16 نتیجه برای باکتری
مجید امانی، نادر حسن زاده، سعید رضایی،
جلد 1، شماره 1 - ( 12-1390 )
چکیده
امانی، م.، حسنزاده، ن. و رضائی، س. 1390. بیماری لکه برگی و نکروز باکتریایی موز. دانش بیماریشناسی گیاهی 1(1): 33-27.
موز یکی از میوههای مهم مناطق گرم و مرطوب است، که در زیر پوشش پلاستیک در استانهای مازندران و گلستان پرورش داده میشود. از این استانها بیماری لکه برگی و نکروز باکتریایی موز گزارش شده است. نشانههای این بیماری لکههای نکروزه روی برگهای مرکزی و جوان درخت است، که با گسترش آنها و پوسیدگی کامل برگهای آلوده، رشد و تولید محصول گیاه متوقف میشوند. عامل بیماری باکتری Xanthomonas campestris pv. musacearum ، با کلنی زرد لعابدار، گرم منفی، غیرفلورسانت، اکسیداز منفی و کاتالاز مثبت است. بیماری-زایی باکتری با مایهزنی آن روی برگهای موز قابل اثبات است. نشانههای کامل بیماری، روشهای نمونهبرداری، جداسازی و اثبات بیماریزایی باکتری و مدیریت بیماری شرح داده شدهاند.
مهدی صدروی،
جلد 2، شماره 1 - ( 12-1391 )
چکیده
صدروی، م. 1391. مبارزه زیستی با سفیدکهای پودری. دانش بیماریشناسی گیاهی 2(1): 7-1.
سفیدکهای پودری از قارچهای انگلهای اجباری مهم گیاهان هستند، که با به وجود آمدن پوشش سفیدرنگ روی قسمتهای هوایی آنها باعث زردی، خشکی و کاهش کمی و کیفی محصول گیاهان زراعی، درختان میوه، جالیز و زینتی میشوند. از بین روشهای مبارزه با این بیمارگرها تنها امکان استفاده از قارچکشها بعد از بروز آنها وجود دارد، ولی به دلیل خطرات زیست محیطی استفاده از سموم شیمیایی، امکان باقیماندن آنها در محصول و گزارش مقاومت به
قارچکشها در بعضی از سفیدکهای پودری، مبارزه زیستی با این بیمارگرها مورد توجه قرار گرفته است. قارچهای
Ampelomyces quisqualis، Pseudozyma flocculosa و Lecanicillium longisporum، باکتری Bacillus subtilis ، کنه Tydeus lambi و کفشدوزک 20 نقطهای Psyllobora vigintimaculata به طرز موثری در مبارزه با سفیدکهای پودری خیار، کدو، گوجهفرنگی، فلفل، انگور و رز استفاده شدهاند و تعدادی از آنها به شکل تجارتی به بازار نیز عرضه شدهاند.
محمد عبدالهی، نگین اکرمی پور،
جلد 3، شماره 2 - ( 6-1393 )
چکیده
عبدالهی م. و اکرمیپور ن. 1393. کاربرد باکتریها در مبارزه زیستی با نماتدهای انگل گیاهی .
دانش بیماریشناسیگیاهی 3(2): 20-1.
نماتدهای انگل گیاهی در بسیاری از مناطق جهان موجب خسارت اقتصادی به انواع محصولات کشاورزی میشوند. بعضی از این نماتدها در خاک تحت تاثیرباکتریهای متعارض قرار میگیرند و همین موضوع امکان استفاده از این باکتریها را در مبارزه زیستی با آنها فراهم کرده است. باکتریها به شیوههای مختلفی از جمله سرکوب مستقیم نماتدها، افزایش رشد گیاه، افزایش جمعیت در فراریشه و فعالیت تعارضی، بر نماتدها اثر میگذارند. به طور کلی، با در نظر گرفتن نحوه تأثیر باکتریها بر نماتدها، آنها به گروههای انگل کننده، تولیدکننده زهرابه، مواد پادزیستی و آنزیمها و افزایشدهندهی رشد گیاهان تقسیمبندی شدهاند. بر اساس پژوهشهای انجام شده این باکتریها در گروههای نماتدخوار، فرصتطلب، حاضر در فراریشه، درونرست، همزیست با نماتدهای بیمارگر حشرات و تشکیل دهندهی پروتیینهای کریستالی قرار داده شدهاند. همچنین امکان کاربرد تلفیقی باکتریها با بعضی ریزجانداران متعارض دیگر در مبارزه زیستی با نماتدهای انگل گیاهی نیز به اثبات رسیده است.
رباب اعزازی، مسعود احمدزاده،
جلد 3، شماره 2 - ( 6-1393 )
چکیده
اعزازی ر. و احمدزاده م. 1393. نقش باکتریها در مقابله با تنشهای غیرزنده در گیاهان. دانش بیماریشناسیگیاهی 3(2): 62-44.
تنشهای غیرزنده در سراسر دنیا یکی از عوامل محدودکننده کشاورزی محسوب میشوند. به طور میانگین بسته به نوع گیاه، تنشهای غیرزنده سبب کاهش 50 تا 82 درصدی عملکرد گیاهان میشوند. تنشهای غیرزنده شامل دمای نامناسب، خشکی، شوری، غرقاب، یخبندان، اشعهی فرابنفش، سمیت مواد معدنی مانند فلزات سنگین، کمبودهای غذایی، اسیدیته نامناسب، آلایندههای هوا و آسیبهای مکانیکی میباشند. تنشهای غیرزنده منجر به سمیت متابولیکی، گسستگی غشای سلولی، کاهش فتوسنتز، کاهش جذب بعضی از عناصر غذایی، تغییر سطوح هورمونهای گیاهی و در نهایت کاهش رشد و عملکرد گیاهان میشوند. بنابراین کاهش اثر این تنشها، مهم و ضروری است. باکتریهای فراریشه افزایش دهنده رشد گیاهان نقش مهمی در مدیریت عوامل بیماریزای زنده و توان بالایی در کاهش تنشهای غیرزنده در گیاهان دارند.
وحید قاضی محسنی، سید کاظم صباغ، صدیقه اسمعیلزاده بهابادی،
جلد 4، شماره 1 - ( 12-1393 )
چکیده
قاضیمحسنی و.، صباغ ک. و اسمعیلزاده بهابادی
ص. 1393. کاربرد کیتوزان در مدیریت بیماریهای
گیاهی. دانش بیماری شناسی گیاهی
4(1):63-54.
کیتوزان یک ماده طبیعی تجزیهپذیر مشتق شده از پوست میگو و خرچنگ است، که نقش ضد میکروبی دارد و کاربرد آن در مبارزه با قارچها و باکتریها گزارش شده است. کیتوزان
بهطور مستقیم بر خصوصیات ریختی بیمارگرهای تیمار شده اثر میگذارد و توانایی قارچایستایی و قارچکشی دارد. کیتوزان همچنین تولید گلوکانوهیدرولازها، مواد فنلی و فیتوآلکسینهای ضد قارچی را افزایش و آنزیمهای مرتبط با پوسیدگی نرم مثل
پلیگالاکترونازها را کاهش میدهد. علاوه بر این کیتوزان باعث ایجاد موانع ساختاری از طریق تشکیل مواد لیگنینی در گیاهان در برابر بیمارگرها میشود. بنابراین کیتوزان بهعنوان یک ماده زیستی جدید ، غیرسمی، القاکننده مقاومت گیاهان در برابر بیماریها، مورد توجه قرار گرفته است.
علی برادر، روح اله صابری ریسه، ابراهیم صداقتی، عبدالرضا اخگر،
جلد 4، شماره 1 - ( 12-1393 )
چکیده
برادر
ع.، صابریریسه ر.، صداقتی ا. و اخگر
ع. 1393. باکتریهای کمکی قارچهای
همزیست ریشه گیاهان.دانش بیماریشناسی گیاهی
4(1):53-46.
قارچهای همزیست ریشه جذب آب و عناصر غذایی را برای گیاه بهبود میبخشند و گیاه نیز کربوهیدراتهای لازم برای قارچ را فراهم میکند و این رابطهای سودمند برای هر دو طرف است. بسیاری از گیاهان به قارچهای همزیست ریشه برای جذب بعضی عناصر معدنی مورد نیاز خود و مقاومت به تنشهای محیطی مانند خشکی، آلودگی خاک به فلزات سنگینی مانند سرب، روی و کادمیم نیازمند هستند. برخی از باکتریهای خاکزی نیز به عنوان جزء سوم مجموعهی قارچریشه، شناخته شدهاند، که باعث بهبود عملکرد این رابطه همزیستی میشوند و به عنوان باکتریهای کمکی قارچریشه نامیده شدهاند.
معصومه پاراد، رسول رضائی،
جلد 5، شماره 1 - ( 12-1394 )
چکیده
پاراد م. و رضائی ر. 1394. بیماری میوه سبز مرکبات. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(1): 47-37.
بیماری میوه سبز یا هوانگلانگبینگ از مخربترین بیماریهای مرکبات در سراسر جهان میباشد. این بیماری بومی جنوب شرق آسیا است ولی اخیراً وقوع آن از استانهای جنوبی ایران نیز گزارش شده است. این بیماری توسط Liberibacter sp. ایجاد میشود که در آوندهای آبکش گیاهان میزبان فعالیت میکند. این باکتری به انواع مختلف مرکبات حمله کرده و باعث کاهش شدید محصول میشود. برخی از نشانههای بیماری شبیه به کمبود بعضی از عناصر غذایی مانند روی میباشد که این موضوع تشخیص بیماری را با مشکل مواجه میکند. مهترین ناقلین بیمارگر چند گونهی پسیل میباشند. اصلیترین روش اقتصادی برای پیشگیری از بیماری از بین بردن منابع آلودگی میباشد. روش مدیریت بیماری در این مقاله شرح داده شده است.
ناهید گرایلی، ساره بقایی راوری،
جلد 5، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
گرایلی ن. و بقایی راوری س. 1395. نقش زیستی باکتریوسینهای باکتریهای گرم منفی. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(2): 70-63.
باکتریوسینها ترکیبات پپتیدی یا پروتیینی ضدمیکروبی هستند، که توسط بعضی باکتریهای گرممنفی بهمنظور رقابت در تغذیه و اشغال فضای زیستی، تولید میشوند. این مواد قادر به از بین بردن و یا بازدارندگی از رشد باکتریهای نزدیک به باکتری تولیدکننده هستند. این در حالی است که باکتری تولیدکننده به علت داشتن پروتیین ایمنی مخصوص، از صدمه این مواد مصون میماند. باکتریوسینها از لحاظ اندازه، سلول هدف، نحوهی عمل و سازوکار ایمنی، متنوع هستند. تا کنون تعداد زیادی از باکتریوسینهای تولیدشده توسط جدایههای خاصی از باکتریهای گرم منفی شناسایی شدهاند که غالباً وزن مولکولی بالایی دارند. در این مقاله نحوهی تشکیل و تاثیر باکتریوسینها و نقش آنها در مدیریت بیماریهای باکتریایی شرح داده شده است.
مریم خضری،
جلد 5، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
خضری م. 1395. تشکیل بیوفیلم در باکتری پروبیوتیک Bacillus subtilis. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(2):62-52.
اغلب باکتریها قادر به تشکیل اجتماعی به نام بیوفیلم هستند که از نظر ساختار و عملکرد بسیار متنوع ولی در ویژگیهای عمومی شباهتهای زیادی دارند. ترکیب اصلی بیوفیلم پلیساکاریدهای خارج سلولی است. باکتری پروبیوتیک Bacillus subtilis یک باکتری گرم مثبت، میلهایشکل، تولیدکننده اندوسپور و خاکزی است که در کشاورزی بهعنوان ارتقادهندهی رشد گیاهان و مهار زیستی بیمارگرهای گیاهی کاربرد زیادی دارد. تشکیل بیوفیلم باکتری را برای مدت طولانی زنده نگه میدارد. ساختار بیوفیلم موجب حفظ و بقای باکتری در برابر شرایط نامساعد محیطی مانند وجود آنتیبیوتیکها، سموم شیمیایی و مواد کشنده میشود. توانایی تشکیل بیوفیلم در باکتری پروبیوتیک B. subtilis جهت افزایش کلنیزاسیون ریشه و توان مهار زیستی بیمارگرهای گیاهی اهمیت زیادی دارد.
مهسا آبادخواه، داود کولیوند،
جلد 7، شماره 2 - ( 6-1397 )
چکیده
آبادخواه م. و کولیوند د. 1397. بیوسنسورها و کاربرد آنها در بیماریشناسی گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی 7(2): 59-47. DOI:10.2982/PPS.7.2.47
پیشگیری از خسارت بیماریهای گیاهی نیازمند استفاده از ابزارهای جدید، توانمند، ساده و قابل حمل برای تشخیص سریع عوامل بیماریزا است. امروزه فناوری بیوسنسور ابزاری توانمند برای ارزیابی روشهای مرسوم در علوم کشاورزی است. از ویژگیهای مهم بیوسنسورها حساسیت، گزینندگی و قابل حمل بودن آنها میباشد که برای تجزیه و تحلیل سریع ترکیبات پیچیده با مقدار کم نمونه بکار میروند. هر بیوسنسور مرکب از سه بخش عنصر زیستی، مبدل و آشکارساز است. مهمترین کاربرد آنها در بیماریشناسی گیاهی تشخیص سریع بیمارگرهای گیاهی برای کاهش مصرف مواد شیمیایی گرانقیمت و آسیبرسان به محیط زیست است. این مقاله به معرفی انواع بیوسنسورها و کاربردهای آنها در بیماریشناسی گیاهی میپردازد.
میثم آزادی مقدم، ذبیح الله اعظمی ساردویی، مهدی ازادوار،
جلد 8، شماره 2 - ( 6-1398 )
چکیده
آزادیمقدم م، اعظمی ساردوئی ذ و آزادوار م. 1398. بیماری شانکر باکتریایی پوستی درخت گردو. دانش بیماریشناسی گیاهی 8(2):44-38.DOI: 10.2982/PPS.8.2.38
بیماری شانکر باکتریایی یکی از مخربترین بیماریهای گردو است که باعث کاهش کمیت و کیفیت محصول، خشکیدگی شاخهها و زوال درختان گردو میشود. این بیماری به دو شکل عمقی و سطحی به ترتیب توسط دو باکتری Brenneria nigrifluens و B. rubrifaciens ایجاد میشود. مهمترین راه ورود بیمارگرها در تنه و شاخهها، زخمهای ناشی از فعالیتهای انسانی یا وسایل برداشت مکانیکی میباشد. این بیماری با افزایش درجه حرارت، رطوبت بالای ناشی از آبیاری کرتی یا غرقابی و تغذیه ناکافی شدت مییابد. در مقاله حاضر تاریخچه، اهمیت، نشانهها، زیستشناسی و دامنه میزبانی باکتریها، نحوه نمونهبرداری، جداسازی و خصوصیات افتراقی باکتریها و روشهای مدیریت بیماری بیان شده است.
مریم خضری، سیمین الهیاری ایگدیر، زهرا آقازاده سوره،
جلد 10، شماره 1 - ( 12-1399 )
چکیده
خضری م، الهیاری ایگدیر س، آقازاده سوره ز (1399) بیماریهای باکتریایی گوجهفرنگی در استان آذربایجان غربی ایران. دانش بیماریشناسی گیاهی 10(1): 96-86.
Doi: 10.2982/PPS.10.1.86.
مقدمه:گوجهفرنگی یکی از مهمترین و پرمصرفترین سبزیها در جهان است. گوجهفرنگی یکی از محصولات مهم در استان آذربایجان غربی نیز هست که در اقتصاد کشاورزی استان نقش مهمی دارد. تشخیص دقیق بیماریهای باکتریایی، اولین و مهمترین گام برای ارایه راهکارهای مدیریت این بیماریها است. مواد و روشها: مزرعه های گوجهفرنگی حومه شهرستانهای این استان بازدید شدند و از بوتههای بیمار نمونهبرداری شد. باکتریها از بافتهای بیمار جداسازی و خالصسازی شده و براساس خصوصیات فنوتیپی و مولکولی شناسایی شدند. آزمون اثبات بیماریزایی باکتریها براساس اصول کخ انجام شد. یافته ها: باکتریهای بیماریزای گوجهفرنگی در این استان، Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis، Xanthomonas vesicatoria، Pseudomonas syringae pv. tomato، P. syringae pv. syringae و Dickya chrysanthemi عامل شانکر باکتریایی، لکه باکتریایی، خالزدگی باکتریایی، لکهبرگی سیرینگایی و پوسیدگی نرم ساقه هستند. نشانه بیماریها، ویژگیهای فنوتیپی و مولکولی باکتریهای بیمارگر، گزارشهای پیشین از این باکتریها در ایران و پراکنش آنها در مناطق مختلف استان آذربایجان غربی شرح داده شده است. نتیجه گیری: این باکتریها، بهجز باکتری عامل بیماری شانکر باکتریایی گوجهفرنگی، برای نخستین بار از استان آذربایجان غربی گزارش میشوند.
میثم بخشی گنجه،
جلد 11، شماره 1 - ( 12-1400 )
چکیده
بخشی گنجه م (1400) بیماری زوال حاد بلوط. دانش بیماریشناسی گیاهی 11(1): 132-122.
Doi: 10.2982/PPS.11.1.122.
زوال حاد بلوط با نشانه های شانکر و تراوشات رنگی روی تنه درختان بالغ از دو دهه پیش در شمال ایران گزارش شده است. چند باکتری از راسته Enterobacterales ، تیره Pectobacteriaceae و جنس Brenneria از درختان بیمار جداسازی و شناسایی شده اند. بلوط هرچند که ژنهای متعددی دارد که محصولات آنها مسئول مقاومت گیاه در برابر قارچهای بیمارگر، بیمارگرهای بیوتروف، همیبیوتروف و تنشهای آبی هستند ولی مقاومتی در برابر این باکتریهای بیمارگر نکروتروف نشان نمیدهد. سازوکار بروز و شیوع بیماری زوال حاد بلوط، پیش آمادگی درختان در اثر خشکسالیهای پیاپی، طغیان بعضی آفتها و سرعت به نسبت پایین تکامل ژنهای دفاعی بلوط در مقابل سرعت بالای تکامل فاکتورهای بیماریزایی باکتریهای نکروتروف نظیر گونه های Brenneria است. نظر به تغییرات آب و هوایی زیاد سالهای اخیر ممکن است در آینده شاهد شیوع بیماری در جنگلهای سایر مناطق کشور باشیم. پژوهشهای انجام شده در مورد بیماری در این مقاله شرح داده شده اند تا راه برای ارائه روش مناسب مدیریت بیماری هموار شود.
مهدی اخلاقی، محمد رضا عالی منش، عباس روحانی، علیرضا برجسته، محمد عابدینی اسفهلانی، احمد دزیانیان،
جلد 12، شماره 1 - ( 12-1401 )
چکیده
اخلاقی، م.، عالی منش، م.، روحانی، ع.، برجسته، ع.، عابدینی اسفهلانی، م.، دزیانیان، ا. (1401). تاثیر دو ماده موثره اسانسهای گیاهی بر عامل بیماری آتشک سیب و گلابی. دانش بیماریشناسی گیاهی 12(1): 63-53.
مقدمه: باکتری Erwinia amylovora عامل بیماری آتشک سیب و گلابی یکی از عوامل اصلی محدود کننده تولید این میوه ها در دنیا است. از آنجایی که فقط تعداد محدودی ترکیب مسی در مهار این بیماری تاثیر محافظت کنندگی دارند، توجه روزافزونی به بررسی تاثیر اسانسهای گیاهی بر این بیمارگر شده است. مواد و روشها: اثر غلظتهای مختلف کارواکرول(ماده موثره اسانس آویشن، پونه کوهی و..) و ترانس-آنتول (ماده موثره اسانس رازیانه) بر رشد کلنی E. amylovora در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد و مقادیر حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و کُشندگی (MBC) آنها تعیین شد. اثر بازدارندگی MIC این مواد به تنهایی و مخلوط غلظتهای یک-دوم MIC و MBC آنها با روش دیسک روی محیط آگار غذایی بر رشد کلنی E. amylovora بررسی شد. اثر سه نسبت اختلاطی برتر این مواد روی بافت میوه گلابی رقم اسپادونا، بر شدت بیماری آتشک مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: کارواکرول و ترانس-آنتول هردو اثر ضد باکتریایی علیه E. amylovora داشتند، ولی اثر کارواکرول بیشتر از دیگری بود. مخلوط کردن کارواکرول با ترانس-آنتول اثر آنرا افزایش داد. از بین سه نسبت اختلاطی 47 میکروگرم/ میلیلیتر کارواکرول + 141 میکروگرم / میلیلیتر ترانس-آنتول سبب ایجاد بیشترین کاهش شدت بیماری در بافت میوه گلابی، شد. نتیجهگیری: استفاده از مخلوط کارواکرول و ترانس-آنتول را برای مدیریت بیماری آتشک میتوان در نظر گرفت.
آرزو پاکدل، محمد خانجانی،
جلد 13، شماره 1 - ( 12-1402 )
چکیده
پاکدل، آ. ، خانجانی، م. (1402). روشهای مدیریت سفیدبالکهای ناقل ویروسهای بیمارگر گیاهان. دانش بیماریشناسی گیاهی 13 (1)، 41-27.
اغلب ویروسهای گیاهان که اخیرا در نواحی گرمسیری، نیمهگرمسیری و معتدل شیوع یافتهاند و تولید محصولهای مهم گیاهی را محدود کرده اند، توسط سفیدبالکها انتقال مییابند. سه گونه مهم سفید بالک Bemisia tabaci ، Trialeurodes vaporariorum و Trialeurodes abutiloneus به عنوان ناقل بیشتر ویروسهایگیاهی شناخته شدهاند. ویروسهای گیاهی که توسط سفید بالکها انتقال مییابند در جنسهای Begomovirus، Crinivirus، Ipomovirus، Carlavirus، Torradovirus و Polerovirus قرار دارند. مبارزه با سفیدبالکها به دلیل اینکه دامنه میزبانی وسیع آنها، نرخ بالای تولید مثلی، اندازه جمعیت بزرگ، و همچنین مقاومت آنها به حشره کشها مشکل است، ولی روشهای نوین مبارزه شیمیایی، زیستی و تولید گیاهان تراریخته مقاوم برای مدیریت آنها ابداع شدهاند، که در این مقاله شرح داده شده اند.
تکتم سلاح ورزی، بهرام عابدی، ناصر بیک زاده،
جلد 13، شماره 1 - ( 12-1402 )
چکیده
سلاحورزی، ت.، عابدی، ب.، و بیکزاده، ن. (1402). اثر عصارههای آبی و اتانولی میوه و برگ توت آمریکایی بر Erwinia amylovora عامل آتشک سیب و گلابی. دانش بیماریشناسی گیاهی، 13 (1)، 88-75.
آتشک ناشی ازErwinia amylovora یکی از بیماریهای مهم درختان سیب و گلابی در جهان است. هدف از این پژوهش، تعیین اثر ضدباکتریایی عصارههای اتانولی و آبی میوه و برگ درخت توت آمریکایی یا پرتقال اوسیج (Maclura pomifera) علیه عامل این بیماری بود. اثر عصارههای اتانولی و آبی برگ و میوه این گیاه بررشد کلنی E. amylovora در هشت غلظت با روش انتشار در دیسک آزمایش شد. همچنین فعالیت آنتیاکسیدانی و فنل کل این عصارهها نیز اندازهگیری شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار برای هر تیمار در شرایط آزمایشگاهی اجرا شد. یافتهها نشان دادند که نوع عصاره و اندام گیاهی در خاصیت ضد باکتریایی، فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان فنل کل موثر است. عصاره اتانولی میوه با غلظت 1000 میلیگرم بر میلیلیتر با قطر متوسط هاله بازدارندگی 57/5 میلیمتر، بیشترین اثر بازدارندگی را در برابر E. amylovora، فعالیت آنتیاکسیدانی و محتوای فنل کل داشت، در حالی که عصاره آبی میوه و عصاره آبی و اتانولی برگ تاثیر معنیداری نداشتند. بنابراین عصاره اتانولی میوه توت آمریکایی تاثیر بازدارندگی از رشد کلنی E. amylovora دارد و میتواند در مدیریت بیماری به عنوان یک ترکیب طبیعی در نظر گرفته شود.