سال 9، شماره 1 - ( 12-1398 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 68-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Najafiniaya M, Azadvar M. Review of durable management of soil-borne plant pathogens. pps. 2020; 9 (1) :68-77
نجفی نیا موسی، آزادوار مهدی. مروری بر روشهای مدیریت پایدار بیمارگرهای گیاهی خاک‌برد. دانش بیماری شناسی گیاهی. 1398; 9 (1) :68-77

بخش پژوهشها گیاه‌پزشکی، مرکز پژوهشها و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان پژوهشها، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران ، m.najafinia@areeo.ac.ir
نجفی­ نیا م، آزادوار م (1398) مروری بر روشهای مدیریت پایدار بیمارگرهای گیاهی خاک‌برد. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 9(1): 77-68.  DOI: 10.2982/PPS.9.1.68.

بیماری‌های گیاهی نقش محدودکننده مهمی در تولید محصولات کشاورزی دارند و مهار آنها با استفاده از آفت‌کش‌ها، نگرانی‌های جدی در مورد ایمنی مواد غذایی و سلامت محیط زیست به وجود می‌آورد و ضرورت استفاده از سایر روش‌های مدیریت پایدار بیماری‌ها را دوچندان می‌سازد. بسیاری از بیمارگرهای گیاهی ممکن است آلودگی را روی قسمت‌های هوایی گیاهان ایجاد کنند اما بخشی از چرخه زندگی خود را در خاک طی نموده و بقای خود را حفظ نمایند. در این‌گونه موارد، بخشی از چرخه زندگی بیمارگر گیاهی که در خاک است ممکن است بسیار مهم باشد، حتی اگر ریشه‌ها را آلوده نکند. تک کشت‌های پیاپی و یا کاشت گونه‌های گیاهی مشابه با هم در زمین زراعی ثابت، احتمال شیوع بیماری را افزایش می‌دهد. عملیات مختلف زراعی ازجمله استفاده از گیاهان پوششی، تناوب زراعی، کاربرد کمپوست، تقویت مواد آلی خاک، استفاده از بذر و مواد تکثیری سالم و گواهی شده، کشت رقمهای مقاوم، استفاده از قارچهای میکوریز، خاک‌ورزی مناسب و آفتاب­دهی خاک به‌عنوان گزینه‌های مناسب مدیریت پایدار بیماری‌های ناشی از بیمارگرهای خاک‌برد و حفظ کیفیت و سلامت خاک محسوب می‌شوند.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تخصصي