96 نتیجه برای نوع مطالعه: پژوهشي
امید شناور، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 4، شماره 2 - ( 6-1394 )
چکیده
شناور ا. و مستوفیزاده قلمفرسا ر. 1394. کلیدهای برهمکنشی رایانهای شناسایی قارچها. دانش بیماریشناسی گیاهی 4(2):52-41.
شناسایی دقیق قارچها و شبهقارچها یکی از مهمترین گامها برای یافتن راهکاری برای استفاده یا مبارزه با آنها بوده است. ولی این فرآیند معمولاً زمانگیر و پرزحمت است. کلیدهای برهمکنشی یکی از راهکارهای کاهش این زمان و شناسایی دقیق گونهها است. کلید برهمکنشی برنامهای رایانهای است که در آن کاربر صفات ریختی و یا مولکولی نمونهی مورد نظر را وارد میکند و برنامه آنها را با دادههای موجود مقایسه میکند تا به گونهی مورد نظر یا گونهای که بیشترین شباهت را با نمونهی مورد مطالعه داشته باشد، برسد. این کلیدها برای هر گونهی شناخته شده تصاویر و اطلاعات جداگانهای دارند. در این مقاله تعدادی از این کلیدها و نحوهی کارکرد آنها معرفی شدهاند.
حمیدرضا رحمانی، ابراهیم محمدی گل تپه، ناصر صفایی،
جلد 5، شماره 1 - ( 12-1394 )
چکیده
رحمانی ر.، محمدیگلتپه ا. و صفایی ن. 1394. نقش قارچ درونرست Piriformospora indica در مدیریت بیماریهای گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(1):61-48.
قارچ درونرست Pirifomospora indica از مهمترین ریزجانداران خاک است، که با ایجاد تغییراتی در فیزیولوژی گیاهان میزبان خود، عملکرد آنها را در واحد سطح افزایش میدهد و امکان توسعه کشت آنها را در خاکهای شور، خشک یا اقلیمهایی با تنشهای غیرزیستی و زیستی فراهم میآورد. این قارچ از طریق القای مقاومت فراگیر در گیاهان میزبان باعث ایجاد مقاومت به بیمارگرهای گیاهی نیز میگردد. همچنین با افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی در سلولهای ریشه و افزایش سطح پروتیینهای مقاومت به خشکی در گیاهان میزبان، باعث افزایش مقاومت آنها نسبت به تنش شوری و خشکی میشود. بنابراین میتوان کاربرد این قارچ را به عنوان جایگزین مناسبی برای کودها و سمهای شیمیایی در جهت دستیابی به محصول ارگانیک و کشاورزی پایدار پیشنهاد نمود.
حبیب اله چاره گانی،
جلد 5، شماره 1 - ( 12-1394 )
چکیده
چارهگانی ح. 1394. کاربرد فنآوری ریزآرایهها در نماتدشناسی گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(1):89-76.
در طی یک واکنش سازگار، نماتدهای مولد غده ریشه (Meloidogyne spp.) با تحریک تولید سلولهای غولآسای چند هستهای منجر به ایجاد تمایز در ریشه گیاه میزبان میگردند. رشد و تکثیر بیشاز اندازه سلولهای اطراف سلولهای غول منجر به تولید غده روی ریشه گیاه میزبان میشود. مطالعات مختلف نشان داده که تغییرات حاصل در سلولهای ریشه و تولید مکانهای تغذیهای با کارکرد و شکل اختصاصی، نیازمند ایجاد تغییرات در میزان بیان تعداد زیادی از ژنها درون سلولهای میزبان میباشد. روشهای قدیمی بررسی تغییرات در میزان بیان ژنها، شامل تفاوت در بیان ژنها در سلولهای سالم و آلوده، ردیابی ژنهای مشخص با استفاده از نشانگر GUS یا استفاده از روش دورگسازی در محل و روش به دام اندازی راهانداز ژن، نشان دادهاند که درون سلولهای غولآسا در مقایسه با بافتهای سالم ریشه در حدود 50 ژن گیاهی افزایش بیان و 10 ژن کاهش بیان پیدا میکنند. فنآوری ریزآرایه این امکان را به محققین میدهد که در یک مرحله آزمایش، تغییرات در بیان تعداد بسیار زیادی از ژنها در همکنش گیاه-نماتد را مورد بررسی قرار دهند. ریزآرایه DNA مجموعهای از نقاط میکروسکوپی DNA روی یک بستر جامد میباشد. هر کدام از نقاط DNA شامل 12-10 مول از یک توالی DNA مشخص به نام پروب میباشد که میتواند تکه کوچکی از یک ژن باشد که با cDNA یا cRNA استخراج شده از نمونه مورد بررسی (نمونه هدف) هیبرید شود. پروب-هدف هیبرید شده معمولاً بوسیله هدف نشاندار شده با رنگهای فلورسانت یا نقره ردیابی و تشخیص داده میشود.
موسی نجفی نیا،
جلد 5، شماره 1 - ( 12-1394 )
چکیده
نجفینیا م. 1394. روش مدیریت بیماری سرخشکیدگی مرکبات. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(1):36-26.
مرکبات بهویژه در جنوب ایران سطح زیر کشت نسبتاً وسیعی را به خود اختصاص داده و نقش بسیار مهمی در اقتصاد منطقه و کشور ایفا میکند. طی سالهای اخیر یکی از عوامل تهدیدکننده باغهای مرکبات در مناطق گرم کشور، بیماری سرخشکیدگی مرکبات است. قارچ Neofusicoccum mangiferae بهعنوان مهمترین عامل ایجادکننده سرخشکیدگی درختان مرکبات است. نشانههای بیماری بهصورت سرخشکیدگی، پژمردگی و زوال سرشاخههای درختان بیمار مشاهده میشود. آلودگی از شاخههای انتهایی به سمت پایین و نهایتاً تنه توسعه پیدا مینماید. در برخی موارد روی سرشاخهها و تنه درختان آلوده شکافهای طولی در اندازههای متفاوت مشاهده میشود که غالباً با ترشح صمغ زردرنگ همراه است. در مراحل پیشرفته بیماری، پوست شاخهها و تنه بهصورت ورقهای نازک جدا شده و توده سیاهرنگ قارچ عامل بیماری نمایان میگردد و در نهایت ممکن است موجب خشکیدگی کامل درخت آلوده گردد. بررسیهای انجام شده بیانگر آن است که بیماری خشکیدگی سرشاخه اغلب در تابستان و در باغات با مدیریت ضعیفتر، تغذیه و آبیاری نامناسب و هرسهای نامنظم خسارات شدیدتری وارد میسازد. اعمال یک مدیریت صحیح در زمینه آبیاری و تغذیه، تقویت باغهای مرکبات، ضدعفونی محلهای هرس، عدم هرس درختان در طول ماههای گرم سال میتواند خسارت این بیماری را کاهش دهد.
معصومه پاراد، رسول رضائی،
جلد 5، شماره 1 - ( 12-1394 )
چکیده
پاراد م. و رضائی ر. 1394. بیماری میوه سبز مرکبات. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(1): 47-37.
بیماری میوه سبز یا هوانگلانگبینگ از مخربترین بیماریهای مرکبات در سراسر جهان میباشد. این بیماری بومی جنوب شرق آسیا است ولی اخیراً وقوع آن از استانهای جنوبی ایران نیز گزارش شده است. این بیماری توسط Liberibacter sp. ایجاد میشود که در آوندهای آبکش گیاهان میزبان فعالیت میکند. این باکتری به انواع مختلف مرکبات حمله کرده و باعث کاهش شدید محصول میشود. برخی از نشانههای بیماری شبیه به کمبود بعضی از عناصر غذایی مانند روی میباشد که این موضوع تشخیص بیماری را با مشکل مواجه میکند. مهترین ناقلین بیمارگر چند گونهی پسیل میباشند. اصلیترین روش اقتصادی برای پیشگیری از بیماری از بین بردن منابع آلودگی میباشد. روش مدیریت بیماری در این مقاله شرح داده شده است.
ناهید گرایلی، ساره بقایی راوری،
جلد 5، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
گرایلی ن. و بقایی راوری س. 1395. نقش زیستی باکتریوسینهای باکتریهای گرم منفی. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(2): 70-63.
باکتریوسینها ترکیبات پپتیدی یا پروتیینی ضدمیکروبی هستند، که توسط بعضی باکتریهای گرممنفی بهمنظور رقابت در تغذیه و اشغال فضای زیستی، تولید میشوند. این مواد قادر به از بین بردن و یا بازدارندگی از رشد باکتریهای نزدیک به باکتری تولیدکننده هستند. این در حالی است که باکتری تولیدکننده به علت داشتن پروتیین ایمنی مخصوص، از صدمه این مواد مصون میماند. باکتریوسینها از لحاظ اندازه، سلول هدف، نحوهی عمل و سازوکار ایمنی، متنوع هستند. تا کنون تعداد زیادی از باکتریوسینهای تولیدشده توسط جدایههای خاصی از باکتریهای گرم منفی شناسایی شدهاند که غالباً وزن مولکولی بالایی دارند. در این مقاله نحوهی تشکیل و تاثیر باکتریوسینها و نقش آنها در مدیریت بیماریهای باکتریایی شرح داده شده است.
بیتا ناصری،
جلد 5، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
ناصری ب. 1395. مدیریت تلفیقی بیماری پوسیدگی ریزوکتونیایی ریشه لوبیا. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(2):51-42.
بیماری پوسیدگی ریزوکتونیایی ریشه با عامل Kühn Rhizoctonia solani از عوامل اصلی ایجاد خسارت در مزرعه لوبیا است. محدود ساختن توسعه گسترده بیماری در مناطق مهم لوبیا کاری کشور نیازمند شناسایی عوامل تأثیرگذار بر وقوع و گسترش این بیماری است. به دلیل نبود ارقام مقاوم به بیماری و عدم کارآیی مبارزه شیمیایی در خاک، مدیریت زراعی بیماری از اهمیت بسزایی برخوردار است. طبق پژوهشهای به عمل آمده برنامه مدیریت تلفیقی بیماری شامل افزایش مواد آلی خاک، تقویت تشکیل گرههای ریزوبیومی ریشه، اجتناب از کاشت لوبیا در خاکهای شنی، حفظ اسیدیته حدود خنثی در خاک زراعی، رعایت فاصله دور آبیاری 9-7 روز در کل فصل زراعی، رعایت تراکم کاشت استاندارد 30 بوته لوبیا در هر مترمربع، کشت در عمق کمتر از پنج سانتیمتر و شرایط آب و هوایی گرم و خشک، بهرهگیری از آبیاری بارانی، کشت لوبیا قرمز در مزارع با سابقه آلودگی، رعایت تناوب زراعی مناسب، مصرف حداکثر 50 کیلوگرم در هکتار اوره، مبارزه با علفهای هرز و ضدعفونی بذر با سموم مناسب جذبی پیشنهاد میشود.
سید طه دادرضائی، محمد ترابی،
جلد 5، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
دادرضائی س. ط. و ترابی م. 1395. روش مدیریت زنگهای گندم. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(2):89-81.
گندم مهمترین محصول زراعی جهان است و زنگها بیشترین خسارت را در طول تاریخ به گندم وارد کردهاند. روشهای زیادی برای مبارزه با این بیماریها وجود دارد که از این میان استفاده از ارقام مقاوم مؤثرترین و اقتصادیترین روش است. زنگها دارای تنوع بیماریزایی و قدرت تکاملی بسیار بالایی هستند. از طرف دیگر مهاجرت و موتاسیون باعث ظهور و پیدایش نژادهای غیربومی و جدید زنگ در یک منطقه میشوند که در نتیجه آن پاتوتیپهایی با ساختار بیماریزایی جدید که گاهی توانایی بیماریزایی روی ژنهای مقاومت موجود در ارقام مقاوم تجارتی را دارند بروز کرده و باعث ایجاد بیماری در ارقام مقاوم و شیوع بیماری در مزارع گندم میشوند. توسعه روشهای مؤثر و پایدار مدیریت این بیماریها بستگی به دانش ما از عامل بیماری در کشور دارد. این مقاله ضمن معرفی زنگهای مهم گندم و شرح عوامل مؤثر در شیوع آنها، راهکارهای مدیریت زنگها در کشور را پیشنهاد داده است.
موسی نجفی نیا، عبدالنبی باقری، مهدی آزادور، محمد صالحی،
جلد 5، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
نجفینیا م. ، باقری ع.، آزادوار، م. و صالحی م. 1395. موقعیت بیماری جاروک لیموترش در ایران. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(2):31-23.
لیموترش یکی از مهمترین و اقتصادیترین محصولات باغی در جنوب ایران میباشد. بیماری فیتوپلاسمایی جاروک لیموترش بهعنوان یکی از مهمترین بیماریها و عوامل تهدیدکننده درختان لیموترش است. عامل بیماری جاروک لیموترش یک فیتوپلاسما با نام پیشنهادی phytoplasma aurantifolia Candidatus میباشد. نشانه های بیماری بهصورت ظهور شاخه جارویی در یک قسمت از درخت و سپس گسترش بیماری و افزایش تدریجی تعداد جاروکها در سایر قسمتها است. هر جاروک، در واقع از تعداد زیادی شاخه و برگ با فاصله میان گره کوتاه تشکیلشده که رنگ آنها از سبز کمرنگ تا زرد و اندازه آنها از کوچک تا بسیار کوچک متغیر است. در شاخههای جارویی خار، گل و میوه تشکیل نمیشود و با افزایش شاخههای جارویی میزان محصول کاهش مییابد. خشک شدن برگها در جاروکها منجر به خشکیدگی شاخهها یکی پس از دیگری و نهایتاً مرگ درختان آلوده طی پنج تا هشت سال میشود. تلفیق روشهای مدیریتی شامل از بین بردن درختان آلوده، حذف علفهای هرز، قطع جاروکها و سمپاشی درختان برای مبارزه با حشره ناقل، سبب کاهش سرعت توسعه بیماری میشود. مبارزه شیمیایی و کاهش جمعیت زنجرک ناقل ضمن کاهش انتقال طبیعی بیماری، نقش مهمی در مدیریت بیماری داشته و سیر گسترش بیماری را به تأخیر میاندازد.
حمیدرضا رحمانی، ابراهیم محمدی گل تپه،
جلد 5، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
رحمانی ح.ر. و محمدی گلتپه ا. 1395. معرفی شش گونه دنبلان جنگلی . دانش بیماریشناسی گیاهی 5(2):12-1.
قارچهای خوراکی که تحت عنوان دنبلان شناخته میشوند از رده آسکومیستهای آپوتسدار میباشند. این قارچها اندام بارده خود را در سطح یا زیرزمین تولید میکنند و اکتومیکوریزای اجباری گیاهان هستند. جنس Tuber از راسته Pezizales و رده Pezizomycets است. این جنس دارای گونههای متعددی است که در نقاط مختلف جهان پراکنده میباشند. کشورهای فرانسه، ایتالیا، بریتانیا و نیوزیلند از جمله کشورهایی هستند که در سطح تجارتی نسبت به تولید قارچهای دنبلان اقدام کردهاند. در بین گونههای قارچهای دنبلان خوراکی در دنیا، گونههای دنبلان سفید باارزش Tuber magnatum و دنبلان سیاه باارزش T. melanosporum، از نظر اقتصادی و دارویی ارزش بسیار زیادی دارند. با توجه به ارزش بالای غذایی و دارویی این قارچها انجام تحقیقات علمی بیشتر در زمینه شناسایی دقیق آنها ضرورت دارد.
المیرا ابوترابی،
جلد 6، شماره 1 - ( 12-1395 )
چکیده
ابوترابی ا. 1395. معرفی چهار گونهی گل جعفری مهارکنندهی نماتدهای غده ریشه. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(1): 79-68.
نماتدهای غده ریشهMeloidogyne spp.) ) از عوامل بازدارنده کشت محصولات کشاورزی هستند. کشت برخی از گیاهان با داشتن خاصیت آللوپاتی، همراه با گیاه میزبان نماتد، یکی از روشهای مدیریتی در جهت مهار عوامل بیمارگر خاکزاد و تولید محصول سالم است و میتواند جایگزین مناسبی برای حذف و یا کاهش مصرف سموم آلاینده باشد. گلهای جعفری (Tagetes spp.) گیاهانی یکساله از تیره Astraceae و شامل بیش از 50 گونه میباشند که بهعنوان گیاهان زینتی پوششی کشت میشوند. اثر مهارکنندگی این گیاهان روی جنسهای مختلف نماتدها به اثبات رسیده است. بنابراین گلهای جعفری میتوانند جایگزین مناسبی برای نماتدکشها باشند. گلهای جعفری با ترشح آنزیم آلفا- ترتینیل علاوه بر اثر بازدارندگی روی نماتدهای غده ریشه، سایر بیمارغدهای موجود در خاک از جمله قارچها، باکتریها و حشرات را نیز مهار نموده و نقش مثبتی در رشد رویشی گیاه همراه دارند. در این مقاله اثر مهارکنندگی مهمترین گونههای گل جعفری شامل Tagetes tenuiifolia Cav., Tagetes minuta L., Tagetes patula L., Tagetes erecta L. روی نماتدهای غده ریشه شرح داده شده است.
ذبیح الله اعظمی ساردویی، عبدالرحمان میرزائی، فرناز فکرت،
جلد 6، شماره 1 - ( 12-1395 )
چکیده
اعظمی ساردویی ذ.، میرزائی ع. و فکرت ف. 1395. نقش آفتابدهی خاک در مدیریت بیماریهای گیاهی خاکزاد. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(1): 67-57.
امروزه مهار و مدیریت بیماریهای خاکزاد و علفهای هرز بسیار مشکل و هزینهبر میباشد. در دهههای اخیر به دلیل مدیریت نامناسب و استفادهی بیش از حد سموم آفتکش و آلودگیهای زیستمحیطی، فلور و فون رو و زیر خاک به مخاطره افتاده است. به همین دلیل اکثر بومشناسان و متخصصین بیماریهای گیاهی به فکر یافتن راهی جایگزین جهت کاهش این عوامل برآمدهاند. یکی از این رهیافتها، ضدعفونی خاک با کمک نور خورشید است. آفتابدهی یک روش غیر شیمیایی ساده، ارزان، پاک و کارا جهت مدیریت بیماریهای گیاهی خاکزاد، بعضی از آفات و همچنین بذور بسیاری از علفهای هرز محسوب میشود. این روش بر مبنای اصول زیستبومشناسی در مدیریت بیماریها، آفات و علفهای هرز و حفظ محیطزیست و همچنین کاهش تأثیرات منفی علفکشها و آفتکشها بسیار مفید و کارا عمل میکند و در بسیاری از کشورهای توسعهیافته بهوفور مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله تاریخچه، مزایا و اصول انجام عملیات آفتابدهی خاک، شرح داده شده است.
محمد عبدالهی، احسان فاطمی،
جلد 6، شماره 1 - ( 12-1395 )
چکیده
عبدالهی م. فاطمی ا. 1395. مروری بر رویکردهای نوین در آرایهبندی نماتدها. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(1): 11-1.
کاربرد روشهای پیشرفته در آرایهبندی و تنوع زیستی نماتدها بهسرعت گسترش یافتهاند. با توجه به اینکه مشخصات ریختشناسی و ریختسنجی نماتدها برای تشخیص دقیق آنها کافی نیست، روشهای جدیدی برای خاتمه دادن به موارد بحثبرانگیز ایجاد شدهاند. با پیشرفتهایی که اخیراً حاصلشده، رویکردهای جدیدی چون روشهای مولکولی تشخیص نماتدها را تسریع کردهاند. روشهای مولکولی مختلف مثل RAPD، RFLP، AFLP، ISSR و SCAR بهمنظور تأیید تشخیصهای سنتی، بهویژه برای گونههای توصیف نشده، ایجاد شدهاند. در این مقاله مروری، هر یک از این روشها بحث شدهاند.
مرتضی گل محمدی، سیده نجمه بنی هاشمیان،
جلد 6، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده
گلمحمدی م. و بنیهاشمیان س. ن. 1396. روش مدیریت بیماری بلاست مرکبات. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(2): 13-1.
بیماری بلاست از اغلب مناطق تولید مرکبات در جهان گزارش شده است. این بیماری، یکی از بیماریهای مهم مرکبات در شمال ایران است که خسارت آن در سالهای مختلف به دلیل تغییر شرایط اقلیمی متفاوت است و بهوسیله دو گونه باکتری از جنس Pseudomonas ایجاد میشود. در سالهایی که شرایط آب و هوایی از لحاظ رطوبت و دما برای فعالیت این باکتریها مناسب باشد، خسارت زیادی به مرکبات وارد میکند. خسارت اصلی بیماری بهصورت پژمردگی و خشکیدگی سرشاخهها است. در این مقاله روشهای مدیریت بیماری شرح داده شده اند.
ابوالقاسم حسین زاده، مهدی داوری، عزیز حبیبی ینگجه،
جلد 6، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده
حسینزاده ا.، داوری م. و حبیبی ینگجه ع. 1396. کاربرد نانو مواد در مدیریت بیماریهای قارچی گیاهان. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(2): 77-68.
استفاده از فنآوری نانو در مدیریت بیماریهای گیاهی در سالهای اخیر موردتوجه پژوهشگران قرار گرفته است. این پژوهشها نشان داده که نانواکسیدروی بر Botrytis cinerea و Penicillium expansum، نانواکسید مس بر Aspergillus flavus، نانوکامپوزیتهایی از نقره (SiO₂/Ag₂S) بر Aspergillus niger و Fe₃O₄/ZnO/AgBr بر Fusarium graminearum، F. oxysporum و Botrytis cinerea و شش نوع نانو ماده کربنی بر F. graminearum، اثر بازدارندگی دارند. سازوکارهای تأثیر آنها شامل تخریب لیپیدها و پروتیینها، آسیب به غشای سلولی، انسداد کانالهای آبی بهوسیله نانو مواد و کاهش آب هاگها و پلاسمولیز آنها و در نهایت بازدارندگی از رشد یا از بین بردن ریسههای قارچی و ممانعت از هاگزایی هستند.
جلال غلام نژاد،
جلد 6، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده
غلامنژاد ج. 1396. سازوکارهای دفاعی گیاهان در برابر بیمارگرها. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(2): 32-24.
گیاهان دارای سازوکارهای دفاعی متعددی هستند، که میتوان آنها را با ریزجانداران یا مواد شیمیایی تحریک و فعال کرد. پنج نوع مقاومت القایی در گیاهان عبارتند از مقاومت اکتسابی موضعی، مقاومت اکتسابی سیستمیک، تنظیم سیستمیک خاموشی ژنها، مقاومت سیستمیک القاشده و واکنش سیستمیک در برابر زخم. مقاومت اکتسابی سیستمیک مهمترین نوع مقاومت القایی است، که حفاظت مداوم و طولانیمدت علیه آلودگی در برابر دامنه وسیعی از بیمارگرها را در گیاهان موجب میشود. تشکیل پروتیینهای مرتبط با بیماریزایی، تغییر دیواره سلولی با رسوب و اتصال پلیساکاریدها، پروتیینها، گلیکوپروتیینها، فنلها،تولید فیتوآلکسینها و لیگنینی شدن مراحل بروز این نوع مقاومت در گیاهان هستند.
یلدا واصبی، سعید برون، محمد مهدی فقیهی،
جلد 6، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده
واصبی ی. برون س. و فقیهی م. م. 1396. عوامل بیماریزای مشترک گیاه و انسان. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(2): 88-78.
بعضی بیمارگرهای گیاهان تهدیدی جدی برای سلامت انسان نیز به شمار میروند. قارچهای بیمارگر گیاهی از جنسهای Alternaria ، Aspergillus ، Bipolaris ، Cladosporium ، Claviceps، Fusarium ، Paecilomyces و Exserohilum و باکتریهایی از جنسهای Burkholderia، Enterobacter ، Enterococcus ، Escherichia، Erwinia ،Pantoea، Pseudomonas، Salmonella، Serratia و Xanthomonas باعث بیماریهای خطرناکی در انسان نیز میشوند. بیماریهای ناشی از این ریزجانداران در گیاهان و انسان شرح داده شده اند و پژوهشهای بیشتر برای شناسایی آنها روی میوه و سبزیهایی که به صورت خام مصرف میشوند، پیشنهاد شده است.
سمانه سماوات،
جلد 6، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده
سماوات س. 1396. مهار زیستی مرگ ریزوکتونیایی گیاهچه. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(2): 67-55.
مرگ گیاهچه ناشی از Rhizoctonia solani J.G.Kühn در بین بیماریهای گیاهی خاکزاد از اهمیت زیادی برخوردار است و به دامنه وسیعی از گیاهان در سراسر جهان خسارت وارد میکند. مبارزه زیستی با این بیماری با استفاده از گونه های Trichoderma ، Gliocladium ، Bacillus ، Pseudomonas و Rhizobium موفقیت آمیز بوده است. نتایج پژوهشهای انجام شده در این مورد و سازوکارهای تاثیر این قارچها و باکتریهای متعارض شرح داده شده اند.
رعنا دستجردی، سولماز نادی، سیما دامیار،
جلد 7، شماره 1 - ( 12-1396 )
چکیده
دستجردی ر.، نادی س. و دامیار س. 1396. شانکر دودهای درختان میوه در ایران. دانش بیماریشناسی گیاهی 7(1): 27-15.
قارچ Neofusicoccum mangiferae عامل پژمردگی شاخه، سوختگی شکوفه، شانکر و سرخشکیدگی دامنه وسیعی از درختان میوه مانند بادام، فندق، زردآلو، هلو، مرکبات، انگور و سیب میباشد. جدا شدن پوست سطحی و نازک درختان و ظهور لایهای از هاگهای سیاه و دودهای در زیر آن، از نشانه های این بیماری است. عامل بیماری بهتدریج سبب زوال و گاه خشکیدگی و مرگ کامل درختان بیمار میگردد. قارچ از طریق زخمهای ناشی از هرس، سرمازدگی، تنش خشکی و یا ترکهای ناشی از آفتابسوختگی به میزبان رخنه کرده و پیشرفت آن در هوای گرم و آفتابی تابستان سریعتر رخ میدهد. رعایت بهداشت زراعی و تغذیۀ مناسب درختان، آبیاری کافی، مبارزه با آفات، ممانعت از ایجاد زخم، جلوگیری از هرس غیرضروری از روشهای مدیریت بیماری هستند.
ملیحه عرفانی، مهدی داوری،
جلد 7، شماره 2 - ( 6-1397 )
چکیده
عرفانی م. و داوری م. 1397. بازدارندههای پروتئازی و کاربرد آنها بر علیه بیمارگرهای گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی 7(2): 72-60. DOI: 10.2982/PPS.7.2.60
پروتئازها باعث شکستن پیوندهای پپتیدی شده و مانع فعالیت پروتیینها و باعث تخریب آنها میگردند. این مولکولها به چهار گروه پروتئازهای سرین، سیستئین، آسپارتیک و متالوپروتئازها تقسیم میشوند. بیمارگرهای گیاهی از این مولکولها برای بیمار نمودن گیاهان استفاده میکنند. در مقابل، گیاهان نیز موادی تولید میکنند که بازدارنده پروتئازهای بیمارگری است. مهار کننده پروتئازی سرین یکی از مهمترین این مهارکنندهها است. این مولکولها در سلولهای گیاهی و در هنگام حمله ریزجانداران بیماریزا و ویروسها تولید میگردند. بازدارندههای پروتئازی بر اساس تشابه توالی ژنی و ساختاری خود به خانوادههای مختلفی تقسیم میشوند. با شناخت نحوه عمل این نوع مولکولها و انتقال ژنهای تولید کننده آنها به گیاهان مهم میتوان از این مواد به عنوان یک روش مبارزه زیستی با بیمارگرهای گیاهی استفاده کرد، چرا که احتمال مقاوم شدن بیمارگرها به این روش دفاعی خیلی کم است.