4 نتیجه برای جوانهزنی
فاطمه علی یاری، مهرداد زرافشار، علی سلطانی،
دوره 1، شماره 2 - ( 12-1393 )
چکیده
دسترسی به اطلاعاتی که بتواند دانش ما را در ارتباط با واکنش بذر به میزان رطوبت و درجه حرارت بیفزاید در تصمیمگیریهای دقیق زمان کاشت از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این تحقیق مدلسازی رطوبتی- دمایی- زمانی جوانهزنی بذر گونه سرو خمرهای، یکی از مهمترین درختان جنگلکاری شده در ایران، تحت پنج شرایط دمایی (10، 15، 20، 25 و 30 درجه سانتیگراد) و پنج شرایط تنش اسمزی (صفر، 5/0، 1، 5/1- و 2- مگاپاسکال) در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده منابعطبیعی شهرکرد انجام پذیرفت. دمای بهینه جوانهزنی برای این گونه 12/23 درجه سانتیگراد و دمای پایه 18/8 درجه سانتیگراد محاسبه شد. ضمناً مقدار ثابت آبی- زمانی (θH) برای گونه سرو خمرهای 45/0 بهدست آمد. نتایج نشان داد که با کاهش پتانسیل آبی و افزایش درجه حرارت، درصد جوانهزنی بهصورت خطی سیری نزولی پیدا میکند. دو فاکتور محیطی یادشده همچنین بهصورت همزمان جوانهزنی را تحت تأثیر قرار داد. یک مدل رطوبتی-دمایی-زمانی برای گونه سرو خمرهای ارائه شد که مقدار ثابت آن برابر با 1/105 مگاپاسکال درجه سانتیگراد روز (MPa°C.d)بهدست آمد.
مهدی حیدری، علی مهدوی، الهام جافریان، وحید میرزاییزاده،
دوره 2، شماره 2 - ( 12-1394 )
چکیده
آناهیتا رشتیان، افاق تابنده ساروی، سمیه ناصح دهبنه،
دوره 3، شماره 1 - ( 6-1395 )
چکیده
شوری یکی از تنشهای محیطی در جهان و به خصوص در مناطق خشک و بیابانی است که سبب کاهش تولیدات گیاهی میگردد و انتخاب گیاهان مقاوم به شوری در تمام مراحل زندگی بهویژه جوانهزنی اهمیت خاصی دارد. این تحقیق با هدف بررسی اثر مبدأ بذر بر خصوصیات جوانهزنی و صفات مورفولوژیکی در دوره نونهالی گونه ارژن (Amygdalus elaegnifolia) تحت تنش شوری در شرایط آزمایشگاه انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. مبداء بذر به عنوان فاکتور اول (شامل مبدأ سمیرم، کازرون و فریدونشهر) و تیمار شوری در چهار سطح (0، 5/1، 3، 5 دسی زیمنس بر متر) با استفاده از نمک کلریدسدیم به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شد. صفات نرخ جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، بنیه بذر، طول ساقهچه، طول ریشهچه، وزنتر ساقهچه، وزنتر ریشهچه، وزن خشک ساقهچه، وزن خشک ریشهچه، تعداد برگ و نسبت طول ریشهچه به طول ساقهچه اندازهگیری شد. نتایج آنالیز واریانس و مقایسات میانگین نشان داد شوری باعث ایجاد اختلاف معنیدار در اکثر صفات مورد بررسی گونه ارژن شد. در تیمار شاهد اختلاف بین مبداءهای مورد مطالعه معنیدار بود اما اثر مبداء بذر در سطوح دیگر شوری معنیدار نبود. به طورکلی در شرایط غیرشور (تیمار شاهد)، بهترین مبداء از بین مبداء های مورد بررسی، فریدونشهر بود.
آقای محمد فولادوند، دکتر وحید اعتماد، دکتر محسن جوانمیری پور، دکتر محمدعلی زارع چاهوکی، آقای مصطفی خوشنویس،
دوره 4، شماره 1 - ( 10-1403 )
چکیده
سابقه و هدف: درختچه سماق یکی از گونههایی است که در جنگلکاریهای مناطق خشک و نیمهخشک برای احیای اراضی استفاده میگردد و میوههای آن برای کمک به اقتصاد خانوادههای جوامع محلی به کار برده میشود. هدف این مطالعه بررسی نوع خواب و اثرات تیمارهای مختلف شکستن خواب یعنی خراشدهی با آبجوش، اسید سولفوریک، چینه سرمایی و همچنین جیبرلیک اسید (GA3) بر روی سرعت جوانهزنی بذر گونه سماق است.
مواد و روشها: این مطالعه در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار پنجاهتایی بذر در آزمایشگاه تکنولوژی بذرهای درختان جنگلی گروه جنگل دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام شد. ابتدا درصد زندهمانی بذرها با استفاده از آزمایش تترازولیوم سنجیده شد. تیمارهای موردنظر که شامل 1- تیمار آب جوش با سه مدتزمان چینه سرمایی 2، 4 و ۶ ماهه، 2- تیمار خراشدهی شیمیایی با اسید سولفوریک 96درصد در سه سطح 40، 80 و 120 دقیقه و سه مدتزمان چینه سرمایی 2، 4 و 6 ماهه 3- تیمار خراشدهی شیمیایی با اسید سولفوریک 96درصد در سه سطح 40، 80 و 120 دقیقه و تیمار آب جوش و سه مدتزمان چینه سرمایی 2، 4 و 6 ماهه است که همگی با کاربرد جیبرلیک اسید در سه میزان 250، 500 و 1000 میلیگرم در لیتر و بدون هورمون جیبرلین روی بذر سماق اعمال شدند.
یافتهها: مقدار درصد زندهمانی بذرها 5/85 درصد محاسبه شد. نتایج تجزیه واریانس به احتمال 05/0 برای سرعت جوانهزنی نشان داد بین میانگین سرعت جوانهزنی در تیمارهای مختلف اختلاف معناداری وجود دارد. تیمارهای جیبرلیک اسید 500میلیگرم در لیتر + آبجوش + سرمای ۶ ماهه با میانگین سرعت جوانهزنی 75/18 نسبت به تیمار شاهد 75/18 رشد داشته و با تیمار شاهد دارای تفاوت معناداری میباشد. جیبرلیک اسید 250 میلیگرم در لیتر + آبجوش + سرما 6ماهه با میانگین سرعت جوانهزنی 79/15 نسبت به نمونه شاهد رشد 79/15 را داشته و با تیمار شاهد دارای تفاوت معناداری میباشد.تیمارهای اسید سولفوریک 120 دقیقه + آبجوش + سرما2ماهه با میانگین سرعت جوانهزنی 96/7 نسبت به تیمار شاهد رشد 96/7 داشته و با تیمار شاهد دارای تفاوت معناداری میباشد. آبجوش + سرما2ماهه با میانگین سرعت جوانهزنی 61/7 نسبت به تیمار شاهد رشد 61/7 را داشته و با تیمار شاهد دارای تفاوت معناداری میباشد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که بذرهای سماق ترکیبی از خواب فیزیکی و فیزیولوژیکی را نشان میدهند. تیمار خراشدهی با اسید سولفوریک و به دنبال آن چینه سرمایی تأثیر زیادی بر شکست خواب و جوانهزنی نداشت. تیمارهای به همراه جیبرلیک اسید در مقایسه با تیمارهای بدون حضور جیبرلیک اسید بیشترین درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی را داشتند. به گونهای که تیمار جیبرلیک اسید500 میلیگرم در لیتر +آبجوش+سرما 6ماهه با سرعت جوانهزنی 79/18 بیشترین سرعت جوانه زنی در روز را داشت.