6 نتیجه برای میرزایی
مهرداد میرزایی، امیر اسلام بنیاد، محبوبه محبی بیجارپس،
دوره 1، شماره 2 - ( 12-1393 )
چکیده
هدف از این تحقیق، مدلسازی توزیع فراوانی ارتفاع درختان بلوط ایرانی در جنگلهای دالاب ایلام بود. بهمنظور بررسی توزیع فراوانی ارتفاع درختان در تودههای طبیعی، تعداد 37 خطنمونه با طول ثابت 50 متر انتخاب و بهصورت سیستماتیک تصادفی با ابعاد شبکه آماربرداری 100 × 100 متر اندازهگیری شد. در مجموع ارتفاع 209 اصله از درختان بلوط اندازهگیری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. توابع توزیع احتمال مورد بررسی بتا، نمایی، گاما، نرمال، لگنرمال و وایبول بود. مشخصههای هر یک از توابع با استفاده از روش بیشینه درستنمایی برآورد شد. مقایسه توزیع احتمال واقعی و توزیع احتمال بدستآمده از توابع، بهوسیله آزمونهای کولموگروف- اسمیرنوف و کایدو انجام گرفت. نتایج آزمون کولموگروف- اسمیرنوف نشان داد که بهترتیب، توزیعهای احتمال بتا، نرمال، وایبول، گاما و لگنرمال برای مدلسازی توزیع فراوانی درختان بلوط ایرانی مناسب میباشند؛ اما آزمون کایدو نشان داد که تنها توزیعهای بتا و لگنرمال قابلیت تبیین توزیع فراوانی ارتفاع درختان را دارند؛ بنابراین در مطالعاتی که هدف آنها شبیهسازی روند تغییرات جنگل است، میتوان از توزیعهای بتا و لگنرمال استفاده کرد.
حجت الله امیدی، جواد میرزایی،
دوره 2، شماره 1 - ( 6-1394 )
چکیده
زادآوری طبیعی مهمترین اصل در حفظ و استمرار پوشش گیاهی هر منطقه بوده و انجام تحقیقات در این زمینه و ارتباط آن با عوامل محیطی میتواند راهگشای مناسبی در جهت مدیریت بهتر جنگلها باشد. بدین منظور این تحقیق با هدف بررسی اثر عوامل فیزیوگرافی و خاک بر زادآوری طبیعی گونههای درختی و درختچهای در جنگلهای منطقه کوه بایه در شهرستان ایوان واقع در استان ایلام انجام پذیرفت. با پیاده کردن تعداد 27 پلات به روش تصادفی سیستماتیک منظم با مساحت 900 مترمربع در منطقه، عوامل محیطی (فیزیوگرافی و خاک) و تعداد زادآوری طبیعی مورد مطالعه و اندازهگیری قرار گرفت. نتایج آنالیز همبستگی نشان داد که گونه آلبالوی وحشی با مواد آلی و کلسیم خاک همبستگی مثبت و با شوری خاک (EC) دارای همبستگی منفی است. گونه کیکم (Acer monspessulanum) با درصد رس همبستگی منفی و گونه تنگرس با درصد سیلت دارای همبستگی مثبت است، در صورتی که بین بقیه گونهها با سایر عوامل خاکی همبستگی معنیداری دیده نشد. نتایج آشکار ساخت که فراوانی زادآوری گونههای زالزالک (Crataegus pontica) و تنگرس (Amygdalus lycioides) با افزایش ارتفاع از سطح دریا دارای همبستگی منفی است، در حالی که شیب اثر معنیداری بر زادآوری گونهها ندارد. جهت دامنه تنها با تعداد زادآوری گونه آلبالوی وحشی Cerasus microcarpa)) دارای ارتباط معنیدار است و زادآوری این گونه در جهتهای شرقی و شمال غربی بیشتر از سایر دامنههاست.
حسین میرزایی ندوشن، زهرا آبروش، مهدی پورهاشمی، مجید حسنی، پریسا پناهی،
دوره 2، شماره 2 - ( 12-1394 )
چکیده
بلوط ایرانی اگرچه تنوع ژنتیکی مناسبی که لازمه پایداری بومسازگانهای جنگلی است را از خود نشان داده است ولی در طی یک دهه گذشته دچار مشکلاتی شده است که به زوال بلوط موسوم گشته است. این تحقیق با مطالعه ویژگیهای نونهالی چهار جمعیت از بلوط ایرانی به دنبال ارزیابی و مقایسه توانمندیهای این جمعیتهاست تا سنگ بنای مطالعات تکمیلی را بگذارد. بذر لازم از 10 تکپایه از هریک از چهار جمعیت گیاهی واقع در استانهای کردستان، لرستان، ایلام و فارس جمعآوری و بهکار گرفته شد. بذرها در گلدان و در شرایط گلخانه کاشته شدند و از هر پایه مادری 30 نهال در سه تکرار مطالعه شد. ویژگیهای رویشی از جمله ارتفاع نهالها، طول و عرض برگها و شادابی نهالها مطالعه شد. نتایج تجزیه دادهها بر اساس مدل آماری دو بار آشیانه شده نشان داد که جمعیتهای مورد مطالعه از نظر برخی از صفات نظیر شادابی در سطح یک درصد و از نظر ارتفاع نهال در سطح 5% با یکدیگر اختلاف معنیدار داشتند. اثر درخت در جمعیت نیز از نظر ارتفاع نهال، طول و عرض برگ در سطح یک درصد معنیدار شد. در تجزیه تفکیکی، جمعیتها رفتار متفاوتی از خود نشان دادند بهطوریکه تفاوت معنیداری بین درختان نمونهگیریشده از کردستان در صفات ارتفاع نهال، طول و عرض برگ مشاهده نشد. در حالی که از نظر این صفات درختان در جمعیتهای لرستان و ایلام در سطوح متفاوت اختلاف معنیداری با یکدیگر نشان دادند. اگرچه جمعیتهای گیاهی رفتارهای متفاوتی نشان دادند ولی هنوز تنوع کافی و وراثتپذیری زیادی در برخی از صفات جمعیتهای مطالعه شده وجود دارد که میتواند در برنامههای اصلاحی بهکار گرفته شود.
مهدی حیدری، علی مهدوی، الهام جافریان، وحید میرزاییزاده،
دوره 2، شماره 2 - ( 12-1394 )
چکیده
اسماعیل مرادی امام قیسی، امیراسلام بنیاد، مهرداد میرزایی، ایرج حسنزاد ناورودی،
دوره 2، شماره 2 - ( 12-1394 )
چکیده
هدف این تحقیق، بررسی تنوع گونههای درختی در جنگلهای حفاظتی منطقه چارطاق اردل بود. بدین منظور 50 هکتار از جنگلهای منطقه به صورت منظم تصادفی با قطعات نمونه دایرهای 10 آری (50 قطعه نمونه) آماربرداری شد. در داخل هر قطعه نمونه تعداد درختان و نوع گونههای درختی اندازهگیری و یادداشت شد. برای برآورد تنوع گونههای درختی از شاخصهای شانون-وینر، سیمپسون، مکآرتور و هیل، برای محاسبه یکنواختی از شاخص اسمیت- ویلسون و برای محاسبه غنای گونهای نیز از شاخص مارگالف استفاده شد. همچنین مقدار اهمیت گونهها نیز محاسبه شد. بررسی گونههای درختی منطقه مورد مطالعه نشان داد که 7 گونه درختی شامل ون (Fraxinus rotundifolia Mill.)، ارس (Juniperus polycarpos C. Koch)، محلب (Cerasus mahaleb (L.) Mill.)، بلوط (Quercus brantii var. persica)، بنه (Pistacia mutica Fischer)، کیکم (Acer monspessulanum subsp. cinerascens) و بید (Salix persica Boiss.) در این منطقه وجود دارد. مقدار شاخصهای تنوع شانون-وینر، سیمپسون، مکآرتور و هیل به ترتیب برابر با برابر با 23/1، 58/0، 40/2 و 16/2 به دست آمد. همچنین شاخصهای مارگالف و اسمیت-ویلسون نشان دادند که غنا و یکنواختی منطقه برابر با 84/0 و 77/0 است. نتایج مقدار اهمیت گونهها نیز نشان داد که بیشترین مقدار مربوط به گونه ون (63/188 درصد) و کمترین مقدار مربوط به گونه بید (59/17 درصد) است. بنابراین میتوان حفاظت از عرصههای جنگلی را بهعنوان شیوهای مناسب برای افزایش شاخصهای تنوع گونهای معرفی کرد.
وحید میرزایی زاده، مریم نیک نِژاد، مهدی حیدری،
دوره 3، شماره 1 - ( 6-1395 )
چکیده