سال 9، شماره 1 - ( 12-1398 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 78-90 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mosharaf N, Tabein S, Behjatnia S A A, Safi A. Role of betasatellites in interaction of viruses with plants. pps. 2020; 9 (1) :78-90
مشرف نادیا، تابعین سعید، بهجت نیا علی اکبر، صافی آتنا. نقش بتاستلایتها در برهمکنش ویروسها با گیاهان. دانش بیماری شناسی گیاهی. 1398; 9 (1) :78-90

دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز ، Tabein.saeid@gmail.com

مشرف ن، تابعین س، بهجت­نیا س ا ا، صافی ا (1398) نقش بتاستلایت­ها در برهمکنش ویروس­ها با گیاهان.   دانش بیماری‌شناسی گیاهی 9(1): 78-90.  DOI: 10.2982/PPS.9.1.78.

بتاستلایت­ها به عنوان دی­ان­ای­های کوچک حلقوی وابسته به بگوموویروس­ها، عواملی چندکاره هستند که علاوه بر القای علایم بیماری و سرکوب مسیرهای خاموشی آران­­ای، با طیف وسیعی از عوامل و مسیرهای سلولی برهمکنش می­دهند. بتاستلایت­ها از سازمان ژنومی محافظت­شده­ای برخوردارند و یک چارچوب خوانش فعال  βC1روی رشته مکمل ژنوم خود دارند. با وجود ناحیه حفاظت­­شده و ناحیه غنی از آدنین در ژنوم بتاستلایت‌ها، تنها پروتیین کدشده توسط بتاستلایت است که می­تواند بر چرخه بگوموویروس کمکی خود اثرگذار باشد. اندازه کوچک، داشتن توالی پیش­بر قوی و امکان جایگزین کردن توالی ژن­های خارجی با توالی ژن رمزگذاری‌کننده βC1، باعث شده است که بتاستلایت­ها به عنوان ابزاری مناسب در مطالعات تعیین عملکرد ژن­ها، بیان ژن­ها و تراریخت­سازی مورد استفاده قرار بگیرند. افزایش دانش ما در مورد چگونگی برهمکنش­های چندگانه­ بتاستلایت/بگوموویروس و گیاه میزبان می­تواند منجر به توسعه و پیشرفت شیوه­های مدیریت خسارت ناشی از این گروه از بیمارگرها شود.

نوع مطالعه: ترویجی | موضوع مقاله: تخصصي