جستجو در مقالات منتشر شده


10 نتیجه برای ویروس

سعید تابعین، سیدعلی‌اکبر بهجت‌نیا،
جلد 3، شماره 2 - ( 6-1393 )
چکیده

تابعین س. و بهجت­نیا س. ع.ا. 1393. دی­ان­ای­های ناقص و ستلایت‌های ویروس­های گیاهی دی­ان­ای­دار. دانش بیماری­شناسی­گیاهی 3(2): 32-21.

در گیاهان آلوده به ویروس‌های دی‌ان‌ای‌دار، به‌طور معمول علاوه بر دی‌ان‌ای ژنومی، انواع مختلفی از نسخه‌های دی‌ان‌ای کوچک‌تر از ژنوم نیز حضور دارند که از ژنوم ویروس مشتق شده‌ و یا دارای توالی‌های غیر از ژنوم ویروس هستند. بعضی از این دی‌ان‌ای‌ها که اثر قابل توجهی بر چرخه‌ی ویروس و نیز بروز و پیشرفت بیماری و نشانه‌ها ندارند، را دی‌ان‌ای‌های ناقص می‌گویند. تعداد دیگری از آن‌ها که سبب کاهش تجمع دی‌ان‌ای ژنومی ویروس و در نتیجه کاهش نشانه‌ها و بهبودی می‌گردند، دی‌ان‌ای‌های ناقص مداخله‌گر نامیده شده‌اند. تعدادی از آن-ها نیز القاکننده‌ی نشانه‌های بیماری هستند که تحت عنوان دی‌ان‌ای‌های ستلایت شناخته می‌شوند. تمام این اجزا برای همانندسازی، کپسیدپوشی و حرکت در گیاه به ویروس اصلی وابسته هستند. دی‌ان‌ای‌های ستلایت هرچند که فاقد همانندی مشخصی با ژنوم ویروس هستند اما مسئول القای نشانه‌های بیماری هستند. در حالی‌که دی‌ان‌ا‌های ناقص و ناقص مداخله‌گر همانندی زیادی با ژنوم ویروس دارند، تنها دی‌ان‌ای‌های ناقص مداخله‌گر توانایی دخالت در فرآیندهای تکثیر، بروز و توسعه‌ی نشانه‌های بیماری را دارا هستند. در این مقاله انواع و خصوصیات این قبیل دی‌ان‌ای‌ها و نحوه انتقال آن‌ها شرح داده شده است.
فریده فرح بخش، امیر مساح،
جلد 4، شماره 2 - ( 6-1394 )
چکیده

فرح­بخش ف. و مساح ا. 1394. ژنتیک مقاومت به بیماری‌های گیاهی. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 4(2):73-64. 

دانش رو به پیشرفت بررسی عملکرد و تکامل هم­زمان ژن‌های مقاومت در گیاهان با ژن­های پرآزاری در بیمارگرها، فرصت‌ جدیدی را برای ایجاد مقاومت پایدار در برابر بیماری‌های گیاهی فراهم ساخته ­است.  این مقاله، یافته­های نوین در مورد ژنتیک انواع مقاومت، عملکرد و تکامل ژن‌های مقاومت دخیل در تشخیص بیمارگر، پیام‌رسانی و پاسخ به بیمارگر، را شرح می­دهد.


سمانه فولادوند، سیده عاطفه حسینی،
جلد 4، شماره 2 - ( 6-1394 )
چکیده

فولادوند س. و حسینی س.ع. 1394. قارچ‌ها و شبه قارچ‌های ناقل ویروس‌های گیاهی. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 4(2):63-53.

قارچ‌های Olpidium brassicae و  O. boronovanus و دو گونه شبه قارچ Polymyxa graminis و P.betae به عنوان ناقلین مهم ویروس‌های گیاهی شناخته شده‌اند. تمامی این قارچ‌ها و شبه­قارچ­ها انگل اجباری ریشه گیاهان می‌باشند و ویروس‌های متعلق به 12 جنس در 4 خانواده را منتقل می‌کنند. در این مقاله ضمن معرفی این ناقلین و چرخه­ی زندگی آن‌ها، ویروس­هایی که منتقل می­کنند و نحوه­ی کسب و انتقال ویروس‌ها شرح داده شده­اند.


عیسی ناظریان، سحر صیاد،
جلد 6، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده

ناظریان ع. و صیاد س. 1396. ویروس‌های انگل قارچ‌ها. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 6(2): 104-97.

چندین ویروس به عنوان انگل جدایه­ هایی از قارچ­های عامل سوختگی شاه­بلوط، پوسیدگی ساقه کلزا، سوختگی سنبله گندم، سیاهک ذرت و تعدادی از کپک­ها و مخمرها شناخته شده­ اند. این ویروس­های قارچی موجب کاهش رشد، تکثیر و قدرت بیماری­زایی، تولید رنگدانه­ های غیر طبیعی در میسلیوم، یا ایجاد جهش در قارچ­ میزبان می­شوند. این ویروس­ها می­توانند از راه جوش ریسه­ای به جدایه ­های دیگر همان قارچ یا قارچ دیگری منتقل شوند و باعث بروز بیماری مشابهی در آن­ها گردند. بنابراین شناسایی جدایه­های کم­آزار و آلوده به ویروس، قارچ­های بیمارگر و استفاده از آن­ها برای حفاظت گیاهان در برابر جدایه­های پرآزار و مدیریت بیماری­های گیاهی پیشنهاد می­شود.  


مهسا آبادخواه، داود کولیوند،
جلد 7، شماره 2 - ( 6-1397 )
چکیده

آبادخواه م. و کولیوند د. 1397. بیوسنسورها و کاربرد آنها در بیماری‌شناسی گیاهی. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 7(2): 59-47. DOI:10.2982/PPS.7.2.47

پیشگیری از خسارت بیماریهای گیاهی نیازمند استفاده از ابزارهای جدید، توانمند، ساده و قابل حمل برای تشخیص سریع عوامل بیماریزا است. امروزه فناوری بیوسنسور  ابزاری توانمند برای ارزیابی روش­های مرسوم در علوم کشاورزی است. از ویژگی­های مهم بیوسنسورها حساسیت، گزینندگی و قابل حمل ­بودن آن­ها می­باشد که برای تجزیه و تحلیل سریع ترکیبات پیچیده با مقدار کم نمونه بکار می­روند. هر بیوسنسور مرکب از سه بخش عنصر زیستی، مبدل و آشکارساز است. مهم‌ترین کاربرد آنها­ در بیماری­شناسی گیاهی تشخیص سریع بیمارگرهای گیاهی برای کاهش مصرف مواد شیمیایی گران‌قیمت و آسیب­رسان به محیط ­زیست است. این مقاله  به معرفی انواع بیوسنسورها و کاربردهای آنها در بیماری­شناسی گیاهی می­پردازد.


زهره داودی، جهانگیر حیدرنژاد، حسین معصومی،
جلد 8، شماره 2 - ( 6-1398 )
چکیده

داودی ز، حیدرنژاد ج و معصومی ح (1398) تکنیکِ نسل جدید توالی‌یابی و کاربرد آن در ویروس‌شناسی گیاهی. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 8(2):85-77. DOI: 10.2982/PPS.8.2.77

تعیین توالی دی‌اِن‌اِ در همه شاخه‌های علوم زیستی کاربرد دارد. در میان اولین فن‌آوری‌های پیشرفته نسل توالی‌یابی، دانشمندان با ظهور توالی‌یابی سنگر، توانستند اطلاعات ژنتیکی گونه‌ها را در هر سیستم بیولوژیکی مشخص کنند. اگرچه هنوز هم این تکنیک به‌دلیل کیفیت توالی‌های خوانده شده، مورد توجه است، اما محدودیت هایی چون مقیاس کار، سرعت و تفکیک‌پذیری موانعی است که مانع دسترسی دانشمندان به اطلاعات اساسی مورد نیاز شده است. برای غلبه بر این موانع، فنآوری توالی‌یابی نسل جدید (NGS) در شروع قرن 21 ارائه شد. این فن‌آوری، توالی‌یابی بسیار کارآمد، سریع و کم هزینه را نسبت به فن‌آوری استاندارد و سنتی توسعه یافته در اواخر دهه 1970، فراهم نمود. در سال 2009 فن‌آوری NGS برای چندین جنبه ویروس‌شناسی گیاهی از جمله توالی‌یابی ژنوم، کشف و ردیابی، اکولوژی، اپیدمولوژی و تکثیر ویروس‌ها و ویروئیدها استفاده شد. انتظار می‌رود که فن‌آوری NGS نقش بسیار مهمی در بسیاری از تحقیقات ویروس‌شناسی گیاهی داشته باشد.


سعید تابعین، سید علی اکبر بهجت نیا،
جلد 8، شماره 2 - ( 6-1398 )
چکیده

تابعین س و بهجت‌نیا س ع ا (1398) برهمکنش‌های درون‌سلولی جمینی‌ویروس‌ها در گیاهان میزبان. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 8(2):101-86. DOI: 10.2982/PPS.8.2.86

جمینی‌ویروس‌ها دارای ژنومِ دی‌ان‌ا تک‌لای حلقوی کوچک با ظرفیت بیان پروتیین محدود هستند. ژنوم این گروه از ویروس‌ها با بیان چهار تا هفت پروتیین و از طریق ایجاد تغییر در فرآیندها و مسیرهای زیستی مختلف در سلول باعث ایجاد آلودگی می‌شوند. از جمله تغییرات به وجود آمده به هنگام آلودگی توسط جمینی‌ویروس‌ها می‌توان به تحریک و تغییر چرخه سلول‌های آلوده برای ورود به فاز تکثیری به منظور حمایت از القای همانندسازی دی‌ان‌ا ویروسی اشاره نمود. جمینی‌ویروس‌ها به منظور تغییر یا متوقف کردن واکنش‌های دفاعی میزبان و مسیرهای پیام‌رسانی هورمون‌ها، الگوی بیان ژن‌های میزبان را تغییر می‌دهند، از مسیرهای مرگ سلولی ممانعت به عمل می‌آورند، رفت‌وآمد مولکول‌های بزرگ را تغییر داده و در مسیرهای پیام‌رسانی سلول و اصلاح پروتیین‌ها مداخله می‌کنند. علاوه‌براین، جمینی‌ویروس‌ها چندین سرکوب‌گر خاموشی ژن را بیان می‌کنند که نحوه تولید آران‌اهای کوچک مداخله‌گر، متیلاسیون دی‌ان‌ا گیاه و مسیرهای میکرو آران‌ا را تغییر می‌دهند و به همین دلیل در اغلب موارد سبب نمو غیر عادی گیاه می‌شوند. در این مقاله علاوه بر معرفی جمینی‌ویروس‌ها، به نقش هر کدام از پروتیین‌های بیان شده توسط ژنوم آنها و نیز برهمکنش این پروتیین‌ها با مسیرها و فرآیندهای مختلف سلول میزبان جهت ایجاد یک آلودگی پایدار، پرداخته می‌شود.


نادیا مشرف، سعید تابعین، سید علی اکبر بهجت نیا، آتنا صافی،
جلد 9، شماره 1 - ( 12-1398 )
چکیده

مشرف ن، تابعین س، بهجت­نیا س ا ا، صافی ا (1398) نقش بتاستلایت­ها در برهمکنش ویروس­ها با گیاهان.   دانش بیماری‌شناسی گیاهی 9(1): 78-90.  DOI: 10.2982/PPS.9.1.78.

بتاستلایت­ها به عنوان دی­ان­ای­های کوچک حلقوی وابسته به بگوموویروس­ها، عواملی چندکاره هستند که علاوه بر القای علایم بیماری و سرکوب مسیرهای خاموشی آران­­ای، با طیف وسیعی از عوامل و مسیرهای سلولی برهمکنش می­دهند. بتاستلایت­ها از سازمان ژنومی محافظت­شده­ای برخوردارند و یک چارچوب خوانش فعال  βC1روی رشته مکمل ژنوم خود دارند. با وجود ناحیه حفاظت­­شده و ناحیه غنی از آدنین در ژنوم بتاستلایت‌ها، تنها پروتیین کدشده توسط بتاستلایت است که می­تواند بر چرخه بگوموویروس کمکی خود اثرگذار باشد. اندازه کوچک، داشتن توالی پیش­بر قوی و امکان جایگزین کردن توالی ژن­های خارجی با توالی ژن رمزگذاری‌کننده βC1، باعث شده است که بتاستلایت­ها به عنوان ابزاری مناسب در مطالعات تعیین عملکرد ژن­ها، بیان ژن­ها و تراریخت­سازی مورد استفاده قرار بگیرند. افزایش دانش ما در مورد چگونگی برهمکنش­های چندگانه­ بتاستلایت/بگوموویروس و گیاه میزبان می­تواند منجر به توسعه و پیشرفت شیوه­های مدیریت خسارت ناشی از این گروه از بیمارگرها شود.


امین الله طهماسبی،
جلد 12، شماره 1 - ( 12-1401 )
چکیده

طهماسبی، ا. (1401). نقش فاکتورهای آغازکننده ترجمه در مقاومت مغلوب گیاهان به ویروس­ها. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 12(1):  121-113.                          
       Doi: 10.2982/PPS.12.1.113   
 
ویروس­های گیاهی بیمارگرهای مهمی هستند که باعث کاهش کمی و کیفی محصولهای کشاورزی در سراسر دنیا می­شوند. مقاومت گیاهان کارا­ترین روش مبارزه با ویروس­های گیاهی است. ویروس­ها به عنوان انگل­های اجباری برای تکمیل چرخه آلودگی­شان نظیر فرایندهای سنتز پروتیین، همانندسازی و حرکت وابسته به سازگاری فاکتورهای سلولی گیاهان میزبان هستند. فقدان یا جهش در این فاکتورهای ضروری برای چرخه آلودگی ویروس و یا جهش در تنظیم کننده پاسخ­های دفاعی گیاه ممکن است مقاومت مغلوب میزبان را نسبت به ویروس سبب شود. ژن­های مغلوب که در برهمکنش­های ویروس-گیاه شناسایی شده­اند، شامل فاکتورهای آغازکننده ترجمه یوکاریوتی eIF4E، eIF4G و ایزوفرم­های آن­ها هستند. تعدادی از فاکتورهای ترجمه در گیاهان نظیر eIF3، eEF1A و eEF1B شناسایی شده­اند که در برهمکنش با آر.ان.اِی های ویروسی و تنظیم فرایندهای مختلف در چرخه آلودگی ویروس ضروری هستند. شناخت بیشتر سازوکار­های مولکولی این فاکتورها و همچنین برهمکنش آن­ها با سایر فاکتورهای میزبانی و ویروسی می­تواند در توسعه روش­های مدیریت جدید مانند خاموشی یا ویرایش ژنوم علیه ویروس­ها مورد استفاده قرار گیرد.  

 
فرشته اسماعیل زاده، داود کولیوند،
جلد 12، شماره 1 - ( 12-1401 )
چکیده

 اسماعیل­زاده،  ف.، کولیوند، د. (1401). ویروس چروکیدگی قهوه‌ای میوه گوجه­فرنگی. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 12(1): 93-84.
                                 Doi: 10.2982/PPS.12.1.84                            
چکیده
ویروس چروکیدگی قهوه‌ای گوجه ­فرنگی (ToBRFV) یک بیمارگر نوظهور است که عموماً در گلخانه‌ها باعث ایجاد بیماری می‌شود. این ویروس نواحی زرد رنگ، بدشکلی و زخم‌های نکروتیک قهوه‌ای رنگ روی میوه‌های گوجه ­فرنگی  ایجاد می‌کند. این ویروس که انتشار جهانی دارد به تازگی با استفاده از روش‌های مولکولی  در گلخانه ­های چند استان ایران گزارش شده است. با توجه به گزارش این ویروس از ایران خصوصیات ویروس ToBRFV، نشانه ­ها، دامنه میزبانی، نحوه انتقال و انتشار و روشهای مدیریت آن بر اساس مطالعات انجام شده قبلی شرح داده شده­اند.

 

صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه یاسوج دانش بیماری شناسی گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | University of Yasouj Plant Pathology Science

Designed & Developed by : Yektaweb