جستجو در مقالات منتشر شده


2 نتیجه برای چاره‌گانی

احسان فاطمی، حبیب‌اله چاره‌گانی،
جلد 7، شماره 1 - ( 12-1396 )
چکیده

فاطمی ا. و چاره‌گانی ح. 1396. نماتد مولد زخم ریشه Pratylenchus thornei. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 7(1): 39-28.

نماتدهای مولد زخم ریشه یکی از مهم‏ترین و مخرب‏ترین عوامل بیماری‏زای گیاهی به ‏شمار می‏آیند که در تمام مراحل رشدی گیاه بین خاک و ریشه حرکت می‏کنند. این نماتدها انگل داخلی مهاجر بوده و تغذیه‏ ی نماتد سبب پدیدار شدن زخم‏های قهوه‌ای نکروتیک روی سطح و درون کورتکس ریشه‌ی آلوده می‏گردد و باعث از بین رفتن سیستم ریشه‏ ای، کم شدن رشد، پژمردگی و بالاخره مرگ گیاه می‏شود. استفاده از ارقام مقاوم، آیش و تناوب و استفاده از عوامل مبارزه زیستی از روش‌های مدیریتی این نماتد به‌حساب می‌آیند. در این مقاله، اهمیت و خسارت نماتد مولد زخم Pratylenchus thornei، موقعیت آرایه‌بندی، زیست‌شناسی، نشانه‌های آلودگی و در نهایت مهم‌ترین روش‌های مدیریت این نماتد شرح داده شده است.


جعفر همت زاده، رسول رضائی، حبیب اله چاره‌گانی، فریبا قادری،
جلد 13، شماره 2 - ( بهار و تابستان 1403 )
چکیده

برنج یک محصول غذایی مهم در جهان است. بیماری سوختگی باکتریایی برگ، ناشی از     oryzae pv.  Xanthomonas oryzae یکی از بیماریهای مهم برنج است که روی رقم­های مختلف در جهان شایع است. شناسایی و کاشت رقم­های مقاوم یا نیمه­ مقاوم موثرترین روش مدیریت بیماری است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی واکنش چهار رقم برنج ایرانی شیرودی، ستایش، فجر و هاشمی به بیماری در شرایط مزرعه بود. طی سال‌های 1401 تا 1402، نمونه‌برداری از بوته ­های برنج دارای علایم بیماری از مناطق مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد، در جنوب­ غربی ایران انجام  شد. بیمارگر، از برگ‌های آلوده پس از ضدعفونی سطحی آنها، روی محیط عصاره ­مخمر-دکستروز-کربنات­ کلسیم جداسازی شد. باکتری جداشده، میله‌ای شکل، گرم منفی، هوازی اجباری، اکسیداز منفی، کاتالاز مثبت، لوان و لسیتیناز مثبت بود. آن باعث القای واکنش فوق حساسیت در برگ­‌های توتون شد و توانایی هیدرولیز نشاسته را نداشت، ولی ژلاتین، آسکولین و توئین 80 را هیدرولیز کرد. براساس مجموع خصوصیات مرفولوژیکی، بیوشیمیایی، بیماری­زایی و ژنوتیپی، بیمارگر oryzae   pv.   X. oryzae  شناسایی شد. واکنش این چهار رقم­ ایرانی برنج به بیماری، با مایه­ زنی بیمارگر و تعیین میزان  پیشرفت علایم  بیماری و  رشد جمعیت باکتری درون بافت 
رقم­های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت.  بین رقمها اختلاف معنی­ داری از نظر شاخص­های طول ناحیه نکروز برگ و جمعیت باکتری در بافت وجود داشت و رقم هاشمی بیشترین حساسیت و رقم شیرودی کمترین حساسیت به بیماری نشان دادند. وقوع بیماری  سوختگی باکتریایی برگ برنج در استان کهگیلویه و بویراحمد و واکنش این رقم­ها به بیماری برای نخستین بار گزارش می‌شوند.


صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه یاسوج دانش بیماری شناسی گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | University of Yasouj Plant Pathology Science

Designed & Developed by : Yektaweb