Plant Pathology Science
دانش بیماری شناسی گیاهی
Plant Pathol. Sci.
Agriculture
http://yujs.yu.ac.ir/pps
1
admin
2251-9270
2588-6290
8
10.52547/pps
14
8888
13
fa
jalali
1396
6
1
gregorian
2017
9
1
6
2
online
1
fulltext
fa
مدیریت تلفیقی بیماری کپک خاکستری
Integrated Management of Gray Mold Disease
عمومى
General
ترویجی
Extentional
<h2 dir="RTL" style="text-align: justify;"><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:b nazanin;">میرطالبی م. و</span> <span style="font-family:b nazanin;">مستوفی</span><span style="font-family:b nazanin;">زاده قلمفرسا ر. 1396. مدیریت تلفیقی بیماری کپک خاکستری<em>. دانش بیماریشناسی گیاهی</em> 6(2): 54-43.</span><br>
<br>
<span style="font-family:b nazanin;">بیماری کپک خاکستری ناشی از قارچ </span><em><span dir="LTR">Botrytis cinerea</span></em><span style="font-family:b nazanin;"> یکی از مهمترین بیماریهای پس از برداشت میوهها و سبزیهای تازه در سراسر جهان است. بیماری میتواند در مزرعه شروع شود، بهصورت نهفته باقی بماند یا پس از برداشت در مراحل حملونقل، بستهبندی، ذخیرهسازی و بازاریابی گسترش پیدا کند. امروزه در کشاورزی رایج اولین راهبرد برای مهار بیماری، استفاده از سموم شیمیایی است، ولی نگرانی از وجود بقایای سموم در میوهها و سبزیها، باعث افزایش تحقیق برای پیدا کردن روش­های سالم و مؤثر مدیریت بیماری شده است. مدیریت تلفیقی بیماری با اصلاح شیوه آبیاری و کوددهی بهینه، مبارزه زیستی، استفاده از مواد حیاتی، ضدعفونی میوه­ها پس از برداشت ، نگهداری وحمل میوه­ها در انبار و کانتینر با هوای خنک، رطوبت کم و تهویه مناسب پیشنهاد شده است. </span></span></h2>
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"></p>
<p style="text-align: justify;">Mirtalebi M. & Mostowfizade-Ghalamfarsa R. Integrated management of gray mold disease<em>. Plant Pathology Science </em>6(2):43-54.<br>
<br>
Gray mold caused by <em>Botrytis cinerea</em>, is one of the most important postharvest diseases on fresh fruits and vegetables worldwide. The disease may start in the field and remain as a latent infection and then develop after harvest, during transportation, packaging, storage and marketing. Nowadays, application of fungicides is the main strategy to control the gray mold disease in conventional agriculture. The presence of fungicide residues in edible fruits and vegetables is a concern for consumers because pesticides are known to have potential harmful effects. Therefore, the search on finding the safe and effective disease control strategies has been accelerated. Integrated management of the disease by using some methods like optimal method of irrigation and fertilization, biological control, use of bioagents, disinfection of fresh fruits and vegetables after harvesting, storing and shipping in a cool and dry condition with low humidity and suitable ventilation are suggested.</p>
بیماری پس از برداشت, توتفرنگی, انگور, Botrytis
Postharvest disease, Strawberry, Grape, Botrytis
43
54
http://yujs.yu.ac.ir/pps/browse.php?a_code=A-10-42-7&slc_lang=fa&sid=1
Maryam
Mirtalebi
مریم
میرطالبی
mirtalebi_kn@yahoo.com
10031947532846002849
10031947532846002849
No
Department of Plant Protection, Shiraz University, Shiraz, Iran
بخش گیاهپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز
Reza
Mostowfizadeh-Ghalamfarsa
رضا
مستوفیزاده قلمفرسا
rmostofi@shirazu.ac.ir
10031947532846002850
10031947532846002850
Yes
Department of Plant Protection, Shiraz University, Shiraz, Iran
بخش گیاهپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز