8 نتیجه برای ارزنلو
مونس بخشی، مهدی ارزنلو، اسدالله بابایاهری،
جلد 2، شماره 1 - ( 12-1391 )
چکیده
بخشی، م.، ارزنلو،م. و بابایاهری، ا. 1391. تولید مثل جنسی و ساختار ژنهای تیپ آمیزشی در قارچهای بیمارگر گیاهان. دانش بیماری شناسی گیاهی 2(1): 63- 50.
در سلسله قارچها، تولید مثل جنسی با ژنگاه خاصی تحت عنوان ژنگاه تیپ آمیزشی تنظیم میشود. این ژنگاه از نظر ساختاری غیرمعمول است، زیرا 2 فرم متناوب (آلل) با توالی کاملا غیر مشابه را شامل میشود که فاکتورهای
نسخهبرداری متفاوت را رمزگذاری میکنند، اما در عین حال یک موقعیت کروموزومی را اشغال میکنند. این مشخصه ژنومی مهم به صورت گسترده در بزرگترین شاخه قارچها، Ascomycota که بسیاری از قارچهای بیمارگر گیاهی را شامل میشود، مطالعه شده است. در مقاله حاضر سعی براین است تا جنبههای مختلف ژنهای تیپ آمیزشی مورد بررسی قرار گرفته و ساختار این ژنها در این شاخه بحث شود. آشنایی با این مقوله میتواند کمک شایانی به افزایش دانش ما از پتانسیل تشکیل چرخه تولید مثل جنسی در قارچهای بیمارگر گیاهی و بدنبال آن تنوع ژنتیکی در جمعیتهای قارچی داشته باشد. کسب دانش لازم در زمینه تولید مثل جنسی و تنوع ژنتیکی قارچهای بیمارگر گیاهی از جنبههای مختلف در مدیریت بیماریهای گیاهی مفید است.
کیوان کریمی، مهدی ارزنلو، فریبا میرابی،
جلد 4، شماره 1 - ( 12-1393 )
چکیده
کریمی ک.، ارزنلو م. و میرابی
ف. 1393. بیماری اسکالد جو. دانش بیماریشناسی گیاهی 4(1):12-1.
جو یکی از غلات پرمصرف در جهان به شمار میرود. بیماری سوختگی برگ یا اسکالد ناشی از قارچ Rhynchosporium commune یکی از مخربترین بیماریهای این گیاه به شمار میرود که در شرایط مساعد میزان خسارت آن میتواند به 40 درصد محصول برسد. آلودگی اولیه از هاگهای آزاد شده از بقایای بوتههای بیمار سال زراعی قبل پدید میآید. آلودگی ثانویه نیز از طریق پراکنده شدن زادمایه بیمارگر توسط باران و باد صورت میگیرد. جمعیت بیمارگر با وجود عدم شناسایی شکل جنسی، از تنوع ژنتیکی بالایی برخوردار است، که به سازوکارهای جریان ژنی، چرخه شبهجنسی و نوترکیبی میتوزی نسبت داده شده است. مدیریت بیماری با روشهای زراعی، شیمیایی و ارقام مقاوم عملی است. در این مقاله نشانههای بیماری، آرایهبندی و چرخه زندگی عامل بیماری و روش مدیریت بیماری شرح داده شده است.
کیوان کریمی، اسدالله بابای اهری، مهدی ارزنلو،
جلد 4، شماره 2 - ( 6-1394 )
چکیده
کریمی ک.، بابای اهری ا. و ارزنلو م. 1394. بیماری آنتراکنوز توتفرنگی. دانش بیماریشناسی گیاهی 4(2):40-26.
بیماری آنتراکنوز یکی از مخربترین بیماریهای توتفرنگی است که توسط سه گونه قارچ Colletotrichum acutatum، C. gloeosporioides و C. fragariae ایجاد میشود. دو گونه C. acutatum و C. gloeosporioides دارای دامنه میزبانی وسیعتری هستند و بر اساس آخرین ارزیابیهای تبارزایی چند ژنی جدایههای متعدد عامل آنتراکنوز توتفرنگی جمع آوری شده از مناطق مختلف دنیا متعلق به این دو گونه، در چندین خوشه مختلف مربوط به گونههای مخفی دستهبندی میشوند. گونه C. acutatum علیرغم آلوده کردن اکثر اندامهای گیاه، عمدتاً عامل پوسیدگی میوه بوده و نسبت به دو گونه دیگر که در ارتباط با پوسیدگی طوقه شناخته شده هستند، فراگیرتر و خسارتزاتر میباشد. انتشار زادمایه بیماری توسط قطرات باران یا آبیاری بارانی، انسان و حیوانات صورت میگیرد. مدیریت تلفیقی بیماری شامل روشهای زراعی، شیمیایی، زیستی و استفاده از ارقام مقاوم است. با توجه به اهمیت بیماری آنتراکنوز توتفرنگی از لحاظ میزان خسارت و شیوع اخیر آن در مناطق کشت و پرورش این محصول در ایران در این مقاله نحوه تشخیص صحیح عامل بیماری، جنبههای زیستشناستی و روش مدیریت بیماری شرح داده شده است.
سمیه موسوی، مهدی ارزنلو،
جلد 5، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
موسوی س. و ارزنلو م. 1395. بیماری لکه برگی سرکوسپورایی چغندرقند. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(2):22-13.
بیماری لکه برگی سرکوسپورایی چغندرقند یکی از مهمترین بیماری اندامهای هوایی این گیاه است. این بیماری در سراسر جهان بیش از یک سوم مناطق کشت چغندرقند را تحت تأثیر قرار داده است. عامل بیماری قارچ Cercospora beticola است. تنوع ریختشناختی و ژنتیکی زیادی در داخل و بین جمعیتهای این گونه گزارش شده است. مدیریت بیماری به روشهای زراعی، کاشت ارقام مقاوم و پاشیدن سموم شیمیایی صورت میگیرد. با توجه به خسارت اقتصادی بیماری در ایران، در این مقاله جنبههای مختلف آن شامل معرفی عامل بیماری، زیستشناسی، چرخه بیماری و روشهای مدیریتی کارآمد بیماری شرح داده شده است.
ابوالفضل نرمانی، مهدی ارزنلو،
جلد 6، شماره 1 - ( 12-1395 )
چکیده
نرمانی ا. و ارزنلو م. 1395. بیماری اسکای انگور. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(1): 21-12.
اسکا یکی از مهمترین و مخربترین بیماریهای انگور در جهان است که باعث کاهش رشد و محصول در تمام مراحل کشت و پرورش آن میشود. قارچ Phaeoacremonium minimum، بهعنوان عامل اصلی این بیماری در جهان شناخته شده و بیماریزایی آن روی انگور در ایران به اثبات رسیده است. در تاکستانها، درختچههای مادری و مواد تکثیری آلوده و خاک منابع اصلی زادمایه به شمار میروند. مهمترین راه ورود بیمارگر و شیوع آلودگی زخمهای ناشی از هرس به شمار میرود. عوامل محیطی و فصلی مختلفی از جمله تنش خشکی و صدمات ناشی از یخبندان، در بروز نشانههای بیماری مؤثر هستند. روش مدیریت بیماری مبتنی بر پیشگیری از شیوع آن با هرس و معدوم کردن اندامهای آلوده و تیمار زخمهای ناشی از هرس با قارچکشها پیشنهاد شدهاند.
نوراله حسن پور، دکتر مهدی ارزنلو،
جلد 8، شماره 2 - ( 6-1398 )
چکیده
حسنپور ن و ارزنلو م (1398) بیماری سرخشکیدگی زبانگنجشک. دانش بیماریشناسی گیاهی 8(2): 76-70.
DOI:10.2982/PPS.8.2.70
درخت زبان گنجشک نماد مهمی از فضای سبز شهری در دنیا هست که از چوب آن در ساخت لوازم خانگی و ورزشی نیز استفاده میشود. بیماری سرخشکیدگی زبان گنجشک، ناشی از قارچ Hymenoscyphus fraxineus در اکثر کشورهای اروپایی در پهنههای جنگلی و فضای سبز شایع شده است. این بیماری برای اولین بار در اوایل سال 1990 در کشورهای لهستان و لیتوانی مشاهده گردید. پراکنش جغرافیایی عامل بیماری در دو دهه اخیر وسیعتر شده و به عنوان یک تهدید جدی برای زبان گنجشک به حساب میآید. آلودگی اولیه توسط آسکوسپورهای آزاد شده از آپوتسیومهای تشکیل شده روی برگهای ریخته شده از سال قبل به وجود میآید. مدیریت بیماری با روشهای پیشگیری و قرنطینه، اقدامات بهداشتی، شناسایی و کشت رقمهای مقاوم و استفاده از سمهای شیمیایی عملی است. این بیماری تاکنون از ایران گزارش نشده است، با این وجود احتمال ورود بیماری به کشور در آینده دور از ذهن نیست، لذا در این مقاله جنبههای مختلف بیماری شامل نشانهها، زیستشناسی بیمارگر و روشهای مدیریت آن شرح داده شدهاند.
مرضیه محرابیون محمدی، نرگس احمدی، مهدی ارزنلو،
جلد 9، شماره 1 - ( 12-1398 )
چکیده
محرابیون محمدی م، احمدی ن، ارزنلو م (1398) بیماری مرگ هلندی نارون. دانش بیماریشناسی گیاهی 9(1): 100-91. DOI: 10.2982/PPS.9.1.91.
نارون از مهمترین درختان زینتی بهشمار میرود و در طراحی فضاهای سبز شهرها کاربرد فراوان دارد. بیماری مرگ هلندی نارون بهعنوان یکی از مهمترین بیماریهای نارون در دنیا شناخته شده است این بیماری در حال حاضر پراکنش جهانی داشته و حداقل سه گونه Ophiostoma از جمله O. ulmi، O. novo-ulmi و O. himal-ulmi در ایجاد بیماری دخیل هستند که از نظر پراکنش جغرافیایی و قدرت تهاجم با هم متفاوت هستند. در ایران دو گونه O. ulmi و O. nov-oulmi بهعنوان عامل بیماری گزارش شدهاند، که جدایههای گونه O. novo-ulmi دارای قدرت بیماریزایی بیشتری نسبت به جدایههای O. ulmi میباشند. مدیریت بیماری با روشهای پیشگیری و قرنطینه، اقدامهای بهداشتی، کاشت رقم مقاوم و استفاده از سمهای شیمیایی عملی است. جنبههای مختلف بیماری شامل نشانهها، زیستشناسی و بومشناسی بیمارگرها و روشهای مدیریت آن در این مقاله شرح داده شده است.
نوراله حسن پور، دکتر مهدی ارزنلو،
جلد 12، شماره 1 - ( (پاییز و زمستان) 1401 )
چکیده
حسن پور، ن.، ارزنلو، م. (1401) کاربرد مخمرها در مدیریت بیماریهای گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی 12(1): 104-94.
مخمرها پراکنش وسیعی در سطح زمین دارند. آنها در صنایعی مانند نانوایی، صنایع تخمیری، تولید پروتئین، سنتز مواد شیمیایی مانند ریبوفلاوین و اسید سیتریک، کشاورزی و مدیریت بیماریهایگیاهی نقش دارند. آنها بـا مکانیسـمهـای متنـوعی مانند رقابــت بــرای مواد غذایی و فضا، برقراری رابطه انگلی با بیمارگر، القـای مقاومـت در گیـاه، قارچ انگلی، اشغال پردازه بوم شناختی، سمزدایی زهرقارچ و تولید آنزیمهای تجزیه کننده دیواره سلولی در کاهش بیماریهای گیاهی موثر هستند. از خصوصیات برتر مخمرها میتوان به تحمل و سازگاری بیشتر نسبت به نوسانات حرارتی در دماهای پایین و بالا، سازگاری در طیف گسترده ای از رطوبت نسبی، نوسانات pH، سطوح اکسیژن کم، سرعت تکثیر زیاد، محدود کردن جمعیت بیمارگر و تحمل به اشعه UV را نام برد. با توجه به ویژگیهای گفته شده مخمرها به عنوان یکی از بهترین گزینه ها برای به کارگیری در فرایند مهار زیستی در نظر گرفته میشوند. در این مقاله جنبه های مثبت مخمرها نسبت به دیگر عوامل میکروبی، نقش آنها در کشاورزی و سازوکارهای مدیریت بیماریهای گیاهی بحث و بررسی شده است.