Plant Pathology Science
دانش بیماری شناسی گیاهی
Plant Pathol. Sci.
Agriculture
http://yujs.yu.ac.ir/pps
1
admin
2251-9270
2588-6290
8
10.52547/pps
14
8888
13
fa
jalali
1392
12
1
gregorian
2014
3
1
3
1
online
1
fulltext
fa
نقش عناصر غذایی در مدیریت بیماریهای گیاهی
Role of Nutritional Elements in Plant Disease Management
تخصصي
Special
ترویجی
Extentional
<div style="text-align: right ">شعلهورفرد، ع. و موسوی، س. م. 1392. نقش عناصر غذایی در مدیریت بیماریهای گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی 3(1): 36-17.</div><div style="text-align: right "> عناصر غذایی معمولا برای افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی مصرف میشوند. این عناصر قادر به افزایش سطح تحمل یا مقاومت گیاهان به بعضی بیماریها نیز هستند. تصحیح و تعدیل مواد غذایی خاک میتواند به عنوان یک روش موثر مدیریت بیماریهای گیاهی در کشاورزی پایدار در نظر گرفته شود. عناصر غذایی اولین و مهمترین خط دفاعی را در برابر بیماریهای گیاهی تشکیل میدهند که روی تمام اجزای مثلث بیماری تاثیر میگذارند. مواد غذایی میتوانند بیماریها را تاحد رضایت بخشی کاهش دهند یا حداقل آنها را تا سطحی تقلیل دهند که مهارشان توسط سایر روشها موفقیتآمیزتر و ارزانتر باشد. در این مقاله تاثیر عناصر غذایی روی میزان تحمل یا مقاومت، ساختار بافتی و ظاهری گیاه، بیماریزایی و بقای بیمارگر بررسی شده است.
</div>
Plant diseases are the most important limiting factors in agricultural production. Currently the major control method of plant diseases is based on the use of chemicals that raises serious concerns about food quality, environmental hazards and development of resistance to agrochemicals. These concerns have increased the need for other alternative disease management techniques. Macro- and micronutrients are normally applied to increase crop production and improve general plant health and quality. They can also increase the disease tolerance or resistance of plants, however there are some opposing reports. Although our knowledge on the impact of mineral nutrients on plant diseases, many other factors that control plant's response and dynamic interactions among plant, environment and pathogen is not sufficient, manipulating soil nutrients through amendment or modification is always an essential part in plant disease control as well as in sustainable agriculture. Mineral nutrients are generally the first and the most important line of defense against plant diseases which affect all parts of the disease triangle. Nutrients can satisfactory decrease diseases, or at least diminish them to a level at which additional control measures are more successful and less expensive. Here we review the most recent data regarding the influence of mineral nutrients on plant disease resistance and tolerance, plant histological or morphological structure and the virulence or capability of pathogens to survive.
بیماری, پتاسیم, فسفر, گیاه, نیتروژن
Control, macroelements, microelements, plant disease
17
36
http://yujs.yu.ac.ir/pps/browse.php?a_code=A-10-1-35&slc_lang=fa&sid=1
ALI REZA
SHOLEVARFARD
علیرضا
شعلهورفرد
1003194753284600237
1003194753284600237
No
of Plant Pathology,Young Researchers Club, Islamic Azad University, Marvdasht, Iran.
بیماریشناسی گیاهی، باشگاه پژوهشگران و نخبگان جوان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت
MOHAMMAD REZA
MOOSAVI
سیدمحمدرضا
موسوی
rmmoosavi@yahoo.com
1003194753284600238
1003194753284600238
Yes
, Department of Plant Pathology, Marvdasht Branch, Islamic Azad University, Marvdasht, Iran.
گروه بیماریشناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت