جستجو در مقالات منتشر شده


4 نتیجه برای ظفری

کبری مسلم خانی، جواد مظفری،
جلد 5، شماره 1 - ( 12-1394 )
چکیده

مسلم­خانی ک. و مظفری ج. 1394. مدیریت بیماری پژمردگی باکتریایی سیب­زمینی با سلامت­سنجی غده­های بذری. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 5(1): 75-62.

باکتری Ralstonia solanacearum  یکی از مهم­ترین بیمارگرهای گیاهی است که باعث کاهش کمی و کیفی محصول سیب­زمینی می­شود. مبارزه با این باکتری به دلیل دامنه میزبانی گسترده و نیز انتشار وسیع آن در خاک­های مناطق مختلف و انتقال آن از طریق آب آبیاری و غده‌هایی که آلودگی پنهان دارند، بسیار مشکل است. در حال حاضر این باکتری در اکثر نقاط ایران پراکنده شده است و با ایجاد پژمردگی و پوسیدگی قهوه­ای به عنوان خطری بالقوه، محصول سیب­زمینی کشور را تهدید می­کند. تهیه و کاشت غده­های بذری سالم و گواهی شده موثرترین روش­ مدیریت بیماری است. مدیریت موفق بیماری، مستلزم داشتن دانش کافی در مورد نحوه­ی پراکنش و شیوع بیماری است. در این مقاله ضمن شرح یافته­های نوین علمی در مورد بیماری، روش­های جدید ردیابی باکتری برای سلامت­سنجی غده­های بذری سیب­زمینی معرفی شده­اند.


زهرا میرزایی ‎پور، عیدی بازگیر، دوست مراد ظفری، مصطفی درویش نیا،
جلد 12، شماره 2 - ( (بهار و تابستان) 1402 )
چکیده

میرزایی‎ پور ز، بازگیر ع، ظفری د، درویش‎نیا م (1402) تاثیر دما و محیط کشت بر رشد و اسپورزایی هشت گونه  Trichoderma. دانش بیماری­ شناسی گیاهی 12(2): 116-105.

گونه­ های Trichoderma  از عوامل مهم مهارزیستی بیمارگرهای خاک­زی گیاهان هستند. رشد و تکثیر این قارچ‌­ها تحت تأثیر محیط کشت و دما قرار می­‌گیرد. این پژوهش به منظور تعیین تأثیر دما و محیط کشت بر رشد و هاگ­زایی گونه­‌های Trichoderma انجام شد. ده جدایه گونه­‌های Trichoderma   از خاک‌­های زراعی مناطق مختلف استان لرستان، ایران جداسازی شدند. مطالعه مشخصات مرفولوژی و توالی­ یابی ناحیه­‌های ژنی ITS-rDNA, tef1α  آن‌ها نشان داد که متعلق به هشت گونه Trichoderma هستند. بررسی تاثیر چهار نوع محیط کشت و پنج دما برای تعیین محیط­ کشت و دمای بهینه برای رشد و تکثیر این قارچ‌ها، نشان داد که محیط سیب­ زمینی/دکستروز/آگار(PDA)  بهترین محیط و دمای 20 تا 30 درجه سلسیوس برای رشد و تکثیر این قارچ­‌ها بهینه هستند. بررسی توانایی آنها در بازدارندگی از رشد قارچ خاکزی بیمارگر گیاهی Rhizoctonia solani  در شرایط آزمایشگاهی، نشان داد که T. harzianum LT8  بیشترین توانایی بازدارندگی را دارد. بنابراین از این جدایه میتوان به عنوان یک عامل بالقوه مهارزیستی برای این قارچ بیمارگر گیاهی در پژوهش‌­های آینده استفاده کرد.
 


سمانه دشتی پور، دوستمراد ظفری،
جلد 13، شماره 1 - ( (پاییز و زمستان) 1402 )
چکیده

دشتی ­پور، س. ، ظفری، د. (1402). معرفی دو گونه­ ی فوزاریوم بیماریزای  نیشکر در استان خوزستان، ایران. دانش بیماری­شناسی گیاهی 13 (1)، 26-14.

نیشکر یک محصول مهم تجاری است که برای تولید شکر و مصارف صنعتی زیادی مورد استفاده قرار می­ گیرد. این پژوهش به منظور شناسایی گونه­های فوزاریوم عامل بیماری پوکابونگ نیشکر، در بوته­های دارای علایم پژمردگی آوندی و رگه­های قرمز در برگ  انجام شد. این بیماری، از بیماری­های مهم و در حال گسترش نیشکر در جهان است که منجر به کاهش قابل توجهی در محصول نیشکر می­ شود.  
هدف از این پژوهش شناسایی گونه­ های فوزاریوم عامل این بیماری در استان خوزستان ایران بود.  مزرعه­ های نیشکر این استان بازدید  شدند و از بافتهای بیمار بوته ها نمونه برداری شدند. بافت­های بیمار پس از شستشو و ضدعفونی سطحی، روی محیط سیب زمینی/ دکستروز/آگار کشت شدند. شناسایی مرفولوژی  گونه­ ها با استفاده از کلیدهای معتبر شناسایی انجام شد و از روش آنالیز ترکیبی از داده­های نواحی ژن­های tef 1α وrpb2 برای تایید هویت آنها استفاده شد. گونه­هایFusarium culmorum و Fusarium oxysporum به عنوان عامل بیماریزای نیشکر شناسایی شدند. آزمون بیماری­زایی انجام شد و نتایج آن حاکی از بیماری­زا بودن گونه­های شناسایی شده بود. این اولین گزارش از گونه­های F. culmorum و F. oxysporum به عنوان  بیمارگرهای نیشکر در ایران می­باشد.

فاطمه سلطانی طالع، لیلا کاشی، دکتر دوستمراد ظفری،
جلد 13، شماره 2 - ( بهار و تابستان 1403 )
چکیده

امروزه با افزایش کشت خیار در گلخانه ‏ها و مزرعه­ ها، آلودگی‏ آنها به نماتدهای مولد غده ریشه در بعضی مناطق مشاهده می‏شود. اثر سه گونه قارچ تریکودرما شامل  Trichoderma crassum،   harzianum  T. و T. afroharzianum به همراه گوگرد آلی مایع شرکت راسکود بر مدیریت نماتد مولد غده ریشه (Meloidogyne javanica) روی رقم نگین خیار در شرایط گلخانه در دو آزمایش جداگانه در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. هر دو آزمایش در قالب طرح پایه کاملا تصادفی انجام شده و مقایسه میانگین  با آزمون دانکن در سطح 5 درصد در پنج تکرار و هشت تیمار (کاربرد هر یک از قارچ‏ها همراه با گوگرد، هر یک از قارچ‏ها به تنهایی و گوگرد به تنهایی و شاهد آلوده) صورت گرفت. به منظور آلوده سازی گیاهان به هر گلدان حاوی نشا خیار در مرحله چهار برگی به ازای هر کیلوگرم خاک گلدان 2500 عدد لارو سن دو و تخم نماتد اضافه شد. سپس بسته به نوع تیمار به هر گیاهچه یک میلی ‏لیتر از سوسپانسیون قارچ (106 اسپور در میلی‏لیتر) و گوگرد افزوده گردیده و گلدان‏ها به ترتیب در آزمون اول 45 روز و در آزمون دوم 60 روز پس از مایه‏زنی مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده‏ها با استفاده از نرم افزار SAS 9.4 انجام شد. نتایج این بررسی نشان داد در هر دو آزمون استفاده از گوگرد توام با هر یک از قارچ‏ها و نیز گوگرد به تنهایی منجر به تفاوت معنی‏دار در شاخص‏های رشدی گیاه از جمله وزن تر و خشک اندام‏های هوایی، طول اندام‏های هوایی و ریشه نسبت به شاهد گردید. همچنین فاکتورهای بیماری‏زایی نماتد شامل تعداد لارو سن دو در خاک، تعداد نماتدهای ماده در هر گال، تعداد نماتدهای ماده در کل ریشه، تعداد گال‏های تشکیل شده در کل ریشه، تعداد توده تخم در هر گال، تعداد توده تخم در کل ریشه و شاخص تولیدمثل در تیمارهایی که قارچ و گوگرد به‏طور توام استفاده شده بود و نیز تیمار کاربرد گوگرد به تنهایی نسبت به شاهد اختلاف معنی‏دار نشان داد و در هر دو آزمون بیشترین تاثیر در اکثر تیمارها مربوط به استفاده همزمان T. crassum و گوگرد بود.  


صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه یاسوج دانش بیماری شناسی گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | University of Yasouj Plant Pathology Science

Designed & Developed by : Yektaweb