logo
جلد 14، شماره 1 - ( پاییز و زمستان 1403 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 79-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Amjadi Z. (2025). The role of humic acid as a biostimulant in plant disease management. Plant Pathol. Sci.. 14(1), 69-79.
URL: http://yujs.yu.ac.ir/pps/article-1-469-fa.html
امجدی زهرا.(1403). نقش اسید هیومیک به عنوان یک محرک زیستی در مدیریت بیماریهای گیاهی دانش بیماری شناسی گیاهی 14 (1) :79-69

URL: http://yujs.yu.ac.ir/pps/article-1-469-fa.html


بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
چکیده:   (341 مشاهده)
اسید هیومیک یکی از مهم‌ترین و پرمصرف­ترین محرک‌های زیستی در کشاورزی، ابزاری قدرتمند برای سلامت خاک و مقاوم­تر شدن گیاهان نسبت به تنش­ها محسوب می­شود. این ترکیب آلی ایمن از طریق سازوکارهای مستقیم و غیرمستقیم به مهار بیماری‌ها می‌پردازند. در بعد غیرمستقیم، اسید هیومیک با بهبود ساختار فیزیکی خاک از طریق افزایش تخلخل و تهویه، تقویت ظرفیت تبادل کاتیونی و حاصلخیزی شیمیایی خاک و همچنین تحریک جمعیت ریزجانداران مفید خاکزی محیطی نامساعد برای توسعه بیمارگر‌ها ایجاد می‌کند. همچنین، اسید هیومیک با تقویت بنیه گیاه از طریق توسعه سیستم ریشه، تسهیل جذب آب و عناصر غذایی، و به ویژه فعال‌سازی مکانیسم‌های القای مقاومت سیستمیک در گیاه، منجر به تولید و انباشت متابولیت‌های دفاعی، افزایش فعالیت آنزیم‌های دفاعی و پروتئین‌های مرتبط با بیماریزایی می‌شود. این مقاله خلاصه‌ای از اثر بخشی اسید هیومیک به عنوان یک محرک گیاهی بر بیمارگرهای گیاهی و چشم‌انداز استفاده از آن در جهت کاهش مصرف سمهای شیمیایی یا حتی جایگزینی آن در مهار بیماری­های گیاهی ارائه می‌کند. درک خوب از عملکرد محرک‌های زیستی از جمله اسید هیومیک به کشاورزان و دانشمندان کشاورزی در کاربرد بهتر آنها ­کمک کند.
متن کامل [PDF 869 kb]   (130 دریافت)    
نوع مطالعه: ترویجی | موضوع مقاله: روشهای مدیریت بیماریهای گیاهان
دریافت: 1403/11/1 | پذیرش: 1404/3/20 | انتشار: 1404/5/15

فهرست منابع
1. Abdel-Monaim, M. F., Ismail, M. E., & Morsy, K. M. (2011). Induction of systemic resistance of benzothiadiazole and humic acid in soybean plants against Fusarium wilt disease. Mycobiology, 39(4), 290-298. [DOI:10.5941/MYCO.2011.39.4.290] [PMID] []
2. Ampong, K., Thilakaranthna, M. S., & Gorim, L. Y. (2022). Understanding the role of humic acids on crop performance and soil health. Frontiers in Agronomy, 4, 848621. [DOI:10.3389/fagro.2022.848621]
3. Canellas, L. P., da Silva, R. M., Busato, J. G., & Olivares, F. L. (2024). Humic substances and plant abiotic stress adaptation. Chemical and Biological Technologies in Agriculture, 11(1), 66. [DOI:10.1186/s40538-024-00575-z]
4. Charehgani, H. (2020). Effect of wood vinegar, humic acid and Effective Microorganisms against Meloidogyne javanica on tomato. Plant Pathology Science, 9(2), 73-84. [In Persian] [DOI:10.52547/pps.9.2.73]
5. de Moura, O. V. T., Berbara, R. L. L., de Oliveira Torchia, D. F., Da Silva, H. F. O., de Castro, T. A. V. T., Tavares, O. C. H., ... & García, A. C. (2023). Humic foliar application as sustainable technology for improving the growth, yield, and abiotic stress protection of agricultural crops. A review. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 22(8), 493-513. [DOI:10.1016/j.jssas.2023.05.001]
6. El-Ghamry, A. M., Abd El-Hai, K. M., & Ghoneem, K. M. (2009). Amino and humic acids promote growth, yield and disease resistance of faba bean cultivated in clayey soil. Aust. J. Basic Appl. Sci, 3(2), 731-739.
7. El-Hai, A., & El-Saidy, A. E. (2016). Pre-sowing seed treatment with some organic compounds for controlling root rot disease and improving faba bean productivity under salinity affected soil conditions. Journal of Plant Production, 7(10), 1053-1061. [DOI:10.21608/jpp.2016.46877]
8. Elsayed, S. A. (2024). Controlling soybean root rot pathogens using some safe organic compounds. Caspian Journal of Environmental Sciences, 22(1), 129-136.
9. Emara, H., Salem, M., & S Abbas, H. (2011). In vitro antagonistic actions of humic substance on the growth of Sclerotium rolfsii and the biocontrol Trichoderma spp. Journal of Productivity and Development, 16(1), 87-100. [DOI:10.21608/jpd.2011.42431]
10. Faccin, D., & Di Piero, R. M. (2022). Extracts and fractions of humic substances reduce bacterial spot severity in tomato plants, improve primary metabolism and activate the plant defense system. Physiological and Molecular Plant Pathology, 121, 101877. [DOI:10.1016/j.pmpp.2022.101877]
11. Farahat, G., Salama, N. H., Elgamal, I. S., Ghazy, N. A., & Elsharkawy, M. M. (2022). Impact of humic acid, vigamax and potassium phosphate on control of cercospora leaf spot disease. Archives of Phytopathology and Plant Protection, 55(14), 1661-1685. [DOI:10.1080/03235408.2022.2111249]
12. Iwaniuk, P., Łuniewski, S., Kaczyński, P., & Łozowicka, B. (2023). The influence of humic acids and nitrophenols on metabolic compounds and pesticide behavior in wheat under biotic stress. Agronomy, 13(5), 1378. [DOI:10.3390/agronomy13051378]
13. Jindo, K., Olivares, F. L., Malcher, D. J. D. P., Sánchez-Monedero, M. A., Kempenaar, C., & Canellas, L. P. (2020). From lab to field: role of humic substances under open-field and greenhouse conditions as biostimulant and biocontrol agent. Frontiers in plant science, 11, 426. [DOI:10.3389/fpls.2020.00426] [PMID] []
14. Khafagi, E. Y., El-Abeid, S. E., Soliman, M. S., El-Nahas, S. E. S. M., & Ahmed, Y. (2018). Role of Arbuscular Mycorrhizae Fungi and humic acid in controlling root and crown rot of strawberry.
15. Khalid, F., Rasheed, Y., Asif, K., Ashraf, H., Maqsood, M. F., Shahbaz, M., ... & Haider, F. U. (2024). Plant Biostimulants: Mechanisms and Applications for Enhancing Plant Resilience to Abiotic Stresses. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 1-50. [DOI:10.1007/s42729-024-01996-3]
16. Loffredo, E., Berloco, M., & Senesi, N. (2008). The role of humic fractions from soil and compost in controlling the growth in vitro of phytopathogenic and antagonistic soil-borne fungi. Ecotoxicology and Environmental Safety, 69(3), 350-357. [DOI:10.1016/j.ecoenv.2007.11.005] [PMID]
17. Loffredo, E., Berloco, M., Casulli, F., & Senesi, N. (2007). In vitro assessment of the inhibition of humic substances on the growth of two strains of Fusarium oxysporum. Biology and Fertility of Soils, 43, 759-769. [DOI:10.1007/s00374-006-0160-z]
18. Madhi, Q. H., Jumaah, A. M., & Dagher, G. M. (2023, December). Evaluation of the Humic Acid Efficiency and the Bioagent Chaetomium globosum in Controlling Fusarium Wilt Disease in Tomato. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 1262, No. 3, p. 032036). IOP Publishing. [DOI:10.1088/1755-1315/1262/3/032036]
19. Moliszewska, E., & Pisarek, I. (1996). Influence of humic substances on the growth of two phytopathogenic soil fungi. Environment International, 22(5), 579-584. [DOI:10.1016/0160-4120(96)00048-7]
20. Nabi, F., Sarfaraz, A., Kama, R., Kanwal, R., & Li, H. (2025). Structure-Based Function of Humic Acid in Abiotic Stress Alleviation in Plants: A Review. Plants, 14(13), 1916. [DOI:10.3390/plants14131916] [PMID] []
21. Nagachandrabose, S., & Baidoo, R. (2021). Humic acid-a potential bioresource for nematode control. Nematology, 24(1), 1-10. [DOI:10.1163/15685411-bja10116]
22. Pascual, J. A., Garcia, C., Hernandez, T., Lerma, S., & Lynch, J. M. (2002). Effectiveness of municipal waste compost and its humic fraction in suppressing Pythium ultimum. Microbial ecology, 44, 59-68. [DOI:10.1007/s00248-001-0040-x] [PMID]
23. Qiu, C., Bao, Y., Lü, D., Yan, M., Li, G., Liu, K., ... & Li, Z. (2025). The synergistic effects of humic acid, chitosan and Bacillus subtilis on tomato growth and against plant diseases. Frontiers in Microbiology, 16, 1574765. [DOI:10.3389/fmicb.2025.1574765] [PMID] []
24. Rathor, P., Gorim, L. Y., & Thilakarathna, M. S. (2023). Plant physiological and molecular responses triggered by humic based biostimulants-a way forward to sustainable agriculture. Plant and Soil, 492(1), 31-60. [DOI:10.1007/s11104-023-06156-7]
25. RM, S., & LP, C. (2022). Organic matter in the pest and plant disease control: a meta-analysis. Chemical and Biological Technologies in Agriculture, 9(1), 70. [DOI:10.1186/s40538-022-00332-0]
26. Samavat, S., Samavat, S., & Wyka, S. A. (2020). Humic and fulvic acids against boxwood blight disease caused by Calonectria pseudonaviculata. Forest Pathology, 50(2), e12583. [DOI:10.1111/efp.12583]
27. Shahrajabian, M. H., & Sun, W. (2024). The importance of salicylic acid, humic acid and fulvic acid on crop production. Letters in Drug Design & Discovery, 21(9), 1465-1480. [DOI:10.2174/1570180820666230411102209]
28. Shiping, W. E. I., Zhenqiang, X. I. E., Yanling, Z. H. A. O., Quanzhi, W. A. N. G., Yuanhua, W. A. N. G., Jiayin, Z. H. A. O., ... & Zhongpei, L. I. (2025). Potential inhibition of humic acid against soil-borne pathogenic fungi: A review. Pedosphere, 35(1), 33-41. [DOI:10.1016/j.pedsph.2024.11.007]
29. Silva, R. M., Olivares, F. L., Peres, L. E., Novotny, E. H., & Canellas, L. P. (2025). Humic Substances Promote the Activity of Enzymes Related to Plant Resistance. Agriculture, 15(15), 1688. [DOI:10.3390/agriculture15151688]
30. Tavares, O. C. H., Ribeiro, T. G., García-Mina, J. M., Baldani, V. L. D., García, A. C., Berbara, R. L. L., & da Conceição Jesus, E. (2021). Humic acids enrich the plant microbiota with bacterial candidates for the suppression of pathogens. Applied Soil Ecology, 168, 104146. [DOI:10.1016/j.apsoil.2021.104146]
31. Wu, M., Song, M., Liu, M., Jiang, C., & Li, Z. (2016). Fungicidal activities of soil humic/fulvic acids as related to their chemical structures in greenhouse vegetable fields with cultivation chronosequence. Scientific Reports, 6(1), 32858. [DOI:10.1038/srep32858] [PMID] []

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.