:: جلد 2، شماره 1 - ( نشریه تولید گیاهان روغنی 1394 ) ::
جلد 2 شماره 1 صفحات 99-113 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر تنش خشکی بر عملکرد دانه و روغن و پروتئین ارقام مختلف سویا (Glycine max)
نیلوفر وحدی، اسماعیل قلی نژاد*، سیروس منصوری فر، لیلا غیرتی آرانی، مهدی رحیمی
گروه علمی علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران ، gholinezhad1358@yahoo.com
چکیده:   (7412 مشاهده)

این تحقیق به‌منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف رژیم آبیاری بر عملکرد دانه و صفات کیفی ارقام مختلف سویا در منطقه ارومیه، به‌صورت کرت‌های یک‌بار خرد شده بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی هنرستان کشاورزی در سال زراعی 1391 اجرا شد. در این بررسی سه سطح آبیاری مطلوب 60 میلی‌متر تبخیر از سطح تشتک کلاس A، تنش ملایم 110 میلی‌متر تبخیر از سطح تشتک کلاس A و تنش شدید 160 میلی‌متر تبخیر از سطح تشت کلاس A در کرت‌های اصلی و سه رقم سویا کلارک، ویلیامز و آنیون در کرت‌های فرعی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تأثیر تنش خشکی بر صفات عملکرد دانه، روغن و پروتئین در سطح احتمال 1 درصد معنی‌دار بود، به‌طوری که بیشترین و کمترین مقدار عملکرد روغن و پروتئین به ترتیب در شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی شدید به دست آمد. با این حال از نظر محتوای رطوبت نسبی برگ و کلروفیل برگ تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. تنش خشکی شدید، عملکرد دانه را نسبت به آبیاری مطلوب و تنش ملایم به ترتیب 63 و 45 درصد کاهش داد. در هر شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی شدید بیشترین عملکرد دانه، عملکرد روغن و عملکرد پروتئین از رقم آنیون حاصل شد. رقم کلارک کمترین میزان عملکرد دانه را در شرایط تنش شدید نسبت به دیگر ارقام داشت.

واژه‌های کلیدی: دانه روغنی، صفات کیفی، کمبود آب
متن کامل [PDF 209 kb]   (965 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/3/4 | پذیرش: 1394/5/10 | انتشار: 1394/6/30


XML   English Abstract   Print



جلد 2، شماره 1 - ( نشریه تولید گیاهان روغنی 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها