Plant Pathology Science
دانش بیماری شناسی گیاهی
Plant Pathol. Sci.
Agriculture
http://yujs.yu.ac.ir/pps
1
admin
2251-9270
2588-6290
8
10.52547/pps
14
8888
13
fa
jalali
1399
11
1
gregorian
2021
2
1
10
1
online
1
fulltext
fa
بیماریهای باکتریایی گوجهفرنگی در استان آذربایجان غربی ایران
Tomato bacterial diseases in West Azerbaijan province of Iran
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<h1 dir="RTL" style="margin-bottom:.0001pt;text-align:justify;line-height:normal;"><span style="font-weight:normal;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;">خضری م، الهیاری ایگدیر س، آقازاده سوره ز (1399) بیماریهای باکتریایی گوجهفرنگی در استان آذربایجان غربی ایران.</span></span></span> <span style="font-weight:normal;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;">دانش بیماریشناسی گیاهی 10(1): 96-86. </span></span></span></h1>
<h1 dir="ltr" style="margin-bottom:.0001pt;text-align:justify;line-height:normal;"><span style="font-weight:normal;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;"> </span></span></span><span dir="LTR" style="font-weight:normal;">Doi: </span><span dir="LTR" style="font-weight:normal;">10.2982/PPS.10.1.86.</span><span style="font-weight:normal;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;"></span></span></span></h1>
<div style="text-align: justify;"><strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;">مقدمه:</span></span></strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;">گوجهفرنگی یکی از مهمترین و پرمصرفترین سبزیها در جهان است. گوجهفرنگی یکی از محصولات مهم در استان آذربایجان غربی نیز هست که در اقتصاد کشاورزی استان نقش مهمی دارد.</span></span> <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;">تشخیص دقیق بیماریهای باکتریایی، اولین و مهمترین گام برای ارایه راهکارهای مدیریت این بیماریها است. <strong>مواد و روش­ها:</strong> </span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;">مزرعه­ های گوجهفرنگی حومه شهرستانهای این استان بازدید شدند و از بوتههای بیمار نمونهبرداری شد. باکتری­ها از بافت­های بیمار جداسازی و خالصسازی شده و براساس خصوصیات فنوتیپی و مولکولی شناسایی شدند. آزمون اثبات بیماریزایی باکتری­ها براساس اصول کخ انجام شد. <strong>یافته ­ها:</strong> </span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;">باکتری­های بیماریزای گوجهفرنگی در این استان، </span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">Clavibacter</span></span></span></em><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;"> <em>michiganensis</em> subsp. <em>michiganensis</em></span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;">، </span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">Xanthomonas vesicatoria</span></span></span></em><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;">، </span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">Pseudomonas</span></span></span></em><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;"> <em>syringae</em> pv. <em>tomato</em></span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;">،</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;"> </span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;"> P.</span></span></span></em><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;"> <em>syringae</em> pv. <em>syringae</em></span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;"> و </span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">Dickya chrysanthemi</span></span></span></em> <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;">عامل </span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;">شانکر باکتریایی، لکه باکتریایی، خالزدگی باکتریایی، لکهبرگی سیرینگایی و پوسیدگی نرم ساقه</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;"> هستند. نشانه بیماریها، ویژگیهای فنوتیپی و مولکولی باکتریهای بیمارگر، گزارشهای پیشین از این باکتریها در ایران و پراکنش آنها در مناطق مختلف استان آذربایجان غربی شرح داده شده است. <strong>نتیجه­ گیری:</strong> </span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;">این باکتریها، بهجز باکتری عامل بیماری شانکر باکتریایی گوجهفرنگی، برای نخستین بار از استان آذربایجان غربی گزارش میشوند.</span></span></div>
<br>
<div style="text-align: justify;">Khezri M, Allahyari Igdir S, Aghazadeh Soureh Z (2021) Tomato bacterial diseases in West Azerbaijan province of Iran. Plant Pathology Science 10(1):86-96. Doi: 10.2982/PPS.10.1.86.<sup><span dir="RTL"></span></sup></div>
<div style="text-align: justify;"><strong>Introduction:</strong> Tomato is one of the most important and most widely consumed vegetable in the world. Tomato also is one of the most important products in West Azerbaijan Province of Iran, which plays an important role in the province's agricultural economy. Accurate bacterial disease diagnosis is the first and most important step in designation methods of disease management. <strong>Materials and Methods:</strong> Tomato farms in the suburbs of the province cities were visited and diseased plants were sampled. Bacteria were isolated and purified from patient tissues and identified based on phenotypic and molecular characteristics. The bacterial pathogenicity test was performed according to Koch principles. <strong>Results:</strong> Tomato bacterial pathogens in this province include <em>Clavibacter</em> <em>michiganensis</em> subsp. <em>michiganensis</em>, <em>Xanthomonas vesicatoria</em>,<em> Pseudomonas</em> <em>syringae</em> pv. <em>tomato, P.</em> <em>syringae</em> pv. <em>syringae </em>and <em>Dickya chrysanthemi</em>, agents of bacterial canker, bacterial spot, bacterial speck, syringe leaf spot and soft stem rot. Disease symptoms, phenotypic and molecular properties of pathogenic bacteria, previous reports on these bacteria from Iran and their distribution in different regions of West Azerbaijan Province are presented. <strong>Conclusion:</strong> These bacteria, with the exception of the tomato bacterial canker agent, are reported for the first time from West Azerbaijan province.</div>
پوسیدگی ساقه, شانکر باکتریایی, خالزدگی باکتریایی, لکه باکتریایی
Stem rot, Bacterial canker, Bacterial speck, Bacterial spot
86
96
http://yujs.yu.ac.ir/pps/browse.php?a_code=A-10-111-2&slc_lang=fa&sid=1
Maryam
Khezri
مریم
خضری
ma_khezri@yahoo.com
10031947532846003686
10031947532846003686
Yes
Iranian Research Institute of Plant Protection, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran
مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران
Simin
Allahyari Igdir
سیمین
الهیاری ایگدیر
siminallahyari91@gmail.com
10031947532846003687
10031947532846003687
No
Urmia University
دانشگاه ارومیه
Zahra
Aghazadeh Soureh
زهرا
آقازاده سوره
kh.agazadeh@yahoo.com
10031947532846003688
10031947532846003688
No
Urmia University
دانشگاه ارومیه