Iranian Journal of Seed Research
پژوهشهای بذر ایران
Iranian J. Seed Res.
Agriculture
http://yujs.yu.ac.ir/jisr
1
admin
2383-1251
2383-1480
8
10.61186/yujs
14
8888
13
fa
jalali
1397
12
1
gregorian
2019
3
1
5
2
online
1
fulltext
fa
نقش باکتریهای محرک رشد و اسید سالیسیلیک بر جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه خربزه (Cucumis melo) تحت تنش شوری
Effect of Growth Promoting Bacteria and Salicylic Acid on Melon (Cucumis melo) Seed Germination and Seedling Growth under Salt Stress
فیزیولوژی بذر
Seed Physiology
پژوهشي
Research
<div dir="ltr" style="text-align: justify;"></div>
<div style="text-align: justify;"><strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">چکیده</span></span></strong> <strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">مبسوط</span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">مقدمه: استفاده از تنظیم کنندههای رشد گیاهی یکی از روشهایی است که میتواند رشد گیاه را در برابر تنشهای محیطی از جمله شوری بهبود دهد. اسید سالیسیلیک نقش بسزایی در تنظیم فرآیندهای فیزیولوژیکی از جمله جوانهزنی در گیاهان دارد. علاوه بر استفاده از تنظیم کنندههای رشد گیاهی، استفاده از باکتریهای محرک رشد جهت افزایش بنیه بذر به منظور ایجاد یکنواختی و افزایش درصد جوانهزنی و استقرار بهتر گیاهچه افزایش یافته است. باکتریهای محرک رشد با دخالت در تولید هورمونهای گیاهی از جمله اکسین، جیبرلین، سایتوکنینها و همچنین تثبیت نیتروژن و یا فراهمی فسفر و سایر عناصر غذایی، میتوانند نقش موثری در افزایش مقاومت گیاهان در شرایط نامساعد محیطی داشته باشند.</span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">مواد و روشها: این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. عامل اسید سالیسیلیک در دو سطح صفر و یک میلی مولار انتخاب شد. تیمار باکتری شامل ازتوباکتر، آزوسپریلیوم، مخلوط ازتوباکتر و آزوسپریلیوم و بدون تلقیح و تیمار شوری در پنج سطح صفر، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار بود.</span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">یافتهها: نتایج نشان داد که هیچ کدام از تیمارها اثر معنیداری بر درصد جوانهزنی نداشتند. تنش شوری 50 میلی مولار در خربزه باعث افزایش معنیدار طول ریشهچه و ساقهچه، بنیه بذر و وزنتر گیاهچه شد و با افزایش تنش شوری بیش از 50 میلی مولار شاخصهای جوانهزنی بطور معنیداری کاهش یافت. تیمار اسید سالیسیلیک یک میلی مولار باعث افزایش معنیدار سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه و بنیه بذر گردید. در بین باکتریهای محرک رشد ازتوباکتر و مخلوط ازتوباکتر و آزوسپریلیوم بطور معنیداری نسبت به شاهد باعث افزایش پارامترهای جوانهزنی گردید. بطور کلی فاکتورهای جوانهزنی بذر خربزه تحت تنش شوری در ترکیب اسید سالیسیلیک یک میلی مولار با ازتوباکتر نسبت به آزوسپریلیوم و مخلوط باکتریهای محرک رشد افزایش بیشتری یافت. این نتایج میتواند بیانگر رابطه تقویت کنندگی باکتریهای محرک رشد با اسید سالیسیلیک در جهت افزایش طول ریشهچه باشد.</span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">نتیجهگیری</span></span></strong>: <strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">با توجه به نتایج، میتوان پیش تیمار بذرهای خربزه با غلظت یک میلی مولار اسید سالیسیلیک و تلقیح آنها با ازتوباکتر را برای بهبود جوانهزنی و استقرار بهتر گیاهچههای خربزه تحت تنش شوری توصیه نمود.</span></span></strong><br>
<br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">جنبههای نوآوری:</span></span></strong></div>
<ol>
<li dir="RTL" style="margin-top: 0cm; margin-right: 23.7pt; margin-bottom: 0.0001pt; direction: rtl; unicode-bidi: embed; text-align: justify;" value="NaN"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">بررسی خصوصیات جوانهزنی بذر خربزه خاتونی تحت تنش شوری.</span></span></li>
<li dir="RTL" style="margin-top: 0cm; margin-right: 23.7pt; margin-bottom: 0.0001pt; direction: rtl; unicode-bidi: embed; text-align: justify;" value="NaN"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"><span dir="RTL"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">بررسی تأثیر کودهای زیستی و اسید سالیسیلیک بر جوانهزنی و رشد دانهالهای خربزه تحت تنش شوری.</span></span></span></span></span></li>
</ol>
<div style="text-align: justify;"><br>
<br>
<strong>Extended abstract</strong><br>
<strong>Introduction: </strong>Using of plant growth regulators is one of the methods can improve plant growth against environmental stresses such as salinity. Salicylic acid plays an important role in physiological processes regulation, including germination. Today, using of growth promoting bacteria has been increased and it causes to raise the seed vigor, uniformity, germination percentage and better seedling establishment. Growth promoting bacteria can be effect on increasing plant resistance to adverse environmental conditions by interposition in plant hormones production such as auxin, GA, cytokinins, and as well as the stabilization of nitrogen or phosphorus availability and other nutrients<span dir="RTL"></span><br>
<strong>Materials and Methods: </strong>This experiment was conducted as factorial in a completely randomized design with three replications. Salicylic acid factor (SA) was selected at two levels (0 and 1 mM). The bacterial treatments included Azotobacter (AZ), Azospirilum (AZP), complex of Azotobacter and Azospirillum (AZ + AZP), and without inoculation (C) and salinity treatment (S) was at five levels (0, 50, 100, 150 and 200 mM).<br>
<strong>Results: </strong>Results showed that all treatments had no significant effect on germination percentage. Radicle and plumule length, seed vigor index and seedling fresh weight was significantly increased at 50 mM NaCl. Generally speaking, the elongation of plant organs when treated with low concentrations of salts may induce osmotic adjustment activity in the plants which may improve growth. Germination rate, Radicle and plumule length and seed vigor index were significantly increased by salicylic acid treatment. AZ and AZ+AZP increased germination parameters significantly than control. Generally germination factors were better improved by combination salicylic acid with AZ than AZP and AZ+AZP. These results could indicate the synergistic relationship between growth promoting bacteria and salicylic acid.<br>
<strong>Conclusion:</strong> According to the results pre-treatment of melon seeds by 1 mM salicylic acid and <em>Azotobacter </em>can be proposed to improve seed germination and seedling establishment under salinity stress.<br>
<br>
<br>
<strong><em>Highlights</em></strong><strong>:</strong></div>
<ol>
<li style="text-align: justify;" value="NaN">Effect of salinity on seed germination characteristics of melon.</li>
<li style="text-align: justify;" value="NaN">Effect of biofertilizer and salicylic acid on germination and seedling growth of melon under salt stress.</li>
</ol>
آزوسپریلیوم, ازتوباکتر, بنیه بذر, خربزه خاتونی
Azospirillum, Azotobacter, Seed vigor, Khatooni melon
139
149
http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-349-1&slc_lang=fa&sid=1
Hossein
Nastari Nasrabadi
حسین
نستری نصرآبادی
ho_nastari@yahoo.com
10031947532846009089
10031947532846009089
Yes
Torbat-e-Jam University
مجتمع آموزش عالی تربت جام
Mehdi
Moradi
مهدی
مرادی
moradi.ob@gmail.com
10031947532846009090
10031947532846009090
No
Mohammad Naser
Modoodi
محمد ناصر
مودودی
Mmododi@yahoo.com
10031947532846009091
10031947532846009091
No