جلد 7، شماره 2 - ( (پاییز و زمستان) 1399 )                   سال1399، جلد7 شماره 2 صفحات 189-171 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Haghighi A, Izady Y, Haji Mahmoudi M, Moosavi S A. (2021). Investigation of Seed Germination Responses of Aged Chia (Salvia hispanica) Seeds to Different Levels of Salinity Stresses by Three Models. Iranian J. Seed Res.. 7(2), : 11 doi:10.52547/yujs.7.2.171
URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-474-fa.html
حقیقی امین، ایزدی یزدان، حاجی محمودی میعاد، موسوی سید امیر. بررسی پاسخ جوانه‌زنی بذرهای زوال یافته گیاه چیا (Salvia hispanica) به سطوح مختلف شوری با استفاده از سه مدل پژوهشهای بذر ایران 1399; 7 (2) :189-171 10.52547/yujs.7.2.171

URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-474-fa.html


گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان ، amirmoosavi@asnrukh.ac.ir
چکیده:   (5249 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه: جوانه‌زنی و سبز شدن گیاهچه علاوه بر اینکه وابسته به ژنتیک هر گونه است، تحت تأثیر عوامل محیطی نیز قرار می‌گیرند. از جمله این عوامل می‌توان به تغذیه و ژنتیک گیاه مادری، مرحله رسیدگی بذر در زمان برداشت و همچنین عوامل محیطی همچون دما، شوری، خشکی و وضعیت حاصلخیزی خاک اشاره کرد. بنیه بذر نیز به عنوان اولین جزء از کیفیت بذر تحت تأثیر پیری در طی انبارداری کاهش می‌یابد. هدف از این مطالعه ارزیابی واکنش جوانه‌زنی بذرهای زوال یافته گیاه چیا در دامنه‌های شوری مختلف می‌باشد.
مواد و روش‌ها: آزمایش به صورت فاکتوریل دو عاملی شامل بذر پیری تسریع یافته در پنج سطح (صفر، 24، 48، 72 و 96 ساعت) و تنش شوری در شش سطح (صفر، 50، 100، 150، 200 و 250 میلی‌مولار) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 1398 اجرا گردید.
یافته‌ها: نتایج تجزیه واریانس نشان‌دهنده اثر معنی‌دار سطوح مختلف پیری تسریع یافته بذر و شوری و همچنین اثر متقابل آن‌ها بر تمام صفات اندازه‌گیری شده بود. با استفاده از سه تابع سیگموییدی (لجستیک، گامپرتز و سیگمویید) و دو تابع چندجمله‌ای (درجه 2 و 3) و با کمک معیارهای سنجش مدل نظیر ضریب دقت اندازه‌گیری، ریشه میانگین مربعات خطا و شاخص آیکائیک تصحیح شده الگوی مناسب جوانه‌زنی بذرهای زوال یافته این گیاه در پاسخ به سطوح مختلف شوری تعیین گردید. نتایج نشان داد که در سطوح مختلف زوال توانایی مدل‌ها در توصیف پاسخ بذر چیا به سطوح شوری متفاوت بود. به گونه‌ای که در شرایط بدون زوال و تیمار 72 ساعت پیری تسریع یافته بذر مدل سیگموئید و در سایر سطوح تیمار پیری بذر، مدل گامپرتز بهترین برازش را در توصیف جوانه‌زنی نهایی داشتند. بر اساس مدل سیگموئید کاهش 50 درصد جوانه‌زنی نهایی در سطوح پیری صفر و 72 ساعت به ترتیب در غلظت‌های 1/171 و 9/76 میلی‌مولار و بر اساس مدل گامپرتز کاهش 50 درصد جوانه‌زنی نهایی در سطوح پیری 24 و 48 ساعت به ترتیب در غلظت‌های 8/163 و 6/129 میلی‌مولار حاصل شد. نتایج حاصل از برازش مدل‌های پلی نومیال نیز نشان داد که مدل کیوبیک توصیف مناسب‌تری برای صفات مورد مطالعه همچون بنیه بذر ارائه می‌دهد.
نتیجه‌گیری: جوانه‌زنی بذر گیاه چیا نسبت به تنش شوری و پیری تسریع یافته بذر حساسیت نشان می‌دهد. در شرایط عدم اعمال تیمار زوال، بذرهای چیا تا غلظت 200 میلی‌مولار مقاومت نشان داده و قادر به جوانه‌زنی بودند؛ اما با افزایش سطح زوال، میزان جوانه‌زنی در تمام سطوح تنش شوری به تدریج کاهش یافت به گونه‌ای که در تیمار 96 ساعت پیری، جوانه‌زنی گیاه در سطوح بالاتر از 150 میلی‌مولار متوقف گردید.

جنبه‌های نوآوری:
1- بهترین مدل غیر خطی در پاسخ جوانه‌زنی گیاه چیا به سطوح مختلف پیری تسریع یافته بذر و شوری با کمک معیارهای سنجش مدل برآورد گردید.
2- آستانه تحمل جوانه‌زنی بذر گیاه چیا به تنش شوری برای بذر زوال یافته و بدون زوال تعیین شد.
شماره‌ی مقاله: 11
متن کامل [PDF 505 kb]   (1233 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکولوژی بذر
دریافت: 1398/12/19 | ویرایش نهایی: 1400/2/20 | پذیرش: 1399/5/22 | انتشار الکترونیک: 1400/2/19

فهرست منابع
1. Abdul-Baki, A.A. and Anderson, J.D. 1973. Vigour determination of soybean seed by multiple criteria. Crop Science, 13(6): 630-633. [DOI:10.2135/cropsci1973.0011183X001300060013x]
2. Abin, A. and Eslami, S.V. 2009. Influence of maternal environment on salinity and drought tolerance of annual sow thistle (Sonchus oleraceus L.) at germination and emergence stage. Weed Research Journal, 1(2): 1-12. [In Persian with English Summary].
3. Almansouri, M., Kinet, J.M. and Lutts, S. 2001. Effect of salt and osmotic stresses on germination in durum wheat (Triticum durum Desf.). Plant and Soil, 231(2): 243-254. [DOI:10.1023/A:1010378409663]
4. Basra, S.M.A., Ahmad, N., Khan, M.M., Iqbal, N. and Cheema, M.A. 2003. Assessment of cottonseed deterioration during accelerated ageing. Seed Science and Technology, 31(3): 531-540. [DOI:10.15258/sst.2003.31.3.02]
5. Bessa, M.C., Lacerda, C.F., Amorim, A.V., Bezerra, A.M.E. and Lima, A.D. 2017. Mechanisms of salt tolerance in seedlings of six woody native species of the Brazilian semi-arid. Revista Ciência Agronômica, 48(1): 157-165. [DOI:10.5935/1806-6690.20170018]
6. Bradford, M.M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram Quan-and Stimulation of 13. Widholm. M. dye binding. Analytical Biochemistry, 72(2487): 254. [DOI:10.1016/0003-2697(76)90527-3]
7. Chauhan, B.S., Gill,G. and Preston, C. 2006. Influence of environmental factors on seed germination and seedling emergence of Oriental mustard (Sisymbrium orientale). Weed Science, 54(6): 1025-1031. https://doi.org/10.1614/WS-06-087R.1 [DOI:10.1614/WS-06-092.1]
8. Copeland, L.O. and McDonald, M.B. 2001. Principles of Seed Science and Technology. Dordrecht. The Netherlands: Kluwer Academic Publishers, 18-25. [DOI:10.1007/978-1-4615-1619-4]
9. Dehghan, A., Bannayan Awal, M., Khajehossaini, M., Izadi, E. and Mijani, S. 2013. Simulation of Emergence Pattern of Weeds Species in Corn (Zea mays L.) Field Based on Sigmoidal Models. Journal of Plant Protection, 26(4): 457-466. [In Persian with English Summary].
10. Dell Aquila, A. and Di Turi, M. 1996. The germination response to heat and salt stress in evaluating vigour loss in aged wheat seeds. Seed Science and Technology, 24: 309-319.
11. Delouche, J.C. and Baskin, C.C. 1973. Accelerated aging techniques for predicting the relative storability of seed lots. Seed Science and Technology, 1: 427-452.
12. Eisvand, H. and Farajollahi, Z. 2017. Study of seed storability and seed physiological quality of two ecotypes of sage (Salvia officinalis) using AA test. Journal of Plant Production Research. 24(2): 147-151. [In Persian with English Summary].
13. Ellis, R.A. and Roberts, E.H. 1981. The quantification of ageing and survival in orthodox seeds. Seed Science and Technology, 9: 373-409.
14. Esechie H. 1994. Interaction of salinity and temperature on the germination of sorghum. Journal of Agronomy and Crop Science, 172(3): 194-199. [DOI:10.1111/j.1439-037X.1994.tb00166.x]
15. Fallahi, H.R., Mohammadi, M., Aghhavani-Shajari, M. and Ranjbar, F. 2015. Determination of germination cardinal temperatures in two basil (Ocimum basilicum L.) cultivars using non-linear regression models. Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants, 2(4): 140-145. [DOI:10.1016/j.jarmap.2015.09.004]
16. Fatahi, G., Hesami, E. and Ardalan, N. 2015. Investigation of Salinity and Moisture on the Germination of Weed Seeds Mallow, Barnyard grass and Johnson grass in Terms of Deterioration of Seeds. Journal of Weed Ecology, 3(2): 63-79. [In Persian with English Summary].
17. Ghasemi Golazani, K., Mazloumi-Oskoe, R., Rahimzadeh-Khoeh, F. and Alizadeh, B. 2007. Changes in seed vigor of Phaseolus vulgaris at different stages of maturity under limited irrigation conditions. Agricultural Science, 17(3): 91-99. [In Persian with English Summary].
18. Guiotto, E.N., Ixtaina, V.Y., Tomás, M.C.M. and Nolasco, S.M. 2013. Moisture-dependent engineering properties of chia (Salvia hispánica L.) seeds. In: Food Industry. Chapter 17. INTECH Publication, 381-397.
19. Hadian, J., Kohzadi, B., Asadi, M., Shafie Zargar, A.R. and Ghorbanpour, M. 2019. Evaluation of Growth, Yield Characteristics and Oil Components of Two Chia (Salvia hispanica L.) Varieties in Different Planting Dates. Journal of Medicinal Plants, 2: 59-72. [In Persian with English Summary]. [DOI:10.29252/jmp.2.70.59]
20. Hajivand Ghassemabadi, F., Eisvand, H. and Akbarpour, O.A. 2018. Evaluation of salinity tolerance of different clover species at germination and seedling stages. Plant Physiology, 8(3): 2469-2477.
21. Iglesias-Puig, E. and Haros, M. 2013. Evaluation of performance of dough and bread incorporating chia (Salvia hispanica L.). European Food Research and Technology, 237(6): 865-874. [DOI:10.1007/s00217-013-2067-x]
22. ISTA. 2012. International rules for seed testing, edition 2012.. Did you mean: International Seed Testing Association Bassersdorf, Switzerland.
23. Jame, Y.W. and Cutforth, H.W. 2004. Simulating the effects of temperature and seeding depth on germination and emergence of spring wheat. Agricultural and Forest Meteorology, 124(3-4): 207-218. [DOI:10.1016/j.agrformet.2004.01.012]
24. Khajeh-Hosseini, M., Powell, A.A. and Bingham, I.J. 2003. The interaction between salinity stress and seed vigor during germination of soybean seeds. Seed Science and Technology, 31(3): 715-725. [In Persian with English Summary]. [DOI:10.15258/sst.2003.31.3.20]
25. Kibinza, S., Vinel, D., Côme, D., Bailly, C. and Corbineau, F. 2006. Sunflower seed deterioration as related to moisture content during ageing, energy metabolism and active oxygen species scavenging. Physiologia Plantarum, 128(3): 496-506. [DOI:10.1111/j.1399-3054.2006.00771.x]
26. Kucera, M. and Turner, R. 1973. Changes in activity of proteases during embryogenesis of Anagasta kuehniella (insecta). Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Comparative Biochemistry, 44(2): 577-585. [DOI:10.1016/0305-0491(73)90031-X]
27. Leal, C.C.P., Torres, S.B., de Lima Dantas, N.B., Aquino, G.S.M. and Alves, T.R.C. 2020. Water stress on germination and vigor of 'Mofumbo'(Combretum leprosum Mart.) seeds at different temperatures. Revista Ciência Agronômica, 51(1): 1-7. [DOI:10.5935/1806-6690.20200013]
28. Maguire, J.D. 1962. Speed of germination aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigour. Crop Science, 2(2): 176-177. [DOI:10.2135/cropsci1962.0011183X000200020033x]
29. Matthews, S. and Khajeh Hosseini, M. 2006. Mean germination time as an indicator of emergence performance in soil of seed lots of maize (Zea mays L.). Seed Science and Technology, 34: 339-347. [DOI:10.15258/sst.2006.34.2.09]
30. Mohssen Nasab, F., Sharafi Zadeh, M. and Siadat, A.¬ 2010. Study the effect of aging acceleration test on germination and seedling growth of wheat cultivars in controlled conditions (in Vitro). Crop Physiology Journal, 2(7): 59-71. [In Persian with English Summary].
31. Panahi, M., Akbari, G.A. Roustakhiz, J. and Golbashi, M. 2012. Response of safflower genotypes (Carthamus tinctorius L.) to salinity stress via germination and early seedling growth. Iranian Journal of Seed Science and Technology, 1(2): 211-222. [In Persian with English Summary].
32. Parmoon, G., Moosavi, S.A., Akbari, H. and Ebadi, A. 2015. Quantifying cardinal temperatures and thermal time required for germination of Silybum marianum seed. The Crop Journal, 3(2): 145-151. [DOI:10.1016/j.cj.2014.11.003]
33. Parmoon, G., Moosavi, S.A., and Siadat, S.A. 2019. Performance of Iranian okra ecotypes under various accelerated aging conditions. Horticultural Plant Journal, 5(1): 17-23. [DOI:10.1016/j.hpj.2018.09.001]
34. Poori, K., Akbari, F. and Ghaderi-Far, F. 2012. Response of deteriorated cotton seed to salinity stress at germination and seedling growth stages. Journal of Plant Production, 19(2): 53-68. [In Persian with English Summary].
35. Rehman, S., Harris, P.J.C. and Bourne, W.F. 1999. Effect of artificial ageing on the germination, ion leakage and salinity tolerance of Acacia tortilis and A. coriacea seeds. Seed Science and Technology, 27(1): 141-149.
36. SAS Institute. 2012. SAS/OR 9.3 User's Guide: Mathematical Programming Examples. SAS Institute.
37. Scheer, J.F. 2011. The Magic of Chia: Revival of an Ancient Wonder Food. North Atlantic Books. 13-21.
38. Scott, S.J., Jones, R.A. and Williams, W.A. 1984. Review of data analysis methods for seed germination. Crop Science, 24: 1192-1198. [DOI:10.2135/cropsci1984.0011183X002400060043x]
39. Setayesh Mehr, Z. and Esmaeilzadeh Bahabadi, S. 2013. Effect of salt stress on some physiological and biochemical characteristics in Coriandrum sativum L. Journal of Plant Production, 20(3): 111-128. [In Persian with English Summary].
40. Seyedi, A., Parsa Motlagh, B. and Yazdani-Biouki, R. 2019. Introduction of Chia (Salvia hispanica L.) as a valuable crop plant and medicinal plant. Iranian Medicinal Plants Technology, 2(1): 63-72. [In Persian with English Summary].
41. Soltani, A. 2007. Application of SAS in statistical analysis. Jehad-e-Daneshgahi Mashhad Press (2th ed.). 182p. (In Persian).
42. Tahmasbi, B., Ghaderi-Far, F., Sadeghipour, H.R. and Galeshi, S. 2015. Enhanced accumulation of fatty acids and lipid hydroperoxides during ageing of sunflower seeds. Journal of Plant Process and Function (Iranian Society of Plant Physiology), 4: 73-83. [In Persian with English Summary].

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهشهای بذر ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Seed Research

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.