RT - Journal Article T1 - Reaction of nine bean cultivars to two Fusarium species JF - yu-pps YR - 2021 JO - yu-pps VO - 10 IS - 2 UR - http://yujs.yu.ac.ir/pps/article-1-346-fa.html SP - 93 EP - 104 K1 - Root rot K1 - Red-bean K1 - Pinto-bean K1 - Wilt AB - حسامی ن، درویش‌نیا م، بازگیر ع (1400) واکنش نه رقم لوبیا به دو گونه Fusarium . دانش بیماری­شناسی گیاهی 10(2): 104-93. Doi: 10.2982/PPS.10.2.93. مقدمه: دو قارچ خاک­زاد Fusarium oxysporum و F. solani عامل بیماری‎های مهم پژمردگی و پوسیدگی ریشه انواع لوبیا هستند. بهترین روش‎ مدیریت این بیماریها شناسایی و کشت رقمهای مقاوم است. این پژوهش برای شناسایی واکنش نه رقم لوبیای ایرانی به این دو قارچ بیمارگر اجرا شد. مواد و روش­ها: بوته­ های بیمار لوبیا از مزرعه ­های شهرستان الیگودرز در استان لرستان در غرب ایران جمع‎آوری و در آزمایشگاه F. solani و F. oxysporum از آنها جداسازی شدند. بیماریزایی این قارچها ابتدا روی یک رقم محلی بررسی شد. سپس واکنش نه رقم لوبیا نسبت به آنها در قالب طرح کاملاً تصادفی در گلخانه تعیین شد. یافته‌ها: واکنش رقمها به F. oxysporum و F. solani به ترتیب در رقم قرمزدادفر با شدت بیماری 28/8 و 26/6 درصد، قرمزصیاد با 33/3 و 28/8 درصد، چیتی­کوشا با 35/5 و 33/3 درصد، سفید247 با 40 و 37/8 درصد، سفیدپاک با 46/6 و 46/7 درصد، چیتی492 با 48/8 و 46/7 درصد به عنوان نیمه حساس و چیتی صالح با شدت بیماری 64/4 و 62/2 درصد، قرمزیاقوت با 77/7 و 80 درصد و سفیدالماس با 82/2 و 86/7 درصد به عنوان حساس شناخته شدند. هم‌چنین آنالیز همبستگی پیرسون نشان داد که همبستگی معنی‌دار منفی بین طول ریشه، وزن­ تر و خشک ریشه با شدت این بیماریها وجود دارد. نتیجه‌گیری: شش رقم لوبیای ایرانی قرمزدادفر، قرمزصیاد، چیتی­کوشا، سفید247، سفیدپاک و چیتی492 به این بیماریها نیمه حساس هستند. LA eng UL http://yujs.yu.ac.ir/pps/article-1-346-fa.html M3 10.52547/pps.10.2.93 ER -