جلد 13، شماره 1 - ( (پاییز و زمستان) 1402 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 64-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rastgou M, Honarvar S. (2024). Application of phages for biological control of plants pathogenic bacteria. Plant Pathol. Sci.. 13(1), 55-64.
راستگو مینا، هنرور سیروس. کاربرد فاژها برای مهار زیستی باکتری های بیماری زای گیاهان دانش بیماری شناسی گیاهی 1402; 13 (1) :64-55

گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، m.rastgou@urmia.ac.ir
راستگو، م.، هنرور، س. (1402). کاربرد فاژها برای مهار زیستی باکتری­های بیماری­زای گیاهان. دانش بیماری­شناسی گیاهی، 13 (1)، 64-55.

باکتری­های بیماری­زا یکی از مهم­ترین عوامل کاهش عملکرد محصولات گیاهی می­ باشند. مدیریت این بیمارگرها در گذشته به استفاده از سمهای ضد باکتریایی یا القاکننده­های مقاومت محدود می ­شد، اما با کشف باکتریوفاژها در دهه­ های اخیر، توجه به استفاده از آنها افزایش یافته است. باکتریوفاژها یا فاژها ویروس­هایی هستند که به صورت  کاملا اختصاصی بر سلول­های باکتریایی اثر می­گذارند. در حال حاضر، صدها باکتریوفاژ جداسازی و علیه باکتری­های بیماری­زای گیاهی آزمایش شده­اند و همچنان تعداد زیادی نیز وجود دارند که بایستی بررسی شوند. این رویکرد نیازمند پروتکل‌های خاصی برای شناسایی فاژهای جدید، درک پیدایش کلون‌های مقاوم به فاژ و عفونت‌پذیری سایر گونه‌های باکتریایی می­باشد. فاژتراپی یا استفاده از فاژها برای مهارزیستی با باکتری­های بیماری­زای گیاهی به خاطر ارزان بودن، اختصاصیت بسیار بالا فاژها علیه باکتری­ها، عدم تاثیر منفی روی انسان یا حیوانات و عدم آلودگی زیست محیطی، به عنوان روشی مناسب برای مهارزیستی این بیمارگرها می­تواند در نظر گرفته شود.

واژه‌های کلیدی: ویروس، Pectobacterium، Ralstonia، Xanthomonas
نوع مطالعه: ترویجی | موضوع مقاله: روشهای مدیریت بیماریهای گیاهان