20 نتیجه برای گیاه
میر معصوم عراقی،
جلد 1، شماره 1 - ( 12-1390 )
چکیده
عراقی، م. م. 1390. نقش گونههایTrichoderma در افزایش رشد گیاهان. دانش بیماریشناسی گیاهی 1(1): 42-34.
در دهههای اخیر، با افزایش جمعیت دنیا، تقاضای روزافزون مواد غذایی و اهمیت حفظ سلامت محیط زیست باعث گردیده تا محققین به استفاده از ریزجانداران برای افزایش میزان محصول در واحد سطح بیش از گذشته توجه نمایند. برخی گونههای Trichoderma به عنوان محرک رشد گیاهان شناخته شدهاند. گونههای Trichoderma با استقرار و هاگزایی فراوان در محیط خاک و به ویژه اطراف ریشه اغلب گیاهان زراعی، سبزی، صیفی و زینتی نه تنها باعث کاهش عوامل بیماریزا در خاک میشوند، بلکه با مکانیسمهای بیوشیمیایی باعث تحریک به رشد اندامهای زیرزمینی یا هوایی این گیاهان میگردند. با توجه به اینکه گونههای متعدد Trichoderma در سالهای اخیر از خاکهای داخل کشور جداسازی و معرفی شدهاند، اهمیت انجام پژوهشهای بیشتر در مورد اثر آنها در افزایش رشد گیاهان بیش از گذشته نمایان میشود.
اسد معصومی اصل،
جلد 2، شماره 1 - ( 12-1391 )
چکیده
معصومی اصل، ا. 1391. پیامرسانی هورمون اتیلن در پاسخ گیاهان به بیمارگرها . دانش بیماریشناسی گیاهی
2(1): 15-8.
گیاهان با دامنهای از سازوکارهای مولکولی- بیوشیمیایی ذاتی یا القایی، استراتژیهایی را برای سازگاری به تغییرات محیطی ایجاد کردهاند. پاسخ مناسب گیاه، از طریق دریافت پیام خارج سلولی و انتقال آن به درون
سلولهای گیاهی ظهور مییابد. اتیلن به عنوان هورمونی شناسایی شده است که واکنشهای گیاهی را تحت شرایط محدودکننده رشدی کنترل میکند. تولید اتیلن در واکنش به تنشهای زیستی مثل آلوده شدن گیاه با بیمارگرها یا حمله گیاهخواران افزایش مییابد. اکثر ژنهای مقاومت توسط مسیر پیامرسانی اتیلن القا میشوند. مسیر بیوسنتز اتیلن از اسیدآمینه متیونین بهخوبی شناخته شده است و اتیلن تولیدی باعث فعال شدن ژنهای مقاومت و بروز واکنشهای دفاعی گیاهان میشود. ژنهای موثر در پیامرسانی اتیلن در برنج و نیز ژنهای مقاومت که با تیمار اتیلن افزایش بیان نشان میدهند، معرفی شدهاند
مرضیه ملکی، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 2، شماره 1 - ( 12-1391 )
چکیده
ملکی، م. و مستوفیزاده قلمفرسا، ر. 1391. ردیابی گیاهان بیمار از طریق واکاوی ترکیبات آلی فرار.
دانشبیماریشناسیگیاهی 2(1): 24-16.
امروزه با توجه به نیاز به بهبود کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی، مسئله حفاظت از گیاهان بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. یکی از راههای رسیدن به مدیریت موفقیتآمیز بیماریهای گیاهی یافتن راهی برای شناسایی و ردیابی دقیق بیمارگرهای گیاهی است. از روشهایی که در تشخیص بیماگرهای گیاهی به کار میرود، واکاوی ترکیبات آلی فرّار منتشر شده از گیاهان بیمار است. در این روش باید به اختصاصی بودن ترکیبات آلی فرار منتشر شده، عوامل مؤثر بر شناسایی بیماری از طریق این ترکیبات و روشهای مؤثر بر تعادل این ترکیبات توجه نمود. به این منظور ابتدا این ترکیبات باید جمعآوری شده، سپس واکاوی شوند. مناسبترین روش برای واکاوی این ترکیبات در محصولات کشاورزی نمونهبرداری پویا به همراه انجام کروماتوگرافی گازی و استفاده از ردیاب مناسب است. اگرچه به دلیل هزینه زیاد تجهیزات، استفاده از این روش در کشاورزی دشوار است، اما با استفاده از روشها و برآوردهای آماری میتوان این هزینه را کاهش داد.
مهدی صدروی، قائم خردمندمطلق ،
جلد 2، شماره 2 - ( 6-1392 )
چکیده
صدروی، م. و خردمندمطلق، ق. 1392. کاربردهای فنآوری نانو در بیماریشناسی گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی
2(2):44- 38.
فنآوری نانو، علمی است که به شناسایی، تولید و استفاده از مواد در مقیاس نانومتر (9- 10متر) میبردازد. این
فنآوری که قدرت سازماندهی در حد مولکولی را فراهم کرده در بیماریشناسی گیاهی برای تولید نانوحسگرهای زیستی برای تشخیص سریع بیمارگرها، تولید مواد نقره و سیلیکا-نقره نانو برای مبارزه با قارچها و باکتریها و تهیه سموم شیمیایی به شکل کپسولهای نانو، کاربرد دارد. ذرات فلزی نانو بازدارنده بیمارگرهای گیاهی، از بعضی قارچها، باکتریها و گیاهانی مانند آفتابگردان، یونجه، خردلهندی، ماگنولیا و خرمالوی ژاپنی بدست آمده است.
مهدی صدروی، نجمه قرچه،
جلد 2، شماره 2 - ( 6-1392 )
چکیده
صدروی، م. و قرچه، ن. 1392. نقش قارچهای همزیست ریشه در احیای زمینهای آلوده به مواد سمی. دانش بیماریشناسی گیاهی 2(2):60- 45.
آلودگی خاک زمینهای محدود زراعی به مواد سمی در طول چند دهه اخیر افزایش چشمگیری داشته است . گیاه-پالایی فنآوری استفاده از گیاهان برای حذف، تجزیه یا کم خطرتر کردن مواد سمی موجود در خاک است. همزیستی قارچها با ریشه گیاهان کارایی گیاهان همزیست را در پالایش خاکهای آلوده از مواد سمی افزایش میدهد. قارچ Hebeloma mesophaeum که همزیست سطح ریشه گیاهان نوئل نروژی، راش، توسکا، بیدمجنون و بیدمشک است، با جذب و غیرفعال کردن فلزات سنگین آلاینده موجود در خاک در شبکه ریسهای هارتیگ خود در پوست ریشه، به استقرار و رشد بهینه این گیاهان در خاکهای آلوده کمک میکند. قارچهای همزیست ریشه آربوسکولار Funneliformis mosseae ، Claroideoglomus etunicatum ، Septoglomus deserticola ، Glomus versiforme و G. intraradices به ذرت، سویا، شبدر، شبدر زیرزمینی،
گوجهفرنگی و اکالیپتوس در استقرار و رشد بهینه و جذب بیشتر عناصر غذایی در خاکهای آلوده به کادمیوم، سرب، روی، آرسنیک و مواد نفتی کمک کردهاند. این قارچها با تثبیت این عناصر و مواد آلاینده در شبکه ریسهای خارج ریشهای خود باعث غیرفعال شدن آنها میشوند. بنابراین قارچهای همزیست ریشه میتوانند کمک زیادی در احیای زیستی زمینهای آلوده بنمایند.
زهرا امجدی، حبیباله حمزهزرقانی،
جلد 3، شماره 1 - ( 12-1392 )
چکیده
امجدی، ز. و حمزهزرقانی،
ح. 1392. متابولومیکس و کاربرد آن در بیماریشناسیگیاهی. دانش بیماریشناسیگیاهی 3(1): 16-1
متابولومیکس یا واکاوی متابولیتهای سلولی، دانش مطالعهی مولکولهای کوچک درون سلولی و تغییرات آنها در شرایط مختلف است. اندازهگیری کمّی و کیفی این متابولیتها اطلاعات مفیدی از وضعیت بیوشیمیایی سلول و فعالیت ژنها را فراهم میکند. متابولومیکس امروزه کاربرد وسیعی در کشاورزی پیدا کرده و در بیماری-شناسی گیاهی با استفاده از آن پاسخ گیاهان به تنشهای زیستی و غیرزیستی، بیماریهای انباری و ارقام مقاوم شناسایی
میشوند. از آنجایی که متابولیتها محصولات نهایی بیان ژنها هستند، بررسی پروفیل متابولیتی موجب درک کامل-تری از سازوکارهای دفاعی گیاه در برابر بیمارگرها میشود. این روش ابزاری سریع، آسان و دقیق برای شناسایی
متابولیتهای مرتبط با مقاومت به عنوان نشانگرهای زیستی برای شناسایی ارقام مقاوم به بیماریها است. علاوه بر این دانستن سازوکار مقاومت در سطح مولکولی، درک بهتری را از عملکرد ژنهای مقاومت به بیماریها ایجاد کرده و هرمی کردن ژنهای مقاوم مناسب در یک رقم منتخب را امکانپذیر میکند. این مقاله مروری بر روشهای مطالعه متابولیتها، مشکلات اجرایی آنها و کاربردهای آن در بیماریشناسی گیاهی است.
علیرضا شعلهورفرد، سیدمحمدرضا موسوی،
جلد 3، شماره 1 - ( 12-1392 )
چکیده
شعلهورفرد، ع. و موسوی، س. م. 1392. نقش عناصر غذایی در مدیریت بیماریهای گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی 3(1): 36-17.
عناصر غذایی معمولا برای افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی مصرف میشوند. این عناصر قادر به افزایش سطح تحمل یا مقاومت گیاهان به بعضی بیماریها نیز هستند. تصحیح و تعدیل مواد غذایی خاک میتواند به عنوان یک روش موثر مدیریت بیماریهای گیاهی در کشاورزی پایدار در نظر گرفته شود. عناصر غذایی اولین و مهمترین خط دفاعی را در برابر بیماریهای گیاهی تشکیل میدهند که روی تمام اجزای مثلث بیماری تاثیر میگذارند. مواد غذایی میتوانند بیماریها را تاحد رضایت بخشی کاهش دهند یا حداقل آنها را تا سطحی تقلیل دهند که مهارشان توسط سایر روشها موفقیتآمیزتر و ارزانتر باشد. در این مقاله تاثیر عناصر غذایی روی میزان تحمل یا مقاومت، ساختار بافتی و ظاهری گیاه، بیماریزایی و بقای بیمارگر بررسی شده است.
اطهر علیشیری، فرشاد رخشندهرو،
جلد 3، شماره 1 - ( 12-1392 )
چکیده
علیشیری ا. و رخشندهرو ف. 1392. نقش اسید سالیسیلیک در دفاع گیاهان در برابر بیمارگرها. دانش بیماریشناسیگیاهی 3(1):82-75.
اسید سالیسیلیک نوعی اسید فنلی است، که توسط گیاهان در پاسخ به تعدادی از بیمارگرهای گیاهی تولید و برای القای مقاومت اکتسابی فراگیر ضروری میباشد. این اسید بیان پروتئینهای مرتبط با واکنش فوقحساسیت و مقاومت اکتسابی فراگیر را القا میکند. تغییراتی که مانع تولید ویا غیرفعال شدن این اسید در گیاهان شوند، حساسیت به بیماریها را افزایش میدهند. نقش اسید سالیسیلیک و مسیرهای پیامرسان آن در القای مقاومت به بیماریها و افزایش محصول گیاهان شرح داده شده است.
عظیم قاسمنژاد، امیناله باقریفرد، سعید نصراللهنژاد، عباس باقرینجفآباد،
جلد 3، شماره 1 - ( 12-1392 )
چکیده
قاسمنژاد ع.، باقریفرد ا. ا.، نصراللهنژاد س. و باقرینجفآباد ع. 1392. تاثیر قارچ Piriformospora indica بر عملکرد گیاهان. دانش بیماریشناسی گیاهی 3(1): 87-83.
قارچهای همزیست ریشه با افزایش توان جذب آب و مواد غذایی به رشد بهتر و بیشتر گیاه میزبان کمک میکنند. در اینمیان قارچ Piriformospora indica پتانسیل ویژهای دارد. این قارچ که به عنوان محرک رشد گیاهان شناخته شده است، با استقرار در بافت ریشه باعث افزایش ریشههای موئین و تحریک به رشد اندامهای زیرزمینی و هوایی گیاهان میگردد. اثر این قارچ بر رشد رویشی بعضی از گیاهان دارویی و تجمع متابولیتهای ثانویه آنها مورد بحث قرار گرفته است.
آرش ایراندوست، فاطمه سلمانی نژاد، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 3، شماره 2 - ( 6-1393 )
چکیده
ایراندوست.، سلمانینژاد ف. و مستوفیزاده قلمفرسا ر. 1393. نحوه سازگاری فیتوپلاسماها
با میزبانهای گیاهی و حشرهای. دانش بیماریشناسیگیاهی 3(2): 72-63.
فیتوپلاسماها بیمارگرهای گیاهی هستند که در آوندهای آبکش مستقر میشوند و تکثیر مییابند. آنها با
حشرههای تغذیه کننده از شیرهی آوندی، در بین گیاهان مختلف انتقال مییابند. فیتوپلاسماها زیستشناسی و
چرخهی زندگی متفاوتی نسبت به باکتریها دارند، زیرا آنها توانایی بقا در میزبانهایی از 2 سلسلهی کاملاً متفاوت یعنی گیاهان و جانوران (حشرهها) را دارند. آنها میزبانهایشان را به صورت فراگیر آلوده میکنند. فیتوپلاسماها برای سازگاری با میزبانهای مختلف از سازوکارهایی مانند تغییر در میزان بیان ژنها، ایجاد تنوع و نوترکیبی در
دیاِناِیهای خارج کروموزومی و نیز واحدهای بالقوه متحرک، تولید عملگرها و خاموشی مسیرهای پیامدهی دفاعی استفاده میکنند و با موفقیت در آنها استقرار و تکثیر یافته، تولید بیماری میکنند. شناسایی این سازوکارها گامی مهم برای برنامهریزی مدیریت موفق این بیمارگرها است.
حبیب اله چاره گانی،
جلد 5، شماره 1 - ( 12-1394 )
چکیده
چارهگانی ح. 1394. کاربرد فنآوری ریزآرایهها در نماتدشناسی گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(1):89-76.
در طی یک واکنش سازگار، نماتدهای مولد غده ریشه (Meloidogyne spp.) با تحریک تولید سلولهای غولآسای چند هستهای منجر به ایجاد تمایز در ریشه گیاه میزبان میگردند. رشد و تکثیر بیشاز اندازه سلولهای اطراف سلولهای غول منجر به تولید غده روی ریشه گیاه میزبان میشود. مطالعات مختلف نشان داده که تغییرات حاصل در سلولهای ریشه و تولید مکانهای تغذیهای با کارکرد و شکل اختصاصی، نیازمند ایجاد تغییرات در میزان بیان تعداد زیادی از ژنها درون سلولهای میزبان میباشد. روشهای قدیمی بررسی تغییرات در میزان بیان ژنها، شامل تفاوت در بیان ژنها در سلولهای سالم و آلوده، ردیابی ژنهای مشخص با استفاده از نشانگر GUS یا استفاده از روش دورگسازی در محل و روش به دام اندازی راهانداز ژن، نشان دادهاند که درون سلولهای غولآسا در مقایسه با بافتهای سالم ریشه در حدود 50 ژن گیاهی افزایش بیان و 10 ژن کاهش بیان پیدا میکنند. فنآوری ریزآرایه این امکان را به محققین میدهد که در یک مرحله آزمایش، تغییرات در بیان تعداد بسیار زیادی از ژنها در همکنش گیاه-نماتد را مورد بررسی قرار دهند. ریزآرایه DNA مجموعهای از نقاط میکروسکوپی DNA روی یک بستر جامد میباشد. هر کدام از نقاط DNA شامل 12-10 مول از یک توالی DNA مشخص به نام پروب میباشد که میتواند تکه کوچکی از یک ژن باشد که با cDNA یا cRNA استخراج شده از نمونه مورد بررسی (نمونه هدف) هیبرید شود. پروب-هدف هیبرید شده معمولاً بوسیله هدف نشاندار شده با رنگهای فلورسانت یا نقره ردیابی و تشخیص داده میشود.
بنفشه صفایی فراهانی، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 6، شماره 1 - ( 12-1395 )
چکیده
صفایی فراهانی ب. و مستوفیزاده قلمفرسا ر. 1395. دورگهای بین گونهای Phytophthora spp. و خطر آنها برای کشاورزی. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(1): 46-33.
دورگشدن بینگونهای فرایند تکاملی مهمی است که منجر به سازگاری و گونهزایی میشود. در دههی اخیر، پیشرفت در روشهای ردهبندی مولکولی منجر به افزایش تعداد دورگهای بینگونهای توصیف شده در جنس Phytophthora شده است. در دورگهای Phytophthora، توارث و نوترکیبی ژنهای دو والد منجر به افزایش تهاجم و وسیعتر شدن دامنهی میزبانی در مقایسه با هر یک از والدین میشود. تاکنون چندین دورگ بینگونهای Phytophthora در ایران گزارش شده است. شناسایی و بررسی بیماریزایی و دامنهی میزبانی دورگهای موجود در ایران و پیشگیری از تشکیل دورگهای جدید پیش از بروز خسارت اقتصادی شدید، برای مدیریت بیماریهای ناشی از این شبهقارچها پیشنهاد میشود.
یلدا واصبی، سعید برون، محمد مهدی فقیهی،
جلد 6، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده
واصبی ی. برون س. و فقیهی م. م. 1396. عوامل بیماریزای مشترک گیاه و انسان. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(2): 88-78.
بعضی بیمارگرهای گیاهان تهدیدی جدی برای سلامت انسان نیز به شمار میروند. قارچهای بیمارگر گیاهی از جنسهای Alternaria ، Aspergillus ، Bipolaris ، Cladosporium ، Claviceps، Fusarium ، Paecilomyces و Exserohilum و باکتریهایی از جنسهای Burkholderia، Enterobacter ، Enterococcus ، Escherichia، Erwinia ،Pantoea، Pseudomonas، Salmonella، Serratia و Xanthomonas باعث بیماریهای خطرناکی در انسان نیز میشوند. بیماریهای ناشی از این ریزجانداران در گیاهان و انسان شرح داده شده اند و پژوهشهای بیشتر برای شناسایی آنها روی میوه و سبزیهایی که به صورت خام مصرف میشوند، پیشنهاد شده است.
سمانه سماوات،
جلد 6، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده
سماوات س. 1396. مهار زیستی مرگ ریزوکتونیایی گیاهچه. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(2): 67-55.
مرگ گیاهچه ناشی از Rhizoctonia solani J.G.Kühn در بین بیماریهای گیاهی خاکزاد از اهمیت زیادی برخوردار است و به دامنه وسیعی از گیاهان در سراسر جهان خسارت وارد میکند. مبارزه زیستی با این بیماری با استفاده از گونه های Trichoderma ، Gliocladium ، Bacillus ، Pseudomonas و Rhizobium موفقیت آمیز بوده است. نتایج پژوهشهای انجام شده در این مورد و سازوکارهای تاثیر این قارچها و باکتریهای متعارض شرح داده شده اند.
ناصر بیک زاده، حمید افضلی،
جلد 9، شماره 1 - ( 12-1398 )
چکیده
بیکزاده ن، افضلی ح (1398) اثر شش اسانس گیاهی بر کپک خاکستری توت فرنگی. دانش بیماریشناسی گیاهی 9(1): 140-129. DOI: 10.2982/PPS.9.1.129.
مقدمه: کپک خاکستری که عامل آن Botrytis cinerea است، مهمترین بیماری پس از برداشت میوه توتفرنگی است. استفاده از قارچکشهای شیمیایی میتواند تاثیر سویی بر سلامت مصرف کنندگان داشته باشد، بنابراین کاربرد اسانسهای گیاهی برای مدیریت بیماری مورد توجه قرار گرفته است. اثر شش اسانس گیاهی بر بیمارگر و آلودگی میوه های توت فرنگی در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند، تا اسانس مناسب برای مبارزه با بیماری شناسایی شود. مواد و روشها: بیمارگر از میوه های توت فرنگی آلوده در شمال شرق ایران، جداسازی و شناسایی شد. اثر بازدارندگی غلظتهای مختلف اسانسهای نعناع فلفلی، مرزه، زیره سیاه، زیره سبز، اکالیپتوس و آویشن از رشد میسیلیوم و جوانهزنی هاگ بیمارگر به روش مخلوط کردن آنها با محیط کشت آزمایش شدند. سپس تاثیر این اسانسها در فازهای مایع و بخار، بر میزان آلودگی میوه های توتفرنگی آزمایش شدند. دادههای این آزمایشها بعد از نرمالسازی با نرم افزار MSTAT-C، تجزیه واریانس شده و میانگینها با آزمون دانکن مقایسه شدند. یافتهها: اسانسهای زیره سیاه و اکالیپتوس بیشترین تاثیر در بازدارندگی از رشد میسیلیوم بیمارگر داشتند. اسانسهای زیره سیاه، زیره سبز، مرزه، آویشن و نعناع فلفلی بیشترین تاثیر در بازدارندگی از جوانهزنی هاگ بیمارگر داشتند اسانسهای زیره سیاه، زیره سبز، مرزه، آویشن و نعناع فلفلی در فاز بخار، اسانسهای زیره سیاه و اکالیپتوس در فاز مایع، بیشتر از آلودگی میوه جلوگیری کردند. نتیجهگیری: یافتههای این پژوهش نشان داد که همه این اسانسها به طور معنی داری میتوانند از رشد میسلیوم و جوانه زنی هاگ بیمارگر و آلودگی میوه های توت فرنگی جلوگیری کنند، ولی تاثیر اسانس زیره سیاه در بیشتر موارد بهتر از سایرین است. بنابراین از آن میتوان به عنوان جایگزین قارچکشها روی میوه توتفرنگی استفاده کرد.
حبیب اله چاره گانی،
جلد 9، شماره 2 - ( 6-1399 )
چکیده
چارهگانی ح (1399) تأثیر سرکه چوب، اسید هیومیک و ریزجانداران موثر بر نماتد Meloidogyne javanica روی گوجهفرنگی. دانش بیماریشناسی گیاهی 9(2):84-73. DOI:10.2982/PPS.9.2.73.
مقدمه: نماتد غده ریشه Meloidogyne javanica خطرناکترین نماتد بیماریزای گیاهی در جهان است. با توجه به خطرهای زیست محیطی حاصل از سمهای شیمیایی برای مهار این نماتد، یافتن ترکیبهای ایمن و دوستدار محیط زیست ضروری میباشد. مواد و روشها: در مطالعه حاضر اثر سرکه چوب در غلظتهای 3/0، 6/0 و 9/0 درصد حجمی-حجمی، ریزجانداران مؤثر (EM®) در غلظتهای 5، 10 و 15 درصد حجمی-حجمی و اسید هیومیک در غلظتهای 2/0، 4/0 و 6/0 درصد حجمی-حجمی و نماتدکش ترویگو (شاهد مثبت) در غلظت 4/0 درصد حجمی-حجمی در خسارت M. javanica روی گوجهفرنگی رقم Early-Urbana در شرایط گلخانه بررسی شد. یافتهها: EM® در بالاترین غلظت (15 درصد حجم به حجم) موثرترین ترکیب آلی مورد استفاده برای کاهش شاخصهای جمعیتی نماتد بود. این تیمار موجب افزایش طول، وزنتر و خشک شاخساره به ترتیب به میزان 41، 28 و 36 درصد و کاهش تعداد تخم، گال و کیسهتخم در ریشه و عامل تولیدمثل نماتد به ترتیب به میزان 58، 48، 49 و 57 درصد شد. نماتدکش ترویگو موجب کاهش تعداد تخم، گال و کیسهتخم در ریشه و فاکتور تولیدمثل نماتد به ترتیب به میزان 87، 88، 96 و 87 درصد درمقایسه با گیاهان تیمار نشده گردید. نتیجهگیری: ترکیبهای آلی مورد استفاده در این آزمایش توانایی مهار M. javanica در گوجهفرنگی کشت شده در شرایط گلخانه را دارند.
عیسی ناظریان، سحر صیاد،
جلد 10، شماره 1 - ( 12-1399 )
چکیده
ناظریان ع، صیاد س (1399) روشهای مبارزه با بیمارگرهای گیاهی در سیستم آبیاری. دانش بیماریشناسی گیاهی 10(1): 127-117. Doi: 10.2982/PPS.10.1.117.
چکیده
بسیاری از بیمارگرهای گیاهی میتوانند درون آب آبیاری در مزرعه، باغ یا گلخانهها انتشار یافته و سبب ایجاد بیماری در محصولات مختلف گردند. تاکنون تعداد زیادی از بیمارگرهای گیاهی شامل 43 شبه قارچ، 27 قارچ، هشت باکتری، 26 ویروس و 13 نماتد از منابع آبی و سیستمهای انتقال آب جداسازی و گزارش شدهاند. در بسیاری از گلخانهها از آفتکشهای مختلف جهت پیشگیری از شیوع و مهار این بیمارگرها استفاده میگردد که این عمل سبب تحمیل هزینه، آلودگی خاک یا آب و امکان بروز مقاومت در بیمارگرها میشود. روشهای مختلف تیمار آب برای مهار بیمارگرهای آبزی در سیستم آبیاری با کاربرد مواد شیمیایی مانند کلر، دیاکسیدکلر، مس، نقره و گاز ازن، روشهای فیزیکی مانند فیلتر کردن آب، حرارت، اشعه فرابنفش و استفاده از بیوسورفاکتانتهایی مانند رامنولیپید و نیتراپیرین در این مقاله شرح داده شدهاند.
امین الله طهماسبی،
جلد 10، شماره 1 - ( 12-1399 )
چکیده
طهماسبی ا (1399) نقش یوبیکوئیتین در برهمکنشهای ویروس-گیاه. دانش بیماریشناسی گیاهی 10(1): 152-141. Doi: 10.2982/PPS.10.1.141.
ویروسهای گیاهی باعث خسارت عمده به محصولات کشاورزی در سراسر دنیا میشوند. گیاهان از طریق چندین سازوکار دفاعی نظیر یوبیکوئیتین به آلودگیهای ویروسی پاسخ میدهند. یوبیکوئیتین و سیستم یوبیکوئیتین پروتئازوم نقش مهمی در تغییر عملکرد و تجزیه پروتئین در گیاهان ایفا میکنند. اتصال یوبی-کوئیتین به پروتئینهای سلولی باعث تغییر در پایداری، استقرار سلولی و یا فعالیت پروتئین هدف میشود. نقش مهم سیستم یوبیکوئیتین پروتئازوم در سازوکارهای دفاعی و سایر فرایندهای گیاه نیز مشخص شده است. ویروسها به عنوان انگلهای اجباری درون سلولی، سازوکارهایی را در جهت تداخل و یا استفاده از سیستم یوبیکوئیتین پروتئازوم تکامل داده اند. در مواردی هم ممکن است پروتئینهای ویروسی توسط سیستم یوبیکوئیتین پروتئازوم مورد هدف قرار گیرند. یوبی کوئیتینه شدن پروتئینها نقش مهمی در برهمکنش گیاه-ویروس ایفا میکند که میتواند منجر به مقاومت گیاه یا بیماریزایی در گیاه میزبان شود. بنابراین، شناخت بیشتر سیستم یوبیکوئیتین پروتئازوم و بررسی نقش آن در برهمکنش ویروس-گیاه، می-تواند باعث توسعه روشهای جدید برای افزایش مقاومت به آلودگیهای ویروسی در گیاهان شود.
امین الله طهماسبی،
جلد 12، شماره 1 - ( 12-1401 )
چکیده
طهماسبی، ا. (1401). نقش فاکتورهای آغازکننده ترجمه در مقاومت مغلوب گیاهان به ویروسها. دانش بیماریشناسی گیاهی 12(1): 121-113.
ویروسهای گیاهی بیمارگرهای مهمی هستند که باعث کاهش کمی و کیفی محصولهای کشاورزی در سراسر دنیا میشوند. مقاومت گیاهان کاراترین روش مبارزه با ویروسهای گیاهی است. ویروسها به عنوان انگلهای اجباری برای تکمیل چرخه آلودگیشان نظیر فرایندهای سنتز پروتیین، همانندسازی و حرکت وابسته به سازگاری فاکتورهای سلولی گیاهان میزبان هستند. فقدان یا جهش در این فاکتورهای ضروری برای چرخه آلودگی ویروس و یا جهش در تنظیم کننده پاسخهای دفاعی گیاه ممکن است مقاومت مغلوب میزبان را نسبت به ویروس سبب شود. ژنهای مغلوب که در برهمکنشهای ویروس-گیاه شناسایی شدهاند، شامل فاکتورهای آغازکننده ترجمه یوکاریوتی eIF4E، eIF4G و ایزوفرمهای آنها هستند. تعدادی از فاکتورهای ترجمه در گیاهان نظیر eIF3، eEF1A و eEF1B شناسایی شدهاند که در برهمکنش با آر.ان.اِی های ویروسی و تنظیم فرایندهای مختلف در چرخه آلودگی ویروس ضروری هستند. شناخت بیشتر سازوکارهای مولکولی این فاکتورها و همچنین برهمکنش آنها با سایر فاکتورهای میزبانی و ویروسی میتواند در توسعه روشهای مدیریت جدید مانند خاموشی یا ویرایش ژنوم علیه ویروسها مورد استفاده قرار گیرد.
مریم میرطالبی، دنیا آبشنگ،
جلد 13، شماره 1 - ( 12-1402 )
چکیده
آبشنگ، د.، میرطالبی، م. (1402). نقش ترکیبهای آلی فرار قارچها در مدیریت بیماریهای گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی، 13 (1)، 74-65.
ترکیبهای آلی فرار، مواد شیمیایی آلی مبتنی بر کربن هستند که از متابولیسم اولیه یا ثانویه مشتق شدهاند و به صورت گاز از جامدات و مایعات مختلف آزاد میشوند. بسیاری از برهمکنشهای بومشناختی درون و بین سلسلهای در بین موجودات زنده از طریق ترکیبهای آلی فرار رخ میدهد. ترکیبهای آلی فرار قارچهای بیمارگر، اثر منفی بر رشد گیاهان دارند. آزاد شدن مواد فرار توسط این قارچها در خاک، رشد گیاه را مهار میکند و منجر به کاهش طول شاخه، سطح ریشه و زیست توده گیاه میشود. علاوه بر تأثیر منفی بر رشد گیاه، این ترکیبهای تولید شده توسط قارچهای بیمارگر نیز میتوانند به عنوان تنظیم کننده رشد، معماری گیاه را تغییر دهند و باعث تحریک رشد گیاه شوند. در نتیجه افزایش رشد گیاهان به دلیل ایجاد زیستگاه بزرگتر برای استقرار سطحی و افزایش بقای آنها میتواند برای بیمارگرها مفید باشد. همچنین این ترکیبها در برهمکنش با قارچ ریشه ها، سنتز زیستی استریگولاکتونها و رشد ریشه را افزایش میدهند و شناسایی قارچریشه را برای ریشه ها آسان میکنند و باعث افزایش استقرار قارچ ریشه روی ریشه ها میشوند. اثرات آنتیبیوتیکی این ترکیبها در مهار بسیاری از بیمارگرهای گیاهی دخیل است. برخی از این ترکیبهای فرار قارچی فعالیت بازدارندگی در خاک و برخی خاصیت دورکنندگی حشرات و نماتدکشی دارند.