارچ بیمارگر گیاهی و روشهای مورد استفاده در تشخیص مولکولی مقاومت قارچها به
قارچکشها، مانند چندشکلی طولی قطعات برشی همراه با پیسیآر و پیسیآر اختصاصی آلل، را شرح میدهد.
زهرا تنها معافی، رامین حیدری،
جلد 4، شماره 2 - ( 6-1394 )
چکیده
تنها معافی ز. و حیدری ر. 1394. مروری بر وضعیت نماتد سیست سویا در ایران. دانش بیماریشناسی گیاهی 4(2):16-1.
نماتد سیست سویا در اکثر کشورهای تولید کننده سویا در دنیا گسترش داشته و بهعنوان یکی از مهمترین عوامل خسارتزای این محصول محسوب میگردد. در ایران نماتد سیست سویا اولین بار در سال 1378 از شمال کشور گزارش شد. در حال حاضر این نماتد در استانهای گلستان و مازندران گسترش دارد، میزان آلودگی در مزارع از دامنه وسیعی برخوردار است و در اکثر مزارع آلوده در هر دو استان در زمان برداشت محصول و همچنین قبل از کاشت سویا میزان جمعیت بالاتر از حد آستانه زیان اقتصادی است که برای این نماتد ذکر شده است. نژادشماره 3 یا Hg Type 0 بهعنوان نژاد غالب و رقم کتول (DPX) تنها رقم مقاوم سویا به این نماتد در ایران تعیین شده است. در این مقاله اهمیت نماتد سیست سویا، پراکنش و شدت آلودگی، شکل شناسی نماتد و نشانههای آلودگی در مزرعه، نژاد یا تیپ (Hg Type)، چرخه زندگی، واکنش ارقام سویا نسبت به نژاد غالب در ایران و مدیریت آن براساس پژوهشهای انجام شده در ایران و جهان شرح داده شده است.
کیوان کریمی، اسدالله بابای اهری، مهدی ارزنلو،
جلد 4، شماره 2 - ( 6-1394 )
چکیده
کریمی ک.، بابای اهری ا. و ارزنلو م. 1394. بیماری آنتراکنوز توتفرنگی. دانش بیماریشناسی گیاهی 4(2):40-26.
بیماری آنتراکنوز یکی از مخربترین بیماریهای توتفرنگی است که توسط سه گونه قارچ Colletotrichum acutatum، C. gloeosporioides و C. fragariae ایجاد میشود. دو گونه C. acutatum و C. gloeosporioides دارای دامنه میزبانی وسیعتری هستند و بر اساس آخرین ارزیابیهای تبارزایی چند ژنی جدایههای متعدد عامل آنتراکنوز توتفرنگی جمع آوری شده از مناطق مختلف دنیا متعلق به این دو گونه، در چندین خوشه مختلف مربوط به گونههای مخفی دستهبندی میشوند. گونه C. acutatum علیرغم آلوده کردن اکثر اندامهای گیاه، عمدتاً عامل پوسیدگی میوه بوده و نسبت به دو گونه دیگر که در ارتباط با پوسیدگی طوقه شناخته شده هستند، فراگیرتر و خسارتزاتر میباشد. انتشار زادمایه بیماری توسط قطرات باران یا آبیاری بارانی، انسان و حیوانات صورت میگیرد. مدیریت تلفیقی بیماری شامل روشهای زراعی، شیمیایی، زیستی و استفاده از ارقام مقاوم است. با توجه به اهمیت بیماری آنتراکنوز توتفرنگی از لحاظ میزان خسارت و شیوع اخیر آن در مناطق کشت و پرورش این محصول در ایران در این مقاله نحوه تشخیص صحیح عامل بیماری، جنبههای زیستشناستی و روش مدیریت بیماری شرح داده شده است.
موسی نجفی نیا،
جلد 5، شماره 1 - ( 12-1394 )
چکیده
نجفینیا م. 1394. روش مدیریت بیماری سرخشکیدگی مرکبات. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(1):36-26.
مرکبات بهویژه در جنوب ایران سطح زیر کشت نسبتاً وسیعی را به خود اختصاص داده و نقش بسیار مهمی در اقتصاد منطقه و کشور ایفا میکند. طی سالهای اخیر یکی از عوامل تهدیدکننده باغهای مرکبات در مناطق گرم کشور، بیماری سرخشکیدگی مرکبات است. قارچ Neofusicoccum mangiferae بهعنوان مهمترین عامل ایجادکننده سرخشکیدگی درختان مرکبات است. نشانههای بیماری بهصورت سرخشکیدگی، پژمردگی و زوال سرشاخههای درختان بیمار مشاهده میشود. آلودگی از شاخههای انتهایی به سمت پایین و نهایتاً تنه توسعه پیدا مینماید. در برخی موارد روی سرشاخهها و تنه درختان آلوده شکافهای طولی در اندازههای متفاوت مشاهده میشود که غالباً با ترشح صمغ زردرنگ همراه است. در مراحل پیشرفته بیماری، پوست شاخهها و تنه بهصورت ورقهای نازک جدا شده و توده سیاهرنگ قارچ عامل بیماری نمایان میگردد و در نهایت ممکن است موجب خشکیدگی کامل درخت آلوده گردد. بررسیهای انجام شده بیانگر آن است که بیماری خشکیدگی سرشاخه اغلب در تابستان و در باغات با مدیریت ضعیفتر، تغذیه و آبیاری نامناسب و هرسهای نامنظم خسارات شدیدتری وارد میسازد. اعمال یک مدیریت صحیح در زمینه آبیاری و تغذیه، تقویت باغهای مرکبات، ضدعفونی محلهای هرس، عدم هرس درختان در طول ماههای گرم سال میتواند خسارت این بیماری را کاهش دهد.
سید طه دادرضائی، محمد ترابی،
جلد 5، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
دادرضائی س. ط. و ترابی م. 1395. روش مدیریت زنگهای گندم. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(2):89-81.
گندم مهمترین محصول زراعی جهان است و زنگها بیشترین خسارت را در طول تاریخ به گندم وارد کردهاند. روشهای زیادی برای مبارزه با این بیماریها وجود دارد که از این میان استفاده از ارقام مقاوم مؤثرترین و اقتصادیترین روش است. زنگها دارای تنوع بیماریزایی و قدرت تکاملی بسیار بالایی هستند. از طرف دیگر مهاجرت و موتاسیون باعث ظهور و پیدایش نژادهای غیربومی و جدید زنگ در یک منطقه میشوند که در نتیجه آن پاتوتیپهایی با ساختار بیماریزایی جدید که گاهی توانایی بیماریزایی روی ژنهای مقاومت موجود در ارقام مقاوم تجارتی را دارند بروز کرده و باعث ایجاد بیماری در ارقام مقاوم و شیوع بیماری در مزارع گندم میشوند. توسعه روشهای مؤثر و پایدار مدیریت این بیماریها بستگی به دانش ما از عامل بیماری در کشور دارد. این مقاله ضمن معرفی زنگهای مهم گندم و شرح عوامل مؤثر در شیوع آنها، راهکارهای مدیریت زنگها در کشور را پیشنهاد داده است.
سمیه موسوی، مهدی ارزنلو،
جلد 5، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
موسوی س. و ارزنلو م. 1395. بیماری لکه برگی سرکوسپورایی چغندرقند. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(2):22-13.
بیماری لکه برگی سرکوسپورایی چغندرقند یکی از مهمترین بیماری اندامهای هوایی این گیاه است. این بیماری در سراسر جهان بیش از یک سوم مناطق کشت چغندرقند را تحت تأثیر قرار داده است. عامل بیماری قارچ Cercospora beticola است. تنوع ریختشناختی و ژنتیکی زیادی در داخل و بین جمعیتهای این گونه گزارش شده است. مدیریت بیماری به روشهای زراعی، کاشت ارقام مقاوم و پاشیدن سموم شیمیایی صورت میگیرد. با توجه به خسارت اقتصادی بیماری در ایران، در این مقاله جنبههای مختلف آن شامل معرفی عامل بیماری، زیستشناسی، چرخه بیماری و روشهای مدیریتی کارآمد بیماری شرح داده شده است.
ذبیح الله اعظمی ساردویی، عبدالرحمان میرزائی، فرناز فکرت،
جلد 6، شماره 1 - ( 12-1395 )
چکیده
اعظمی ساردویی ذ.، میرزائی ع. و فکرت ف. 1395. نقش آفتابدهی خاک در مدیریت بیماریهای گیاهی خاکزاد. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(1): 67-57.
امروزه مهار و مدیریت بیماریهای خاکزاد و علفهای هرز بسیار مشکل و هزینهبر میباشد. در دهههای اخیر به دلیل مدیریت نامناسب و استفادهی بیش از حد سموم آفتکش و آلودگیهای زیستمحیطی، فلور و فون رو و زیر خاک به مخاطره افتاده است. به همین دلیل اکثر بومشناسان و متخصصین بیماریهای گیاهی به فکر یافتن راهی جایگزین جهت کاهش این عوامل برآمدهاند. یکی از این رهیافتها، ضدعفونی خاک با کمک نور خورشید است. آفتابدهی یک روش غیر شیمیایی ساده، ارزان، پاک و کارا جهت مدیریت بیماریهای گیاهی خاکزاد، بعضی از آفات و همچنین بذور بسیاری از علفهای هرز محسوب میشود. این روش بر مبنای اصول زیستبومشناسی در مدیریت بیماریها، آفات و علفهای هرز و حفظ محیطزیست و همچنین کاهش تأثیرات منفی علفکشها و آفتکشها بسیار مفید و کارا عمل میکند و در بسیاری از کشورهای توسعهیافته بهوفور مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله تاریخچه، مزایا و اصول انجام عملیات آفتابدهی خاک، شرح داده شده است.
مرتضی گل محمدی، سیده نجمه بنی هاشمیان،
جلد 6، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده
گلمحمدی م. و بنیهاشمیان س. ن. 1396. روش مدیریت بیماری بلاست مرکبات. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(2): 13-1.
بیماری بلاست از اغلب مناطق تولید مرکبات در جهان گزارش شده است. این بیماری، یکی از بیماریهای مهم مرکبات در شمال ایران است که خسارت آن در سالهای مختلف به دلیل تغییر شرایط اقلیمی متفاوت است و بهوسیله دو گونه باکتری از جنس Pseudomonas ایجاد میشود. در سالهایی که شرایط آب و هوایی از لحاظ رطوبت و دما برای فعالیت این باکتریها مناسب باشد، خسارت زیادی به مرکبات وارد میکند. خسارت اصلی بیماری بهصورت پژمردگی و خشکیدگی سرشاخهها است. در این مقاله روشهای مدیریت بیماری شرح داده شده اند.
مریم حاتم آبادی فراهانی،
جلد 8، شماره 1 - ( 12-1397 )
چکیده
حاتم آبادی فراهانی م. 1397. بیماری غده ریشه انار. دانش بیماریشناسی گیاهی 8(1): 49-38. DOI: 10.2982/PPS.8.1.38.
انار در بین محصولات باغی، از جایگاه خاصی برخوردار بوده و مبارزه با بیماریهای آن در راستای افزایش عملکرد این محصول ضروری است. نماتدهای غده ریشه (Meloidogyne spp.) از عوامل خسارتزا در باغهای انار میباشند . انار یکی از گیاهان حساس نسبت به گونههای مختلف این نماتدها است. نماتدهای غده ریشه انگل داخلی ساکن ریشه هستند که پس از ورود به بافت ریشه با ایجاد غده هایی روی ریشه باعث ضعف عملکرد ریشه در جذب و انتقال آب و مواد غذایی شده، در نتیجه در قسمتهای هوایی درخت نشانه های توقف رشد، ضعف عمومی، زردی و ریزش برگها و خشک شدن تدریجی سرشاخهها همراه با کاهش عملکرد دیده میشود. در شرایط مناسب رطوبت و حرارت تخمهای نماتد تفریخ و لارو سن دوم از آنها خارج میشود. لاروهای سن دوم موجود در خاک مرحله بیمارگر این نماتدها میباشند. مدیریت این بیماری به روش رعایت اصول بهداشتی، مراقبت از باغهای سالم، احداث نهالستان در مناطق سالم، شخم سالیانه باغ، استفاده از سیستم آبیاری قطرهای، آفتابدهی خاک، بالا بردن میزان مواد آلی خاک و تقویت درختان میباشد.
نوراله حسن پور، دکتر مهدی ارزنلو،
جلد 8، شماره 2 - ( 6-1398 )
چکیده
حسنپور ن و ارزنلو م (1398) بیماری سرخشکیدگی زبانگنجشک. دانش بیماریشناسی گیاهی 8(2): 76-70.
DOI:10.2982/PPS.8.2.70
درخت زبان گنجشک نماد مهمی از فضای سبز شهری در دنیا هست که از چوب آن در ساخت لوازم خانگی و ورزشی نیز استفاده میشود. بیماری سرخشکیدگی زبان گنجشک، ناشی از قارچ Hymenoscyphus fraxineus در اکثر کشورهای اروپایی در پهنههای جنگلی و فضای سبز شایع شده است. این بیماری برای اولین بار در اوایل سال 1990 در کشورهای لهستان و لیتوانی مشاهده گردید. پراکنش جغرافیایی عامل بیماری در دو دهه اخیر وسیعتر شده و به عنوان یک تهدید جدی برای زبان گنجشک به حساب میآید. آلودگی اولیه توسط آسکوسپورهای آزاد شده از آپوتسیومهای تشکیل شده روی برگهای ریخته شده از سال قبل به وجود میآید. مدیریت بیماری با روشهای پیشگیری و قرنطینه، اقدامات بهداشتی، شناسایی و کشت رقمهای مقاوم و استفاده از سمهای شیمیایی عملی است. این بیماری تاکنون از ایران گزارش نشده است، با این وجود احتمال ورود بیماری به کشور در آینده دور از ذهن نیست، لذا در این مقاله جنبههای مختلف بیماری شامل نشانهها، زیستشناسی بیمارگر و روشهای مدیریت آن شرح داده شدهاند.
فریبا قادری،
جلد 9، شماره 2 - ( 6-1399 )
چکیده
قادری ف (1399) بیماری لکه سفید سنبله گندم. دانش بیماریشناسی گیاهی 9(2): 118-108. DOI:10.2982/PPS.9.2.108.
لکه سفید سنبله، ناشی از قارچ Parastagonospora nodorum یک بیماری مهم گندم نان و دوروم است. این بیماری باعث کاهش کمیت و کیفیت محصول میشود. تاریخچه بیماری، ریخت شناسی بیمارگر و روش مدیریت بیماری شامل تناوب، شخم، جمعآوری بقایای بوتههای بیمار پس از برداشت، از بین بردن علفهای هرز، کشت بذر سالم یا ضدعفونی بذر با یک قارچکشهای جذبی و کشت رقم مقاوم شرح داده شدهاند.
امین الله طهماسبی،
جلد 12، شماره 1 - ( 12-1401 )
چکیده
طهماسبی، ا. (1401). نقش فاکتورهای آغازکننده ترجمه در مقاومت مغلوب گیاهان به ویروسها. دانش بیماریشناسی گیاهی 12(1): 121-113.
ویروسهای گیاهی بیمارگرهای مهمی هستند که باعث کاهش کمی و کیفی محصولهای کشاورزی در سراسر دنیا میشوند. مقاومت گیاهان کاراترین روش مبارزه با ویروسهای گیاهی است. ویروسها به عنوان انگلهای اجباری برای تکمیل چرخه آلودگیشان نظیر فرایندهای سنتز پروتیین، همانندسازی و حرکت وابسته به سازگاری فاکتورهای سلولی گیاهان میزبان هستند. فقدان یا جهش در این فاکتورهای ضروری برای چرخه آلودگی ویروس و یا جهش در تنظیم کننده پاسخهای دفاعی گیاه ممکن است مقاومت مغلوب میزبان را نسبت به ویروس سبب شود. ژنهای مغلوب که در برهمکنشهای ویروس-گیاه شناسایی شدهاند، شامل فاکتورهای آغازکننده ترجمه یوکاریوتی eIF4E، eIF4G و ایزوفرمهای آنها هستند. تعدادی از فاکتورهای ترجمه در گیاهان نظیر eIF3، eEF1A و eEF1B شناسایی شدهاند که در برهمکنش با آر.ان.اِی های ویروسی و تنظیم فرایندهای مختلف در چرخه آلودگی ویروس ضروری هستند. شناخت بیشتر سازوکارهای مولکولی این فاکتورها و همچنین برهمکنش آنها با سایر فاکتورهای میزبانی و ویروسی میتواند در توسعه روشهای مدیریت جدید مانند خاموشی یا ویرایش ژنوم علیه ویروسها مورد استفاده قرار گیرد.