4 نتیجه برای بخشی
مونس بخشی، مهدی ارزنلو، اسدالله بابایاهری،
جلد 2، شماره 1 - ( 12-1391 )
چکیده
بخشی، م.، ارزنلو،م. و بابایاهری، ا. 1391. تولید مثل جنسی و ساختار ژنهای تیپ آمیزشی در قارچهای بیمارگر گیاهان. دانش بیماری شناسی گیاهی 2(1): 63- 50.
در سلسله قارچها، تولید مثل جنسی با ژنگاه خاصی تحت عنوان ژنگاه تیپ آمیزشی تنظیم میشود. این ژنگاه از نظر ساختاری غیرمعمول است، زیرا 2 فرم متناوب (آلل) با توالی کاملا غیر مشابه را شامل میشود که فاکتورهای
نسخهبرداری متفاوت را رمزگذاری میکنند، اما در عین حال یک موقعیت کروموزومی را اشغال میکنند. این مشخصه ژنومی مهم به صورت گسترده در بزرگترین شاخه قارچها، Ascomycota که بسیاری از قارچهای بیمارگر گیاهی را شامل میشود، مطالعه شده است. در مقاله حاضر سعی براین است تا جنبههای مختلف ژنهای تیپ آمیزشی مورد بررسی قرار گرفته و ساختار این ژنها در این شاخه بحث شود. آشنایی با این مقوله میتواند کمک شایانی به افزایش دانش ما از پتانسیل تشکیل چرخه تولید مثل جنسی در قارچهای بیمارگر گیاهی و بدنبال آن تنوع ژنتیکی در جمعیتهای قارچی داشته باشد. کسب دانش لازم در زمینه تولید مثل جنسی و تنوع ژنتیکی قارچهای بیمارگر گیاهی از جنبههای مختلف در مدیریت بیماریهای گیاهی مفید است.
مونس بخشی،
جلد 7، شماره 1 - ( 12-1396 )
چکیده
بخشی م. 1396. معیارهای مهم شناسایی گونه های Cercospora. دانش بیماریشناسی گیاهی 7(1): 14-1.
گونههای Cercospora گروهی از قارچهای بیمارگر گیاهی مهم با توزیع جغرافیایی گسترده هستند. آنها اغلب باعث ایجاد لکه برگی در گیاهان تیره های عمده دولپهایها، بیشتر تیره های تکلپهایها، برخی بازدانگان و سرخسها میشوند. ویژگیهای مختلفی از قبیل ریختشناسی، تولید زهرابه های قارچی و تخصص یافتگی میزبانی برای تشخیص گونه های این جنس به کار رفته اند. یافته های جدید پژوهشی نشان داده اند که برای شناسایی دقیق گونه های Cercospora بررسی مجموعه خصوصیات ریختشناسی، زیستشناسی و فیلوژنتیک آنها، که در این مقاله شرح داده شده اند، از کارآیی بهتری برخوردار هستند. شناسایی دقیق این بیمارگرها، قدم اول برای یافتن روشهای مناسب مدیریت بیماریهای آنها است، بنابراین پیشنهاد میشود که بهمنظور شناسایی دقیق گونه های Cercospora، آنها بر اساس این معیارها مورد مطالعه و بازبینی قرار گیرند.
مونس بخشی،
جلد 8، شماره 1 - ( 12-1397 )
چکیده
بخشی م. 1397. بازنگری بر آرایهبندی جنس Pseudocercospora. دانش بیماریشناسی گیاهی 8(1): 14-1. DOI: 10.2982/PPS.8.1.1.
گونههای Pseudocercospora از قارچهای بیمارگر گیاهی با دامنه میزبانی وسیع روی گیاهان علفی و چوبی هستند. از زمان توصیف اولیه این جنس، آرایهبندی آن همواره چالش برانگیز بوده است. در سالهای اخیر دادههای توالی DNA از نواحی ژنی مختلف اطلاعات مفیدی در مورد آرایهبندی صحیح جنس Pseudocercospora فراهم نمودهاند. این دادهها نشان داده اند که گونه های Pseudocercospora در بیش از یک مسیر درون قارچهای تیره Mycosphaerellaceae، راسته Capnodiales، رده Dothideomycetes، شاخه Ascomycota تکامل یافتهاند و چندنیایی هستند. همچنین گونههای با ریختشناسی، نشانه ها و دامنه میزبانی مشابه، ولی از مناطق جغرافیایی مختلف ممکن است از لحاظ فیلوژنتیکی گونههای متمایزی باشند. شناسایی دقیق عامل بیماری، گام اول در مدیریت بیماریهای این بیمارگرها است. صفات کلیدی ریختشناسی و داده های ژنتیکی نوین برای شناسایی گونه های این جنس، در این مقاله شرح داده شدهاند.
میثم بخشی گنجه،
جلد 11، شماره 1 - ( (پاییز و زمستان) 1400 )
چکیده
بخشی گنجه م (1400) بیماری زوال حاد بلوط. دانش بیماریشناسی گیاهی 11(1): 132-122.
Doi: 10.2982/PPS.11.1.122.
زوال حاد بلوط با نشانه های شانکر و تراوشات رنگی روی تنه درختان بالغ از دو دهه پیش در شمال ایران گزارش شده است. چند باکتری از راسته Enterobacterales ، تیره Pectobacteriaceae و جنس Brenneria از درختان بیمار جداسازی و شناسایی شده اند. بلوط هرچند که ژنهای متعددی دارد که محصولات آنها مسئول مقاومت گیاه در برابر قارچهای بیمارگر، بیمارگرهای بیوتروف، همیبیوتروف و تنشهای آبی هستند ولی مقاومتی در برابر این باکتریهای بیمارگر نکروتروف نشان نمیدهد. سازوکار بروز و شیوع بیماری زوال حاد بلوط، پیش آمادگی درختان در اثر خشکسالیهای پیاپی، طغیان بعضی آفتها و سرعت به نسبت پایین تکامل ژنهای دفاعی بلوط در مقابل سرعت بالای تکامل فاکتورهای بیماریزایی باکتریهای نکروتروف نظیر گونه های Brenneria است. نظر به تغییرات آب و هوایی زیاد سالهای اخیر ممکن است در آینده شاهد شیوع بیماری در جنگلهای سایر مناطق کشور باشیم. پژوهشهای انجام شده در مورد بیماری در این مقاله شرح داده شده اند تا راه برای ارائه روش مناسب مدیریت بیماری هموار شود.