جستجو در مقالات منتشر شده


6 نتیجه برای شانکر

عزیز باقری،
جلد 7، شماره 2 - ( 6-1397 )
چکیده

باقری  ع. 1397. بیماری شانکر باکتریایی گوجهفرنگی . دانش بیماری‌شناسی گیاهی 7(2): 21-14.  DOI: 10.2982/PPS.7.2.14
 

بیماری شانکر باکتریایی از بیماری‏های مهم و اقتصادی گوجه‏ فرنگی است که توسط باکتری Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis ایجاد میشود. بوت ه­های بیمار برگ­های رنگ پریده، زرد و خشک و ساقه­ هایی با نشانه­ های نوارهای کم‌رنگ تا بی‌رنگ و در حالت پیشرفت شانکر دارند و پژمردگی بوته­ ها مشاهده می­شود. کشت بذر و نشا­های عاری از بیمارگر ، رعایت بهداشت گلخانه و مزرعه و مقررات قرنطینه در مناطق آلوده، آیش و تناوب با گیاهان غیر از تیره  Solanaceae شخم زدن زمین پس از برداشت محصول، آبیاری قطره­ای  و محلول‌پاشی بوته­ های بیمار با ترکیبات مسی از راهکارهای مدیریت بیماری هستند.


میثم آزادی مقدم، ذبیح الله اعظمی ساردویی، مهدی ازادوار،
جلد 8، شماره 2 - ( 6-1398 )
چکیده

آزادی‌مقدم م، اعظمی ساردوئی ذ و آزادوار م. 1398. بیماری شانکر باکتریایی پوستی درخت گردو. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 8(2):44-38.DOI: 10.2982/PPS.8.2.38  

بیماری شانکر باکتریایی یکی از مخرب‌ترین بیماری‌های گردو است که باعث کاهش کمیت و کیفیت محصول، خشکیدگی شاخه‌ها و زوال درختان گردو می‌شود. این بیماری به دو شکل عمقی و سطحی به ترتیب توسط دو  باکتری Brenneria nigrifluens و B. rubrifaciens ایجاد می‌شود. مهم‌ترین راه ورود بیمارگرها در تنه و شاخه‌ها، زخم‌های ناشی از فعالیت‌های انسانی یا وسایل برداشت مکانیکی می‌باشد. این بیماری با افزایش درجه حرارت، رطوبت بالای ناشی از آبیاری کرتی یا غرقابی و تغذیه ناکافی شدت می‌یابد. در مقاله حاضر تاریخچه، اهمیت، نشانه‌ها، زیست‌شناسی و دامنه میزبانی باکتری­ها، نحوه نمونه‌برداری، جداسازی و خصوصیات افتراقی باکتری­ها و روش‌های مدیریت بیماری بیان ‌شده است.


رسول رضائی،
جلد 9، شماره 1 - ( 12-1398 )
چکیده

رضائی ر (1398) اثر هشت اسانس گیاهی بر بیماری شانکر باکتریایی مرکبات. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 9(1): 39-30. DOI: 10.2982/PPS.9.1.30.

مقدمه: شانکر باکتریایی مرکبات، ناشی از باکتری Xanthomonas citri subsp. citri یک بیماری مهم اقتصادی در بسیاری از کشورهای نواحی گرمسیری و نیمه‌گرمسیری به شمار می‌آید. چندین پاتوتیپ از بیمارگر توصیف شده است که بر اساس منشاء جغرفیایی، دامنه میزبانی و همچنین برخی ویژگی‌های ژنوتیپی متمایز شده‌اند. این بیماری در ایران بسیار شایع است و تهدید جدی برای درختان لیموترش(Citrus aurantifolia) به شمار می‌آید، بنابراین مدیریت بیماری در مناطق کشت مرکبات‌، که بیماری مستقر شده، ضروری است. یکی از اقدام­های مدیریتی بیماری استفاده از سم­های مسی است، ولی استفاده طولانی مدت از این سمها منجر به ظهور سویه‌های مقاوم می‌گردد. امروزه استفاده از اسانس‌ها و عصاره‌های گیاهی با فعالیت ضدمیکروبی به عنوان یک روش سازگار با محیط­زیست برای مدیریت بیماری­های گیاهی اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده است. اخیرا پژوهشهای بسیاری در زمینه اسانس‌های گیاهی حاوی ترکیبات ضدمیکروبی متمرکز شده است. مواد و روش‌ها: در این پژوهش اثر ضدباکتریایی اسانس‌های گیاهان بومادران ‌(‌Achillea millefolium)، زنجبیل (Zingiber offcinaleبابونه (Anthemis tinctoria)،‌ رازیانه (Foeniculum vulgare)، مریم‌گلی(Salvia officinalis)،‌ گون (Astaraglus gossypinus)،‌ مرزه (Satureja hortensis) و هل (Elettaria cardamomum) علیه دو پاتوتیپ باکتری عامل بیماری در شرایط آزمایشگاه و گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته‌ها: همه اسانس‌های مورد استفاده تأثیر ممانعت‌کنندگی از رشد باکتری را داشتند. همچنین اسانس گیاهان زنجبیل و هل به خوبی از رشد دو پاتوتیپ باکتری به ویژه پاتوتیپ A* جلوگیری کردند و سایر اسانس‌ها تأثیر متوسط تا ضعیف داشتند. نتیجه‌گیری: اسانس‌های این هشت گیاه، مخصوصا زنجبیل و هل ، پتانسیل خوبی برای مدیریت بیماری شانکر باکتریایی مرکبات دارا می‌باشند.


صغری قاسمی دودران، مهدی داوری،
جلد 9، شماره 2 - ( 6-1399 )
چکیده

قاسمی دودران ص، داوری م (1399) بیماری‌های قارچی فندق در ایران. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 9(2): 94-85.         DOI:10.2982/PPS.9.2.85.

درخت فندق، دارای رویشگاه‌های طبیعی در شمال غرب ایران در جنگل‌های استان‌های اردبیل و گیلان است. بیماری زوال یک عامل تهدیدکننده درختان فندق در این ناحیه است. نشانه‌های بیماری به شکل ضعف عمومی، کاهش رشد، برگ‌ریزی و سرخشکیدگی شاخه‌ها، شانکر روی شاخه و تنه و پوسیدگی ریشه ظاهر می‌شوند که سرانجام به مرگ تدریجی یا زوال درختان منجر می‌شوند. قارچ‌هایی که باعث ایجاد بیماری زوال فندق در ایران می‌شوند Diaporthe amygdali،
و Cytospora fuckelii به‌عنوان عامل‌های شانکر و Fusarium semitectum، F. lateritium،  F. anthophilum و Armillaria mellea به‌عنوان عامل‌های پوسیدگی ریشه گزارش شده‌اند. نشانه‌های زوال درختان فندق در ایران، قارچ‌های بیمارگر و راهکارهای مدیریت بیماری در این مقاله شرح داده شده‌اند.
 
مریم خضری، سیمین الهیاری ایگدیر، زهرا آقازاده سوره،
جلد 10، شماره 1 - ( 12-1399 )
چکیده

خضری م، الهیاری ایگدیر س، آقازاده سوره ز (1399) بیماری‌های باکتریایی گوجه‌فرنگی در استان آذربایجان غربی ایران. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 10(1): 96-86.

 Doi: 10.2982/PPS.10.1.86.

مقدمه:گوجه‌فرنگی یکی از مهم‌ترین و پرمصرف‌ترین سبزی‌ها در جهان است. گوجه‌فرنگی یکی از محصولات مهم در استان آذربایجان غربی نیز هست که در اقتصاد کشاورزی استان نقش مهمی دارد. تشخیص دقیق بیماری‌های باکتریایی، اولین و مهم‌ترین گام برای ارایه راهکارهای مدیریت این بیماری‌ها است. مواد و روش­ها: مزرعه­ های گوجه‌فرنگی حومه شهرستان‌های این استان بازدید شدند و از بوته‌های بیمار نمونه‌برداری شد. باکتری­ها از بافت­های بیمار جداسازی و خالص‌سازی شده و براساس خصوصیات فنوتیپی و مولکولی شناسایی شدند. آزمون اثبات بیماری‌زایی باکتری­ها براساس اصول کخ  انجام شد. یافته ­ها: باکتری­های بیماریزای گوجه‌فرنگی در این استان،   Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis، Xanthomonas vesicatoria، Pseudomonas syringae pv. tomato،   P. syringae pv. syringae و Dickya chrysanthemi عامل شانکر باکتریایی، لکه باکتریایی، خال‌زدگی باکتریایی، لکه‌برگی سیرینگایی و پوسیدگی نرم ساقه هستند. نشانه بیماری‌ها، ویژگی‌های فنوتیپی و مولکولی باکتری‌های بیمارگر، گزارش‌های پیشین از این باکتری‌ها در ایران و پراکنش آن‌ها در مناطق مختلف استان آذربایجان غربی شرح داده شده است. نتیجه­ گیری: این باکتری‌ها، به‌جز باکتری عامل بیماری شانکر باکتریایی گوجه‌فرنگی، برای نخستین بار از استان آذربایجان غربی گزارش می‌شوند.

 
میثم بخشی گنجه،
جلد 11، شماره 1 - ( 12-1400 )
چکیده

بخشی گنجه م (1400) بیماری زوال حاد بلوط. دانش بیماری­شناسی گیاهی 11(1): 132-122.      
     Doi: 10.2982/PPS.11.1.122.

زوال حاد بلوط با نشانه های شانکر و تراوشات رنگی روی تنه درختان بالغ از دو دهه پیش در شمال ایران گزارش شده است. چند باکتری از راسته Enterobacterales ، تیره Pectobacteriaceae  و جنس Brenneria از درختان بیمار جداسازی و شناسایی شده اند. بلوط هرچند که ژن‌های  متعددی دارد که محصولات آنها مسئول مقاومت گیاه در برابر قارچهای بیمارگر، بیمارگرهای بیوتروف، همی‌بیوتروف و تنش‌های آبی هستند ولی مقاومتی در برابر این باکتریهای بیمارگر نکروتروف نشان نمیدهد.  سازوکار بروز و شیوع بیماری زوال حاد بلوط، پیش آمادگی درختان  در اثر خشکسالی‌های پیاپی، طغیان بعضی آفتها و سرعت به نسبت پایین تکامل ژنهای دفاعی بلوط در مقابل سرعت بالای تکامل فاکتورهای بیماری­زایی باکتریهای نکروتروف‌ نظیر گونه های Brenneria  است. نظر به تغییرات آب و هوایی زیاد سالهای اخیر ممکن است در آینده‌ شاهد شیوع‌ بیماری در جنگلهای سایر مناطق کشور باشیم. پژوهشهای انجام شده در مورد بیماری در این مقاله شرح داده شده اند تا راه برای ارائه روش مناسب مدیریت بیماری هموار شود.




صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه یاسوج دانش بیماری شناسی گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | University of Yasouj Plant Pathology Science

Designed & Developed by : Yektaweb