Plant Pathology Science
دانش بیماری شناسی گیاهی
Plant Pathol. Sci.
Agriculture
http://yujs.yu.ac.ir/pps
1
admin
2251-9270
2588-6290
8
10.52547/pps
14
8888
13
fa
jalali
1401
6
1
gregorian
2022
9
1
11
2
online
1
fulltext
en
روشهای بهینه آمادهسازی میسیلیوم قارچها برای مطالعه با میکروسکوپ الکترونی روبشی
Optimal methods for the preparation of fungal mycelium for examination with the scanning electron microscope
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<span style="font-size:12pt"><span style="text-justify:kashida"><span style="text-kashida:0%"><span style="line-height:normal"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span lang="FA" style="font-size:14.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:">وکیلی قرطاول</span></span> <span lang="FA" style="font-size:14.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:">م، آروئی ح، گل محمدزاده ش، ناصری م (1401) روشهای بهینه آمادهسازی میسیلیوم قارچها برای مطالعه با میکروسکوپ الکترونی روبشی. </span></span><span lang="AR-SA" style="font-size:14.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:">دانش بیماریشناسی گیاهی<br>
11(2): 51</span></span><span lang="FA" style="font-size:14.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:">-42.</span></span> Doi: 10.2982/PPS.11.2.42 <b> </b></span></span></span></span></span></span></span><br>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size:12pt"><span style="text-justify:kashida"><span style="text-kashida:0%"><span style="line-height:normal"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><b><span lang="AR-SA" style="font-size:14.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:">مقدمه:</span></span></b><span lang="AR-SA" style="font-size:14.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:"> قارچهای بیمارگرگیاهی با ایجاد فساد در محصولهای گیاهی و مسمومیتهای غذایی تهدیدی جدی برای امنیت غذایی جهان محسوب میشوند. یکی از روشهای شناسایی قارچها مطالعه میسیلیوم آنها با میکروسکوپ الکترونی روبشی (</span></span>SEM<span lang="AR-SA" style="font-size:14.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:">) است. برای گرفتن تصاویر میکروسکوپی با وضوح بالا و حفظ ویژگیهای سطحی نمونههای میسیلیوم قارچها، آمادهسازی نمونهها یعنی روش آبگیری و خشک کردن آنها بسیار مهم است. <b>مواد و روشها:</b> تاثیر دو روش آبگیری و دو روش خشک کردن میسیلیوم دو قارچ </span></span><i>Rhizoctonia solani</i><span lang="AR-SA" style="font-size:14.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:"> و </span></span><i>Rhizopus stolonifer</i><span lang="AR-SA" style="font-size:14.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:"> برای مطالعه آنها با میکروسکوپ الکترونی روبشی در این پژوهش، مقایسه شدند. <b>یافتهها:</b> مشاهدههای میکروسکوپی نشان دادند که در </span></span><i>R. stolonifer</i><span style="font-size:14.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:"> آبگیری با اتانول 100 درصد و خشک کردن و در </span></span><i>R. solani</i><span style="font-size:14.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:"> در دمای اتاق و آبگیری با اتانول 50 درصد و روش انجماد نسبت به سایر روشها تصویر صاف و با وضوح بالا تولید میکنند.<b> نتیجهگیری:</b> آبگیری میسلیوم قارچها با اتانول 50 تا 100 درصد و خشک کردن در دمای اتاق یا منجمد کردن آن، روشهای بهینه برای آمادهسازی آنها برای مطالعه با </span></span>SEM<span lang="AR-SA" style="font-size:14.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:"> هستند و تصویر صاف و با وضوح بالا تولید میکنند و ویژگیهای سطحی میسلیوم آنها حفظ شده و به خوبی قابل رویت است.</span></span></span></span></span></span></span></span></span></div>
<br>
<span style="font-size:12pt"><span style="text-justify:kashida"><span style="text-kashida:0%"><span style="line-height:normal"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">Vakili-Ghartavol<sup> </sup>M, Arouiee H, Golmohammadzadeh S, Naseri M (2022) <span new="" romans="" style="font-family:" times="">Optimal methods for the preparation of fungal mycelium for examination with the scanning electron microscope. </span>Plant Pathology Science 11(2):42-51. </span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:12pt"><span style="text-justify:kashida"><span style="text-kashida:0%"><span style="line-height:normal"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""> Doi: 10.2982/PPS.11.2.42</span></span></span></span></span><br>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size:12pt"><span style="text-justify:kashida"><span style="text-kashida:0%"><span style="line-height:normal"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><b><span new="" romans="" style="font-family:" times="">Introduction: </span></b><span new="" romans="" style="font-family:" times="">Plant-pathogenic fungi are considered a serious threat to world food security, causing spoilage in plant products and food poisoning. One of the ways to identify fungi is to examine their mycelium using a scanning electron microscope (SEM). In order to take high-resolution microscopic images and obtain the surface properties of mushroom mycelium samples, it is very important to prepare the samples, i.e. the method of dehydrating and drying them. <b>Materials and Methods: </b>In this research, the effect of two dehydration methods and two drying methods on the mycelia of two fungi, <i>Rhizoctonia solani </i>and<i> Rhizopus stolonifer</i>, were compared to study them with SEM. <b>Results:</b> Microscopic observations showed that for <i>R. stolonifer</i>, dehydration with 100% ethanol and drying and for <i>R. solani</i> at room temperature and dehydration with 50% ethanol and the freezing method produce a smooth and high-resolution image compared to other methods.<b> Conclusion: </b>Dehydration of fungal mycelium with 50% to 100% ethanol and drying at room temperature or freezing are the optimal methods to prepare them for examination with SEM and produce a smooth and high-resolution image, and the surface features of their mycelium are preserved and well-defined. </span></span></span></span></span></span></div>
<br>
<div aria-label="Page Break" class="cke_pagebreak" data-cke-display-name="pagebreak" data-cke-pagebreak="1" style="page-break-after:always" title="Page Break" contenteditable="false"></div><span style="font-size:12pt"><span style="line-height:normal"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><b><span style="font-family:"Times New Romans",serif"></span></b></span></span></span><br>
اتانول, Rhizoctonia ,Rhizopus
Ethanol, Rhizoctonia, Rhizopus
42
51
http://yujs.yu.ac.ir/pps/browse.php?a_code=A-10-410-1&slc_lang=en&sid=1
Masoumeh
Vakili-Ghartavol
معصومه
وکیلی قرطاول
m.vakili@mail.um.ac.ir
10031947532846004818
10031947532846004818
No
Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد
Hossein
Arouiee
حسین
آروئی
aroiee@um.ac.ir
10031947532846004819
10031947532846004819
Yes
Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد
Shiva
Golmohammadzadeh
شیوا
گل محمدزاده
golmohamadzadehsh@mums.ac.ir
10031947532846004820
10031947532846004820
No
Nanotechnology Research Center, Pharmaceutical Technology Institute, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
گروه نانو فناوری دارویی و مرکز تحقیقات نانو فناوری، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد
Mahboobeh
Naseri
محبوبه
ناصری
m.naseri@torbath.ac.ir
10031947532846004821
10031947532846004821
No
Department of Plant Production, Faculty of Agriculture, University of Torbat Heydarieh, Torbat Heydarieh, Iran
گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه