جستجو در مقالات منتشر شده



حدیث شهبازی،
جلد 13، شماره 1 - ( 12-1402 )
چکیده

شهبازی، ح. (1402). همه ­گیری ­شناسی و روش­های مدیریت بیماری سوختگی غلاف برگ برنج.  دانش بیماری­شناسی گیاهی 13 (1)، 54-42.

سوختگی غلاف برگ ناشی از قارچ خاکزی Rhizoctonia solani AG1-IA ، یکی از بیماری­های مهم برنج‌ در دنیا است، که در بعضی مناطق کشت برنج در ایران نیز شایع است. بیمارگر معمولا به شکل سختینه در خاک و بقایای گیاهی و میسلیوم در بقایای گیاهی و بذر زمستان‌گذرانی می‌کند. سختینه‌ها قادرند سال‌ها در خاک و کاه­و­کلش برنج به صورت خفته باقی بمانند. پس از کاشت رقم‌های حساس برنج، سختینه‌ها جوانه‌زده، تولید میسلیوم کرده و غلاف‌ برگ‌های پایینی بوته‌های برنج را آلوده می‌کنند. نشانه مشخصه این بیماری لکه‌های سبز مایل به خاکستری آبسوخته، کروی تا بیضی شکل یا تغییر رنگ یافته نامنظم کشیده روی غلاف برگ‌ها است. لکه‌ها با گذر زمان به هم پیوسته و مرکز آنها خاکستری تا قهوه‌ای-روشن و حاشیه قهوه‌ای-تیره تا قرمز می‌شود. عواملی مانند نوع رقم برنج، تراکم کاشت، مرحله رشدی گیاه، مقدار زادمایه اولیه بیمارگر، شرایط محیطی و تغذیه گیاه بر شدت بیماری و همه­ گیری آن تاثیرگذار هستند. مدیریت بیماری به دلیل توانایی بیمارگر برای زنده ماندن طولانی مدت در خاک و سطح پایین مقاومت رقم‌های تحت کشت برنج در برابر بیماری دشوار است، اما با روش‌های زراعی مناسب مانند عدم کشت رقم‌های پاکوتاه و پرپنجه در مزرعه‌های با سابقه حضور بیمارگر، ضدعفونی بذر، رعایت تراکم کاشت، مصرف بهینه کودهای نیتروژنه، رعایت بهداشت زراعی و مبارزه شیمیایی می‌توان از همه­ گیری و خسارت بیماری پیشگیری کرد.

تکتم سلاح ورزی، بهرام عابدی، ناصر بیک زاده،
جلد 13، شماره 1 - ( 12-1402 )
چکیده

سلاح‌ورزی، ت.،  عابدی، ب.، و بیک‌زاده، ن. (1402). اثر عصاره­ها‌ی آبی و اتانولی میوه و برگ توت آمریکایی بر Erwinia amylovora عامل  آتشک سیب و گلابی. دانش بیماری­شناسی گیاهی، 13 (1)، 88-75.
آتشک ناشی ازErwinia amylovora  یکی از بیماری‌های مهم‌  درختان سیب و گلابی در جهان است. هدف از این پژوهش، تعیین اثر ضدباکتریایی عصاره‌های اتانولی و آبی میوه و برگ درخت توت آمریکایی یا پرتقال اوسیج (Maclura pomifera)  علیه عامل این بیماری بود. اثر عصارههای اتانولی و آبی برگ و میوه این گیاه بررشد کلنی E. amylovora در هشت غلظت‌ با روش انتشار در دیسک آزمایش شد. همچنین فعالیت آنتی‌اکسیدانی و فنل کل این عصارهها نیز اندازه‌گیری شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار برای هر تیمار در شرایط آزمایشگاهی اجرا شد. یافته­ها نشان دادند که نوع عصاره و اندام گیاهی در خاصیت ضد باکتریایی، فعالیت آنتی­ اکسیدانی و میزان فنل کل موثر است. عصاره اتانولی میوه با غلظت 1000 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر با قطر متوسط ​​هاله بازدارندگی 57/5 میلی‌متر، بیشترین اثر بازدارندگی را در برابر E. amylovora، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و محتوای فنل کل داشت، در حالی که عصاره آبی میوه و عصاره آبی و اتانولی برگ تاثیر معنی­داری نداشتند. بنابراین عصاره اتانولی میوه توت آمریکایی تاثیر بازدارندگی از رشد کلنی E. amylovora دارد و می­تواند در مدیریت بیماری به عنوان یک ترکیب طبیعی در نظر گرفته شود.

صفر نیک مرام، مهدی صدروی، مصطفی قادری زفره ای،
جلد 13، شماره 1 - ( 12-1402 )
چکیده

نیک­مرام، ض.، صدروی، م.، قادری­زفره­ای، م. (1402). تاثیر سه قارچ میکوریز آربوسکولی بر بیماری پاخوره گندم ناشی از Gaeumannomyces  graminis  var. tritici. دانش بیماری­شناسی گیاهی، 13 (1)، 112-104.
 
پاخوره ناشی از قارچ خاکزی Gaeumannomyces graminis var. tritici یکی از بیماری­های مهم گندم در جهان است، که میزان خسارت آن تا 50 درصد محصول گزارش شده است. این بیماری از مناطق مختلف کشت گندم در ایران نیز گزارش شده است. کنترل بیولوژیک یکی از روشهای سالم و سازگار با محیط زیست برای مدیریت بیماری­های گیاهی است و قارچ­های میکوریز آربوسکولی می­توانند نقش مهمی در این زمینه ایفا کنند. این پژوهش برای تعیین تاثیر سه قارچ میکوریز آربوسکولی بر شدت این بیماری اجرا شد. جدایه­ای از بیمارگر از بوته­ های بیمار گندم در استان کهگیلویه و بویراحمد،جنوب ­غربی ایران، بدست آمد. تاثیر سه قارچ میکوریز آربوسکولی  Funneliformis mosseae  ، Rhizoglomus intraradices و  Blaszkowskia deserticola  به تنهایی و ترکیب آن­ها بر شدت بیماری وشاخص­های رشدی گندم در شرایط گلخانه­ در قالب طرح کاملاً تصادفی آزمایش شد. همه تیمارهای قارچ­های میکوریز باعث کاهش شدت بیماری و افزایش شاخصهای رشد نسبت به گیاهان شاهد شدند ولی تیمار F. mosseae نسبت به دیگران موثرتر بود. بنابراین از قارچ میکوریز آربوسکولی F. mosseae می­توان برای کاهش شدت بیماری و بهبود شاخص­های رشدی گندم استفاده کرد.

 
سیده عاطفه حسینی، زهرا انوری،
جلد 13، شماره 1 - ( 12-1402 )
چکیده

حسینی، س. ع.، انوری، ز. (۱۴۰۲). کاربردهای  فنآوری­های نوین اطلاعات در بیماری­شناسی گیاهی. دانش بیماری­شناسی گیاهی، ۱۳(۱)،۱۴۸-۱۳۵.
رشد جمعیت فشار قابل توجهی بر زنجیره تامین مواد غذایی وارد کرده است و اطمینان از اینکه همه به غذای کافی، سالم و مغذی دسترسی دارند، چالش برانگیزتر شده است. استفاده از فنآوری­ های نوین اطلاعات مبتنی بر هوش مصنوعی در کشاورزی میتواند نقش بسزایی در افزایش تولید محصولهای گیاهی سالم و تامین امنیت غذایی انسانها داشته باشد. همه محصولهای گیاهی به شدت در برابر بیماریها آسیب­پذیر هستند و مدیریت به موقع و صحیح بیماریها برای بهینه­ سازی تولید آنها ضروری است. فنآوریهای نوین اطلاعات مانند سنجش از دور، تجزیه و تحلیل طیفهای نوری جذبی گیاهان، استفاده از نرم ­افزارهای تخصصی اینترنتی تشخیص دهنده بیماریهای گیاهی در تلفن­ همراه، می ­توانند به تشخیص سریع و دقیق بیماریها، اجرای یک برنامه پیش­ آگاهی و پایش آنها، برای پیشگیری از شیوع آنها و اجرای به موقع روشهای مدیریتی آنها کمک کنند. کاربردهای منحصر به فرد این فنآوری­های نوین اطلاعات در شناسایی، پایش و مدیریت بیماریهای گیاهی در این مقاله شرح داده شده ­اند.


مینا راستگو، سیروس هنرور،
جلد 13، شماره 1 - ( 12-1402 )
چکیده

راستگو، م.، هنرور، س. (1402). کاربرد فاژها برای مهار زیستی باکتری­های بیماری­زای گیاهان. دانش بیماری­شناسی گیاهی، 13 (1)، 64-55.

باکتری­های بیماری­زا یکی از مهم­ترین عوامل کاهش عملکرد محصولات گیاهی می­ باشند. مدیریت این بیمارگرها در گذشته به استفاده از سمهای ضد باکتریایی یا القاکننده­های مقاومت محدود می ­شد، اما با کشف باکتریوفاژها در دهه­ های اخیر، توجه به استفاده از آنها افزایش یافته است. باکتریوفاژها یا فاژها ویروس­هایی هستند که به صورت  کاملا اختصاصی بر سلول­های باکتریایی اثر می­گذارند. در حال حاضر، صدها باکتریوفاژ جداسازی و علیه باکتری­های بیماری­زای گیاهی آزمایش شده­اند و همچنان تعداد زیادی نیز وجود دارند که بایستی بررسی شوند. این رویکرد نیازمند پروتکل‌های خاصی برای شناسایی فاژهای جدید، درک پیدایش کلون‌های مقاوم به فاژ و عفونت‌پذیری سایر گونه‌های باکتریایی می­باشد. فاژتراپی یا استفاده از فاژها برای مهارزیستی با باکتری­های بیماری­زای گیاهی به خاطر ارزان بودن، اختصاصیت بسیار بالا فاژها علیه باکتری­ها، عدم تاثیر منفی روی انسان یا حیوانات و عدم آلودگی زیست محیطی، به عنوان روشی مناسب برای مهارزیستی این بیمارگرها می­تواند در نظر گرفته شود.
 

اسعد چاسب کوین، خدیجه عباسی، لبید السعد، سمیه حاجی نیا،
جلد 13، شماره 2 - ( 6-1403 )
چکیده

سوختگی زودهنگام، ناشی از Alternaria alternata یک بیماری مهم گوجه‌فرنگی است، که خسارت اقتصادی قابل توجهی به محصول وارد می­کند. هدف از این پژوهش بررسی کارایی دو قارچ Funeliformis mosseae وTrichoderma harzianum برای یافتن روش مناسب مبارزه زیستی بیماری بود. بدین منظور ابتدا  با روش کشت متقابل تاثیر بازدارندگی از رشد پرگنه بیمارگر توسط T. harzianum در شرایط آزمایشگاه بررسی شد، که  T. harzianum باعث کاهش 70 درصدی رشد پرگنه بیمارگر شد. سپس مایه­زنی گوجه‌فرنگی با F. mosseae و T. harzianum ، به تنهایی و باهم به صورت ترکیبی علیه A. alternata در شرایط گلخانه در قالب طرح کاملاً تصادفی، در سه تکرار برای هر تیمار بررسی شدند. شاخص‌هایی نظیر میزان کلروفیل a، b و کل، فنل کل، آنزیم­های کاتالاز و پراکسیداز و صفات رشدی گیاه شامل تعداد ساقه، ارتفاع ساقه، وزن تر و خشک اندام‌های هوایی، طول ریشه و وزن تر و خشک ریشه اندازه‌گیری شدند. تجزیه و تحلیل آماری داده­های این آزمایش  نشان داد که، کاربرد T. harzianum و F. mosseae با افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانت مانند کاتالاز و پراکسیداز و     ترکیب­های فنلی، باعث بهبود رشد و افزایش ماده خشک گوجه‌فرنگی در شرایط آلودگی به بیمارگر می­ شوند.


خانم کیمیا حسنی، دکتر فاطمه شهریاری،
جلد 13، شماره 2 - ( 6-1403 )
چکیده

جنس Streptomyces متعلق به اکتینومیست­ها، شامل باکتری­های هوازی، گرم مثبت و چند سلولی است. گونه های این جنس بیشتر باکتری­های ساکن خاک شناخته می­شوند، با این حال در محیط­های مختلفی مانند رسوبات دریایی، اکوسیستم­های آب شیرین، همزیست با حشرات و اسفنج‌ها و اندوفیت‌های گیاهی یافت می­شوند. به طور خاص، در این جنس تنها چند گونه بیماری­زای گیاهی و انسانی شناسایی شده ­است. مهم­تر از گستره پراکنش، ویژگی‌های ژنومی خاص و حالت رشدی غیرمعمول قارچ‌مانند، داشتن قابلیت‌های متابولیک چشمگیر مانند توانایی تولید آنتی‌بیوتیک‌های متنوع و سایر محصولات طبیعی زیست فعال، گونه های این جنس را به موجودات جذابی برای مطالعه تبدیل کرده است. همچنین امیدوارکننده­ترین ریزجانداران برای بهبود سلامت کلی خاک و افزایش بهره­وری کشاورزی هستند. تقریباً دو سوم از آنتی­ بیوتیک­های شناخته شده در اکتینومیست­ها با گونه های این جنس تولید می­شوند. متابولیت­های این جنس دارای طیف گسترده­ای است و شامل پپتیدهای حلقوی و خطی، ترپنوئیدها، ماکرولاکتام­ها، ماکرولیدها، گلیکوزیدها، پلی­ آروماتیک­ها و پلی­ کتیدهای خطی است. کشف ترکیبات متعدد و گوناگون، پتانسیل بالای Streptomyces را به عنوان منبع محصول­های طبیعی جدید و جالب نشان می­دهد که این بررسی به معرفی و کاربرد برخی از این متابولیت­ها در مدیریت بیماری­های گیاهی پرداخته است.


فاطمه سلطانی طالع، لیلا کاشی، دکتر دوستمراد ظفری،
جلد 13، شماره 2 - ( 6-1403 )
چکیده

امروزه با افزایش کشت خیار در گلخانه ‏ها و مزرعه­ ها، آلودگی‏ آنها به نماتدهای مولد غده ریشه در بعضی مناطق مشاهده می‏شود. اثر سه گونه قارچ تریکودرما شامل  Trichoderma crassum،   harzianum  T. و T. afroharzianum به همراه گوگرد آلی مایع شرکت راسکود بر مدیریت نماتد مولد غده ریشه (Meloidogyne javanica) روی رقم نگین خیار در شرایط گلخانه در دو آزمایش جداگانه در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. هر دو آزمایش در قالب طرح پایه کاملا تصادفی انجام شده و مقایسه میانگین  با آزمون دانکن در سطح 5 درصد در پنج تکرار و هشت تیمار (کاربرد هر یک از قارچ‏ها همراه با گوگرد، هر یک از قارچ‏ها به تنهایی و گوگرد به تنهایی و شاهد آلوده) صورت گرفت. به منظور آلوده سازی گیاهان به هر گلدان حاوی نشا خیار در مرحله چهار برگی به ازای هر کیلوگرم خاک گلدان 2500 عدد لارو سن دو و تخم نماتد اضافه شد. سپس بسته به نوع تیمار به هر گیاهچه یک میلی ‏لیتر از سوسپانسیون قارچ (106 اسپور در میلی‏لیتر) و گوگرد افزوده گردیده و گلدان‏ها به ترتیب در آزمون اول 45 روز و در آزمون دوم 60 روز پس از مایه‏زنی مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده‏ها با استفاده از نرم افزار SAS 9.4 انجام شد. نتایج این بررسی نشان داد در هر دو آزمون استفاده از گوگرد توام با هر یک از قارچ‏ها و نیز گوگرد به تنهایی منجر به تفاوت معنی‏دار در شاخص‏های رشدی گیاه از جمله وزن تر و خشک اندام‏های هوایی، طول اندام‏های هوایی و ریشه نسبت به شاهد گردید. همچنین فاکتورهای بیماری‏زایی نماتد شامل تعداد لارو سن دو در خاک، تعداد نماتدهای ماده در هر گال، تعداد نماتدهای ماده در کل ریشه، تعداد گال‏های تشکیل شده در کل ریشه، تعداد توده تخم در هر گال، تعداد توده تخم در کل ریشه و شاخص تولیدمثل در تیمارهایی که قارچ و گوگرد به‏طور توام استفاده شده بود و نیز تیمار کاربرد گوگرد به تنهایی نسبت به شاهد اختلاف معنی‏دار نشان داد و در هر دو آزمون بیشترین تاثیر در اکثر تیمارها مربوط به استفاده همزمان T. crassum و گوگرد بود.  


صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه یاسوج دانش بیماری شناسی گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | University of Yasouj Plant Pathology Science

Designed & Developed by : Yektaweb