سعید تابعین، سید علی اکبر بهجت نیا،
جلد 8، شماره 2 - ( 6-1398 )
چکیده
تابعین س و بهجتنیا س ع ا (1398) برهمکنشهای درونسلولی جمینیویروسها در گیاهان میزبان. دانش بیماریشناسی گیاهی 8(2):101-86. DOI: 10.2982/PPS.8.2.86
جمینیویروسها دارای ژنومِ دیانا تکلای حلقوی کوچک با ظرفیت بیان پروتیین محدود هستند. ژنوم این گروه از ویروسها با بیان چهار تا هفت پروتیین و از طریق ایجاد تغییر در فرآیندها و مسیرهای زیستی مختلف در سلول باعث ایجاد آلودگی میشوند. از جمله تغییرات به وجود آمده به هنگام آلودگی توسط جمینیویروسها میتوان به تحریک و تغییر چرخه سلولهای آلوده برای ورود به فاز تکثیری به منظور حمایت از القای همانندسازی دیانا ویروسی اشاره نمود. جمینیویروسها به منظور تغییر یا متوقف کردن واکنشهای دفاعی میزبان و مسیرهای پیامرسانی هورمونها، الگوی بیان ژنهای میزبان را تغییر میدهند، از مسیرهای مرگ سلولی ممانعت به عمل میآورند، رفتوآمد مولکولهای بزرگ را تغییر داده و در مسیرهای پیامرسانی سلول و اصلاح پروتیینها مداخله میکنند. علاوهبراین، جمینیویروسها چندین سرکوبگر خاموشی ژن را بیان میکنند که نحوه تولید آراناهای کوچک مداخلهگر، متیلاسیون دیانا گیاه و مسیرهای میکرو آرانا را تغییر میدهند و به همین دلیل در اغلب موارد سبب نمو غیر عادی گیاه میشوند. در این مقاله علاوه بر معرفی جمینیویروسها، به نقش هر کدام از پروتیینهای بیان شده توسط ژنوم آنها و نیز برهمکنش این پروتیینها با مسیرها و فرآیندهای مختلف سلول میزبان جهت ایجاد یک آلودگی پایدار، پرداخته میشود.
نادیا مشرف، سعید تابعین، سید علی اکبر بهجت نیا، آتنا صافی،
جلد 9، شماره 1 - ( 12-1398 )
چکیده
مشرف ن، تابعین س، بهجتنیا س ا ا، صافی ا (1398) نقش بتاستلایتها در برهمکنش ویروسها با گیاهان. دانش بیماریشناسی گیاهی 9(1): 78-90. DOI: 10.2982/PPS.9.1.78.
بتاستلایتها به عنوان دیانایهای کوچک حلقوی وابسته به بگوموویروسها، عواملی چندکاره هستند که علاوه بر القای علایم بیماری و سرکوب مسیرهای خاموشی آرانای، با طیف وسیعی از عوامل و مسیرهای سلولی برهمکنش میدهند. بتاستلایتها از سازمان ژنومی محافظتشدهای برخوردارند و یک چارچوب خوانش فعال βC1روی رشته مکمل ژنوم خود دارند. با وجود ناحیه حفاظتشده و ناحیه غنی از آدنین در ژنوم بتاستلایتها، تنها پروتیین کدشده توسط بتاستلایت است که میتواند بر چرخه بگوموویروس کمکی خود اثرگذار باشد. اندازه کوچک، داشتن توالی پیشبر قوی و امکان جایگزین کردن توالی ژنهای خارجی با توالی ژن رمزگذاریکننده βC1، باعث شده است که بتاستلایتها به عنوان ابزاری مناسب در مطالعات تعیین عملکرد ژنها، بیان ژنها و تراریختسازی مورد استفاده قرار بگیرند. افزایش دانش ما در مورد چگونگی برهمکنشهای چندگانه بتاستلایت/بگوموویروس و گیاه میزبان میتواند منجر به توسعه و پیشرفت شیوههای مدیریت خسارت ناشی از این گروه از بیمارگرها شود.