جستجو در مقالات منتشر شده


4 نتیجه برای دهقان

علی اصغر دهقان، رضا قادری،
جلد 9، شماره 1 - ( 12-1398 )
چکیده

دهقان ع ا،  قادری ر (1398) کاربرد جلبک‌های دریایی در مدیریت بیماری‌های گیاهی. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 9(1): 107-101.       DOI: 10.2982/PPS.9.1.101.

جلبک‌های دریایی به ­دلیل دارا بودن مقادیر زیادی از مواد معدنی، اسیدهای آمینه، ویتامین‌ها و تنظیم­کننده‌های رشد همانند اکسین، سیتوکینین و جیبرلین از مهم‌ترین محرک‌های رشد گیاهان محسوب می‌شوند. استفاده از این محرک‌ها در گیاهان زراعی موجب افزایش ریشه‌زایی، بهبود عملکرد، افزایش فعالیت فتوسنتزی و مقاومت در برابر بیمارگرها می‌شود. کاربرد جلبک‌های دریایی بر علیه بیماری‌های مختلف گیاهی شامل بیماری‌های باکتریایی، قارچی، ویروسی و نماتدی و همچنین آفتها به اثبات رسیده است. این جلبک‌ها به صورت پودر مخلوط با خاک، عصاره و یا محلول‌پاشی برگ برای مبارزه با بیماری‌های گیاهی استفاده می‌شوند. جلبک‌های دریایی معمولاً از طریق القای مقاومت در گیاه، خاصیت تعارضی به‌واسطه افزایش فعالیت ریزجانداران دیگر و افزایش رشد گیاه، در مدیریت بیمارگرهای گیاهی نقش دارند. به طور کلی، در برنامه‌های مدیریت تلفیقی بیماریها، جلبک‌های دریایی قابلیت کاربرد به­ عنوان میکرب‌کش، کود زیستی، محرک زیستی و تقویت‌کننده خاک را دارا هستند.


سعیده دهقانپور فراشاه، مهرداد صالح زاده،
جلد 10، شماره 1 - ( (پاییز و زمستان) 1399 )
چکیده

دهقانپورفراشاه  س، صالح‌زاده  م (1399) وضعیت بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه و طوقه گندم در ایران. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 10(1): 106-97.
Doi: 10.2982/PPS.10.1.97.         
پوسیدگی فوزاریومی ریشه و طوقه یکی از بیماری‌های مهم گندم در جهان است، که باعث کاهش معنی­ دار محصول می‌گردد. بیماری در بسیاری از مناطق تولید گندم در ایران  نیز شایع است. قارچهای F. acuminatum، F. avenaceum، F. culmorum، F. solani، F. semitectum،  F. equiseti، F. crookwellense، F. lateritium، F. moniliforme، F. oxysporum،  F. pseudograminearum، F. sambucinum، F. subglutinans، F. proliferatum، F. longipes، F. nygamai، F. compactum، F. diversisporum، F. fujikuroi، F. javanicum،F. flocciferum و F. tricinctum از بافت‌های پوسیده ریشه و طوقه گندم در ایران گزارش شده‌اند و F. culmorum و  F. pseudograminearum به عنوان مهمترین عوامل بیماری شناخته شده­اند. روش‌های مدیریت بیماری شامل برقراری تناوب زراعی، از بین بردن بقایای بوته­ های بیمار، تنظیم تاریخ کاشت، مبارزه زیستی، ضدعفونی بذر با قارچ‌کش‌های حفاظتی و کشت رقمهای نسبتاً مقاوم در این مقاله شرح داده شده ­اند.

سعیده دهقانپور فراشاه،
جلد 12، شماره 2 - ( (بهار و تابستان) 1402 )
چکیده

دهقانپورفراشاه س (1402) پاسخ­‌های دفاعی به­واسطه اکسید نیتریک­ در برهم‌کنش گیاه- بیمارگر. دانش بیماری­شناسی گیاهی 12(2): 142-130.
مبارزه با بیماری‌ها در کشاورزی اغلب به آفت‌کش‌ها و کودهای شیمیایی متکی است که بر میکرو­فلور طبیعی محیط اطراف ریشه گیاهان و تعادل اکوسیستم تأثیر منفی می‌گذارند. امروزه، محققان به­ دنبال جایگزین کردن این مواد شیمیایی با سایر عوامل سازگار با محیط زیست برای بهبود تولید محصولات کشاورزی و کنترل عوامل بیماری‌زای گیاهی هستند. تحقیقات در مورد برهم‌کنش اکسید نیتریک(NO)  با عوامل بیماری­زای گیاهی نشان داده است که NO یک پیام­رسان کلیدی در پاسخ گیاهان به تنش­‌های زیستی و غیر­زیستی است. به­‌ دلیل نقش NO در تنظیم ژن­‌های دفاعی گیاهان، به ­ویژه از طریق مرگ برنامه‌ ­ریزی‌­شده سلولی، توجه بسیاری از بیماری­‌شناسان گیاهی را به خود جلب کرده است. اگر­چه NO نقش مهمی در واکنش فوق­‌ حساسیت  در پاسخ به انواع تنش‌­های زیستی و غیر­زیستی ایفا می‌­کند ولی مشخص شده است که NO  در تنظیم بیان ژن‌­های مرتبط­ با مقاومت غیر­اختصاصی نیز نقش دارد. در این مقاله­‌ی مروری به پژوهش نقش اکسید نیتریک در برهم‌کنش گیاه با عوامل بیماری‌­زا پرداخته شده است.



سارا سیاهپوش، علی دهقانی،
جلد 13، شماره 1 - ( (پاییز و زمستان) 1402 )
چکیده

سیاهپوش، س.، دهقانی، ع. (1402). اثر تنش­های محیطی در همه ­گیری بیماری­ پوسیدگی ذغالی حبوبات. دانش بیماری­شناسی گیاهی، 13(1)، 124-113.
پوسیدگی ذغالی ناشی از قارچ خاکزیphaseolina  Macrophomina از مهم­ترین بیماری‌های قارچی حبوبات است که در شرایطی که گیاهان تحت تنش­ هستد شیوع می‌یابد. تغییرات اقلیمی طی چند دهه اخیر شرایط محیطی را برای کشت و تولید بهینه حبوبات دشوار ساخته­ است. تنش خشکی مهم­ترین تنش غیرزنده در تولید حبوبات است. پیش ­آمودگی گیاهان برای آلوده شدن به  بیمارگرهای خشکی­ پسند از زمینه­ های بروز و گسترش بیماری­هایی مانند پوسیدگی ذغالی است. با توجه به این که کشت و تولید حبوبات در اراضی قلیایی و آهکی در ایران گسترش زیادی دارد و گیاهان در معرض تنش­های مختلف محیطی به ویژه خشکی در طی فصل زراعی هستند، اهمیت این بیماری، میزان خسارت آن، دامنه میزبانی وزیست­ شناسی بیمارگر، شرایط مناسب همه ­گیری آن و خلاصه یافته‌های پژوهشی روی بیماری در ایران در این مقاله شرح داده شده­ است.


صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه یاسوج دانش بیماری شناسی گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | University of Yasouj Plant Pathology Science

Designed & Developed by : Yektaweb