جستجو در مقالات منتشر شده


5 نتیجه برای معصومی

اسد معصومی اصل،
جلد 2، شماره 1 - ( 12-1391 )
چکیده

معصومی اصل، ا. 1391. پیام‌رسانی هورمون اتیلن در پاسخ گیاهان به بیمارگرها . دانش بیماری‌شناسی گیاهی 2(1): 15-8.  
گیاهان با دامنه‌ای از سازوکارهای مولکولی‌- ‌بیوشیمیایی ذاتی یا القایی، استراتژی‌هایی را برای سازگاری به تغییرات محیطی ایجاد کرده‌اند. پاسخ مناسب گیاه، از طریق دریافت پیام خارج سلولی و انتقال آن به درون سلول‌های گیاهی ظهور می‌یابد. اتیلن به عنوان هورمونی شناسایی شده است که واکنش‌های گیاهی را تحت شرایط محدودکننده رشدی کنترل می‌کند. تولید اتیلن در واکنش به تنش‌های زیستی مثل آلوده شدن گیاه با بیمارگرها یا حمله گیاه‌خواران افزایش می‌یابد. اکثر ژن‌های مقاومت توسط مسیر پیام‌رسانی اتیلن القا می‌شوند. مسیر بیوسنتز اتیلن از اسید‌آمینه متیونین به‌خوبی شناخته شده است و اتیلن تولیدی باعث فعال شدن ژن‌های مقاومت و بروز واکنش‌های دفاعی گیاهان می‌شود. ژن‌های موثر در پیام‌رسانی اتیلن در برنج و نیز ژن‌های مقاومت که با تیمار اتیلن افزایش بیان نشان می‌دهند، معرفی شده‌اند

زهره داودی، جهانگیر حیدرنژاد، حسین معصومی،
جلد 8، شماره 2 - ( 6-1398 )
چکیده

داودی ز، حیدرنژاد ج و معصومی ح (1398) تکنیکِ نسل جدید توالی‌یابی و کاربرد آن در ویروس‌شناسی گیاهی. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 8(2):85-77. DOI: 10.2982/PPS.8.2.77

تعیین توالی دی‌اِن‌اِ در همه شاخه‌های علوم زیستی کاربرد دارد. در میان اولین فن‌آوری‌های پیشرفته نسل توالی‌یابی، دانشمندان با ظهور توالی‌یابی سنگر، توانستند اطلاعات ژنتیکی گونه‌ها را در هر سیستم بیولوژیکی مشخص کنند. اگرچه هنوز هم این تکنیک به‌دلیل کیفیت توالی‌های خوانده شده، مورد توجه است، اما محدودیت هایی چون مقیاس کار، سرعت و تفکیک‌پذیری موانعی است که مانع دسترسی دانشمندان به اطلاعات اساسی مورد نیاز شده است. برای غلبه بر این موانع، فنآوری توالی‌یابی نسل جدید (NGS) در شروع قرن 21 ارائه شد. این فن‌آوری، توالی‌یابی بسیار کارآمد، سریع و کم هزینه را نسبت به فن‌آوری استاندارد و سنتی توسعه یافته در اواخر دهه 1970، فراهم نمود. در سال 2009 فن‌آوری NGS برای چندین جنبه ویروس‌شناسی گیاهی از جمله توالی‌یابی ژنوم، کشف و ردیابی، اکولوژی، اپیدمولوژی و تکثیر ویروس‌ها و ویروئیدها استفاده شد. انتظار می‌رود که فن‌آوری NGS نقش بسیار مهمی در بسیاری از تحقیقات ویروس‌شناسی گیاهی داشته باشد.


حسین کربلائی خیاوی، سید یعقوب سید معصومی، عادل پیرایش، حسین خباز جلفایی،
جلد 10، شماره 1 - ( (پاییز و زمستان) 1399 )
چکیده

کربلائی خیاوی ح، سید معصومی س ی، پیرایش ع، خباز جلفایی ح (1399) واکنش ده رقم هلو و ده رقم شلیل به سفیدک پودری. دانش بیماری­شناسی گیاهی 10(1): 13-1. 

Doi: 10.2982/PPS.10.1.1.


مقدمه: سفیدک پودری ناشی از Podosphaera pannosa یکی از بیماری‌های مهم هلو و شلیل در جهان است. هدف از این پژوهش بررسی واکنش رقم­های هلو و شلیل تحت کشت در ایران دربرابر بیماری بود. مواد و روش‌ها: واکنش رقم‌های هلوی روبین، ارلی­رد، ردتاپ، شاستا، آمسدون، ولوت، انجیری، پائیزه، دیکسی­رد، سان­کرست و رقم‌های شلیل ایندپندنس، استارگلد، سانگلد، سانکینگ، گیوتا، شبرنگ کرج، وگا، اوریون، جیوا و وینبرگر نسبت به  بیماری در شرایط آلودگی طبیعی و مایه‌زنی مصنوعی، در دو آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار، در دو سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مشگین‌شهر مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته‌ها: تجزیه واریانس داده­های آزمایش­ها نشان دادند که بین رقم‌های هر گیاه اختلاف معنی‌داری در سطح احتمال 1 درصد وجود دارد. رقم‌های هلوی انجیری و ردتاپ خیلی­ مقاوم، ولوت، شاستا و ارلی­رد مقاوم، آمسدون، دیکسی­رد و روبین نیمه ­مقاوم، سان­کرست حساس و پاییزه خیلی­ حساس به بیماری بودند. رقم شلیل وینبرگر مقاوم و رقم‌های ایندپندنس، استارگلد، سانکینگ، گیوتا، شبرنگ کرج، وگا، اوریون و جیوا نیمه مقاوم و سانگلد خیلی­ حساس به بیماری بودند. نتیجه­ گیری: هشتاد درصد رقم‌های مورد مطالعه هلو خیلی­ مقاوم تا نیمه ­مقاوم و 20 درصد حساس و خیلی­ حساس، 90 درصد رقم­های مورد مطالعه شلیل مقاوم تا نیمه ­مقاوم و 10درصد حساس به بیماری سفیدک پودری هستند. یافته ­های این پژوهش باید در مدیریت بیماری سفیدک پودری هلو و شلیل مد نظر قرار گیرد.
 


سیدضیاء میرحسینی چاهوکی، حسین معصومی، جهانگیر حیدرنژاد، اکبر حسینی پور، روح اله عبدالشاهی، محمد مداحیان،
جلد 11، شماره 1 - ( (پاییز و زمستان) 1400 )
چکیده

میرحسینی چاهوکی س ض، معصومی ح، حیدرنژاد ج، حسینی­ پور ا، عبدالشاهی ر، مداحیان م (1400) واکنش چهل ژنوتیپ‌ کدوییان به ویروس موزاییک خیار. دانش بیماری­شناسی گیاهی 11(1): 59-48.            
  Doi: 10.2982/PPS.11.1.48.                                       
چکیده
مقدمه: ویروس موزاییک خیار ((Cucumber mosaic virus, CMV یکی از شایع‌ترین بیمارگرهای گیاهان جالیز در دنیا محسوب می‌شود. بهترین روش‌ مدیریت بیماری شناسایی و کشت رقمهای مقاوم است. مواد و روشها: واکنش 40 ژنوتیپ یا رقم از گیاهان تیره کدوییان شامل طالبی، خیار، خربزه، کدو و هندوانه نسبت به یک جدایه از CMV از زیرگروه IB در شرایط گلخانه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 10 تکرار برای هر تیمار ارزیابی گردید. بوته‌ها در مرحله برگ‌های کوتیلدونی با عصاره توتون آلوده به CMV مایه‌زنی شدند. دو تا چهار هفته بعد از مایه‌زنی، واکنش آن‌ها بر اساس شاخص شدت نشانه و میزان جذب در آزمون الایزا (OD405) تعیین شد. یافته ­ها: ژنوتیپ‌ها در پنچ گروه کاملاً حساس، حساس، نسبتاً مقاوم، مقاوم و کاملاً مقاوم دسته­بندی شدند. نتیجه­ گیری: کشت ژنوتیپ‌های کاملا مقاوم یا مقاوم را برای مدیریت بیماری می­توان توصیه کرد.

حمید صادقی گرمارودی، سید یعقوب سید معصومی، اشرف نانکلی،
جلد 11، شماره 1 - ( (پاییز و زمستان) 1400 )
چکیده

صادقی گرمارودی ح، سید معصومی س ی، نانکلی ا (1400) واکنش سیزده رقم هلو و شلیل به پژمردگی ورتیسیلیومی.

دانش بیماری ­شناسی گیاهی 11(1): 73-60.

         Doi: 10.2982/PPS.11.1.60.

مقدمه: بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی یکی از بیماری‌های مهم خاک­زاد درختان میوه هسته‌داراست.  Verticillium dahliae عامل این بیماری محسوب می‌گردد. مواد و روشها: نمونه‌های دارای نشانه های پژمردگی ورتیسیلیومی از باغ­های زردآلو و هلو در شاهرود و دماوند جمع‌آوری و چهار جدایه V. dahliae به‌دست آمد. زادمایه قارچ روی دانه‌های گندم سترون تهیه شد و واکنش 13 رقم هلو و شلیل که با روش پیوند روی پایه‌های GF305 (هیبرید بادام-هلو) تکثیر شده بودند، در شرایط باغی در اوایل بهار با آن در ناحیه طوقه مایه‌زنی شدند. شانزده هفته پس از مایه‌زنی شدت بیماری با یک مقیاس سه‌رتبه‌ای یادداشت‌برداری شد. یافته ها: واکنش این 13 رقم به بیماری تفاوت معنی‌داری با یکدیگر داشتند. همه رقمهای هلو-شلیل ارزیابی شده خیلی‌حساس، حساس و یا نیمه‌حساس بودند و هیچ کدام مقاومت نشان ندادند. واکنش رقم شلیل ایندیپندنس به بیماری خیلی حساس بود، ولی رقم رم‌استار با کمترین شدت بیماری در گروه نیمه­ حساس جای گرفت. نتیجه‌گیری: هلوی  رقم رم‌استار در بین این رقمهای تحت کشت حساسیت کمتری به بیماری دارد.

 

صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه یاسوج دانش بیماری شناسی گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | University of Yasouj Plant Pathology Science

Designed & Developed by : Yektaweb