Iranian Journal of Seed Research
پژوهشهای بذر ایران
Iranian J. Seed Res.
Agriculture
http://yujs.yu.ac.ir/jisr
1
admin
2383-1251
2383-1480
8
10.61186/yujs
14
8888
13
fa
jalali
1398
12
1
gregorian
2020
3
1
6
2
online
1
fulltext
fa
تأثیر پرایمینگ بر قابلیت حیات بذر ارقام کلزا (Brassica napus) تحت شرایط مختلف انبارداری
The Effect of Priming on Seed Viability of Canola (Brassica napus) Cultivars under Different Storage Conditions
فیزیولوژی بذر
Seed Physiology
پژوهشي
Research
<div dir="rtl" style="text-align: justify;"><br>
<br>
<strong><span style="font-family: b nazanin;"><span style="font-size: 10pt;">چکیده مبسوط</span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family: b nazanin;"><span style="font-size: 10pt;">مقدمه: پرایمینگ یکی از رایجترین روشهای بهبود بذر میباشد. وقایعی مثل افزایش سنتز اسیدهای نوکلئیک، فعال شدن فرآیندهای ترمیمی، افزایش فعالیتهای تنفسی و بهبود ظرفیت آنتیاکسیدانی در طی پرایمینگ موجب مجهز شدن بذر به متابولیسم پیشرفته میشود. ازجمله مهمترین آثار پرایمینگ افزایش درصد، سرعت و یکنواختی جوانهزنی و سبز شدن میباشد. با اینحال محققان مهمترین عامل محدودکننده استفاده از این شیوه را ماندگاری بذرهای پرایمینگ شده میدانند. برخی محققان معتقدند پرایمینگ باعث کاهش قابلیت انبارداری بذرها میگردد. درحالیکه عدهای دیگر از محققان افزایش ماندگاری بذرها با استفاده از تیمارهای پرایمینگ را گزارش کردهاند. ازاینرو این مطالعه بهمنظور بررسی تأثیر پرایمینگ بر قابلیت انبارداری بذرهای ارقام کلزا تحت شرایط متفاوت انبارداری طراحی و اجرا شد.</span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family: b nazanin;"><span style="font-size: 10pt;">مواد و روشها: در این مطالعه اثرات پرایمینگ بر قابلیت ماندگاری بذرهای سه رقم کلزا با نامهای دیکا-ایکسپاور، تراپر و هایولا 50 بررسی شد. به این منظور بذرها ابتدا با دو روش هیدروپرایمینگ و اسموپرایمینگ کلرید سدیم تیمار شدند. سپس بذرهای پرایمینگ شده و شاهد با رطوبتهای 6، 9، 12 و 15 درصد در دماهای 15، 25، 35 و 45 درجه سلسیوس به مدت 8 ماه نگهداری شدند و طی دوره انبارداری نمونهبرداری از تیمارهای مختلف بذری با فواصل یک تا 30 روز انجام و مورد آزمون جوانهزنی قرار گرفتند. در پایان با برازش مدل لجستیک سهپارامتره به دادههای درصد جوانهزنی تجمعی در مقابل روز پس از انبارداری، زمان تا کاهش جوانهزنی به 50 درصد محاسبه و بهعنوان معیار مقایسه انبارداری بذرها مورداستفاده قرار گرفت.</span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family: b nazanin;"><span style="font-size: 10pt;">یافتهها: نتایج نشان داد رفتار انبارداری بذرهای کلزا بسته به رقم بسیار متفاوت بود و هر رقم رفتار متمایزی از خود نشان داد. همچنین اثرات پرایمینگ بر قابلیت ماندگاری بذرها بسته به شرایط انبارداری، رقم و نوع پرایمینگ متفاوت بود. مقایسه اثرات پرایمینگ بر ماندگاری بذرها در شرایط مختلف انبارداری نشان داد که بهطورکلی تیمارهای پرایمینگ در شرایط انبارداری با رطوبت بذر و دمای انبار بالاتر کارایی بیشتری نسبت به شرایط انبارداری با رطوبت بذر و دمای انبار پایینتر داشتند. همچنین تیمارهای پرایمینگ در رقم دیکا-ایکسپاور اغلب موجب افزایش ماندگاری بذرها شدند. درحالیکه در رقمهای تراپر و هایولا 50 هیدروپرایمینگ اغلب موجب بهبود ماندگاری بذرها و در مقابل اسموپرایمینگ منجر به کاهش ماندگاری بذرها شد.</span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family: b nazanin;"><span style="font-size: 10pt;">نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این آزمایش مشخص شد آثار پرایمینگ بر قابلیت حیات بذرهای کلزا میتواند از عوامل مختلفی مثل رقم، شرایط مختلف انبارداری و همچنین نوع تیمار پرایمینگ تأثیرپذیر باشد. همچنین در این مطالعه تیمار هیدروپرایمینگ اغلب باعث افزایش قابلیت انبارداری بذرها شد و در مقابل تیمار اسموپرایمینگ غالباً باعث افزایش شدت زوال و کاهش ماندگاری بذرها شد.</span></span></strong><br>
<br>
<strong><span style="font-family: b nazanin;"><span style="font-size: 10pt;">جنبههای نوآوری:</span></span></strong>
<ol>
<li dir="RTL" style="text-align: justify; margin-bottom: 0pt;" value="NaN"><span dir="RTL"><span style="font-family: b nazanin;"><span style="font-size: 10pt;">رفتار انبارداری بذرهای ارقام کلزا تحت شرایط انبارداری طبیعی مقایسه شد.</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-family: times new roman;"><span style="font-size:10.0pt;"></span></span></span></li>
<li dir="RTL" style="text-align: justify; margin-bottom: 0pt;"><span dir="RTL"><span style="font-family: b nazanin;"><span style="font-size: 10pt;"><span dir="RTL"><span style="font-family: b nazanin;"><span style="font-size: 10pt;">تأثیر پرایمینگ بر قابلیت انبارداری بذرهای ارقام کلزا تحت شرایط مختلف انبارداری بررسی گردید.<span dir="LTR"></span></span></span></span></span></span></span></li>
</ol>
</div>
<div style="text-align: justify;"><br>
<br>
<strong>Extended Abstract</strong><br>
<strong>Introduction</strong>: Priming is one of the most commonly used seed enhancement techniques. Events such as increased synthesis of nucleic acids, activation of repair processes, increased respiratory activity, and improved antioxidant capacity during priming lead to advanced metabolism in seeds. The most important effects of priming include increased percentage, speed and uniformity of germination and emergence. However, the longevity of primed seeds in storage is the major concern for researchers as it restricts widespread use of this technique. Some researchers believe that priming reduces the storage capacity of seeds, while others have reported increased seed shelf life after using priming treatments. Therefore, this study sought to investigate the effects of priming on the storage capacity of the seeds of canola cultivars under different storage conditions.<br>
<strong>Material and Methods: </strong>In this study, the effects of priming on the shelf life of seeds of three canola cultivars including Dk-xpower, Traper and Hayola50 were investigated. For this purpose, the seeds were first treated with hydropriming and osmopriming methods. Then primed and control seeds with 6, 9, 12 and 15% moisture content were stored for 8 months at 15, 25, 35 and 45 °C. Sampling from different seed treatments was carried out at intervals of 1 to 30 days to assess germination. Finally, by fitting a three-parameter logistic model to cumulative germination data versus the day after storage, the time to germination loss to 50% was calculated and used to compare seed storage behavior between the treatments.<br>
<strong>Results: </strong>The results showed that the storage behavior of canola seed varies greatly depending on the cultivar, and each cultivar showed a distinct behavior. Priming effects on the shelf life of seeds were different depending on the storage conditions, cultivars and also the priming methods. Comparison of the effects of priming on the seeds’ shelf life under different storage conditions showed that priming treatments were more efficient under higher seed moisture content and storage temperatures than those with lower seed moisture content and storage temperatures. In addition, priming treatments in Dk-xpower cultivar often increased the seeds’ shelf life. However, in the Traper and Hayola 50 cultivars, hydropriming often improved the seeds’ shelf life, and in contrast to osmopriming, it led to a decrease in the shelf life of the seeds.<br>
<strong>Conclusion: </strong>Based on the results of this study, it was shown that priming effects on canola seed viability can be a function of various factors such as cultivar, storage conditions, and also the type of priming treatment. Moreover, in this study, hydropriming often increased seed longevity whereas osmopriming often increased the deterioration rate and reduced seed longevity.<br>
<br>
<br>
<strong><em>Highlights:</em></strong>
<ol>
<li value="NaN">Seed storage behavior of canola cultivars was compared under natural storage conditions.</li>
<li value="NaN">Priming effects on seed longevity of canola cultivars was investigated under different storage conditions.<strong><span dir="RTL"></span></strong></li>
</ol>
</div>
طول عمر بذر, زوال بذر, رفتار انبارداری بذر, هیدروپرایمینگ, اسموپرایمینگ
Seed longevity, Seed deterioration, Seed storage behavior, Hydropriming, Osmopriming
45
60
http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-50-2&slc_lang=fa&sid=1
Mohsen
Malek
محسن
ملک
Mohsenmalek866@yahoo.com
10031947532846008951
10031947532846008951
No
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
Farshid
Ghaderi-Far
فرشید
قادری فر
farshidghaderifar@gau.ac.ir
10031947532846008952
10031947532846008952
Yes
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
Benjamin
Torabi
بنیامین
ترابی
ben_torabi@yahoo.com
10031947532846008953
10031947532846008953
No
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
Hamid Reza
Sadeghipour
حمیدرضا
صادقی پور
h.r.sadeghipour@gmail.com
10031947532846008954
10031947532846008954
No
Golestan University
دانشگاه گلستان