جستجو در مقالات منتشر شده


9 نتیجه برای مستوفی زاده قلمفرسا

گیلدانا مؤیدی، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 1، شماره 2 - ( 6-1391 )
چکیده

مویدی،گ. و مستوفی‌زاده قلم‌فرسا، ر. 1391. معرفی روش‌های جداسازی و شناسایی هشت شبه گونه Trichoderma. دانش ‌بیماری‌شناسی ‌گیاهی 1(2) : 39-31. 
شبه‌گونه‌های Trichoderma از مهم‌ترین ‌قارچ‌های خاک‌زی متعارض قارچ‌های بیمارگر گیاهان می‌باشند، که در القای مقاومت در گیاهان زراعی نیز نقش دارند، بنابراین جداسازی و شناسایی آن‌ها می‌تواند کمک زیادی به استفاده از آن‌ها در مبارزه زیستی با بیمارگرها ‌نماید. این قارچ‌ها را می‌توان با روش رقیق‌سازی سوسپانسیون خاک و کشت روی محیط‌های داوه، پپتون‌ رزبنگال و یا سیب‌زمینی/دکستروز/آگار تعدیل شده، جداسازی کرد. شناسایی آن‌ها نیز بر اساس ویژگی‌های پرگنه‌ها، خصوصیات ریخت‌شناسی کنیدیوم‌برها، فیالیدها و کنیدیوم‌ها صورت می-گیرد. هشتادو پنج جدایه‌ی Trichoderma از 25 نمونه‌ی خاک، 8 منطقه‌ی چغندرکاری استان فارس به این روش جدا و خالص‌سازی شدند. با مطالعه صفات آن‌ها، 8 شبه‌گونه‌ی Trichoderma ،به اسامی T. asperellum، T. atroviride، T. brevicompactum، T. harzianum، T. longibrachiatum، T. spirale،T. tomentosum وT. virens ، شناسایی شدند. روش‌های جداسازی، شناسایی و خصوصیات ریخت‌شناسی این قارچ‌ها شرح داده شده است.

مرضیه ملکی، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 2، شماره 1 - ( 12-1391 )
چکیده

ملکی، م. و مستوفی‌زاده قلمفرسا، ر. 1391. ردیابی گیاهان بیمار از طریق واکاوی ترکیبات آلی فرار. دانش‌بیماری‌شناسی‌گیاهی 2(1): 24-16. 
 امروزه با توجه به نیاز به بهبود کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی، مسئله حفاظت از گیاهان بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. یکی از راه‌های رسیدن به مدیریت موفقیت‌آمیز بیماری‌های گیاهی یافتن راهی برای شناسایی و ردیابی دقیق بیمارگر‌های گیاهی است. از روش‌هایی که در تشخیص بیماگر‌های گیاهی به کار می‌رود، واکاوی ترکیبات آلی فرّار منتشر شده از گیاهان بیمار است. در این روش باید به اختصاصی بودن ترکیبات آلی فرار منتشر شده، عوامل مؤثر بر شناسایی بیماری از طریق این ترکیبات و روش‌های مؤثر بر تعادل این ترکیبات توجه نمود. به این منظور ابتدا این ترکیبات باید جمع‌آوری شده، سپس واکاوی شوند. مناسب‌ترین روش برای واکاوی این ترکیبات در محصولات کشاورزی نمونه‌برداری پویا به همراه انجام کروماتوگرافی گازی و استفاده از ردیاب مناسب است. اگرچه به دلیل هزینه زیاد تجهیزات، استفاده از این روش در کشاورزی دشوار است، اما با استفاده از روش‌ها و برآورد‌های آماری می‌توان این هزینه را کاهش داد.

بنفشه صفایی فراهانی ، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 2، شماره 1 - ( 12-1391 )
چکیده

صفایی فراهانی، ب. و مستوفی‌زاده قلمفرسا، ر. 1391. فنآوری ریزآرایه‌ها‌ی دی‌اِن‌اِی و کاربرد آن در بیماری‌شناسی‌گیاهی. دانش بیماری شناسی گیاهی 2(1): 33-25.  
فنآوری ریزآرایه‌های دی‌اِن‌اِی، روشی برای اندازه‌گیری بیان ژن‌ها در مقیاس بزرگ است که بر پایه‌ بررسی دورگ‌سازی بین توالی‌های کاوشگر و هدف استوار شده است. همچنین از این فنآوری می‌توان برای شناسایی موجودات مختلف نیز استفاده کرد. در ریزآرایه‌های دی‌اِن‌اِی مجموعه‌ای از کاوشگرها به صورت نقاط ریز میکروسکوپی به یک سطح جامد متصل می‌شوند، پس از انجام دورگ‌سازی بین توالی‌های کاوشگر و هدف، میزان دورگ‌سازی با استفاده از روش‌های مختلفی مانند اندازه‌گیری میزان تابش رنگ‌های فلورسان مشخص می‌شود. بخش‌های مختلف یک آزمایشِ مبتنی بر فنآوری ریزآرایه‌های دی‌اِن‌اِی شامل ساخت تراشه‌ دی‌اِن‌اِی، آماده کردن توالی هدف، انجام دورگ‌سازی، جمع‌آوری و واکاوی داده‌ها است. فنآوری ریزآرایه‌های دی‌اِن‌اِی درزمینه‌های مختلف بیماری‌شناسی گیاهی، از جمله تشخیص گونه‌های قارچ‌ها، باکتری‌ها، نماتدها و ویروس‌ها و بررسی برهم‌کنش گیاه- بیمارگر کاربرد دارد.

محدثه زال، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 3، شماره 1 - ( 12-1392 )
چکیده

زال، م. و مستوفی‌زاده‌قلمفرسا، ر. 1392 ردیابی مولکولی مقاومت قارچ‌های بیمارگر گیاهان به قارچ‌کش‌ها . دانش بیماری شناسی گیاهی 3(1): 53-37. بیماری‌های قارچی برای محصولات کشاورزی تهدید عمده‌ای ایجاد می‌کنند، که برای مدیریت آن‌ها از تعداد زیادی قارچ‌کش استفاده می‌شود. ظهور مقاومت عامل مهمی در محدود شدن کارایی قارچ‌کش‌ها است. به طور کلی، قارچ‌کش‌های جذبی نسبت به قارچ‌کش‌های محافظتی بیشتر با مقاومت روبه‌رو می‌شوند. این مقاله سازوکارهای مقاومت به قارچ‌کش‌ها، مانند تغییر جایگاه هدف، کاهش جذب قارچ‌کش، حذف، سم‌زدایی یا تجزیه‌ی متابولیکی قارچ‌کش، را در سطح مولکولی در چند قارچ بیمارگر گیاهی و روش‌های مورد استفاده در تشخیص مولکولی مقاومت قارچ‌ها به قارچ‌کش‌ها، مانند چندشکلی طولی قطعات برشی همراه با پی‌سی‌آر و پی‌سی‌آر اختصاصی آلل، را شرح می‌دهد.
آرش ایراندوست، فاطمه سلمانی نژاد، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 3، شماره 2 - ( 6-1393 )
چکیده

ایراندوست.، سلمانی­نژاد  ف. و مستوفی­زاده قلمفرسا  ر. 1393. نحوه سازگاری فیتوپلاسماها با میزبان­های گیاهی و حشره­ای. دانش بیماری­شناسی­گیاهی 3(2): 72-63.

فیتوپلاسماها بیمارگرهای گیاهی هستند که در آوندهای آبکش مستقر می‌شوند و تکثیر می‌یابند. آن‌ها با حشره‌های تغذیه کننده از شیره‌ی آوندی، در بین گیاهان مختلف انتقال می‌یابند. فیتوپلاسماها زیست‌شناسی و چرخه‌ی زندگی متفاوتی نسبت به باکتری‌ها دارند، زیرا آن‌ها توانایی بقا در میزبان‌هایی از 2 سلسله‌ی کاملاً متفاوت یعنی گیاهان و جانوران (حشره‌ها) را دارند. آن‌ها میزبان‌هایشان را به صورت فراگیر آلوده می‌کنند. فیتوپلاسماها برای سازگاری با میزبان‌های مختلف از سازوکارهایی مانند تغییر در میزان بیان ژن‌ها، ایجاد تنوع و نوترکیبی در دی‌اِن‌اِی‌‌های خارج کروموزومی و نیز واحدهای بالقوه متحرک، تولید عمل‌گرها و خاموشی مسیرهای پیام‌دهی دفاعی استفاده می‌کنند و با موفقیت در آن‌ها استقرار و تکثیر یافته، تولید بیماری می‌کنند. شناسایی این سازوکار‌ها گامی مهم برای برنامه‌ریزی مدیریت موفق این بیمارگرها است.
امید شناور، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 4، شماره 2 - ( 6-1394 )
چکیده

شناور ا. و مستوفی‌زاده قلمفرسا ر.  1394. کلیدهای برهم‌کنشی رایانه­ای شناسایی قارچ­ها. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 4(2):52-41.

شناسایی دقیق قارچ‌­ها و شبه‌قارچ­ها یکی از مهم‌ترین گام‌ها برای یافتن راه‌کاری برای استفاده یا مبارزه با آن‌ها بوده است. ولی این فرآیند معمولاً زمان‌گیر و پرزحمت است. کلیدهای برهم‌کنشی یکی از راه‌کارهای کاهش این زمان و شناسایی دقیق گونه‌ها است. کلید برهم‌کنشی برنامه‌ای رایانه‌ای است  که در آن کاربر صفات ریختی و یا مولکولی نمونه‌ی مورد نظر را وارد می‌کند و برنامه آن­ها را با داده‌های موجود مقایسه می‌کند تا به گونه‌ی مورد نظر یا گونه‌ای که بیش‌ترین شباهت را با نمونه‌ی مورد مطالعه داشته باشد، برسد. این کلیدها برای هر گونه­ی شناخته شده تصاویر و اطلاعات جداگانه‌ای دارند. در این مقاله تعدادی از این کلیدها و نحوه‌ی کارکرد آن‌ها معرفی شده­اند.


بنفشه صفایی فراهانی، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 6، شماره 1 - ( 12-1395 )
چکیده

صفایی فراهانی ب. و مستوفی‌زاده قلمفرسا ر. 1395. دورگ‌های بین گونه‌ای Phytophthora spp. و خطر آن‌ها برای کشاورزی. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 6(1): 46-33.

دورگ‌شدن بین‌گونه‌ای فرایند تکاملی مهمی است که منجر به سازگاری و گونه‌زایی می‌شود. در دهه‌ی اخیر، پیشرفت در روش‌های رده‌بندی مولکولی منجر به افزایش تعداد دورگ‌های بین‌گونه‌ای توصیف شده در جنس Phytophthora شده است. در دورگ‌های Phytophthora، توارث و نوترکیبی ژن‌های دو والد منجر به افزایش تهاجم و وسیع‌تر شدن دامنه‌ی میزبانی در مقایسه با هر یک از والدین می‌شود. تاکنون چندین دورگ بین‌گونه‌ای Phytophthora در ایران گزارش شده است. شناسایی و بررسی بیماری‌زایی و دامنه‌ی میزبانی دورگ‌های موجود در ایران و پیش‌گیری از تشکیل دورگ‌های جدید پیش از بروز خسارت اقتصادی شدید، برای مدیریت بیماری‌های ناشی از این شبه­قارچ­ها پیشنهاد می‌شود.


بنفشه صفایی فراهانی، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 8، شماره 1 - ( 12-1397 )
چکیده

صفایی فراهانی ب. و مستوفی­زاده قلمفرسا ر. 1397. مدیریت بیماریهای قارچی گیاهان با اسانسهای طبیعی. دانش بیماری­شناسی گیاهی 8(1): 37-24. DOI: 10.2982/PPS.8.1.24.

 اسانسها ترکیبات آب گریز، فرار و معطری هستند که از دیرباز به شکل مواد خوشبوکننده و طعم‌دهنده به کار رفته‌اند. بر اساس مطالعات اخیر برخی اسانسها در برابر بعضی قارچهای مهم بیمارگر گیاهی، خاصیت قارچکشی نیز دارند. به عنوان مثال اسانس آویشن باغی رشد Penicillium italicum و اسانس اسطوخدوس رشد Botrytis cinerea، Rhizopus stolonifer و Aspergillus niger را به طور کامل در محیط‌کشت متوقف می‌کنند. از اسانس آویشن باغی برای مهار پوسیدگی سیاه پرتقال ناشی از Alternaria citri و کپک خاکستری توت‌فرنگی ناشی از Botrytis cinerea نیز استفاده شده است. فعالیت ضد قارچی اسانسها اغلب ناشی از تأثیر آنها بر دیواره سلولی، غشای سیتوپلاسمی، عملکرد میتوکندریایی و میزان اکسید نیتریک در سلولهای قارچی است. با توجه به افزایش نگرانیها درباره مضرات قارچ‌کش‌های شیمیایی، اسانسها به عنوان قارچ‌کش‌های طبیعی می‌توانند بازار خوبی به دست آورند. در این مقاله، استفاده از اسانسهای گیاهان به شکل قارچ‌کش‌های طبیعی، نحوه اثر و جنبه‌های مربوط به سلامت آنها مورد بحث قرار گرفته است.


سپیده فکری کهن، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 8، شماره 2 - ( 6-1398 )
چکیده

فکری کهن س و مستوفی‌زاده­ قلمفرسا ر (1398) مدیریت تلفیقی بیماری‌های ناشی از قارچ‌های گندمیان‌زی. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 8(2):69-58. DOI: 10.2982/PPS.8.2.58

 گندم یکی از مهم‌ترین گیاهان زراعی است که به طور گسترده در ایران و جهان برای غذای انسان و دام کشت می‌شود. این محصول توسط عوامل مختلفی از جمله قارچ‌ها مورد حمله قرار می‌گیرد. قارچ‌های گندمیان‌زی بیمارگران مهمی هستند که در گندم پوسیدگی ریشه و طوقه، لکه برگی و نقطه سیاه ایجاد می‌کنند. روش‌هایی با کارایی زیاد و ایمن برای انسان و محیط زیست برای مبارزه با آن‌ها به کار گرفته شده است. از آن‌جا که فعالیت این قارچ‌ها به عواملی مانند دما، اسیدیته، رطوبت و مواد غذایی موجود در خاک بستگی دارد، انجام درست عملیات زراعی قبل از کاشت و آبیاری و کوددهی مناسب، در مهار این عوامل بسیار مؤثر خواهد بود. از طرف دیگر انواعی از گونه‌های Trichoderma و قارچ‌ریشه‌های آربوسکولی و برخی باکتری‌ها به روش‌هایی مانند تولید بیوفیلم، افزایش رشد گیاه و تولید آنزیم بیماری را مهار می‌کنند. به طور کلی مبارزه تلفیقی با استفاده از چند روش به طور هم‌زمان بهترین نتیجه را می‌دهد.



صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه یاسوج دانش بیماری شناسی گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | University of Yasouj Plant Pathology Science

Designed & Developed by : Yektaweb