Plant Pathology Science
دانش بیماری شناسی گیاهی
Plant Pathol. Sci.
Agriculture
http://yujs.yu.ac.ir/pps
1
admin
2251-9270
2588-6290
8
10.52547/pps
14
8888
13
fa
jalali
1398
6
1
gregorian
2019
9
1
8
2
online
1
fulltext
fa
مروری بر بیماری انگومک پسته
A Review of the Pistachio Gummosis Disease
تخصصي
Special
مروری
Review
<h2><span style="font-size:12.0pt;">فانی س ر،</span> <span style="font-size:12.0pt;">مرادی م و میرابوالفتحی م (1398) مروری بر بیماری انگومک پسته. دانش بیماریشناسی گیاهی 8(2):</span><span style="font-size:12.0pt;">30-16.</span> <span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">DOI: 10.2982/PPS.8.2</span></span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">.</span></span></span></em><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">16</span></span></span></h2>
<h2 style="text-align: justify;"><span style="position:relative;top:8.0pt;letter-spacing:-.3pt;"><span style="font-size:12.0pt;">پسته ارزشمندترین محصول باغی صادراتی ایران است. پوسیدگی طوقه و ریشه ناشی از گونههای </span></span><em><span dir="LTR" style="position:relative;top:8.0pt;letter-spacing:-.3pt;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">Phytophthora</span></span></span></em><span style="position:relative;top:8.0pt;letter-spacing:-.3pt;"><span style="font-size:12.0pt;"> مهمترین بیماری پسته است که سالیانه منجر به نابودی تعداد قابل توجهی درختان بارور و نابارور میگردد. عامل بیماری از تمامی استانهای پستهخیز گزارش شده است. عامل بیماری خاکزاد است و با اسپورانژیوم یا زئوسپورانژیومهای رها شده از آن به کمک آب پخش شده و درختان سالم را به بیماری مبتلا می کند. حساسیت طوقه درختان پسته به فیتوفتورا و آبیاری به شیوه غرقابی در اغلب باغات از عوامل کلیدی توسعه بیماری است. سوختگی سرشاخه در اوایل بهار، سبزخشکی برگها در طول فصل رشد، خروج صمغ از ناحیه طوقه و پوسیدگی ریشه از جمله نشانههای بیماری است. مدیریت تلفیقی بیماری با احداث باغ در زمینهای غیرآلوده، استفاده از رقم­های مقاوم یا متحمل، استفاده از نهالهای سالم، اصلاح روش آبیاری و پرهیز از تماس مستقیم آب با طوقه، جداسازی کرتهای آلوده از سالم، استفاده از قارچکش مناسب و مهار زیستی بر پایه گونه­ های </span></span><em><span dir="LTR" style="position:relative;top:8.0pt;letter-spacing:-.3pt;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">Trichoderma</span></span></span></em><span style="position:relative;top:8.0pt;letter-spacing:-.3pt;"><span style="font-size:12.0pt;"> و </span></span><em><span dir="LTR" style="position:relative;top:8.0pt;letter-spacing:-.3pt;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">Bacillus</span></span></span></em><span style="position:relative;top:8.0pt;letter-spacing:-.3pt;"><span style="font-size:12.0pt;"> است.</span></span></h2>
Fani S R, Moradi M and Mirabolfathy M (2019) A review of the pistachio gummosis disease. Plant Pathology Science 8(2):16-30. DOI:10.2982/PPS.8.2.16
<div style="text-align: justify;">Iranian Pistachio is one of the most important horticultural product in export market. Crown and root rot caused by <em>Phytophthora</em> species is the most serious disease of plant, which annually destroys a considerable number of mature and young trees. This disease has been reported from all provinces of Iran. The pathogen is soil-borne and is distributed by sporangia or the released zoospores and infects the healthy trees. In the most Pistachio orchards, the key factors of disease development are the sensitivity of pistachio crown to <em>Phytophthora</em> and the flooding method of irrigation. The symptoms of the disease are include blight in early spring, drying of the green leaves during the growing season, gum exudation from the crown of tree and the root rot. Gummosis can be successfully controlled by integrated disease management including orchard constructing in non-infected areas, using resistant or tolerant cultivars, using healthy rootstocks, improving the irrigation methods and avoiding the direct contact of water with tree crown, isolating the contaminated parts of the orchard from the healthy parts, using suitable fungicide, and biological control based on <em>Trichoderma</em> and <em>Bacillus</em> species.</div>
انگومک, پوسیدگی طوقه و ریشه, پسته, Phytophthora
Gummosis, Pistachio, Phytophthora, Root and crown rot
16
30
http://yujs.yu.ac.ir/pps/browse.php?a_code=A-10-250-1&slc_lang=fa&sid=1
Seyed Reza
Fani
سید رضا
فانی
rezafani52@gmail.com
10031947532846002899
10031947532846002899
Yes
- Plant Protection Research Department, Yazd Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Yazd, Iran
بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
Mohammad
Moradi
محمد
مرادی
moradi@pri.ir
10031947532846002900
10031947532846002900
No
Pistachio Research Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rafsanjan, Iran.
پژوهشکده پسته، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران.
Mansoureh
Mirabolfathy
منصوره
میرابوالفتحی
mmirab2000@yahoo.com
10031947532846002901
10031947532846002901
No
Iranian Research Institute of Plant Protection, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran.
مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران